Ubistva iz ljubomore i (ne)odobravanje istih

nesvesna

Zainteresovan član
Poruka
160
Danasnji masakr i prethodna ubistva zena teraju me d arazmisljam o na zalost jednoj uzasnoj pojavi u drustvu..nasilju...Procitala sam i dala i sam mnostvo komentara a odgovori koje sam dobijala od pojedinaca su me sokirali...nisam verovala d aje toliko onih koji odobravaju ovaj uzas pa me s pravom strah i namecu se pitanja..kako bi eto jedan psiholog a i ostali mogli da sve ovo objasne...:think:

Mislim da većina pogrešno shvata čitavu stvar. Nisam video da neko brani počinioca nego razume zašto se to desilo. To su dve potpuno različite stvari. Može se razumeti bolje na primeru.
- Većina ne odobrava holokaust ali ipak razume da se to desilo zbog suludih političkih ideja.

Tu nastaju nesuglasice jer ljudi ne razumeju napisano i onda počinju da svoje tumačenje nametnu kao nešto što ti zastupaš. Tu se rasprava spušta na lični nivo i svaka civilizovana rasprava prestaje.

1870_two_cents_rev.jpg

Mislim da većina pogrešno shvata čitavu stvar. Nisam video da neko brani počinioca nego razume zašto se to desilo. To su dve potpuno različite stvari. Može se razumeti bolje na primeru.
- Većina ne odobrava holokaust ali ipak razume da se to desilo zbog suludih političkih ideja.

Tu nastaju nesuglasice jer ljudi ne razumeju napisano i onda počinju da svoje tumačenje nametnu kao nešto što ti zastupaš. Tu se rasprava spušta na lični nivo i svaka civilizovana rasprava prestaje.

1870_two_cents_rev.jpg

Da ovo sto si rekao je tacno ali mislim i dalje a i objavljeno je vec u stampi da postoje oni koji ovako nesto odobravaju...a sta tek missliti o onima sto to ucine...nikakva rasprava nije ni bila...komentare sam dobila ali mi na pamet ne pada da se s takvima verbalno upustam..pitam samo eto o toj pojavi u drustvu...

Kolega ima familiju u Zitistu pa sam cuo potpunu pricu i mogu vam reci da u medijima nema ni deo istine sta se desilo i sta se sve desilo pre nego sto se ovaj nesretnik odlucio na to sto je uradio.U pitanju je ocajan i od zakona i institucija opljackan i sludjen covek koji je pravdu uzeo u svoje ruke.

Danasnji masakr i prethodna ubistva zena teraju me d arazmisljam o na zalost jednoj uzasnoj pojavi u drustvu..nasilju...Procitala sam i dala i sam mnostvo komentara a odgovori koje sam dobijala od pojedinaca su me sokirali...nisam verovala d aje toliko onih koji odobravaju ovaj uzas pa me s pravom strah i namecu se pitanja..kako bi eto jedan psiholog a i ostali mogli da sve ovo objasne...:think:

Ovi, koji ismevaju tako opasnu pojavu - ubistva,nevine žrtve i ludilo,
uglavnom su klinci, od kojih većina i ne shvata sav apsurd svojih reči, ali vole da se ***** !
Ali, kad se takvi nesuvisli komentari pročitaju, izazovu mučninu....

1870_two_cents_rev.jpg

"Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku Rigel."

Postoji deo ljudske vrste čije se agresivno ponašanje neguje, odobrava i opravdava, odnosno blago sankcioniše. Na žalost, mere opreza nikad nisu apsolutno sigurne, a počesto nisu ni moguće.
To ti je slično kao sa psima. Navodno su domicilna vrsta, ali agresija i pasji implus uvek su u stanju da nadvladaju, pa se postavljaju table upozorenja - čuvaj se psa. Za mušku populaciju nema konkretnih tabli, ali imaš pun kofer crne hronike.
Inače, stručnjaci navode da loš socijalni status, nezadovoljstvo i uopšte, neodgovarajući psiho-socijalni život pozitivno korelišu sa pojavom zločinačkog ponašanja. Prema tome, a i s obzirom na to da postoje forumaši koji "razumeju" zločinca (takvi, zapravo, implicitno osuđuju prvenstveno ženu-žrtvu), ne može a da se ne zapita - Šta ako je ovaj zločinac bio forumaš?:sad2: Hoće li i on imati pristup iz zatvorske ludnice?:sad2:

Ne znam ko odobrava smrt neduznih ljudi koji su se samo zadesili na pogresnom mestu u pogresno vreme.
Verovatno mislimo ovde na onog sto je sa kalasom usao u kafic, i ja sam cuo neke komentare na TV-u, ne znam koja je emisija bila, ljubomora, ovo-ono, sta covek da uradi u takvoj situaciji, tako je i trebao da uradi.

Mislim, koji god razlog (osim ako je samoodbrana u pitanju), nije opravdan da neko ubije drugo ljudsko bice, a da ne pominjem neduzne ljude koji se igrom slucajeva nasli tu.

sta da se objasni retardi ometeni u razvoju nije ih niko tuko ko male i pustise muda,na to mislim sve koji daju sebi za pravo da komentarisu i sude

Batinanje malog neduznog bica nije VASPITAVANJE. Samo je dolivanje ulja u vatru, i delinkvent ce ispasti jos i gori nego sto bi bio, sa jos vecim antisocijalnim poremecajem licnosti ako je tucen. Imace jos vecu slast i zudnju za agresijom i mucenjem drugih, ako je tucen kao mali.

Poslednja izmena od moderatora:
a sto je uradila ta zena?

- - - - - - - - - -

Ne znam ko odobrava smrt neduznih ljudi koji su se samo zadesili na pogresnom mestu u pogresno vreme.
Verovatno mislimo ovde na onog sto je sa kalasom usao u kafic, i ja sam cuo neke komentare na TV-u, ne znam koja je emisija bila, ljubomora, ovo-ono, sta covek da uradi u takvoj situaciji, tako je i trebao da uradi.

Mislim, koji god razlog (osim ako je samoodbrana u pitanju), nije opravdan da neko ubije drugo ljudsko bice, a da ne pominjem neduzne ljude koji se igrom slucajeva nasli tu.
dakle, ti ne bi ubio hitlera da je sad ziv i da nema razloga za samoodbranu a da ti je silovao pradjeda (namjerno pricam o silovanju muskarca jer je jos teze muskarcu da bude silovan valjda)? ODGOVORI MI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- - - - - - - - - -

Postoji deo ljudske vrste čije se agresivno ponašanje neguje, odobrava i opravdava, odnosno blago sankcioniše. Na žalost, mere opreza nikad nisu apsolutno sigurne, a počesto nisu ni moguće.
To ti je slično kao sa psima. Navodno su domicilna vrsta, ali agresija i pasji implus uvek su u stanju da nadvladaju, pa se postavljaju table upozorenja - čuvaj se psa. Za mušku populaciju nema konkretnih tabli, ali imaš pun kofer crne hronike.
Inače, stručnjaci navode da loš socijalni status, nezadovoljstvo i uopšte, neodgovarajući psiho-socijalni život pozitivno korelišu sa pojavom zločinačkog ponašanja. Prema tome, a i s obzirom na to da postoje forumaši koji "razumeju" zločinca (takvi, zapravo, implicitno osuđuju prvenstveno ženu-žrtvu), ne može a da se ne zapita - Šta ako je ovaj zločinac bio forumaš?:sad2: Hoće li i on imati pristup iz zatvorske ludnice?:sad2:

nije to korelisanje nego korelacija, pa se kaze koreliraju
znaci govoris nestrucno a pravis se da pricas strucno, bravo, svaka cast, ja mislim da ce te se svaki drug i drugarica stidjeti kad saznaju da za koeficijent korelacije se izrazavas kao da je "relacija" neko "relisanje"

Kolega ima familiju u Zitistu pa sam cuo potpunu pricu i mogu vam reci da u medijima nema ni deo istine sta se desilo i sta se sve desilo pre nego sto se ovaj nesretnik odlucio na to sto je uradio.U pitanju je ocajan i od zakona i institucija opljackan i sludjen covek koji je pravdu uzeo u svoje ruke.

