U Srbiji zive, a ne govore srpski

Možda ne možeš da zamisliš ali slobodno veruj jer je to istina...zaista.

Crnjak je što ovo nije samo u poslednjih par godina nego ih je bilo i u Jugoslaviji , ja lično znala majku jedne porodične prijateljice koja je profesorka na Filozofskom fakultetu u NS...reč srpskog nije znala, majka , a rođena u Srbiji, Somboru.

Ma Rebeka verujem da to postoji, ali se ogradjujem kada kazem da ja licno takve slucajeve ne poznajem. Sa mnom su studirale Madjarice ( Beogradski, ne Novosadski
univerzitet), zavrsile su i gimnaziju na madjarskom, ranije je bilo i toga jer je i bilo barem 200x vise Madjara u Vojvodini, ali je njihov srpski bio kao i moj, a i predavanja,
ispiti, vezbe, uglavnom su bili na srpskom, manje na nemackom, a to sto im je madjraski bio maternji jezik, pa to nikoga nije zanimalo.

Uostalom ako neko nemsut i nepismen uspeva da zivi u srbiji pa to je samo znak da je Srbija bas multi kulti drzava i svakome mora da je em milo em drago:)

Ja iskreno to sto ne znaju srpski ne dozivljavam kao nesto strashno ili smak sveta vec vise kao potpuno nevaspitanje i nekulturu. Ako zivis u jednoj drzavi od rodjenja, normalno je i prirodno da znas njen vecnski jezik. Medjutim kako se radi o privatnim objektima niko nema prava, a ni mogucnosti da ih natera da nauce. Vazno je u javnim institucijama insistirati na tome. Ukoliko ne znaju srpski u institucijama drzave Srbije, to je vec onda ludilo. Za trafike i kafice, zabole me tuki

Ja iskreno to sto ne znaju srpski ne dozivljavam kao nesto strashno ili smak sveta vec vise kao potpuno nevaspitanje i nekulturu. Ako zivis u jednoj drzavi od rodjenja, normalno je i prirodno da znas njen vecnski jezik. Medjutim kako se radi o privatnim objektima niko nema prava, a ni mogucnosti da ih natera da nauce. Vazno je u javnim institucijama insistirati na tome. Ukoliko ne znaju srpski u institucijama drzave Srbije, to je vec onda ludilo. Za trafike i kafice, zabole me tuki

Dule, ako je netko rođen u Srbiji i tu živi, znači i da je završio školu u Srbiji, pa makar samo osnovnu.

Kako je moguće da netko završi osnovnu školu u Srbiji, a da ne zna srpski ??

To nikako ne može spadati u pozitivnu diskriminaciju i prava nacionalnih manjina.

Štaviše, to je marginalizacija nacionalnih manjina i asocijalizacija.

pa vidis, lako je dobiti drzalvjanstvo rodjenjem jer onda ne moras da znas srpski.

tesko ga je dobiti ako ne znas a trazis ga kao punoletan i rodjen van Srbije.

srpsko drzavljanstvo je jedno od najtezih za dobiti.

Драго ми је да си свестан колико си привилегован.

Ево, Дроид одлично зна српски па је добио посао у јавној служби. Да га не зна, добио би ******.

Dule, ako je netko rođen u Srbiji i tu živi, znači i da je završio školu u Srbiji, pa makar samo osnovnu.

To nikako ne može spadati u pozitivnu diskriminaciju i prava nacionalnih manjina.

Pa slazem se. Ovde je sve naopako. Samo Ljubo, ovde manjine imaju prava da uce na svom maternjem jeziku.... Znaci Madjarskom, rumunskom, pa cak i onim apstraktnim kao sto je bosnjacki :D Iako razlika sa srpskim gotovo i da nema, Jos ako zivis u porodici zadrtih madjarskih nacionalista, a ima ih kolko oces i ceo zivot nisi mrdnuo iz svoje varosi, onda realno mozes da ne naucis srpski. E sad, takodje pitanje je koliko njih se prave "mutavi" i namerno ne zele da pricaju srpski iako ga znaju. Verujem da ima i takvih slucajeva, ali tu je drzava totalno nemocna. Kako mozes da ga nateras da prica srpski sa tobm reci mi? Jedino sto mozes da uradis jeste da ustanes iz kafica, opsujes mu mater i neudjes vise nikad. Zapravo to je sve...

Nije li to pradoksalno?
Trazili su prava za manjine i dobili su ih... Deca imaju posebna odeljenja za manjine u kojima uce na njihovom jeziku. I zato npr. u Subotici ne mozes cuti srpski jezik..
Ali moras im dati ta prava...

