Izopštavanje iz društva

Izopštavanje je proces gde pojedinac biva isključen ili izolovan iz aktivnog učešća u nekom aspektu zajednice koje je bio deo.

Primeri:
- da neko bude izbačen iz grupe prijatelja sa kojima se nekada družio
- neko bude izopšten iz radnog kolektiva jer se ne uklapa u ekipu
- etikete tipa "neradnik", "problematičan", "lud"

Posledice:
usamnjenost, depresija, anksioznost, bes, rizik od samopovređivanja, gubitak samopouzdanja/identiteta, teškoća u reintegraciji u društvo.

Da li se vama nekada desilo da budete izopšteni iz nekog društva i kako ste se nosili sa tim?
Da li ste nekada nekoga izopštili iz svog društva i ako da - zašto?
Masa uvek gubi. Pojedinci vladaju. Masa je tu da bi se njome manipulisalo.

Izopštavanje je proces gde pojedinac biva isključen ili izolovan iz aktivnog učešća u nekom aspektu zajednice koje je bio deo.

Primeri:
- da neko bude izbačen iz grupe prijatelja sa kojima se nekada družio
- neko bude izopšten iz radnog kolektiva jer se ne uklapa u ekipu
- etikete tipa "neradnik", "problematičan", "lud"

Posledice:
usamnjenost, depresija, anksioznost, bes, rizik od samopovređivanja, gubitak samopouzdanja/identiteta, teškoća u reintegraciji u društvo.

Da li se vama nekada desilo da budete izopšteni iz nekog društva i kako ste se nosili sa tim?
Završiš državnu iniverzitet ne možeš da nađeš posao jer se zapošljavaju samo sns botovi sa kupljenim diplomama i na kraju si primoran da se iseliš iz srbije.

Pitanje za sve, šta ćete uraditi radikalima kada padnu sa vlasti?

Sad sam se setila kad sam bila mala, bilo je puno dece u naselju, a u zgradi do moje je bila jedna devojčica M koja je iz nekog razloga tako poželela da me izopšti. Crtala je crtu kredom gde dalje ne mogu da idem. :) Naravno, tada mi je bilo krivo, jer je povukla i neke moje drugarice. Zbog nekih naših svađanja su i njeni roditelji prestali da govore sa mojima. :

E sad, kada smo upisale srednju, malo je bila starija, više nije bilo toliko druženja po ulicama, pa me je ona pozvala kod nje da gledamo film. Jednom, drugi put... uskoro sam odlazila kod nje redovno, igrale smo jamb, slušale muziku jer je imala najmodernije zvučnike.. Uskoro mi se poveravala i za par godina rekla da sam joj najbliža prijateljica. Ja, ista kao pre, ne previše prisna, ali opet je u meni našla stabilnu prijateljicu.

Na žalost, kada smo imale 30 i kusur umrla je od raka. Ali sam još tada u srednjoj skapirala da se stvari menjaju, ljudi se menjaju.. bitno je gledati neki svoj put i ne biti zlopamtilo.

@Urwald

Naveo si posledice izopštavanja iz društva, ali nisi naveo uzroke zašto je neko izopšten iz društva. Uvek postoji neki uzrok.

Možda je ta osoba koju društvo odbacuje stidljiva. Možda previše ozbiljno shvata "peckanje" koje postoji od vrtića pa do radnog mesta.

Uvek postoji neki razlog zbog koga je neko izopšten.

Evo primera iz života:

1. U osnovnoj školi, prvo je jedna devojčica bila izopštena u odeljenju. Bila je siromašna, nesnalažljiva, stidljiva.

Moji roditelji su to primetili jer je takva bila cela njena porodica, stidljiva, tiha. Kad god bi mama i baba pravile neki kolač ili tortu, uvek su mi poručivali da i S dođe da učimo zajedno, da se igramo i zasladimo kolačom ( tortom ).
I ja sam se družila sa tom devojčicom. Vaspitavana sam da novac nije merilo vrednosti neke osobe, i da treba pomagati drugima.
Ona je i u kontaktu sa mnom bila stidljiva, mada sam pokušavala da je nekako oraspoložim.
Išla sam na nekoliko njenih rođendana, zvala sam i nju da dođe na moje rođendane, mada se mom društvu iz osnovne škole to nije dopadalo.