U ovo i ja verujem. Ljudi se olako zgražavaju nad ovakvim zločinima i ne sagledavaju čitavu sliku, koja je često mnogo kompleksnija od moralističkih zgražavanja i emotivnih preterivanja. Normalno mediji se dodvoravaju senzacija gladnoj rulji, umesto da ispričaju čitavu istinu. Ne verujem da je dotična žena koja je u medijima predstavljena kao svetica, jer je mrtva, zaista to i bila, niti mislim da neko uzima pušku i ubija tek tako. Lično znam za ljude koji su dobijali stravične batine i svi su teška djubrad, dakle bez izuzetka, vrlo retko se desi da se neka nevina i dobroćudna ličnost nadje u takvoj poziciji. Tako i ovde, ko zna kako su sludeli jadnog čoveka i doveli ga do tačke pucanja, pa im je samo servirao hladan tuš u lice.

Pa resio da poubija sve po redu...i to je nacin da SE pravda dokaze...svasta...sta je hiljadama drzava uradila pa nisu izasli s puskama i ubijali...ne ne citam ne verujem

Očigledno si prilično naivna čim pričaš o nekakvoj pravdi i dostizanju iste, pogotovo u ovoj zemlji. Ima mnogo obespravljenih, poraženih, poniženih ljudi koji svoju pravdu nikad neće dobiti i to je realnost, to zna svako ko je istu tu pravdu i tražio, u bilo kojoj varijanti. Razlika izmedju njih i ovog lika je samo u tome što je on kao nasilna ličnost direktno kaznio te ljude, prešao je granicu, poludeo je. To nema veze sa prirodom navodnih žrtava, stvari vrlo često nisu onakve kakvim se čine.

Ubistvo iz ljubomore, kao ni ubistvo iz ma kog drugog razloga, deo je onog zverskog u čoveku, što nas, zapravo, čini gorima čak i od pojedinih životinjskih vrsta (te stoga nisam upotrebio nazi 'životinjskog', kao neke kolege ovde, nego 'zverskog u čoveku')...
Ubistvo iz ljubomore je isto kao da vam se u prodavnici svidela jedna kesicica čipsa, ali, niste imali mogućnosti da je kupite... Videli ste da je kupio i u slast pojedo neko drugi... A vi iz osvete za to odete pa zapalite fabriku čipsa ili ubijete ovoga koji ju je pojeo... I prodavačicu koja je prodala... Ili svo troje+nekog dodatnog...
Sve zavisi, opet, od slučaja do slučaja...
Sa jedne strane imamo ljude koji sami u sebi raspale, kremenima povređene sujete i ljubomore, jak plamen mržnje, te njime spale sve oko sebe, pa čak i brojne nedužne ljude (što je, sve u svemu, žverstvo ogromnih razmera), a sa druge strane imamo ljude koji na svoju ruku to ne bi uradili tako lako, no, od okoline vređani i omalovažavani dolaze u situaciju da mrze sami sebe, te zbog toga, da se sebi i okolini 'osvete', oni pale onu 'fabriku čipsa'...
Problematika ova dva slučaja je što se prvi, koji je sam zapalio plamen mržnje u sebi, nikada ne kaje...
Dok drugi ne može sebi da oprosti (ili uspe, ali tek nakon dugog perioda kajanja i muka), te takve stvari najčešće ili u startu ili kasnije, kada ne nađu spasa za neprospavane noći u kojima se vrti film zverstva, završavaju samoubistvom.

Pa imas rejon ljudi od preteranih empata-pa normalnca,tj proseka-do sociopata....

Problem nastaje kad ljudi imaju poremecen sistem vrednosti:
tipa dodje lik i kaze moje povredjene emocije su bitnije od njenog zivota,i ode i ubije zenu..

