U vezi paljenja automobila

xyreason

Početnik
Poruka
1
Kupio sam polovnog polo-a 2001. 1.4b 16v. I ima neku proceduru pri paljenju da kad se da kontakt mora da se ceka pumpa se spremi 10 sekundi(cuje se po zujanju) i prikaze stanje rezervoara na kontrolnoj tabli. Odmah nakon sto ukljucim potrebno je da se stisne sitan gas. Koliko sam shvatio, svrha je: da bi se propustilo ulje u motor, posto nema sauh.
Da li moze neko da mi pojasni ovo detaljnije?
Sta bi se desilo kada bih, na primer, upalio motor bez cekanja da se pumpa spremi?
A sta kada bih propustio da dam taj mali gas odmah?
Da li steti nesto vozilu i kako?
Moja jedina da je to obavezno da ne bi stucao automobil, ali uglavnom je isao normalno.
Hvala!

Svasta cemo mi procitati na forumima.
Mozes da ga palis i odmah ako hoces i auto ce da upali sasvim normalno akop je ispravan.
To sto moras da sacekas pumpu da odradi da bi ti normalno upalio je znak da vraca gorivo u rezervoar. Gas se ne daje kad se pali auto sa ubrizgavanjem i to se radi samo kod kola sa karburatorom kad su motori zagrejani. Kod nekih modela se gas stisne do kraja pre okretanja kljuca za paljenje da bi se aktivirao saug.
Moze da bude i da je oslabila pumpa jer kad das kontak bukvalno treba to zujanje pumpe da traje sekund dva a ako tebi traje 10 sekundi pumpa ti nije u redu.

Back