U Krusevcu se bolje zivelo za vreme sankcija i hiperinflacije nego danas

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vrdas sabane vrdas

sve sto znas ovde jeste da se bavis demagogijom kad te covek nesto konkretno upita ti odma tuc. muc sta znam ja itd.

Demagogija je kad govoriš da se u Srbiji vozi 3.5 miliona automobila, a pritom ne znaš tačan broj, već lupaš...
Ja se ne bavim demagoijom, jer se ograđujem od cifri. Uostalom, nisam poklonik ni aktuelnog režima, niti bilo koje stranke. Sve što kažem je samo moje mišljenje i shvatanje stvari.

Ono što ti zastupaš ovde su stavovi plitkih radikala, koji iznose dokaze tako što uzmu babu i žabu, pa ih upoređuju...
Ja ne iznosim stavove nijedne postojeće stranke u zemlji, već samo svoje... Ko je onda demagog?

Реало 250милиноа Е Ђики И Воја су је утопили за 75милиона разлика се зове провизија,Неша Арафат Ћопица Чанак диго дреку талио се па ућуто
пс ни за НИС није ништа боља прича

A tema je Trayal... Ne znam kako je on privatizovan, ali to što je stanje danas takvo kakvo jeste nema veze sa načinom privatizacije...

Demagogija je kad govoriš da se u Srbiji vozi 3.5 miliona automobila, a pritom ne znaš tačan broj, već lupaš...
Ja se ne bavim demagoijom, jer se ograđujem od cifri. Uostalom, nisam poklonik ni aktuelnog režima, niti bilo koje stranke. Sve što kažem je samo moje mišljenje i shvatanje stvari.

Ono što ti zastupaš ovde su stavovi plitkih radikala, koji iznose dokaze tako što uzmu babu i žabu, pa ih upoređuju...
Ja ne iznosim stavove nijedne postojeće stranke u zemlji, već samo svoje... Ko je onda demagog?

O-hoj, mirni, u pravu ste i jedan i drugi. Čitam ovo o privatizaciji, ma baš me briga kad nisam potpisal nikakvu izjavu o poverljivosti, a i ne radim više tamo...(gde nije bitno doslovce)... Nego, mene oko privatizacije najviše zabrinjavalo i još me brine ono što rade SINDIKATI. Elem, nekako ću i da svarim potkupljivanje i provizije kod nekih "gooore" mada svi znamo šta je krajnji produkt varenja. Ali kad, recimo, znam da pre nego neko preduzeće uopšte bude stavljeno na onu čuvenu listu za privatizaciju najpre lokalni budža Vlade RS biva pozvan u centralu BGD, kad se vrati onda zove (prvo naravno neke svoje ljude da ugovori stvari), a kad ugovori stvari, onda jednog po jednog predstavnike sindikata (valjda zato što su "nezavisni" pa razgovara sa svakim odvojeno iza zatvorenih vrata), i ---- pripremne radnje. Zatim na faks nečujno stigne iz Agencije za privatizaciju faks sa spiskom ko na tender, ko na aukciju i gledaj alište, što bi rekli ovde!

Ne volim radikalsko frkisanje za izborne rezultate, ne volim ni kvazi-demokratsko zaklinjanje u pravdu, volim da se trudim da mislim objektivno - ama ljudi nije mi se učinilo, na svaki sledeći razgovor iza zatvorenih vrata predstavnici sindikata dolaze sve bolje odeveni, sve sigurniji u sebe, sve nadmeniji... E to mi ide na nerve, i išlo mi naročito kad sa radnicima koji se kasnije pobune dolaze kao neki njihovi "predstavnici" - naravno, posle se vrate da pričuckaju sa budžom "iza zatvorenih vrata"...

:dash::dash::dash:

problem divlje privatizacije je to sto `kupci` nisu paltili punu vrednost, pa i nemaju isti interes za poslovanje i opstanak u teskim uslovima, kao i lokalno stanovnistvo, pogotovo kada se kasa isprazni, a novopeceni gazda treba da zavuce ruku u sopstveni dzep

demokratska ljubav gazde i rezima prestaje, otkazi i zatvaranje firmi krece...propast tranzicije, ali racune placa narod i drzava, tj ko mora, ovi ce da zapale

Trajal: Produženo plaćeno odsustvo
5. februar 2009. | 01:00 | Izvor: B92
Kruševac -- Radnici fabrike "Trajal" trebalo je da budu vraćeni na posao 1. februara, ali im je plaćeno odsustvo produženo do 13. marta.

Proizvodnja guma u kruševačkoj fabrici "Trajal" zaustavljena je pre tri meseca. Ovo je, inače, peto produžavanje plaćenog odsustva i najduži period bez proizvodnje u istoriji ove fabrike. Na plaćenom odsustvu je oko hiljadu radnika "Trajala" od 2.470 zaposlenih.

