@Urwald
Naveo si posledice izopštavanja iz društva, ali nisi naveo uzroke zašto je neko izopšten iz društva. Uvek postoji neki uzrok.
Možda je ta osoba koju društvo odbacuje stidljiva. Možda previše ozbiljno shvata "peckanje" koje postoji od vrtića pa do radnog mesta.
Uvek postoji neki razlog zbog koga je neko izopšten.
Evo primera iz života:
1. U osnovnoj školi, prvo je jedna devojčica bila izopštena u odeljenju. Bila je siromašna, nesnalažljiva, stidljiva.
Moji roditelji su to primetili jer je takva bila cela njena porodica, stidljiva, tiha. Kad god bi mama i baba pravile neki kolač ili tortu, uvek su mi poručivali da i S dođe da učimo zajedno, da se igramo i zasladimo kolačom ( tortom ).
I ja sam se družila sa tom devojčicom. Vaspitavana sam da novac nije merilo vrednosti neke osobe, i da treba pomagati drugima.
Ona je i u kontaktu sa mnom bila stidljiva, mada sam pokušavala da je nekako oraspoložim.
Išla sam na nekoliko njenih rođendana, zvala sam i nju da dođe na moje rođendane, mada se mom društvu iz osnovne škole to nije dopadalo.
Mnogo godina kasnije, saznala sam da su moji roditelji i još neki stupili u kontakt sa njenom porodicom, i da su pomagali toj porodici. Da li su to bile donacije za kupovinu knjiga i školskog pribora pošto je S imala mlađu sestru, da li su moji nosili moj višak garderobe, ili je neko treći finansijski pomogao..ne znam. Pretpostavljam da su to bili načini za pomoć toj porodici.
2. Osnovna škola, tačnije kraj osnovne.. U odeljenje je došao dečak koji puši. Pušio je krišom u zadnjem školskom dvorištu. Svi su bežali od njega, i meni je bilo neprijatno jer on radi nešto "strašno". Ali ga je društvo ipak prihvatilo.
Pre desetak i više godina kada smo počeli redovno da se sastajemo, kada smo videli da M nema na stolu cigarete i upaljač bili smo šokirani.
Svi smo se smejali kada nam je rekao da je davno batalio duvan i bio je u fazonu " Ha, sad svi trujete sebe a plašili ste se mene. "
To su dva primera izopštavanja, u pravom smislu te reči.
Malo mi je nezgodno da pišem o sebi i o svojoj dobroj koleginici. Obe smo počele da radimo istog dana, na radnom mestu predviđenom za dvoje zaposlenih.
Ne mogu da kažem da su nas kolege izopštile iz kolektiva..samo je bilo potrebno neko kratko vreme da mogu slobodno da razgovaraju sa nama.
Zaposlile smo se " preko veze".
Moj komšija je bio predsednik opštine, njena sestra je, kao i ja, bila aktivna u politici..Ali, zaposlene smo zbog toga što smo obe ostale bez oca.
Nismo bile zaposlene jer smo bile uspešni aktivisti ( aktivistinje ) već zaista iz nekog, humanog razloga.
Ta koleginica se nikada nije i ne bavi se ni sada lokalnom politikom.
Kontam da je ste deo mobinga ili pak čuvanja ličnih pozicija u firmi, međutim ni te firme nisu bile baš najzdravija mesta za rad iz podosta razloga...
Preživela sam mobing. Ne samo ja, već i preko desetak mojih kolega i koleginica. Šefovica je imala samo jednog svog "miljenika" koji je, posle njenog odlaska u penziju sam postao šef.
Sa ove distance, ne mogu da kažem da je žalim, ili da je razumem 100 posto.
Žena je mnogo pila zbog privatnih problema. Usput, nije bila vrstan pravnik, niti je odmah pokazala veliko znanje kada su računari u pitanju.
Mislim da je zato besnela na moju koleginicu, jer je bila odličan pravnik, a ja sam joj smetala zato što sam znala mnogo više od nje da radim sa računarima i za razliku od nje znala sam ( znam i danas ) kancelarijsko poslovanje.
Nije mogla da zna to kancelarijsko poslovanje jer pre toga nikada nije radila u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.
Čini mi se da nije ni polagala državni ispit za rad u državnim organima.
Usput, ti ispiti se polažu i u drugim profesijama.
Završiš državnu iniverzitet ne možeš da nađeš posao jer se zapošljavaju samo sns botovi sa kupljenim diplomama i na kraju si primoran da se iseliš iz srbije.
Pitanje za sve, šta ćete uraditi radikalima kada padnu sa vlasti?
Mario, nećemo ovde o politici. Znaš moje stavove, ali o tome mogu da pišem na tom ptf-u "Politika"
Ne možemo na svakom potforumu da diskutujemo o politici koja je zaista deo naših života i utiče na naše živote...
Ovo je drugačiji kutak ( deo foruma ) na kome nema politike.