Ученичка дежурства у школама

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Нисмо се разумели. :)
Нећу да га штитим ДОК дежура:
Ако већ дежура,нек дежура,
уосталом двоје их је:
Само желим да га заштитим од могућих непријатних ситуација које се дешавају у школи,
тако што бих можда замолила учитељицу да га ослободи ове дужности.

Уосталом што рече Руђер, није то централни затвор,па се неће десити ништа страшно.

Poslednja izmena:
Pa i to je zaguljeno... Mama mi ne da da dezuram, a svi normalno dezuraju.

Razumem da se ti plasis, ali jedino sto mozes jeste da ga uputis u to kako da reaguje ako se neka budala pojavi i krene da galami. To je sve sto mozes. Iskreno, verujem da su se vremena promenila, ali ja sam dezurala 90-tih, u vreme kada su ucenici poceli da donose skakavce i bombe u skolu (osnovnu!) pa niko nije strahovao od dezurstva kao takvog.

- - - - - - - - - -

Уосталом што рече Руђер, није то централни затвор,па се неће десити ништа страшно.

Pa to.

Ако се појави будала у школи,да трчи код првог учитеља кога види.
Надам се да су им и у школи тако објаснили.
Добро си ме подсетила да га питам док не дође тај дан дежурства: шта су им рекли у школи,како да се поставе ако се деси нешто?

Ma добро, знам :)
Само желим да кажем да је наша родитељска дужност и да развијемо одговорност код детета
али и да заштитимо дете.
Е ту треба наћи неку средину.
Ајд, препричаћу његова искуства са дежурства :)
Majke ti od cega ga stitis jesi ti normalna!?!?

У школу у коју иду моје деца је прошле школске године уведено ученичко дежурство у школама.Знате..то је оно кад ученик седи на портирници и уписује ко је ушао у школу. Дежурају ђаци четвртих разреда,по двоје их је.
Чини ми се да су ученици то прихватили са одушевљењем.....што је и нормално.....они су тако важни сад...а нема ни наставе за њих :whistling:
Међутим, то се мени ни мало не свиђа..најпре због тога што је то уведено недуго након једног инцидента који су направили родитељи испред канцеларије педагога,долазила је полиција и случај је завршио на суду. Зар деца то треба дагледају?:eek::roll:(портирница и педагог су близу).
Друго, ...свако ко уђе мора да се упише,мора да напише где иде (код кога), у колико сати је ушао и да напише број личне карте. Искрено то одузима доста времена,нарочито ако има још неког испред вас, људи немају ни времена ни стрпљења за овакве ствраи. .зар дете треба да се свађа са одраслим човеком који не жели да изнесе личну карту? (а билоје и тога)--деца су буквалисти и неће да пусте неког да прође ако се не упише(схватају свој задатак врло одговорно, али....)
Морам да признам да ми је веома, веома лакнуло кад је мој син, са још петорицом других ученика из одељења,у старту разрешен ове дужности по учитељициној вољи. У разлоге нећу да залазим, могуће је да је намирисала да нисам за те ствари, ...ма шта ме брига уосталом
Елем, моје питање гласи: да ли у школи ваше деце постоје дежурства? Да ли је ваше дете дежурало?
Волела бих да се јаве и ученици који су били дежурни у својим школама. Да ли сте волели ову обавезу или је за вас то било смарање?
:hvala:

U osnovnoj skoli smo dezurali od 5og do 8og razreda, i kao sto kazes trebalo je da se upisuje broj licne karte bla bla, mislim da nikada niciji broj lk nisam zapisala jer su valjda i ovi iz skole shvatili da je to besmisleno, pa se onda dezuranje svelo na kupovinu uzine nastavnicima, eventualno ako neko dodje odes u zbornicu po tog ucitelja/nastavnika ili direktorku; nosis ako ima nesto da se utovara, i citas obavestenja po svim razredima. Dezuralo se u svojoj smeni, i taj dan si oslobodjen casova. Mislim da je u pocetku dezuralo po dvoje na oba ulaza (cetvoro po danu), a onda su to ukinuli, pa se dezuralo po 1 na svakom ulazu, dvoje po danu, i tad je bilo bas smorno.
U gimnaziji je to bilo bas ozbiljno i mrzela sam to dezurstvo iz dna duse. Dezuralo se u smeni suprotnoj od svoje, znaci ceo dan si u skoli, od 8 ujutru do 8 uvece. Dezuralo nas je cetvoro po danu (dvoje na glavnom ulazu, 1 na sporednom i 1 ispred direktorove kancelarije). Postojale su neke sveske dezurstva, onako formalno je bilo, te upisu se svi dezurni, pa to potpise dezurni profesor, pa ako na kraju dana nesto nije bilo okej, taj dezurni profesor je mogao da napise da ti ljudi dezuraju ponovo :eek: shvatali su to dezurstvo kao kaznu otprilike. Medjutim ubrzo je to sve sa sveskama postalo sprdnja, jer su se u gimnaziji desavale razne manifestacije, recimo bude neki koncert, dodje 100 ljudi i ti treba da ih legitimises. Aha, kako da ne. Ali te sveske su bile milina za citati, ljudi su bili maksimalno kreativni, pa je bilo pisanja tipa 'dosla neka teta da pita jel tu prof. Mira?' 'prof. Bane narucio 3 bureka, 1 za zenu i 2 za sebe', 'dosao lik iz IV-2 da pita jel mogu da zvonim ranije, ispituje ih Velja, i dosla riba iz III-2, kaze imaju pismeni iz mate pa ako mogu da zvonim kasnije, i sta ja sad da radim?' :lol: raznih izliva kreativnosti je bilo, i karikatura i zezanja, zgodno za ubijanje vremena. Duznosti su bile da zvonis za pocetak/kraj casa/odmora, kupujes profesorima uzine, citas obavestenja, ako neko dodje odvedes ga do onoga kod koga je dosao i to je otprilike to.