Takvo ponasanje,je prvenstveno posledica:
1.kucnog vaspitanja(naravno ima ekstremnijih primera gde se osoba rodi caknuta,al uglavnom se moze uobliciti vaspitanjem) i 2.vaspitanja od strane drustva,tj s kakvim ljudima se druzi,sta mu serviraju na tv...
Znaci ako je neko navikao da mu otac lema majku,da je majka ponizena,ili da se jednostavno i ona tako drzi,i svi u porodici podrzavaju takav odnos prema zenskom bicu,onda ce i on da usvoji takav oblik ponasanja kao normalan...Isto i kad ga drze ko malo vode na dlanu i majka se ponasa kao rob i dozvoljava da je dete vredja i muz zlostavlja ista je posledica,ocekivace od zene roba...
Dalje,ako su mu roditelji neki prosek ali se druzi sa primitivcima ili ako ga usput pustaju da gleda one pink live emisije gde se tuku i psuju dete ce takvo ispasti.Najveca greska koju roditelji prave je zanemarivanje uticaja elektronike i drugara u odnosu na uticaj njihovog vaspitanja....

Sto se tice ljudi koji odobravaju slicno ponasanje:to su uglavnom slicni tipovi koji stavljaju sve svoje ja iznad necijeg zivota...Al uglavnom su o spodobe koje besne al ne bi ubile,za ubistvo ovog tipa potrebna je posebna vrsta odsecenosti od zivota...

A ovi sto razumeju,pa znate kako kad neko kaze razumem to se moze podrazumevati ne kao razumem uzrok i posledicu uz dozu ludila,vec razumem uzrok posledicu i donekle tu posledicu smatram ocekivanom i ispravnom...
Jer mislim koja je onda uopste poenta reci razumem,razumem i ja zasto kisa pada pa ne spominjem to kao nesto suvisno.Kad kazete razumem covek ce pre da pomisli da mislite:razumem jer smatram donekle da je to normalna reakcija ljubomornog coveka...
A nije,to nije normalno,to je poledica nekog bolesnog rezonovanja koje vuce korene iz porodicnih odnosa,i nekog arhicnog obicaja da muskarac kad je ljubomoran ima pravo zeni da presudi...

Znaci isto koliko su nekom ko 'razume(i potajno dodeljuje krivicu zeni)' zakoni sa bliskog istoka nakaradni i preterani,tako je i nekome sa vise empatije nakaradno to razumevanje...

Da rezimiramo: niko nema pravo da oduzme zivot ako nije ugrozen,znaci da ga je riba varala sa 555 miliona muskaraca to mu ne bi dalo pravo da je ubije,jer nicije emocije nisu iznad necije svesti,postojanja i izgubljenih godina zivota...
Ljudi koji misle drugacije su oni cije je JA iznad svega ostalog,sa manjkom empatije i cesto manjkom samokontrole,blizi zivotinji nego coveku...

Poslednja izmena:
Batinanje malog neduznog bica nije VASPITAVANJE. Samo je dolivanje ulja u vatru, i delinkvent ce ispasti jos i gori nego sto bi bio, sa jos vecim antisocijalnim poremecajem licnosti ako je tucen. Imace jos vecu slast i zudnju za agresijom i mucenjem drugih, ako je tucen kao mali.
e vidis borac ovo sto je ostalo je bajka koju bi vecina da zivi a ono sto si obrisala je realnost u kako raspalom drustvu zivimo

nije to korelisanje nego korelacija, pa se kaze koreliraju
znaci govoris nestrucno a pravis se da pricas strucno, bravo, svaka cast, ja mislim da ce te se svaki drug i drugarica stidjeti kad saznaju da za koeficijent korelacije se izrazavas kao da je "relacija" neko "relisanje"

Molim te pozajmi srpsku gramatiku pre nego kreneš u lekturu.
Korelisanje je sasvim legitimna glagolska imenica u srpskom jeziku koja ukazuje na delovanje korelacije.
Koreliše i korelira su sinonimi.

- - - - - - - - - -

Uvek je lako davati misljenja i osudjivati situacije koje se desavaju nekome drugome i prosto su mi smesni oni koji govore da se "odredjena stvar njima nikad ne bi mogla desiti". Nemojte dvaput reci.

Čovek ima pravo da se samoodredi u odnosu na zločin. Prečesto izostanak osuđivanja znači prećutno odobravanje.
Zapravo, žalosno je da neko zbog konstantng besa i nedostatka samokritike veruje "da bi se to i njemu moglo desiti" .

