U kojoj meri reklame utiču na nas?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.886
FORUM.jpg
Nekada smo reklame gledali na malim ekranima, na televizijama.

I danas postoje reklame na televizijama, na radio stanicama takođe možemo da čujemo reklame.

I veliki bilbordi na ulici i mali ekrani u gradskom prevozu emituju razne reklame.

Postali smo veliko potrošačko društvo u kome je važno da budemo u trendu. Svaki proizvod se reklamira.

Priznajem da ponekad kupim sok koji sam videla na reklami. Uvek kupim i nešto što nije na spisku za kupovinu.

U kojoj meri i zašto reklame utiču na nas?

Kako možemo da se oslobodimo uticaja reklama?

Da li su osobe koje kupuju reklamne proizvode kupoholičari koji kupovinom leče anksioznost, melanholiju, ili je reč o radoznalim osobama?

Šta mislite?

Foto: Pexels.com

Postali smo veliko potrošačko društvo u kome je važno da budemo u trendu.
Pa tako je bilo i kasnih šezdesetih u Srbiji i nadalje naovamo, a slutim i ranije. Duge kose, šatiranje, kratke kose, odela, farmerice, zvoncare, uske nogavice, šargarepa pantalone, leviske, patike šangajke, vetrovke vijetnamke, teksas jakne, patike adidas, pa patike najke od početka osamdesetih itd, itd.. Nikada u Srbiji u to vreme nije bilo neko doba da se kaže da većina nije pratila trendove. Hoću da kažem da nismo postali, jednostavno tako je to. Pratiš šta je in i plaćaš za to da bi imao status.

Ja sam neko vreme pokušavao i onda sam shvatio da je neka niža srednja klasa, koja se samo očeše o to, zapravo ona gde se najbolje osećam. Nije lako objasniti klincima, naročito tinejdžerima da je i to jedna od opcija. Industrija koja mestralno manipuliše i ljudskim strahovima i ljudski ambicijama, marketing gurui će uvek naći put. Ako neće jedan, naći će ga drugi.

ne obracam paznju uopšte

Veruj mi da obraćaš , odnosno da utiču na nas i našu psihu mnogo više nego što smo mi svesni ili voljni da priznamo.

Inače nije to samo TV, već recimo sad su i autobusi i tramvaju skroz išarani reklamama (čak i preko prozora) i bukvalno su postali kao nekakvi reklamni panoi i reklamni bilbordi na točkovima koji kruže gradom, pa takođe recimo koliko je bilborda oko nas na svakom koraku koje je prosto nemoguće ne videti, pa čak imamo i čitave zgrade i solitere koje su čitave i celom dužinom prekrivene nekim reklamnim panoom ili bilbordom, ono ne vidi se uopšte arhitektura zgrade i ljudi maltene ne žive u stambenoj zgradi nego u džinovskoj reklami, pa kad im neko dolazi objašnjavaju, e znaš ja sam ti u onoj velikoj "Nike" ili "Napolitanke" zgradi ili ne znam ja sam ti tu stanicu ili dve od tog ili tog tržnog centra , videćeš ovu veliku reklamu kada dolaziš, tako da na neki način (pogotovo u danas u kapitalizmu) sve je podređeno konzumerizmu i sve se posmatra iz tog ugla, pa čak i tako neka banalna stvar kada hoćeš da pronađeš neku adresu ili zgradu u nekoj ulici.

Mislim sigurno da se svako od nas desilo recimo da slučajno na nekom bilbordu usput vidi reklamu za neke čokoladice, sladoled ili ne znam za neki restoran ili KFC chicken i nakon 5 minuta se seti e pa ja nisam još ništa jeo danas ajd mogao bi da uzmem makar neku čokoladicu i flašicu vode usput ili možda negde neko parče pizze sad kad stignem u grad i izađem iz prevoza , a takvih nekih sitnica ljudi uglavnom nisu ni svesni i podsvesno utiču na nas i verovatno da taj neko nije video taj bilbord sa nekom reklamom verovatno se ne bi ni setio da nije još ništa jeo danas i da bi mogao nešto da pregrize.
Ili ne znam recimo gledaš neku košarkašku utakmicu na televiziji i u jednom momentu kamerman kao zumira patike nekog igrača (dok recimo ovaj izvodi slobodna bacanja) i ti si kao u fazonu, jaooo vidi što ovaj ima do jaja gilje , mogao bi i ja da uzmem jedne takve sad za proleće ili leto (to je već onako malo svesnija i da kažem agresivnija varijanta toga).

Mislim na kraju krajeva svi ljudi i rade da bi mogli da si kupe i priušte nešto (kako sebi tako i nekim njima bliskim osobama), tako da to na sve utiče u večoj ili manjoj meri i svi su deo toga u većoj ili manjoj meri, sad samo je bitno taj konzumerizam podrediti i prilagoditi sebi i svojim podrebama a ne ti sebe prilagođavati i podređivati konzumerizmu i postajati rob konzumerizma i tog nekog konzumerističkog besmisla.

Veruj mi da obraćaš , odnosno da utiču na nas i našu psihu mnogo više nego što smo mi svesni ili voljni da priznamo.