Majke ti od cega ga stitis jesi ti normalna!?!?
Од оваквих и сличних ситуација:

Међутим, то се мени ни мало не свиђа..најпре због тога што је то уведено недуго након једног инцидента који су направили родитељи испред канцеларије педагога,долазила је полиција и случај је завршио на суду. Зар деца то треба дагледају?:eek::roll:(портирница и педагог су близу).

A ne pitas se kako ce reagovati kada ga jednomu zivotu strefi nesto neprijatno a hoce a ti neces biti tu?Nije to zdravo.

Слажем се....ствар је само у томе да га научим како да се постави у одређеним ситуацијама.
Рекла сам му коме да се обрати ако буде неких пеоблема (дежурном наставнику у току одмора. одн библиотекару у току часа,јер је он најближи од одраслих у поподневној смени)...мада о томе им је и учитељица говорила, али ја му поновила, није на одмет :)

ovdje osnovci dezuraju, zvone..

srednja skola ne.

sjecam se koliko sam se samo osjecala odraslom i vaznom.

ne razumijem cemu zgrazavanje nad tim neprijatnim situacijama. kao prvo,postavljeni su tu jer ih smatraju odgovornima i vec ozbiljnim za njihove godine.. a drugo, kakve neprijatnosti kad ih prvo oni sami srecu na netu, u prodavnici i bilo gdje na ulici. cemu drzati dijete pod staklenim zvonom.

ukoliko je Ved tvoj klinac iskljucen, ocito je nemirko:lol:

i pretjerujes brate...tek sad iscitah i drugu stranu...ala

Ма ево,прошло је и то дежурство.
Нисам волела да дежура јер је та ситуација коју сам спомињала, заправо била туча међу родитељима. :(
Али нисам ни бранила...шта сад кад сви дежурају нек дежура и он...
Сав важан спремао је оловке које ће дати људима да се упишу (није све једно црна или плава---па је понео обе за сваки случај :lol:)
Али морао је на час да ради писмени из математике...е то је била штета стварно :mrgreen:
Каже да му је било досадно---само троје дошло да се упише..

Ма ево,прошло је и то дежурство.
Нисам волела да дежура јер је та ситуација коју сам спомињала, заправо била туча међу родитељима. :(
Али нисам ни бранила...шта сад кад сви дежурају нек дежура и он...
Сав важан спремао је оловке које ће дати људима да се упишу (није све једно црна или плава---па је понео обе за сваки случај :lol:)
Али морао је на час да ради писмени из математике...е то је била штета стварно :mrgreen:
Каже да му је било досадно---само троје дошло да се упише..

Pa eto. Mada ne razumem kakve veze ima tuca roditelja sa njim. Nije sigurno on duzan da ih razdvaja. Ja sam bila 7. i 8. razred tokom "zlatnih" devedesetih, znas sta se sve desavalo tada, imali smo klince koji su donosili bombe u skolu sa ratista i sl., pa opet niko nije strepeo od dezurstva.

Mislim, realno, cega god da se plasis moze da se desi tokom obicnog dana u skoli, ne mora da bude dezuran da naleti na neku budalu. Stvarno ne vidim zasto je dezurstvo oznaceno kao rizican pos'o.

Ja smatram da su ova dežurstva važan korak u odrastanju naše dece. Kada se setim kako sam se ja osećala sva važna i ozbiljna,mada je bilo i mnogo sprnji ali i to je deo svega toga. Jedino sa čime se ne slažem da niži razredi dežuraju. To mi nije okej. Mada jesu oni već veliki u neku ruku,ali dok je dete kod učiteljice,po mom subjektivnom mišljenju nema šta da traži na dežurstvu. U višim razredima već je okej,neka se snalazi i upoznaju sa "čarima odrastanja". Ovde u NS sve je više tkz. "kaubojskih škola". Evo prekjuče u školi u koji bi trebalo da se upiše moje dete dve devojčice u kupatilu htele da izvrše samoubistvo zbog roditeljskog sastanka koji je bio u toku,i gde su im roditelji prisustvovali. E sad ovo nije samo jedini primer šta se sve dešava već u osnovnoj školi. Bukvalno sve više čujem kako viši razredi maltretiraju one iz nižih,uzimaju im torbe,bace u kontejner čisto iz zezanja i jer su manji itd. Znači ne bih da moje dete u nižim razredima dežura u takvom svetu. Kada se nauči skroz kako da se izlakta za svoje u školi,tamo od 5.-og može,pa šta Bog da. Ali svakako ga neću sprečiti da dežura ako će to svako dete raditi već i u nižim razredima.

Back