U kojim situacijama moram da koristom cirilicu?

Poruka
19.456
Na poslu sam napravio 6 poslovnih izvestaja cija je svrha samo referisanje na sastanku i kasnije se i ne cuva u zvanicnoj dokumentaciji. Izvestaje sam otkucao latinicom jer mi je smor da jurim cirilicna slova na tastaturi. od mene zahtevaju da prekucam na cirilicu skoro 40 strana teksta a mogucnost konverzije na kompu ne postoji jer sam negde zaturio ili izgubio fles... :(

Како мислиш могућност конверзије не постоји због тога што си затурио флеш?

da... to me hebe... :( iama samo papirnu varijantu, odstampanu... :( da imam fles prebacio bi onim online programima za konverziju u cirilicu. iamo sam i na kompu na poslu izvestaj ali sam ga obrisao, misleci da mi nece trebati vise. i kopiju na flesu ali ko na djavola izgubim fles...

jeste, ali ja sam u privatnoj firmi a negde sam procitao da samo FORMULARE ako su na cirilici moram popuniti cirilicom.

Ма не мора ни формуларе, у овој држави ништа не мора. Ако си приватна фирма, тек онда ми није јасно. Мораћеш ипак сам да процениш... На твом месту ја бих покушао да негде нађем електронску верзију текста, па да часком то конвертујем..

- - - - - - - - - -

Kao državni organ imaš obavezu da pišeš ćirilicom.

Imaš konvertor pa prebaci u ćirilično pismo. Ili nemoj da radiš u državnom organu ( :

Inače su oba pisma ravnopravna (osim ako ne radiš u državnom organu) :lol:

Да не улазимо у безвезне приче, писма нису равноправна нити то могу бити. Ми смо једини народ који може да западне у овако глупаву ситуацију у коју је човек запао. Језик треба да има унисона правила која подразумевају једно писмо, и ако ћеш да поштујеш правила, нема недоумица, тако је свуда, тако би морало и овде...

Da se ne zamajavamo. Ravnopravna su oba pisma, ALI svi državni organi koriste ćirlicu.

I nemam šta da se objašnajvam, ili ima konverotr ili nema. Ili će da piše kako mu je rečeno ili neka otvori svoju frimu, a može i da pozove odmah, (danas državni organi ne rade) nadređenog ( a privatni rade) pa neka pita u čemu je problem ( :

Da se ne zamajavamo. Ravnopravna su oba pisma, ALI svi državni organi koriste ćirlicu.

I nemam šta da se objašnajvam, ili ima konverotr ili nema. Ili će da piše kako mu je rečeno ili neka otvori svoju frimu, a može i da pozove odmah, danas državni organi ne rade, a privatni rade, pa neka pita u čemu je problem ( :

Како су равноправна кад ћирилице у јавном животу скоро и нема? Како су равноправна кад већина новина излази латиницом? Како су равноправна кад издавачи у 90% случајева користе латиницу?

I nemam šta da se objašnajvam, ili ima konverotr ili nema. Ili će da piše kako mu je rečeno ili neka otvori svoju frimu, a može i da pozove odmah, (danas državni organi ne rade) nadređenog ( a privatni rade) pa neka pita u čemu je problem ( :

problem je u tome sto je sef zesca srbenda.

Na poslu sam napravio 6 poslovnih izvestaja cija je svrha samo referisanje na sastanku i kasnije se i ne cuva u zvanicnoj dokumentaciji. Izvestaje sam otkucao latinicom jer mi je smor da jurim cirilicna slova na tastaturi. od mene zahtevaju da prekucam na cirilicu skoro 40 strana teksta a mogucnost konverzije na kompu ne postoji jer sam negde zaturio ili izgubio fles... :(

Uzmi godišnji, pa ožeži !
Ako ne daju, moraćeš neplaćeno...

Hoće da nas nateraju da se služimo pismom naših predaka !
Sve je to kralj Aleksandar Prvi Karađorđević zamesio.

Da nije pravio Jugoslaviju mi, Srbi, ne bismo znali da latinica postoji....!