- - - - - - - - - -

e vidis borac ovo sto je ostalo je bajka koju bi vecina da zivi a ono sto si obrisala je realnost u kako raspalom drustvu zivimo

Ti prečesto spominješ to raspalo društvo, a nikako da bar posumnjaš da si možda baš ti jedan od reprezentativnih primeraka tog istog. M?

Čovek ima pravo da se samoodredi u odnosu na zločin. Prečesto izostanak osuđivanja znači prećutno odobravanje.
Zapravo, žalosno je da neko zbog konstantng besa i nedostatka samokritike veruje "da bi se to i njemu moglo desiti" .

Jeste, ovo misljenje je OK dok je covek okruzen ljudima od kojih ne preti zlo i dok zivot tece po planu. Ali siguran sam da prvo (malo snaznije) traumaticno iskustvo menja pogled na stvari iz korena. Evo primer: Drugar ti odjednom zatrazi da mu se vidjas sa zenom. Iz vedra neba. To ne mozes ocekivati. I ti sokiran odbijes. Nakon toga shvatis koju podrsku imas ti (kao dodjos iz Bosne/Hrvatske/Kosova) i koju podrsku ima on (kao lokalac). Znaci, od namestanja otkaza, preko organizovanja ekipe da te perfidnim metodama sikaniraju i prave ludim, do maltretiranja najblizih... Sve te price, ja bi ovo, ja bi ono... Odjednom padaju u vodu. Jer ti nisi to. Ti si miran i kulturan mladic, koji je sokiran, ponizen, osramocen, gurnut u cosak, izdan od prijatelja, neshvacen kome god da se obrati, sa ugrozenom egzistencijom... Imas 3 izbora.. Da se odselis iz grada, da trpis dokle mozes da izdrzis, ili da uzmes stvar u svoje ruke. Nijedan sud, policija, psiholog, doktor.. ti ne moze pomoci. A upravo ovi koji su dosli sa strane dozivljavaju takva iskustva i sikaniranje, jer nemaju nikoga iza ledja, nemaju se kome obratiti, nemaju kako da vrate. I onda kad ucine jedino sto mogu, onda se kaze da je lik puko, poludeo, ili ko zna sta. Svaka akcija ima reakciju, to je moje misljenje.

Poslednja izmena:
Jeste, ovo misljenje je OK dok je covek okruzen ljudima od kojih ne preti zlo i dok zivot tece po planu. Ali siguran sam da prvo (malo snaznije) traumaticno iskustvo menja pogled na stvari iz korena. Evo primer: Drugar ti odjednom zatrazi da mu se vidjas sa zenom. Iz vedra neba. To ne mozes ocekivati. I ti sokiran odbijes. Nakon toga shvatis koju podrsku imas ti (kao dodjos iz Bosne/Hrvatske/Kosova) i koju podrsku ima on (kao lokalac). Znaci, od namestanja otkaza, preko organizovanja ekipe da te perfidnim metodama sikaniraju i prave ludim, do maltretiranja najblizih... Sve te price, ja bi ovo, ja bi ono... Odjednom padaju u vodu. Jer ti nisi to. Ti si miran i kulturan mladic, koji je sokiran, ponizen, osramocen, gurnut u cosak, izdan od prijatelja, neshvacen kome god da se obrati, sa ugrozenom egzistencijom... Imas 3 izbora.. Da se odselis iz grada, da trpis dokle mozes da izdrzis, ili da uzmes stvar u svoje ruke. Nijedan sud, policija, psiholog, doktor.. ti ne moze pomoci. A upravo ovi koji su dosli sa strane dozivljavaju takva iskustva i sikaniranje, jer nemaju nikoga iza ledja, nemaju se kome obratiti, nemaju kako da vrate. I onda kad ucine jedino sto mogu, onda se kaze da je lik puko, poludeo, ili ko zna sta. Svaka akcija ima reakciju, to je moje misljenje.

kakve veze ma sad ima ovaj lik sto ti nudi da mu se vidjas sa zenom? jel tebi to normalno da ti se neko vidja sa zenom? onda nisi trebao da se vjencas, nego da ostanete ako je to moguce reci (a nije) mokak i cura.

Back