Danasnji masakr i prethodna ubistva zena teraju me d arazmisljam o na zalost jednoj uzasnoj pojavi u drustvu..nasilju...Procitala sam i dala i sam mnostvo komentara a odgovori koje sam dobijala od pojedinaca su me sokirali...nisam verovala d aje toliko onih koji odobravaju ovaj uzas pa me s pravom strah i namecu se pitanja..kako bi eto jedan psiholog a i ostali mogli da sve ovo objasne...
Pa imas rejon ljudi od preteranih empata-pa normalnca,tj proseka-do sociopata....
Problem nastaje kad ljudi imaju poremecen sistem vrednosti:
tipa dodje lik i kaze moje povredjene emocije su bitnije od njenog zivota,i ode i ubije zenu..
Takvo ponasanje,je prvenstveno posledica:
1.kucnog vaspitanja(naravno ima ekstremnijih primera gde se osoba rodi caknuta,al uglavnom se moze uobliciti vaspitanjem) i
2.vaspitanja od strane drustva,tj s kakvim ljudima se druzi,sta mu serviraju na tv...
Znaci ako je neko navikao da mu otac lema majku,da je majka ponizena,ili da se jednostavno i ona tako drzi,i svi u porodici podrzavaju takav odnos prema zenskom bicu,onda ce i on da usvoji takav oblik ponasanja kao normalan...Isto i kad ga drze ko malo vode na dlanu i majka se ponasa kao rob i dozvoljava da je dete vredja i muz zlostavlja ista je posledica,ocekivace od zene roba...
Dalje,ako su mu roditelji neki prosek ali se druzi sa primitivcima ili ako ga usput pustaju da gleda one pink live emisije gde se tuku i psuju dete ce takvo ispasti.Najveca greska koju roditelji prave je zanemarivanje uticaja elektronike i drugara u odnosu na uticaj njihovog vaspitanja....
Sto se tice ljudi koji odobravaju slicno ponasanje:to su uglavnom slicni tipovi koji stavljaju sve svoje ja iznad necijeg zivota...Al uglavnom su o spodobe koje besne al ne bi ubile,za ubistvo ovog tipa potrebna je posebna vrsta odsecenosti od zivota...
A ovi sto razumeju,pa znate kako kad neko kaze razumem to se moze podrazumevati ne kao razumem uzrok i posledicu uz dozu ludila,vec razumem uzrok posledicu i donekle tu posledicu smatram ocekivanom i ispravnom...
Jer mislim koja je onda uopste poenta reci razumem,razumem i ja zasto kisa pada pa ne spominjem to kao nesto suvisno.Kad kazete razumem covek ce pre da pomisli da mislite:razumem jer smatram donekle da je to normalna reakcija ljubomornog coveka...
A nije,to nije normalno,to je poledica nekog bolesnog rezonovanja koje vuce korene iz porodicnih odnosa,i nekog arhicnog obicaja da muskarac kad je ljubomoran ima pravo zeni da presudi...
Znaci isto koliko su nekom ko 'razume(i potajno dodeljuje krivicu zeni)' zakoni sa bliskog istoka nakaradni i preterani,tako je i nekome sa vise empatije nakaradno to razumevanje...
Da rezimiramo: niko nema pravo da oduzme zivot ako nije ugrozen,znaci da ga je riba varala sa 555 miliona muskaraca to mu ne bi dalo pravo da je ubije,jer nicije emocije nisu iznad necije svesti,postojanja i izgubljenih godina zivota...
Ljudi koji misle drugacije su oni cije je JA iznad svega ostalog,sa manjkom empatije i cesto manjkom samokontrole,blizi zivotinji nego coveku...