Oni mesečno dobijaju 60 odsto plate, odnosno oko 12.000 dinara, dok je prosek zarada u Kruševcu gotovo trostruko veći.

B92 Info Vesti Ekonomija
Trajal: Produženo plaćeno odsustvo
5. februar 2009. | 01:00 | Izvor: B92
Kruševac -- Radnici fabrike "Trajal" trebalo je da budu vraćeni na posao 1. februara, ali im je plaćeno odsustvo produženo do 13. marta.

Proizvodnja guma u kruševačkoj fabrici "Trajal" zaustavljena je pre tri meseca. Ovo je, inače, peto produžavanje plaćenog odsustva i najduži period bez proizvodnje u istoriji ove fabrike. Na plaćenom odsustvu je oko hiljadu radnika "Trajala" od 2.470 zaposlenih.

Oni mesečno dobijaju 60 odsto plate, odnosno oko 12.000 dinara, dok je prosek zarada u Kruševcu gotovo trostruko veći.

"Radnici su u očajnoj situaciji, jer kada smo otišli na plaćeno odsustvo od 60 odsto tada je evro bio 83 dinara. Svi imamo kredite, fabrika je takoreći porodična - po dvoje, troje rade u fabrici. Veoma je teška situacija", kaže predsednik sindikata Nezavisnost u "Trajalu" Zoran Jeftić.

Predsednik kruševačkog veća Samostalnog sindikata ocenjuje da je pored ekonomske krize za stanje u "Trajalu" odgovorno prethodno rukovodstvo.

Za dve i po godine od kako je fabriku kupila bugarska kompanija, promenjeno je petoro direktora. Poslednji, Petar Krasev, na ovu funkciju došao je pre nešto više od mesec dana.

"Lično mislim da je ovo prolazno.Ima nagoveštaja, ne želim da licitiram, to je posao rukovodstva i uz uvažavanje sveukupnog okruženja, naravno i zahteva većinskog vlasnika, očekujemo normalizaciju i stabilizaciju u 'Trajalu'", rekao je šef opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Milenko Mihajlović.

Proizvodnja u "Trajalu" nikada nije bila zaustavljena na duži period od ovog za 120 godina postojanja fabrike.

"Trajalove" gume izvozile su se u zemlje zapadne Evrope, a maksimalna proizvodnja bila je 6.000 guma dnevno.

"Kada je vreme sankcija bilo, kada je bila hiperinflacija, bombardovanje, 'Trajal' je radio neprekidno i radnici su primali platu. 2000. godine bilo je 6.500 radnika, sada ih je 2.470 i sada ne radi", kaže Dragiša Milojević, regionalni poverenik sindikata Nezavisnost.

U "Trajalu" kažu da će ovog puta obećanje biti ispunjeno i da će se radnici na posao vratiti možda i pre 13. marta.

Fabrika eksploziva, koja posluje u okviru "Trajala", počela je da radi u ponedeljak, 2. februara. Fabrika zaštitnih prouzvoda radi sa 50 odsto kapaciteta.

"Očekuje se da će do 10-15. februara početi da rade gumarske fabrike, shodno nabavci sirovina, postoji veliki zastoj u nabavci tih sirovina", rekla je kadrovska direktorka "Trajala" Vesna Kovačević-Stanković.

Osim "Trajala" u Kruševcu su na plaćenom odsustvu i radnici "Župe", njih oko 500, dok je u "Kruševac putu" i "Merimi" došlo do otpuštanja većeg broja radnika.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=05&nav_category=9&nav_id=343280

------------------

Preziveli su ratove. Preziveli su sankcije. Preziveli su hiperinflaciju - ali Tadicevu vlast nisu :thumbdown:

2000te godine "kad nista nije valjalo" u Fabrici je radilo 6.500 radnika u tri smene , a danas "kada je sve lepo sjajno i bajno" u Fabrici radi jos samo 1.000 radnika :thumbdown:

Jos jedna "uspesno" izvedena privatizacija
Plaćeno odsustvo, a proizvodnja stala zbog bofl robe koju niko nije hteo. ;)
Odakle da dobijaju plate kada nema prodaje/zarade? Opet iz budžeta kao Zastava? :)
Teško je njima? Samo njima ili svima nama? ;)
Dobijali su platu za vreme hiperinflacije i živeli lepo... Od čega, od kojih para? Od zarade firme sigurno ne. ;)
Nek' prvo rasprodaju šta imaju na lageru, pa onda da vide kolika im proizvodnja treba.

I ne dramite sa otpuštanjima više! Ako firma nema posla, ne zarađuje, od čega da se dobija plata? Za šta???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back