Mnogo godina kasnije, saznala sam da su moji roditelji i još neki stupili u kontakt sa njenom porodicom, i da su pomagali toj porodici. Da li su to bile donacije za kupovinu knjiga i školskog pribora pošto je S imala mlađu sestru, da li su moji nosili moj višak garderobe, ili je neko treći finansijski pomogao..ne znam. Pretpostavljam da su to bili načini za pomoć toj porodici.

2. Osnovna škola, tačnije kraj osnovne.. U odeljenje je došao dečak koji puši. Pušio je krišom u zadnjem školskom dvorištu. Svi su bežali od njega, i meni je bilo neprijatno jer on radi nešto "strašno". Ali ga je društvo ipak prihvatilo.
Pre desetak i više godina kada smo počeli redovno da se sastajemo, kada smo videli da M nema na stolu cigarete i upaljač bili smo šokirani.

Svi smo se smejali kada nam je rekao da je davno batalio duvan i bio je u fazonu " Ha, sad svi trujete sebe a plašili ste se mene. "

To su dva primera izopštavanja, u pravom smislu te reči.

Malo mi je nezgodno da pišem o sebi i o svojoj dobroj koleginici. Obe smo počele da radimo istog dana, na radnom mestu predviđenom za dvoje zaposlenih.

Ne mogu da kažem da su nas kolege izopštile iz kolektiva..samo je bilo potrebno neko kratko vreme da mogu slobodno da razgovaraju sa nama.
Zaposlile smo se " preko veze".
Moj komšija je bio predsednik opštine, njena sestra je, kao i ja, bila aktivna u politici..Ali, zaposlene smo zbog toga što smo obe ostale bez oca.

Nismo bile zaposlene jer smo bile uspešni aktivisti ( aktivistinje ) već zaista iz nekog, humanog razloga.

Ta koleginica se nikada nije i ne bavi se ni sada lokalnom politikom.

Kontam da je ste deo mobinga ili pak čuvanja ličnih pozicija u firmi, međutim ni te firme nisu bile baš najzdravija mesta za rad iz podosta razloga...

Preživela sam mobing. Ne samo ja, već i preko desetak mojih kolega i koleginica. Šefovica je imala samo jednog svog "miljenika" koji je, posle njenog odlaska u penziju sam postao šef.
Sa ove distance, ne mogu da kažem da je žalim, ili da je razumem 100 posto.
Žena je mnogo pila zbog privatnih problema. Usput, nije bila vrstan pravnik, niti je odmah pokazala veliko znanje kada su računari u pitanju.

Mislim da je zato besnela na moju koleginicu, jer je bila odličan pravnik, a ja sam joj smetala zato što sam znala mnogo više od nje da radim sa računarima i za razliku od nje znala sam ( znam i danas ) kancelarijsko poslovanje.
Nije mogla da zna to kancelarijsko poslovanje jer pre toga nikada nije radila u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.
Čini mi se da nije ni polagala državni ispit za rad u državnim organima.

Usput, ti ispiti se polažu i u drugim profesijama.

Završiš državnu iniverzitet ne možeš da nađeš posao jer se zapošljavaju samo sns botovi sa kupljenim diplomama i na kraju si primoran da se iseliš iz srbije.

Pitanje za sve, šta ćete uraditi radikalima kada padnu sa vlasti?

Mario, nećemo ovde o politici. Znaš moje stavove, ali o tome mogu da pišem na tom ptf-u "Politika" 🙂

Ne možemo na svakom potforumu da diskutujemo o politici koja je zaista deo naših života i utiče na naše živote...

Ovo je drugačiji kutak ( deo foruma ) na kome nema politike.

Poslednja izmena:
Da li se neko od vas susretao sa situacijom da se dete izopšti iz nekog njegovog društva?
Bio je slučaj u mestu gde radim
Jedna devojčica koja je pohađala školu u kojoj sam radio (danas je devojka, pametna, sposobna i hvala Bogu vedra i vredna, srela me je u jednom kafiću pa smo pričali) išla je paralelno u OŠ u kojoj su neke "drugarice" osnovale fb grupu "svi mi koji mrzimo...dotičnu"

Da li je bio "razlog" to što je ona kasnije došla u to odeljenje ili ne znam već šta... Ali dete je sve to hrabro preguralo (majka joj je divna osoba)

Ne znam kako su PP službe to "hendlovale" u toj školi ali...