Ćirilica je anahrono pismo neprimereno modernim vremenima. Recimo, merne jedinice moraju se pisati latinicom. Kad imaš kakvu tehniku, pa treba da dodaješ stepene i indekse, pa još preko toga svaki put da prebacuješ na latinicu zbog mere...
Mnoge firme i organi imaju nazive koji uključuju engleske reči, pa ih nije povoljno pisati ćirilicom.
Bre, čak ni smajliji ne rade na ćirilici. :D

Ćirilica je anahrono pismo neprimereno modernim vremenima. Recimo, merne jedinice moraju se pisati latinicom. Kad imaš kakvu tehniku, pa treba da dodaješ stepene i indekse, pa još preko toga svaki put da prebacuješ na latinicu zbog mere...
Mnoge firme i organi imaju nazive koji uključuju engleske reči, pa ih nije povoljno pisati ćirilicom.
Bre, čak ni smajliji ne rade na ćirilici. :D

Ти ниси чуо да је пребацивање с писма на писмо само клик далеко?

da... to me hebe... :( iama samo papirnu varijantu, odstampanu... :( da imam fles prebacio bi onim online programima za konverziju u cirilicu. iamo sam i na kompu na poslu izvestaj ali sam ga obrisao, misleci da mi nece trebati vise. i kopiju na flesu ali ko na djavola izgubim fles...

Uzmi lepo skeniraj papirne dokumente, baci na jedan od milion online OCR sajtova, pregledaj i po potrebi koriguj rezultat, zatim konvertuj u ćirilicu.

Online OCR:

Free Online OCR

Free OCR

NewOCR

Free online OCR

Image to text converter online

...i još milion njima sličnih sajtova.

Требало би у свакој прилици користити ћирилицу. Изузеци би требали бити само припадници мањинских националних заједница и то у срединама где чине већину.

п.с.Мислим на територију р. Србије. :ok:

Ovo pitanje može samo kod nas da se postavi, ni u jednoj drugoj državi ne može. Latinica i ćirilica su bila ravnopravna pisma samo u ex yu. U Srbiji je službeno pismo ćirilica. I to sve govori.
I mislim da to nema veze ( ili bar ne bi trebalo da ima ) da li je šef "žešći srbenda" ili je pak po nacionalnosti marsovac ako je, prvenstveno, državljanin i građanin RS.
Ovakve jezičke i druge slobode vaistinu nigdje u regionu nemu, pričali mi šta god. Evo, prva ja, em ne pričam ekavicu em rijetko koristim ćirilicu, vjerujte mi, u HR to mi ne bi prošlo, ne bi ni u BiH,
a mislim ni bilo gdje drugo. Čak ni manjine nemaju pravo ako se službeno koriste zvaničnim jezikom da koriste neko tamo svoje marskovsko pismo.
Nekad mi dođe da se izvinim Srbiji što još pričam ijekavicu i koristim latinicu, ali...buntovnik bez razloga vazda ostaje buntovnik. Ipak, praštajte ako možete :) :kpozdrav:

Ne kontam zašto je to "nepravda "?
Zbog 40 strana teksta ili tvog nepoznavanja rada na računaru?

Nema ničeg prostijeg od alt+shift...

Али изгледа и то некима представља проблем!
Ето, што се тиче куцања, узми самолепљиви папирић, исеци га у облику дугмета тастатуре, па их залепи тамо где стоје ако је тешко да памтиш, значи где је Љ илити Q, напиши то и залепи. Та-да, проблем решен за убудуће.

Prvo treba da se suočiš sa činjenicom da živiš u Srbiji a ne u Titoslaviji.

problem je u tome sto je sef zesca srbenda.
Ako ti zhteva da pišeš,bilo šta ćiriličnim pismom,onda je dužan i da ti nabavi ćiriličnu tastaturu,da ne bi tržio gde se pojedina slova nalaze.Inače samo određeni formulari traže ćirilični upis i popunjavanje.Ako ti je teško da se snadješ imaš na Google'u na ikonici tastature klikni i izaći će ti raspored ćiriličnih slova,odštampaj ih i stavi ispred sebe i biće ti lakše da kucaš,već ako moraš.

Back