U Srbiji zive, a ne govore srpski

Meni je to stvar licne kulture i obrazovanja.

Ako oni sami ne smatraju da treba da znaju srpski, odnosno madjarski, nek nastave i bice ko i do sad.

Ne mogu da shvatim da neko ne zeli da nauci jezik mesta gde zivi, i ljudi s kojima zivi, da bi na kraju krajeva cavrljao i pio kafu s istima, plus ostalo.
Da zivim u Portugalu ucio bih portugalski, da zivim u Nemackoj nemacki itd, zbog sebe, ne zbog drugih.

Mislim shvatam i ko nece, ako je poslednji retard, pa nek se tako i oseca:ok:

Kulturan čovek ode na letovanje u neku stranu zemlju pa se potrudi da nauči bar ono osnovno, par rečenica .

Ovi iz naslova žive po par generacija ovde pa nisu u stanju da nauče ni toliko.

Vrhunac je onaj debeljko , krpelj i parazit koji se lažno predstavlja kao prestolonaslednik nepostojeće države , godinama živi o našem trošku i ne zna da skrsti tri reči na srpskom jeziku , a da zazvuče pravilno.

Vrhunac je onaj debeljko , krpelj i parazit koji se lažno predstavlja kao prestolonaslednik nepostojeće države , godinama živi o našem trošku i ne zna da skrsti tri reči na srpskom jeziku , a da zazvuče pravilno.
Ma on i izgleda nekako, ali ona nepismena protuva od njegove zene, to je strava i uzas.A vidi cuda, bolje od njega govori srpski.
Nego sace ti Milunka sve po spisku, ja begam:D

Блајби, што се тиче вотке "Виборова" с'травку од бизона је пољска, а код баћушка се, од флашираних, трошила
"Московскаја" и "Столичнаја" и вероватно......"домаћа", док се иста код пољака правила о шпиритуса из Ковина,
а касније из Суботице, коју су Мађари а и наши шверцовали на велико, уз "аминовање" Вамош-контрол /мито/.

Што се тиче познавања нашег језика, моја пријатељица из Прага, удата за "бају из Ћуприје", иако није живела
овде дужи временски период, је дипломирала на београдском стоматолошком факултету са просеком 9,5 !?

M

Ne mogu da shvatim da neko ne zeli da nauci jezik mesta gde zivi, i ljudi s kojima zivi, da bi na kraju krajeva cavrljao i pio kafu s istima, plus ostalo.
Da zivim u Portugalu ucio bih portugalski, da zivim u Nemackoj nemacki itd, zbog sebe, ne zbog drugih.

Mislim shvatam i ko nece, ako je poslednji retard, pa nek se tako i oseca:ok:

Pa ni Tito nije znao hrvatski ( srpski i tako nikako, ali ni taj kajkavski nije znao).
A nisi se usudjivao da ga teras u tri PM?

Monarhija je najbolje uređenje, jer kralj ne mora da brine o izborima, pa zato ne obećava masama da će im dati tuđe pare.
Jeste ,ali u Engleskoj. Oborila me je s nogu Kraljica i njen dragi Filip pre neki dan
kada Papi daju neku korpu, a u korpi tegla meda, flasha jabukovace i Filip je prosercovao flashu viskija.

Mi to ne bismo nikada umeli, zato za nas monarhija ne bi mogla da bude dobra.

Ja na neki nacin te madjare i mogu da razumem. Oni su sticajem okolnosti pre 100 godina postali stanovnici srbije. Ljudi su bukvalno zaspali u madjarskoj, a sutradan se probudili u srbiji. Ti ljudi nisu zeleli da nauce srpski mozda zato sto su mislili da ce to opet biti madjarska ili iz nekog drugog razloga i svoju decu i unucice su ucili iskljucivo madjarskim jezikom. Ta njihova deca i nisu mogla u kuci da nauce srpski jer niko od njihovih ukucana i nije znao srpski. Indenticna situacija je sada sa srbima na kosovu. Srbi sa severa kosova nikada nece nauciti albanski jezik kao sto i madjari koji ne zive u vecim mestima u vojvodini nece nauciti srpski jezik.