Razumete

Mislim da je ekstremni slučaj, mučenika i svetog deteta Alekse, kažem svetog jer mu se klanjam šta je sve preživeo dečak. Čitao sam nedavno opet članak o njemu i zgrožen sam nama kao društvom.

To su pitanja za ovo društvo koja su možda i bitnija od nekih drugih, ne bih da polemišem, ali ako "prođe" onakva vrsta nasilja sa onlakvim posledicama u Srbiji, mi stvarno imamo problem.

Mislim da je ekstremni slučaj, mučenika i svetog deteta Alekse, kažem svetog jer mu se klanjam šta je sve preživeo dečak. Čitao sam nedavno opet članak o njemu i zgrožen sam nama kao društvom.

To su pitanja za ovo društvo koja su možda i bitnija od nekih drugih, ne bih da polemišem, ali ako "prođe" onakva vrsta nasilja sa onlakvim posledicama u Srbiji, mi stvarno imamo problem.

Не знаш ти кроз какву сам ја машину прошао,
па ми није падало на памет "да пококам кретене" !

Био сам збуњен,
није ми било јасно шта се дешава,
нити зашто се дешава,
али сам видео да сам у возу који јури у непознатом правцу.

Повукао сам се у ћошак и ни макац.
Онда схватиш да ни то не може ...

Али нисам пуцао !
Тада сам био већи србомрзац од свих постојећих,
али сам то превазишао.

Како ?
Тако што сам стрпљиво скупљао росу
и полако, полако схватао себе и свет око себе.

Данас волим свет,
али највише волим Србе.

Од њих једино више волим себе, наравно. 😇

Не знаш ти кроз какву сам ја машину прошао,
па ми није падало на памет "да пококам кретене" !

Био сам збуњен,
није ми било јасно шта се дешава,
нити зашто се дешава,
али сам видео да сам у возу који јури у непознатом правцу.

Повукао сам се у ћошак и ни макац.
Онда схватиш да ни то не може ...

Али нисам пуцао !
Тада сам био већи србомрзац од свих постојећих,
али сам то превазишао.

Како ?
Тако што сам стрпљиво скупљао росу
и полако, полако схватао себе и свет око себе.

Данас волим свет,
али највише волим Србе.

Од њих једино више волим себе, наравно. 😇
Misli na Aleksu, dečka koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja

Ne na Kostu K., daleko bilo

Bio je slučaj u mestu gde radim
Jedna devojčica koja je pohađala školu u kojoj sam radio (danas je devojka, pametna, sposobna i hvala Bogu vedra i vredna, srela me je u jednom kafiću pa smo pričali) išla je paralelno u OŠ u kojoj su neke "drugarice" osnovale fb grupu "svi mi koji mrzimo...dotičnu"

Da li je bio "razlog" to što je ona kasnije došla u to odeljenje ili ne znam već šta... Ali dete je sve to hrabro preguralo (majka joj je divna osoba)

Ne znam kako su PP službe to "hendlovale" u toj školi ali...

Razumete
Mislim da ovo nije tolika retkost u današnje vreme, hate grupe niču na svakom ćošku. Pre neku godinu mi je razredna pomenula da su imali žešći incident sa nekom viber grupom koju su učenici koristili da vređaju dvoje njih koji su autistični, trajalo je poduže vreme dok se to nije rešilo ...
Čak i društveno ako se nekome zameriš postoji mogućnost da će organizovati linč na tebe, a deluje mi kao da se naši ljudi u dobrom procentu lože na takve stvari.

To već jeste ekstreman slučaj, kontam da je mogao da se izbegne da je bilo razumevanja za situaciju, kao i da je nekoga u školi interesovalo da se problem reši.
Sećam se da su u seoskoj osnovnoj gde sam išao problematične učenike rešavali radikalnim merama - ono nije bilo ugodno, ali je davalo rezultate.

