U napadu bombaša samoubice u Nigeriji pet mrtvih

Mingo III

Poznat
Banovan
Poruka
8.988
NASILJE SE NASTAVLJA

U napadu bombaša samoubice u Nigeriji pet mrtvih

121124nigeria.jpg

Bombaš samoubica aktivirao je u nedjelju eksploziv u crkvi u vojnom kompleksu na sjeveru Nigerije i ubio najmanje pet, a ranio nekoliko desetina ljudi, saopćili su vojni izvori.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali islamistička sekta Boko Haram često napada vojne ciljeve, a među njenim metama je bilo i nekoliko crkava, prenosi Reuters.

Boko Haram se bori za stvaranje islamske države. Od početka pobune 2009. godine, u nasilju je ubijeno više od 2.800 ljudi.

Nigerija ima 160 miliona stanovnika, a najzastupljenije religije su islam i kršćanstvo.

Dnevni Avaz

Nigerija je jedna zemlja koja je puna ljepote i u njoj je Islam nasao svoje staniste. Prakticno Islam je pronasao sebe u Nigeriji i usancio se u toj lijepoj zemlji. Na sjeveru Nigerije je zastupljen Serijat i to je nesto sto je lijepo jer svakog muslimana obuzme pozitivno drhtanje kad se spomene Serijat. Ipak dodatak toj slatkoci su crnci koji zive u sjeni Islama i koji zele dokazati da je Islam dio tog miljea.
Zao mi je sto se ovo desava u lijepoj Nigeriji jer Nigerija nije zasluzila da ima nemire jer ta zemlja se moze raazvijati da postane jakom africkom silom. Nigerija lezi na nafti i ta zemlja ima potencijala da postane ekonomskom silom. To je dokaz da se taj terorizam kod muslimana mora eliminirati jer ti ljudi zele iskoristiti lijepu religiju Islam za svoje ciljeve. Oni zele da Islam predstave agresivnom religijom kako bi time nanijeli zlo samim muslimanima. Vjerujem da muslimani i krscani mogu zivjeti zajedno u Nigeriji i da je moguce da se zajedno dijelo dobro i zlo. Inace, muslimani Nigerije su jedan dobar narod i gostoprimljiv i oni su okrenuti vjeri Islamu i to daje ljepotu svim muslimanima kad vide te crnce da se klanjaju Allahu. Kod nasa muslimana nema rasizma da se podrijedjuje jedna rasa nad drugom i da se na toj osnovi pravi razlika. Nigerija je prepuna suma i to je jedno slatko zelenilo koje ukrsavaju lijepi ezani sa lijepih munara. Pa zar jedna skupina Boko Harama da to unisti i da zagoraca zivot nevinim gradjanima Nigerije? Naravno da to posteni muslimani ne mogu dozvoliti i da se to ne moze dati za pravo toj skupini. Oni su sramota za nas Ummet i mi zelimo da Nigerija opstane a ako ne opstane onda ce se morati podijeliti na muslimanski i krscanski dio i tako unisti nigerijska drzava. Muslimani Nigerije su ranije imali Sokoto Kalifat i on je se prostirao na sjever Nigerije i ti slatki muslimani su se zanimali vjerom i vooljeli su Islam. Nadam se da ce Islam ostati jak u muslimane Nigerije.

Минго, знам шта си. Ти си муслиман и покушаваш да нам укажеш да су муслимани у државама трећег света важни. То јесте тачно, али тешко је схватити те озбиљно када је то једина тема о којој причаш... Хајде, није једино ислам твој интерес! Хајде мало, музика, филм, нешто!