Inače nije to samo TV, već recimo sad su i autobusi i tramvaju skroz išarani reklamama (čak i preko prozora) i bukvalno su postali kao nekakvi reklamni panoi i reklamni bilbordi na točkovima koji kruže gradom, pa takođe recimo koliko je bilborda oko nas na svakom koraku koje je prosto nemoguće ne videti, pa čak imamo i čitave zgrade i solitere koje su čitave i celom dužinom prekrivene nekim reklamnim panoom ili bilbordom, ono ne vidi se uopšte arhitektura zgrade i ljudi maltene ne žive u stambenoj zgradi nego u džinovskoj reklami, pa kad im neko dolazi objašnjavaju, e znaš ja sam ti u onoj velikoj "Nike" ili "Napolitanke" zgradi ili ne znam ja sam ti tu stanicu ili dve od tog ili tog tržnog centra , videćeš ovu veliku reklamu kada dolaziš, tako da na neki način (pogotovo u danas u kapitalizmu) sve je podređeno konzumerizmu i sve se posmatra iz tog ugla, pa čak i tako neka banalna stvar kada hoćeš da pronađeš neku adresu ili zgradu u nekoj ulici.

Mislim sigurno da se svako od nas desilo recimo da slučajno na nekom bilbordu usput vidi reklamu za neke čokoladice, sladoled ili ne znam za neki restoran ili KFC chicken i nakon 5 minuta se seti e pa ja nisam još ništa jeo danas ajd mogao bi da uzmem makar neku čokoladicu i flašicu vode usput ili možda negde neko parče pizze sad kad stignem u grad i izađem iz prevoza , a takvih nekih sitnica ljudi uglavnom nisu ni svesni i podsvesno utiču na nas i verovatno da taj neko nije video taj bilbord sa nekom reklamom verovatno se ne bi ni setio da nije još ništa jeo danas i da bi mogao nešto da pregrize.
Ili ne znam recimo gledaš neku košarkašku utakmicu na televiziji i u jednom momentu kamerman kao zumira patike nekog igrača (dok recimo ovaj izvodi slobodna bacanja) i ti si kao u fazonu, jaooo vidi što ovaj ima do jaja gilje , mogao bi i ja da uzmem jedne takve sad za proleće ili leto (to je već onako malo svesnija i da kažem agresivnija varijanta toga).

Mislim na kraju krajeva svi ljudi i rade da bi mogli da si kupe i priušte nešto (kako sebi tako i nekim njima bliskim osobama), tako da to na sve utiče u večoj ili manjoj meri i svi su deo toga u većoj ili manjoj meri, sad samo je bitno taj konzumerizam podrediti i prilagoditi sebi i svojim podrebama a ne ti sebe prilagođavati i podređivati konzumerizmu i postajati rob konzumerizma i tog nekog konzumerističkog besmisla.

Deca su najmirnija kad počnu reklame :D

Рекламе на ТВ су постале толико одвратне, буквално ме јебу у мозак, окренем Пинк Вестерн да гледам неке нормалне филмове, и онда на сваких десетак минута одједном искачу неке кретенкице са реклама за Икеу или Киндерладу или козметику, кревеље се са некаквим бебећим језиком као да се обраћају идиотима, наглашавају последње слогове у речима као да цокћу док говоре, значи кад бих знао која је то маркетиншка агенција тако бих им отишао да их све налупам.

Reklame u velikoj meri utiču na mene da izbegavam taj proizvod koji me bombarduje non-stop.

Na primer hteo sam da otvorim nalog na TEMU-u, ali kad su počeli danonoćno da me tovare reklamama na YouTube-u, čvrsto sam odlučio da neću. Ista stvar je bila za Glovo. Isto sam zato prestao da jedem Plazmu. I tako dalje.

Znači reklame dosta utiču, to je činjenica.

Trudim se da ne obraćam pažnju. I retko kad nešto i kupim što sam video da se reklamira, zaista. Ali ih izbegavam, TV slabo gledam a i na kompjuteru imam razne blokatore. Ipak, kad se nađe nešto zaista povoljno (a da mi je zapravo POTREBNO), zašto ne uzeti. Jedno je to a drugo uzimati stvari koje ti ne trebaju samo zato što ti je, eto, reklama uticala na podsvest ili šta već.

Reklame u velikoj meri utiču na mene da izbegavam taj proizvod koji me bombarduje non-stop.

Na primer hteo sam da otvorim nalog na TEMU-u, ali kad su počeli danonoćno da me tovare reklamama na YouTube-u, čvrsto sam odlučio da neću. Ista stvar je bila za Glovo. Isto sam zato prestao da jedem Plazmu. I tako dalje.

Znači reklame dosta utiču, to je činjenica.

Naravno da reklame utiču na nas. Instalirala sam TEMU a zatim izbrisala kada sam pročitala a zatim i čula da lažiraju cene i da proizvodi nisu takvi kakve ih TEMU predstavlja. Ono šta nude za kućne ljubimce mogu da kupim u nekom petshopu.

Kada je Plazma u pitanju, nikada nisam niti ću kupiti Slanu Plazmu.

na yt me urnišu, polupo bi ekran, a onda se setim da je moj, pa istrpim mučenik..:lol:

Postoje dve opcije kada je YT u pitanju: Možeš da kupiš Premium verziju YT bez reklama i druga je da instaliraš ad blocker za YT.

Ja ću iskoristiti ovu drugu verziju, jer ne plaćam ništa online..tačnije plaćam samo preko E-bankinga, preko moje banke.

Back