U DUHU TRADICIJE KRALJEVA

Свима који данас славе, срећна слава, Аранђеловдан
angl04.jpg

U kalendaru praznika Srpske pravoslavne crkve današnji dan, naslovljen kao Sabor svetog arhangela Mihaila i ostalih sila bestelesnih, obeležen je crvenim slovom, a u bogoslužbenom tipiku crkve označen je znakom Srednjeg praznika druge vrste (crvenim krstićem), što znači da je prema rangu i značaju svrstan u treću od šest grupa crkvenih praznika. Ovaj nepokretni praznik, koji je nepromenjivog datuma pa se uvek slavi osmog novembra po starom, odnosno 21. novembra po novom kalendaru, u našem narodu poznat je kao Aranđelovdan, krsna slava mnogih porodica i svih hramova posvećenih ovom arhangelu, zapovedniku nebeske anđeoske vojske koja je pobedila pobunjene Luciferove sledbenike, pale anđele.
slavesl.jpg

Obozavam da zderem po groblju, sladje mi je nego ista. Najjace su zadusnice. Dan mrtvih. Bas hriscanski zvuci, a? ...onda u selo, pa kad svi iznesu svakojake djakonije kao i trdicionalne "babice", a sa svakim se u selu poznajes, pa navratis do groba da malo popricate, pa te malo ponude i to. Milina. Desi se da se pojedini i napiju pa pevaju po groblju. Kakvo pagansko nasledje? Sve mi toplo oko srca.

Браво!Е баш волим што је тако.Е баш волим што нисам Енглез.Е баш волим што се то не свиђа овима на Западу.
То је наш идентитет,то смо ми.Што неки овде мисле да је ''лепша'' сахрана у ЕУ него наша,што??Што су сад њихови обичаји лепши и културнији.МОжда они завиде нама,па се сад неки њихови тамо дописују на форуму и причају како је то баш леп обичај код нас.
Кад ме буду сарањивали хоћу трубаче.Цео живот сам живео пуним плућима и уживао у сваком дану као да ми је последњи и хоћу тако да буде и на крају.И да буде мрса и пића,и бабица и свега редно.

Ne volim da jedem ni da pijem po groblju to je za mene ruzna navika,ide se da bi se ozalio i ispostovao pokojnik a ne da bi se zdralo,znam za neke slucajeve gde su gosti na veceri poceli i da pevaju posto su sve pojeli i popili...strasno...

Мислим да је у духу наше традиције обавезно и свињокољ.....Оно, знате, новембар, мраз ухватио, а у кући и по дворишту гужва.Као, неко славље, сви нешто расположени, весели.......Зима ти, али те греје неки рад, сви се нешто ужурбали, мајстор се шали, мама износи кафе које се пуше, пали се цигара, са онако прљавим рукама, "мајсторски" хватајући је прво за страну супротну филтеру.....Казан се пуши на сред дворишта, у њему се кува шваргла, а касније ће и маст да се топи (чварци)....Цео дан једеш месо, али врело и онако, с ногу....Ех, дивних ли дана....А тек кад стигну кобаје домаће, па са киселим купусом......

Мислим да је у духу наше традиције обавезно и свињокољ.....Оно, знате, новембар, мраз ухватио, а у кући и по дворишту гужва.Као, неко славље, сви нешто расположени, весели.......Зима ти, али те греје неки рад, сви се нешто ужурбали, мајстор се шали, мама износи кафе које се пуше, пали се цигара, са онако прљавим рукама, "мајсторски" хватајући је прво за страну супротну филтеру.....Казан се пуши на сред дворишта, у њему се кува шваргла, а касније ће и маст да се топи (чварци)....Цео дан једеш месо, али врело и онако, с ногу....Ех, дивних ли дана....А тек кад стигну кобаје домаће, па са киселим купусом......

uh... m
rku5j7.gif

Sad cu, pod izgovorom da postujem nesto sto je u duhu nase tradicije, pokusati da ozivim moju temu...:)
da li (ne)pozivanje na slavu ima veze sa iskrenim druzenjem ili je i to u duhu nase tradicije, da sklapamo prijateljstva samo iz koristi a pri tome se ogresimo prema najiskrenijim prijateljima

Sad cu, pod izgovorom da postujem nesto sto je u duhu nase tradicije, pokusati da ozivim moju temu...:)
da li (ne)pozivanje na slavu ima veze sa iskrenim druzenjem ili je i to u duhu nase tradicije, da sklapamo prijateljstva samo iz koristi a pri tome se ogresimo prema najiskrenijim prijateljima

ja mislim da se rodbina i prijatelji ne moraju pozivati na slavu.ako znam kada je mojim prijateljima slava, mogu da odem ne zvana. ako se radi o novo nastalim prijateljima, oni se pozovu.toliko ja znam o tome.

ja mislim da se rodbina i prijatelji ne moraju pozivati na slavu.ako znam kada je mojim prijateljima slava, mogu da odem ne zvana. ako se radi o novo nastalim prijateljima, oni se pozovu.toliko ja znam o tome.

Uglavnom odem samo kad sam pozvan...ali kod naseg naroda postoji jedna ruzna navika sklapanja prijateljstva iz koristi i u to se mesaju religiozni obicaji...npr, pozivanje shefa na slavu, uzimanje za kuma nekog ko ima vise para i sl. Ali najgore je od svega, sto je to opsteprihvaceno u narodu, i tretira se kao normalno i ljudski...ma gde to ima veze sa ljudskim, to ljudskost nije videlo...zivote lutalico...

Back