Nigerija je jedna zemlja koja je puna ljepote i u njoj je Islam nasao svoje staniste. Prakticno Islam je pronasao sebe u Nigeriji i usancio se u toj lijepoj zemlji. Na sjeveru Nigerije je zastupljen Serijat i to je nesto sto je lijepo jer svakog muslimana obuzme pozitivno drhtanje kad se spomene Serijat. Ipak dodatak toj slatkoci su crnci koji zive u sjeni Islama i koji zele dokazati da je Islam dio tog miljea.
Zao mi je sto se ovo desava u lijepoj Nigeriji jer Nigerija nije zasluzila da ima nemire jer ta zemlja se moze raazvijati da postane jakom africkom silom. Nigerija lezi na nafti i ta zemlja ima potencijala da postane ekonomskom silom. To je dokaz da se taj terorizam kod muslimana mora eliminirati jer ti ljudi zele iskoristiti lijepu religiju Islam za svoje ciljeve. Oni zele da Islam predstave agresivnom religijom kako bi time nanijeli zlo samim muslimanima. Vjerujem da muslimani i krscani mogu zivjeti zajedno u Nigeriji i da je moguce da se zajedno dijelo dobro i zlo. Inace, muslimani Nigerije su jedan dobar narod i gostoprimljiv i oni su okrenuti vjeri Islamu i to daje ljepotu svim muslimanima kad vide te crnce da se klanjaju Allahu. Kod nasa muslimana nema rasizma da se podrijedjuje jedna rasa nad drugom i da se na toj osnovi pravi razlika. Nigerija je prepuna suma i to je jedno slatko zelenilo koje ukrsavaju lijepi ezani sa lijepih munara. Pa zar jedna skupina Boko Harama da to unisti i da zagoraca zivot nevinim gradjanima Nigerije? Naravno da to posteni muslimani ne mogu dozvoliti i da se to ne moze dati za pravo toj skupini. Oni su sramota za nas Ummet i mi zelimo da Nigerija opstane a ako ne opstane onda ce se morati podijeliti na muslimanski i krscanski dio i tako unisti nigerijska drzava. Muslimani Nigerije su ranije imali Sokoto Kalifat i on je se prostirao na sjever Nigerije i ti slatki muslimani su se zanimali vjerom i vooljeli su Islam. Nadam se da ce Islam ostati jak u muslimane Nigerije.

Ja odbijam da poverujem da ti nisi trol! :D

Nigeriji preti sudbina Sudana, otkako se razdvojio, nema više vesti od tamo. neka se razdvoje i da se stabilizuje sutvacija.
Na severu ima nafte, i to je problem kao što je u Sudanu ima na jugu.

Nisam protiv otcjepljenja ali neko sa strane zeli da unisti Nigeriju jer Nigerija moze funkcionirati kao jedinstvena drzava. Zao mi je ako se Nigerija prekroji. Ipak ako dodje do toga sjeverni dio se moze nazvati Sokoto jer ta drzava je postojala i nazivala se Sokoto Kalifat. Ne znam tacno koji dio bi pripao muslimanima sem toga sto znam da sjever pripada muslimanima. Mislim da bi Abudza pripala sjeveru. Inace to je prilika da se uvede Serijat i da se proglasi islamska drzava. Mozda je tako bolje jer zasita ove zrtve su lose za odnose muslimana i krscana i naravno da to cini zivot nemogucim. Inace Nigerija je jedna lijepa zemlja i taj dio sjevera je lijep za zivot. Tamo se muslimani mogu osjecati fino i mogu da zive svojim zivotom. Sigruan sam da bi se muslimanski dio Nigerije razvijao dobro i da bi imao vezu sa ostalim islamskim zemljama. Inace muslimani Nigerije pripadaju malikijskoj pravnoj skoli tako da oni su vecinom sunnije tako da bi imali jednu dobru drzavu koja bi mogla raditi na svom razvitku. Inace, Nigerija je obiljezena teritorijom muslimana tako da na tom podrucju gdje zive muslimani vlada Serijat. Jedina prijednost krscanskog dijela Nigerije je sto ima izlaz na more i sto imaju vazne gradove. Imaju jedan veliki grad Lagos koji je prelijep i koji moze sluziti krscanima. Ali ipak muslimani moraju znati da se ne moze ovako stalno izvjeti i da se mora prelomiti. Ako se treba Nigerija razdvojiti na pola opnda nek se to ucini i bitce onda mira. Tada ce muslimani moci da grade svoju zemlju io predsjednik zemlje ce biti musliman.

Back