Ja znam Vlahe koji ne znaju srpski, dodduse sporazumevaju se nekako, ali jezik ne znaju.Ne smeta to ni njima, a narocito meni ne da te ljude i razumem
i da sa njima imam neku svoju pricu, a i oni sa mnom. Mislim, sta me briga sto ne potrefe uvek pravi padez,vreme, pa i rec koju zele da kazu.

Srbija je zaista mozda i poslednja drzava u Evropi gde je sve moguce , sve dozvoljeno pa i tolerisano pa i nepoznavanje jezika.
Ja to vidim samo tako da smo svi do reda koji zivimo milom ili silom u toj drzavi prilicno tolerantan svet.

Kada se trazi drzavljanstvo bilo koje zemlje u svetu - prvo sto se trazi je POZNAVANJE JEZIKA TE ZEMLJE.

i Madjari traze poznavanje madjarskog da bi se dobio madjarski pasos.

TO ISTO treba da trazi i Srbija.

Ni vise - ni manje.

Ма дај, што да се људи муче да уче српски, кад ова држава ионако неће дуго потрајати...

Ma Rebeka verujem da to postoji, ali se ogradjujem kada kazem da ja licno takve slucajeve ne poznajem. Sa mnom su studirale Madjarice ( Beogradski, ne Novosadski
univerzitet), zavrsile su i gimnaziju na madjarskom, ranije je bilo i toga jer je i bilo barem 200x vise Madjara u Vojvodini, ali je njihov srpski bio kao i moj, a i predavanja,
ispiti, vezbe, uglavnom su bili na srpskom, manje na nemackom, a to sto im je madjraski bio maternji jezik, pa to nikoga nije zanimalo.

Uostalom ako neko nemsut i nepismen uspeva da zivi u srbiji pa to je samo znak da je Srbija bas multi kulti drzava i svakome mora da je em milo em drago:)

Multi kulti murte i qrte...to se slažem al' da mi je drago, iskreno nije niti može da bude.

Od koga da trazi?
Od Roma koji su i tako i tako nepismeni, zive isto tako dugo u srbiji, ako ne i duze, od tebe?

Od SVIH onih koji imaju drzavljanstvo Srbije.

To smatram za nesto sasvim NORMALNO.

Turska, na primer, trazi da onaj koji hoce tursko drzavljkanstvo, sem jezika mora i da BEZ GRESKE, NA JAVNOM MESTU i PRISUSTVU DRZAVNOG SLUZBENIKA - OTPEVA TURSKU HIMNU!

I to je tako u njihovom Ustavu...

Od SVIH onih koji imaju drzavljanstvo Srbije.

To smatram za nesto sasvim NORMALNO.

Turska, na primer, trazi da onaj koji hoce tursko drzavljkanstvo, sem jezika mora i da BEZ GRESKE, NA JAVNOM MESTU i PRISUSTVU DRZAVNOG SLUZBENIKA - OTPEVA TURSKU HIMNU!

I to je tako u njihovom Ustavu...
Idi bre Blajbi, pa u Turskoj je diktatira, u Nemackoj se od Turaka ne trazi da znaju da citaju, razumeju i pisu nemacki cak i kada su drzavljani te zemlje.
Pitaj svog komsiju Roma da ti otpeva srpsku himnu:zcepanje:
Ne znam je ni ja, ima ti pevam Hej Sloveni:zcepanje:

Idi bre Blajbi, pa u Turskoj je diktatira, u Nemackoj se od Turaka ne trazi da znaju da citaju, razumeju i pisu nemacki cak i kada su drzavljani te zemlje.
Pitaj svog komsiju Roma da ti otpeva srpsku himnu:zcepanje:
Ne znam je ni ja, ima ti pevam Hej Sloveni:zcepanje:

tačno ali si zaboravila da naglasiš da se tu radi o zabrađenim bulama koje iz svog ulaza ili ograđenog dvorišta beli dan ne vide niti izlaze same sem noću uz pratnju k'o da su još uvek u svojoj šiptarskoj ili turskoj kasabi...njima ionako svejedno.

Ovde u Srbiji se ladno zapošljavaju radnici , budžetlije koji ne govore srpski i uopšte me ne interesuje da li ga negde u sebi znaju, razumeju, a namerno neće da koriste.

Svaki muski stanovnik srbije koji ima vise od 30 godina zna dovoljno dobro srpski da moze da se sporazume na srpskom jeziku. Svako ko je sluzio vojsku naucio je bar da natuca srpski. Znam gomilu madjara koji nisu znali da beknu nista na srpskom pa kad su dosli u vojsku uz pomoc madjara koji pricaju srpski za par meseci nauce koliko toliko srpski.

Back