Prvenstveno hteo bi da cujem vase misljenje na ovu temu
Odnedavno sam prestao da jedem zivotnjsko meso a nameravam da polako da prestajem da jedem i ostale namernice zivotnjskog porekla kao sto su sir,mleko...
Kada sam uvideo neke stvari koje su rezultirale tu promenu postavio sam sebi dosta pitanja pa bi zeleo i vi sebi da ih postavite i da napisete sta mislite.Zar smo toliko kao drustvo ogluveli na necuju patnju?Zbog cega je uredu neke vrste gledati kao hranu dok druge kao nesto nedodirljivo?Neki kazu ubijanje zivotinja i njihovo koriscenje za ishranu postoji koliko i covecansto i da je zbog toga opravdano,takodje postoji i silovanja,kradje i druge nemoralne stvari,neko ce reci to i druge zivotinje rade,zar cemo nasu etiku zasnivati na onome sto zivotinje rade?Da li je icime moguce opravdati najveci holokaust u istoriji zemlje,onaj koji se vrsi nad zivotinjama?
Podrzavam te u nejedenju mesa, ja sam vegetarijanac, ali ti ne bih preporucivao veganizam, jer je nezdrav. Ja jedem i jaja i mleko (sireve i ostale mlecne proizvode izbegavam) povremeno, idealno bi bilo kada bih mogao da ih kupujem od humanih ljudi, ali je to nerealno danas, podjednako nerealno je biti vegan i uzimati suplemente, tj ako si radnik, ako si neki bogatas koji ima para i slobodnog vremena da se time bavi, ti onda mozes da budes vegan, a mozes i da nadjes neke humane ljude (tipa neke budiste ili hinduse, ili uopste ljude koji podrzavaju pravo zivotinja na zivot) koji drze krave ili kokoske i da od njih nabavljas mleko i jaja.
Sto se tice pitanja u naslovu teme, naravno da nije opravdano. Radi se nanosenju bola i smrti bicima koja ne zele da osecaju bol i koja zele da zive- a radi naseg uzivanja u hrani, to je ne samo nemoralno, nego cak surovo i sadisticki.
Uglavnom se iznosi opravdanje da je meso neophodno u ishrani, sto je naravno glupost, sto svako sa 2 grama mozga moze da shvati i bez da posveti vreme da procita malo o tome koji hranljivi elementi su potrebni ljudskom telu i u kojoj hrani ih ima dovoljno, i bez citanja istrazivanja koja pokazuju da su vegetarijanci po pravilu zdraviji od mesojeda, vec samo treba da ukljuci mozak i da shvati da vegetarijanci postoje. Da je meso neophodno u ishrani, vegetarijanci ne bi mogli da postoje.
Drugi popularan pokusaj opravdanja je isticanje toga da zivotinje nemaju razum, sto naravno nije nikakvo opravdanje, po toj logici bi bilo uredu ubijati decu, retardirane, lude i dementne ljude za ishranu.
A posto se radi ne o ubijanju zivotinja radi ne znam nekog plemenitog cilja ili zbog neke neophodnsti, pa da kaze covek- moramo da ih ubijemo, nemamo drugih opcija, nego se radi o ubijanju zivotinja zbog ishrane, tj, ubijanju radi uzivanja, to je ne samo nemoralno, nego i svirepo.