To već jeste ekstreman slučaj
Jeste
Ali jbg oslikava jedan deo našeg društva

, kontam da je mogao da se izbegne da je bilo razumevanja za situaciju, kao i da je nekoga u školi interesovalo da se problem reši.
Sećam se da su u seoskoj osnovnoj gde sam išao problematične učenike rešavali radikalnim merama - ono nije bilo ugodno, ali je davalo rezultate.
Nije ugodno ali...
Jbg

Sad sam se setila kad sam bila mala, bilo je puno dece u naselju, a u zgradi do moje je bila jedna devojčica M koja je iz nekog razloga tako poželela da me izopšti. Crtala je crtu kredom gde dalje ne mogu da idem. :) Naravno, tada mi je bilo krivo, jer je povukla i neke moje drugarice. Zbog nekih naših svađanja su i njeni roditelji prestali da govore sa mojima.
Jesi ikada provalila zašto te je izopštavala? Da li je i druge izopštavala i sl?
E sad, kada smo upisale srednju, malo je bila starija, više nije bilo toliko druženja po ulicama, pa me je ona pozvala kod nje da gledamo film. Jednom, drugi put... uskoro sam odlazila kod nje redovno, igrale smo jamb, slušale muziku jer je imala najmodernije zvučnike.. Uskoro mi se poveravala i za par godina rekla da sam joj najbliža prijateljica. Ja, ista kao pre, ne previše prisna, ali opet je u meni našla stabilnu prijateljicu.
Koliko ste bile slične, a koliko različite?

Jesi ikada provalila zašto te je izopštavala? Da li je i druge izopštavala i sl?
Aha, pa zato što sam bila samostalna, nisam bila verni pratilac 🙂
Za druge ne znam, nisam se time bavila.
Koliko ste bile slične, a koliko različite?
Sasvim različite. Doduše, volele smo obe to što smo radile zajedno, film, jamb a posebno rok/ pop muziku. Ona je sledila onaj šminkerski period, plus kožnjaci i to. Dete dobrostojećih roditelja.
Ne znam koliko je to bitno, možda i jeste.

Kao introvertna osoba sam uglavnom sama sebe jednostavno stavom izopštavala iz društva, a za posledicu sam se često pitala da li ikom u školi može da bude stalo do mene i kako li druženje većini oko mene ide tako lako i prirodno.
Nije me niko izopštavao nekom zločestom odlukom, ali su moji vršnjaci smatrali da sam "čudna i dosadna" tako tiha, zamišljena i u nekom svom svetu.

Tek sam tokom studija postala neko ko svuda i uvek nalazi sebi dobro društvo za razgovor i zabavu, i fascinirala se redovno činjenicom da možda i nisam introvertna, ili sam taj kvalitet prosto izgubila i prerasla.
Nisam nikad bila ni osoba koja nekog izopštava jer mi iole pristojna osoba ne može smetati ni na koji način. Mogu samo da nemam vremena-sasvim objektivno,
ili da nemam volje-što je potpuno subjektivno, i ne vredi-kad nemam volje, nema na celom svetu društva koje bi mi dobro leglo, ništa lično!
Kad nemam volje, idem pod svoj kamen gde me neće pronaći niko dok god...
Da, ipak sam i dalje introvert! Od druženja mi ponekad zatreba odmor.

Tema: Postoje samo dva načina: Prvi je "Putuj igumane i ne osvrći se na loše ljude"
Drugi: Bušenje ekipe koja te ne prihvata.
Ima i treći koji podrazumeva da si potkovan znanjem, da imaš mooda i da si potreban....onda si ti onaj koji ignoriše sve neželjene reakcije.

Čini mi se da u nezgodnu situaciju kao odrasla osoba dolazim samo kad se parovi iz moje ekipe razidju/rastave.
Družimo se godinama a kad se razidju je nezgodno pozvati oboje u isto vreme na slavlje i slično .
Ne znaš kako da ih pozoveš oboje a da se jedno ne uvredi, da se ne sretnu pa smo pravili kombinacije koje su isto bile zamorne.

Nekako se više očekuje od muškarca da bude džentlmen i povuče se kad bude pozvan a inače sve češće muški odu sami na bilijar ili poće pa nadoknade vreme za druženje.

Čini mi se da u nezgodnu situaciju kao odrasla osoba dolazim samo kad se parovi iz moje ekipe razidju/rastave.
Družimo se godinama a kad se razidju je nezgodno pozvati oboje u isto vreme na slavlje i slično .
Ne znaš kako da ih pozoveš oboje a da se jedno ne uvredi, da se ne sretnu pa smo pravili kombinacije koje su isto bile zamorne.
Nezreli su kao osobe, više puta sam viđao ovo. Nekoliko puta mi se desilo da na mene kidišu što posle raskida pričam sa oboje ...

Back