Nebitno. Svka normalna osoba bi se potrudila da nauci zvanican jezik neke zemlje, ili ti je to veoma tesko da poverujes? Pa nisu otisli da rade u Emirate pa da moraju da uce Arapski ili koji vec, jezik sa kojim se nikada nisu susreli.
Dakle, ne, nema razlike....
Što potcenjuješ AraBe?
Naravno da znaju nemački koliko im je potrebno, ali ovi spomenuti u Srbiji ne znaju ni da beknu srBski иако су, обрати пажњу да се не би глоопирао, РОЂЕНИ и ОДРАСЛИ ОВДЕ, što su vrlo razdaleki pojmovi.
Nije ti ovo vukoebina ko NjujRok da imaš milion nepoznavalaca engleskog što reče onaj tasksista u jednom od ranijih postova.

- - - - - - - - - -

Да нема сељака ти би глабао тракторску полуосовину и пио машинско уље.
Бтв наравно да се чудиш кад си провинцијалац који није мрднуо изван 4 зида куће у којој киријашиш.

I bolje mlati osoblje :roll:

...koje uzgred, mi i plaćamo kao i sve druge troškove te zaludne familije skupljene s koca i konopca...belosveckog.

Što Milunka?
Milunka Savic je zena tradicije, ja nisam, a znam koliko nas kosta , a i koliko je besmisleno izdrzavati nekakvu svitu nekih zamlata
koji su slucajno potomci neke kraljevske loze. Toga nema nigde. Samo u ludackoj Srbiji.
U Austriji se ove lopine od Habzburga ne smeju oslovljavati sa von niti se zvati vojvodama, nadvojvodama.
'Zakon je to zabranio. Isto vazi i u Nemackoj, Italiji. To su privatna lica, imaju ime i prezime, drzava njima nista ne duguje.

so what ?? i u njujorku zivi bar milion ljudi koji ne znaju rec engleskog , pa nikoga ne bole qraz za to. Nisu iskomplesirani u fazonu , pricaj srpski da te ceo svet razume

Али у Њујорку постоји само један службени језик... енглески.
И не постоје којекакви преводиоци.... и нема печата на 15 језика као у Војводини....

Jeste ,ali u Engleskoj. Oborila me je s nogu Kraljica i njen dragi Filip pre neki dan
kada Papi daju neku korpu, a u korpi tegla meda, flasha jabukovace i Filip je prosercovao flashu viskija.

Mi to ne bismo nikada umeli, zato za nas monarhija ne bi mogla da bude dobra.

Engleska kraljica nema nikakvu realnu politicku moc.

Sta se tice teme ides u drugi kafic ako te ne razumeju i kraj price.

Poslednja izmena:
А какво је то посебно право мањина које има везе са тим што не знају српски језик? Да не би ти силом, бичем терао Мађаре да уче српски језик? Шта те боли кур.чић мали ако неко од њих не зна српски? Ако не зна српски, не зна због себе и себи штети а не штети теби.

Иначе, сасвим је нормално да мањине имају посебна и додатна права у односу на већину. Све друго би било болесно и ненормално.

То произилази из тога што су мањине угроженије и спадају у друштвене групе којима треба додатна заштита. Нпр. број Мађара у Србији опада огромном брзином и нормално је да им се пружи позитивна дискриминација.

Генерално, позититивна дискриминација се пружа угроженим друштвеним групама. Деци, старима, трудницама, женама, болеснима, националним мњинама, инвалидима, онима који живе у неразвијеним подручјима итд...итд...

Pa to sto sam napisao je bila konstatacija.
Uprkos tome sto mnogi kazu da su manjine obespravljene, one su u super polozaju ovde, sto je dobro.

Pa dobro, gomila Srba zivi i radi u, recimo, Austriji, i ne zna ni rec Nemackog, pa zato stvarno ne vidim razlog zasto bi ljudi iz ovih sredina morali da znaju srpski.

Njihova stvar.

Taj broj nije toliko velik, makar dosta manje nego kod Turaka.

Zato i u Austriji Austirance mnogo vise nerviraju Turci (za koje svi kazu da njih ima najvise) iako ima vise Srbijanaca od Turaka, da o Jugoslovenima ne pricam.

Ти баш имаш проблема с том Сурдулицом док је спомињеш у сваком посту и подржиш четом смајлија.

ma surdulica je cool skroz.........njujork je vukoyebina . Nego rodzache, jesi ti ikada u zivotu video mesto vece od pomenute surdulice ??? mislimmmm, kad je njujork vukoyebina ........

Engleska kraljica nema nikakvu realnu politicku moc.

Sta se tice teme ides u drugi kafic ako te ne razumeju i kraj price.

