Ученичка дежурства у школама

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
У школу у коју иду моје деца је прошле школске године уведено ученичко дежурство у школама.Знате..то је оно кад ученик седи на портирници и уписује ко је ушао у школу. Дежурају ђаци четвртих разреда,по двоје их је.
Чини ми се да су ученици то прихватили са одушевљењем.....што је и нормално.....они су тако важни сад...а нема ни наставе за њих :whistling:
Међутим, то се мени ни мало не свиђа..најпре због тога што је то уведено недуго након једног инцидента који су направили родитељи испред канцеларије педагога,долазила је полиција и случај је завршио на суду. Зар деца то треба дагледају?:eek::roll:(портирница и педагог су близу).
Друго, ...свако ко уђе мора да се упише,мора да напише где иде (код кога), у колико сати је ушао и да напише број личне карте. Искрено то одузима доста времена,нарочито ако има још неког испред вас, људи немају ни времена ни стрпљења за овакве ствраи. .зар дете треба да се свађа са одраслим човеком који не жели да изнесе личну карту? (а билоје и тога)--деца су буквалисти и неће да пусте неког да прође ако се не упише(схватају свој задатак врло одговорно, али....)
Морам да признам да ми је веома, веома лакнуло кад је мој син, са још петорицом других ученика из одељења,у старту разрешен ове дужности по учитељициној вољи. У разлоге нећу да залазим, могуће је да је намирисала да нисам за те ствари, ...ма шта ме брига уосталом
Елем, моје питање гласи: да ли у школи ваше деце постоје дежурства? Да ли је ваше дете дежурало?
Волела бих да се јаве и ученици који су били дежурни у својим школама. Да ли сте волели ову обавезу или је за вас то било смарање?
:hvala:

Davno sam bio ucenik :) Obozavao sam ta dezurstva, normalno kao i svi. :D Ali ne znam koliko je to pametno, pogotovo danas, mada zavisi i od skole, tacnije od okruzenja, dobro mi je ostala scena urezana u glavi kada je lik u srednjoj bas dok sam ja bio na dezurstvu usao sa pistoljem u objekat, i izveo nekog decka. Bio je bas stariji, tada sam se sledio mada opet nisam pridavao neki znacaj, mislim, delimicnoi sam tad bio jos "buntovni klinac", sta sam ja znao tad. Ali eto , danas kada malo bolje razmislim, nisam m ni bio svestan koliku sam srecu mozda imao u toj situaciji.

Била сам дежурна у основној и средњој школи, код нас се почињало са дежурствима од седмог основне и једино сам тај први пут једва чекала да дежурам.
Мислим да то треба да се укине зато што може да буде разних непријатности, нпр. на моју другарицу се неки човек издерао због нечег са чим она није имала везе.
Док рецимо у средњој школи си буквално слуга професорима, сваки час трчиш да им нешто купиш.
Не видим сврху у тим дежурствима.

Bio sam dezuran i u osnovnoj i srednjoj i kao svi klinci voleo sam to jer nisi morao tad na casove :lol:

Ali sad kad razmislim totalna je glupost sve to jer dete ne moze nikog da spreci fizicki da udje u skolu ako on to zeli, izlazu se opasnosti.

U mojoj srednjoj je kad sam vec bio cetvrta godina uveden portir na kapiji i legitimacije za ucenike pa nije vise mogao svako da udje a djaci su dezurali samo u skoli i zvonili za pocetak i kraj casa.

Ja sam bila dežurna u osmom razredu i nekoliko puta u srednjoj školi. U srednjoj su dežurstva bila ukinuta ubrzo nakon uvođenja, verovatno zato što su i sami profesori uvideli da od njih i nije bilo neke vajde, pošto su dežurni upisivali svakog petog koji bi prošao, a svako ko bi otišao u wc zadržao bi se desetak minuta da proćaska malo sa dežurnim. :lol: Pored toga, dežurni često nisu bili na svom mestu, pošto su ih profesori redovno slali do prodavnice po doručak, cigare i sl. Potpuno se slažem sa tim da treba voditi evidenciju o tome ko ulazi u školu, ali za to treba zaposliti nekog portira, a ne decu.

Ta dezurstva nisu nista novo, dezurala sam i ja u osnovnoj, a osnovnu sam zavrsila pre 20 godina :lol:

To je potpuno besmisleno, jer ucenik nema nikakvo stvarno ovlascenje, a obicno ga dosljaci "oduvaju", a oni sto kasne na cas prete da ce ga "razvaliti od batina" ako ih ne pusti (moja osnovna a i srednja su se zakljucavale kada traje cas, samo smo smeli da pustamo nastavnike i profesore). I slicna scenarija...

Ta dezurstva nisu nista novo, dezurala sam i ja u osnovnoj, a osnovnu sam zavrsila pre 20 godina :lol:

To je potpuno besmisleno, jer ucenik nema nikakvo stvarno ovlascenje, a obicno ga dosljaci "oduvaju", a oni sto kasne na cas prete da ce ga "razvaliti od batina" ako ih ne pusti (moja osnovna a i srednja su se zakljucavale kada traje cas, samo smo smeli da pustamo nastavnike i profesore). I slicna scenarija...

е да..
смеју да пусте наставника без легитимације
а поједини наставници долазе у минут пред час,јелте
и нормално, деси се да дете не познаје неког новог наставника,па га смара са уписивањем

..и увести видео надзор

U skoli gde sam jedno vreme radila je postojao video nadzor, ali nikakve koristi od njega nije bilo jer je server bio van skole i snimak nije mogao da se pogleda, nego je direktor mora da zove kurtu i murtu, pa da se odobri, pa da stigne snimak, a dok se to desi svi mrtvi i ranjeni... Pri tom ako su kamere lose postavljenje i imaju mrtve uglove potpuno su beskorisne, a recimo u wc ne smes da ih stavis jer je to krsenje privatnosti, a najvise skolskog nasilja se odigrava ili u wc-u ili u dvoristu.

