Ubijanje zivotinja zvano LOV

Vuk ima toliko izrazeno culo mirisa da pri povoljnom vetru moze na 2 km da oseti coveka. Veoma retko se desava da se covek i vuk slucajno sretnu prilikom lova na neku drugu divljac pre svega zbog opreznosti vuka, a i ako do toga dodje obicno se radi o mladjem primerku ili o bolesnom primerku ( obolelom od besnila isl. ). Lov trovanjem i postavljanjem zamki zabranjen je zakonom, toga cak ima u predelima gde seljaci trpe stetu od vukova i ne mogu na drugi nacin da se odbrane ( npr. Pesterska visoravan ). To em sto nije humano ugrozava i druge zivotinje za koje nije namenjeno. Tako je istrebljen orao bradan i skoro bi bio istrebljen i beloglavi sup da ljudi iz mesta oko Kanjona Tare, zajedno sa lovcima, nisu preduzeli mere da se zastiti.
Najefikasniji lov na vuka je hajkom u kojoj se loviste kilometrima okruzuje kanapom na koji su zakacene raznobojne zastavice. Vukovi se toga plase i ne smeju da ih preskoce niti da se ispod njih provuku. Tako se navode na lovce koji ih lako odstrele ili hvataju zivi.
Obicne hajke nisu toliko efikasne i vise sluze da bi smirile stocare i da bi posle lovci proslavili u nekom restoranu. Primera radi od kada traje hajka na vukove u Zlatiboru odstreljeno je svega 8 vukova.
Tako da bi se odstrelio vuk ostaje samo cekanje na mrcinistu. Tu lovac mora da provede sate i dane da bi sacekao trenutak kada ce se vuk pojaviti i ako ga posluzi sreca moze odstreliti vuka.
 
Za vuka postoji lovostaj, ne znam tacno od gog do kog datuma se ne lovi otprilike bi sada trebao da pocne. U Vojvodini je zasticen tokom cele godine.
Kod nas vuk nije toliko omrzen kao u zapadnim zemljama gde je odavno istrebljen, npr. Francuska, Spanija, Nemacka, Austrija, Norveska, itd. zato postoji lovostaj i prati se koliko-toliko brojnost da bi se na osnovu toga isplaniralo koliki broj sme da se odstreli. Vuk nema prirodnih neprijatelja i da bi se brojnost odrzala pod kontrolom mora da se lovi.
Najvece stete stocarima vukovi pricine kada upadnu u zatvoren tor sa ovcama kada zbog lakoce dolaska do plena koji ne bezi ne zadovoljavaju se samo jednom ovcom nego ubijaju sve. To se moze resiti pravljenjem zatvorenih torova i stala gde ne bi tako lako moga da udje vuk, samo za tako nesto treba dosta investicija.
 
Tacno je da vuk (osim coveka) naka prirodnih neprijatelja.

Beloglave supove nisu spasili lovci! To je apsolutno netacno. Ja radim sa ljudima koji se vec 25 godina ocajnicki bore da spasu supove, da vrate bradana i crnog strvinara, belu kanju. Gotovo svaki lovac iz tih krajeva je ubio barem 1 supa u toku svoje "lovacke karijere". Supove je spasila grupica volontera i ornitologa, a posle su im se prikljucili mestani koje je prvo trebalo ubediti u opravdanost zastite vrsta u prirodi, posebno ptica grabljivica.

Pogledajte na:

http://www.novavaros.com/nvinfo.php?page=5

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2001/05/28/srpski/D01052707.shtml

www.emins.org/belguest/82novavaros.pdf

http://www.blic.co.yu/arhiva/2002-10-14/strane/drustvo.htm

http://www.blic.co.yu/arhiva/2004-02-10/strane/reportaze.htm
 
Nisam stiga da pogledam sve sajtove za beloglavog supa. Citao sam da oni bataci nisu zavrsili na trpezi supova vec su preko noci nestali.
Svidja mi se kako je uredjen onaj novi casopis "Ljubav za zivotinje", tamo bas ima tekst za vukove i supove. Napisano je i kako lovi sova usara, to pominjem zato sto sam je jednom video u prirodi, relativno blizu i bas izgleda velicanstveno samo se malo teze spava od hukanja :-)
Da taj casopis nema bezrazlozni napadan stav prema lovcima, sto podrzavam. Pre sam za to da se lovci upute sta su bogadstva prirode i da budu toga svesni, jer oni su cesto u divljini i cesce srecu divlje zivotinje.
 

Back
Top