Zašto bi netko u svojoj zemlji, gdje govori svojim, službenim jezikom i gdje, na kraju krajeva, plaća srpskim novcem, morao da ode u drugi kafić jer osoblje (koje prima platu u srpskim dinarima) ne razumije srpski ??

ma surdulica je cool skroz.........njujork je vukoyebina . Nego rodzache, jesi ti ikada u zivotu video mesto vece od pomenute surdulice ??? mislimmmm, kad je njujork vukoyebina ........
И Детроит је вукебина, а ЊујРок је Сурдулица са неоном.
Ко обраћа пажњу на тлапње таксиста из Балканске Калкуте оптерећене Сурдулицама.

čisto da vidite kakav je muzički talenat izgubila srbija

Па шта смо изгубили, да је нисмо намерно отерали?

Да је знала српски такмичила би се код нас.

Овако, отишла у своју матицу.

Мени жао младих стручњака који одлазе, певаљки имамо добрих, не секирам се.

Што се тиче теме: било је само питање дана када ће се обелоданити да људи у Србији не говоре српски.

Такав образовни систем наметнут, они не излазе из оквира својих села, шта ће им српски?

Тако је то кад се у школама учи "матерњи језик", а не службени државни - српски.

Ми смо у школи учили српско-хрватски, не матерњи, ово је сад модерно доба.

Ko govori samo srpski jezik na severu Banata i Bačke mogao bi da ostane i gladan i žedan. U kafiću u Malom Iđošu ekipu Novosti su "bledo" gledali kada su zatražili kiselu vodu, na trafici u Oromu uzaludno su objašnjavali na srpskom da žele dopunu za mobilni telefon, a u Malim Pijacama niko na ulici nije razumeo kada su pitali za pravac.

Ni Ustav, ni zakoni ne obavezuju državljane Srbije da moraju da govore srpski jezik, iako je u najvišem pravnom aktu on upisan kao službeni. Mnogi predstavnici manjina prožive ceo vek a da ne prozbore ni reč na srpskom.

Evropsku povelju o manjinskim i regionalnim jezicima, koja garantuje službenu upotrebu manjinskog jezika. Isto omogućava i naš zakon, koji kaže da u svakoj lokalnoj sredini gde manjina čini više od 15 odsto stanovništva, ima pravo na ravnopravnu upotrebu oba jezika - da se školuje, traži pravdu, glasa ili uzima uverenja na maternjem jeziku.

"To znači da u lokalnoj zajednici gde im je jezik priznat kao službeni predstavnici te manjine mogu da ostvaruju sva prava na njemu. Ali ako dođu pred republičke institucije, moraju da se obrate na srpskom jeziku. Ukoliko ga ne govore, mogu sami da angažuju prevodioca", objašnjavaju u Ministarstvu pravde i državne uprave.

U Kancelariji za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije pojašnjavaju da, čak i kada neka manjina ne čini 15 odsto stanovništva na teritoriji cele lokalne samouprave, može da ozvaniči upotrebu maternjeg u jednom naselju ili mesnoj zajednici, ako čini četvrtinu stanovnika.

"Statutom Autonomne Pokrajine Vojvodine regulisano je da je, pored srpskog jezika i ćiriličkog pisma, u službenoj upotrebi u radu organa i organizacija Autonomne Pokrajine Vojvodine i mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik i njihova pisma", kažu u Kancelariji.

"Ustav određuje da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da na svom jeziku koriste ime i prezime, a Porodični zakon da roditelji mogu da traže da se ime deteta upiše u matičnu knjigu rođenih i na maternjem jeziku i pismu jednog ili oba roditelja".

Isto tako, tamo gde se manjinski jezik zvanično koristi, nalaze se dvojezične table sa nazivima naselja, ulica i institucija, javni natpisi, upozorenja...

Na teritoriji Srbije govori se 15 manjinskih jezika, od kojih deset ima i zvaničnu upotrebu - albanski, bosanski, bugarski, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski i hrvatski.

Vesti.krstarica.com

Strašno...ja prošle nedelje na Dedinju ništa živo nisam razumeo u crnogorskom kafiću. Svi pričaju samo crnogorski!
Ja ih pitam - ljudi zar vam je do zezanja? A oni kažu - jeste! Bez oklevanja! Znači - oni mene razumeju.
Mislim da je krajnje vreme da se uvede crnogorski jezik kako jezik manjine (relativno...) u Srbiji, ali ne po opštinama, nego ukupno na celoj teritoriji.
Woah!

Back