U toku radovi na održavanju i uklanjanju "bolesnih" stabala u parku na Paliću

LastDay

Leptirica
Poruka
5.701


Izvor:Subotica.comJuče su počeli radovi u okviru mera održavanja stabala i uklanjanju suvih stabala
u Velikom parku na Paliću, zaštićenom području Park prirode "Palić" i
u Spromeniku prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću"".

(Koliko znam, to se ne radi u januaru, ali ko sam ja.
Drugo , mogu da zamislim kako će to da obave.Ima da ga otaljigaju i ogole do bola.)


U toku radovi na održavanju i uklanjanju bolesnih stabala u parku na Paliću

Iz nadležnog preduzeća podsećaju da se mere održavanja stabala sanitarnim orezivanjem sprovode radi bezbednosti posetilaca
i materijalnih dobara parka, kao i radi održavanja vitalnosti stabala i njihove funkcionalnosti.
Radovi će se izvoditi u skladu sa vremenskim uslovima.

(Našli su vremenske uslove)


U toku radovi na održavanju i uklanjanju bolesnih stabala u parku na PalićuInače, ove aktivnosti predviđene su Godišnjim programom upravljanja zaštićenim područjem,

Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode
Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća.
 
Ja živim u jednoj od ulica na Paliću gde su ti zaštićeni lužnjaci.
Oni hrastove neće ni da orežu kako treba a kamoli da ih saseku i kada počnu da padaju. Svakih par meseci slikaju i upoređuju kako bi videli da nije neko odsekao neku granu.
Ja bi jako volela da neka od 4 ogromna hrasta ispred moje kuće neko dovede u red, jer na jesen imamo prosečno 80 džakova lišća koje mi čistimo a po zakonu bi oni to trebali.
Zaklanjaju nam sunce u celom dvorištu i grane sa njega padaju na kola koja su parkiranja ispod i na dalekovode. To što oni pređu je 1 posto od onoga što bi trebalo, a drveće sa slike iz prvog posta su gelagunje um parku pored Omege a ne hrastovi. Hrastovi sami padaju jer su ogromni i ne orezuju ih.
 
Ma da...Vec su sada posekli toliko stabla zbog parkinga i onog smesnog Aqua parka da mi se place...Bukvalno unistavaju Palic.
Ova sadasnja vlast je za xxx...
Pre nekih 20tak godina hteli su sva stabla ove ulice iseci.

1709239378420.jpeg

Srecom jedan covek nije dozvolio i nasao je strucnjake iz Madjarske koji su samo odsekli grane posle kojih su nakon par godina narasle nove grane ali je stablo celo ostalo.
Ne mogu ni da zamislim na sta bi licila ta ulica da su sve posekli pa i sve da su posadili nova...trebalo bi im 50tak godina minimum da izrastu ponovo takva.

Neka ludara iz jednog restorana kojeg necu da spominjem mi je rekla da su hteli da iseku stablo staro 100 godina iz dvorista zato sto im smeta. Kao komsija gde je hotel je isekao. Srecom nisu dopustili.
Ako tako nastave stvarno cu se odseliti i nikada se vise necu ni vratiti.
 
Screenshot_2024-03-01-11-22-06-33_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
ovo je jedan od hrastova ispred moje kuće. Stablo je totalno pokriveno mahovinom, iz godine u godinu se naginje na stranu. Oni dođu jednom godišnje i poseku grane koje mogu da dohvate. Verovatno će za koju godinu pasti. Ali važno je da redovno kontrolišu fali li neka grana na njemu, kao i za ostala tri koja su ispred moje kuće. Na Paliću je moderno ostavljati drveće dok samo ne padne i ne uništi nešto u blizini. Neki dalekovod, ogradu, deo kuće...sve je to bilo u komšiluku.
 

Back
Top