Kod nas u osnovnoj dezurstvo je postojalo samo u osmom razredu maldja odjeljenja nisu dezurala jedini zadatak dezurnog ucenika je bio da zvoni za pocetak i kraj casa, ostatak vremena smo se zezali sa drugarima koji "izadju u WC" :zcepanje: u srednjoj skoli isto tako samo zvonjenje ali od prvog razreda a postojao je portir koji je vodio racuna ko ulazi i izlazi

ја сам дежурала кад сам била 4. разред гимназије
требло је да се звони,не и да се уписује ко улази
али и не сећам се да је било неких проблема...
наравно, то је био као неки слободан дан, а да не мораш да правдаш часове
још ако моје одељење има контролни :whistling:
а били смо солидарни,па смо звонили који минут раније или касније зависи од потребе :whistling:

сад са родитељске тачке гледишта,потпуно другачије доживљавам ову тему

Radim u jednoj srednjoj školi i postoje dežurstva. Vrlo je prosto. Učenik sjedi u holu, eventualno potraži nekog profesora u zbornici ako ga neko od ''civila'' traži, ode i kupi nekom profesoru doručak ako ga zaduži i na kraju smjene napiše kratak izvještaj u par rečenica šta se tog dana dešavalo u školi.

Na odmorima dežuraju i profesori i pomoćni radnici.

Ta dezurstva su bila normalna stvar u mojoj osnovnoj, ali samo za ucenike 7. i 8. razreda (cini mi se). Svi smo jedva cekali da budemo dezurni jer nema celog dana skole... Ko bi to odbio? Sad, verujem da je danas gora situacija, izbezobrazili se/izbahatili roditelji, ali nismo ni mi ziveli u vremenu mira i prosperiteta (pocetak-sredina 90-tih), pa su dezurstva bila nesto sto si jedva cekao da dobijes. Pa jos ako zapadne na dan kada je kontrolni iz matematike ili kada pita hemicarka... Ma, milina.

Iskreno, jedno od najboljih stvari. Svi su to voleli. Koliko se secam, u principu je svima bilo i dozvoljeno, osim problematicnim ucenicima. Ne secam se da je iko roditelje pitao da li pristaju da im dete bude dezurno, isto kao sto ih niko nije pitao da li pristaju da ima predmet biologija. Jednostavno, to se smatralo jednom od skolskih duznosti/aktivnosti, i to onoj kojoj su se svi redom radovali.

Duznosti su bile: upisivanje ko je dosao (prvo se posetioci jave dezurnim ucenicima), pozivanje nastavnika iz zbornice, odnosenje nekih rekvizita tipa novi lenjiri u kabinet taj i taj. I, naravno, najbolja duznost, zvonjenje! Pa ti onda dodju ovi iz tvog odeljenja ili susednih odeljenja da te mole da zvonis malo kasnije ako imaju kontrolni, a neki drugi dodju da mole da zvonis ranije, ako gorepomenuta hemicarka pita... Eh, to su bila vremena.

T
Iskreno, jedno od najboljih stvari. Svi su to voleli. Koliko se secam, u principu je svima bilo i dozvoljeno, osim problematicnim ucenicima. Ne secam se da je iko roditelje pitao da li pristaju da im dete bude dezurno, isto kao sto ih niko nije pitao da li pristaju da ima predmet biologija. Jednostavno, to se smatralo jednom od skolskih duznosti/aktivnosti, i to onoj kojoj su se svi redom radovali.
.
Ни овде не траже дозволу од родитеља
Само, собзиром на то да мог сина нису постављали да дежура,ја нећу ич да се буним :whistling: у смислу да испитујем зашто није дежуран...
Још боље што није! :whistling:
А ни он нешто не пати за тим.

Ни овде не траже дозволу од родитеља
Само, собзиром на то да мог сина нису постављали да дежура,ја нећу ич да се буним :whistling: у смислу да испитујем зашто није дежуран...
Још боље што није! :whistling:
А ни он нешто не пати за тим.

Kod nas samo problematicne nisu zvali. Kontam da tvoj sin nije problematican (?), tako da su se verovatno kriterijumi promenili.

Tj. sigurno su se promenili kada ni ucenici vise ne zele da budu dezurni. Mi smo se mal'ne tukli to da budemo.

Ма није проблематичан,никакве притужбе на њега,ништа..
Стварно не знам који је разлог да он међу 5 ученика није дежуран..који су критеријуми,што ти кажеш
Али нећу да залазим у то.
Ево данас опет био један инцидент са родитељем,(додуше мањи), али ипак није за дечије очи.

Ма није проблематичан,никакве притужбе на њега,ништа..
Стварно не знам који је разлог да он међу 5 ученика није дежуран..који су критеријуми,што ти кажеш
Али нећу да залазим у то.
Ево данас опет био један инцидент са родитељем,(додуше мањи), али ипак није за дечије очи.

Lepo je kada mozes biti tako mirna, ja bi odmah otisla da ispitam zasti je moje djete izdvojeno iz grupe da li je to nagrada-kazna???? ja bi se pojela dok ne saznam :)

Ma добро, знам :)
Само желим да кажем да је наша родитељска дужност и да развијемо одговорност код детета
али и да заштитимо дете.
Е ту треба наћи неку средину.
Ајд, препричаћу његова искуства са дежурства :)

Back