U Arizonu kao penzioner

NaVrDabrBavrDamr

Početnik
Poruka
10
Zivim vec 30-ak godina u Svajcarskoj ciji sam i drzavljanin. Za par godina idem u penziju. Tada bih se rado preselio u neki malo topliji kraj. Proveo sam jednom nedelju dana u Tucsonu AZ i dopalo mi se. Klima, suvi pustinjski vazduh, civilizacija (prvi univerzitet u US)...
Naravno, u obzir dolaze i drugi topli predeli u US.
Bio bih zahvalan ako bi neko, ukratko, mogao da nabroji koje formalitete treba obaviti i koji su papiri za to potrebni.
Pretpostavljam da mi "green card" nije neophodan jer nemam nameru da tamo trazim posao.
Veliki pozdrav od "smrznutog jodlera".

Zato sto je Grcka previse topla leti na primer. Osim toga u Evropi svakog momenta moze doci do rata ako krenu ovi islamisti gore da osvajaju Evropu kao sto su obecali.

Arizona je super. Bio sam vise puta. Fantasticno mesto. Pored toga ja bih mozda razmotrio Havaje. (Honolulu). Na Havajima ima vec nekoliko nasih ljudi iz Srbije koji su se tamo penzionisali.
Sto se tice vize mozes da odigras lutriju za zelenu kartu upravo je u toku. Besplatno se prijavite ovde https://www.dvlottery.state.gov
i izvlacenje u Maju. Potpuno je nasumicno tako da nema nikakve prepreke da se prijavite. Jedino je neophodno imati zavrsenu osnovnu skolu ili 10 godina radnog iskustva.

Zato sto je Grcka previse topla leti na primer. Osim toga u Evropi svakog momenta moze doci do rata ako krenu ovi islamisti gore da osvajaju Evropu kao sto su obecali.

Arizona je super. Bio sam vise puta. Fantasticno mesto. Pored toga ja bih mozda razmotrio Havaje. (Honolulu). Na Havajima ima vec nekoliko nasih ljudi iz Srbije koji su se tamo penzionisali.
Sto se tice vize mozes da odigras lutriju za zelenu kartu upravo je u toku. Besplatno se prijavite ovde https://www.dvlottery.state.gov
i izvlacenje u Maju. Potpuno je nasumicno tako da nema nikakve prepreke da se prijavite. Jedino je neophodno imati zavrsenu osnovnu skolu ili 10 godina radnog iskustva.
Јашта мори.
Грчка која је северно од повратника је превише топла, а Хаваји који су у тропској зони нису???
Е Дејане Новаковићу, ник је нови, али глупости су старе.
Сем тога Аризона је расадник кримоса где у први сумрак нико не излази иза седам врата са седам брава.

Zivim vec 30-ak godina u Svajcarskoj ciji sam i drzavljanin. Za par godina idem u penziju. Tada bih se rado preselio u neki malo topliji kraj. Proveo sam jednom nedelju dana u Tucsonu AZ i dopalo mi se. Klima, suvi pustinjski vazduh, civilizacija (prvi univerzitet u US)...
Bio bih zahvalan ako bi neko, ukratko, mogao da nabroji koje formalitete treba obaviti i koji su papiri za to potrebni.
Pretpostavljam da mi "green card" nije neophodan jer nemam nameru da tamo trazim posao.

Salis se?

Nisam bio u Arizoni, ali pustinjska klima obično znači velike vrućine leti, a bogami često i hladne zime. Ako si već uštedeo neku ozbiljniju lovu, razmisli o Kaliforniji, pa i o Havajima.
Havaji su raj na zemlji, nevorovatno šarenilo boja, čisti gradovi, ogromni vukani, džungle i plaže, umereno topla klima tokom cele godine. Divno mesto za boravak. Honolulu je za mene jedan od najlepših gradova, pored San Franciska, gde bi mogao bez problema da živim. E sad, jedina mana Havaja je što je u pitanju ostrvo, tj. arhipelag, pa kad god poželiš otići negde drugo osudjen si na avion i aerodrome. Ali vredi otići i pogledati kako sve to izgleda
Najbolje da obiđeš više destinacija pa da sam proceniš.

Јашта мори.
Грчка која је северно од повратника је превише топла, а Хаваји који су у тропској зони нису???
Е Дејане Новаковићу, ник је нови, али глупости су старе.
Сем тога Аризона је расадник кримоса где у први сумрак нико не излази иза седам врата са седам брава.

Devojko ti znas kako je u Titelu, a u Grckoj....cisto sumnjam.

Na žalost, ovo nije moguće, jer ne postoji nikakva "penzionerska" ili "hoću ovde da živim" viza za USA. Takozvana "Green card" nije radna viza, već boravišna viza koja automatski dozvoljava i rad (status Permanent Resident). Za trajni boravak u USA morate da budete ili državljanin USA, ili da imate Permanent Residency po nekom od osnova.

Osnovi za dobijanje Permanent Residency, dakle prava neograničenog boravka i prava na rad (rad nije obavezan ;) ):

- Brak sa USA državljaninom (pri čemu USA državljanin mora da je proveo barem 5 godina stalno u USA posle 15. godine života), pa viza za spajanje porodice, pa nakon toga residency

- Biti izvučen na "Green Card lottery" američke vlade. Biti izvučen nije dovoljno, mora biti izvučen i sa relativno niskim brojem, ili se nadati da će dovoljno izvučenih sa nižim brojem od vas ili odustati, ili neće imati prevelike porodice koje takođe imaju pravo na Green card, zato što je broj mesta ograničen, a računaju se sve izdate GC, i glavni dobitnik, i članovi porodice. Igranje GC lutrije je besplatno, mada postoji milion agencija i prevaranata koji se nude da vam popune besplatni formular za pare :p Sa Green card se može živeti u USA neograničeno, sa ili bez rada, sve dok se ima novca.

- Ulaganje u američku privredu preko E2 vize. Za ovo je potreban biznis plan koji je prihvatljiv za američkog Konzula, po pravilu 400-500 hiljada dolara pa naviše za ulaganje u posao, plus obaveza da se u prvih x godina zaposli barem 10 američkih državljana u toj firmi. Ovde dobijanje GC nije automatsko, već se E2 viza produžava svake (čini mi se), 2 ili 3 godine, pa tek nakon cirka desetogodišnjeg perioda se može konkurisati za residency.

- Dobijanje Green card-a na osnovu srodstva. Ovo je rezervisano uglavnom za decu mlađu od 18 odnosno 21 godinu, i direktno srodstvo (roditelji-deca, rođeni braća i sestre, uglavnom). Kao i za mnoge druge vidove GC po osnovi srodstva , ovde je "vreme obrade" jako dugo, za pojedine tipove GC po osnovi srodstva se sada tek obrađuju predmeti iz, recimo, 2004te godine, što znači ako se sad podnese, dolazi se na red tek za desetak godina (!)

- H1B viza sa prelaskom na GC posle. Ovo je viza za ljude sa viskim obrazovanjem (minimum Bachelor, a uobičajeno Master nivo). Ovo podnose (velike) firme za zaposlene koje žele da dovedu iz Indije, Pakistana, Kine pa i Srbije. Kontigent H1B viza je ograničen na, čini mi se, 50,000 godišnje, zato se svi predmeti bace u bubanj i izvlače se srećni dobitnici, tako da se može desiti i da vas ne izvuku, i pored angažmana budućeg poslodavca. Izvlačenje je samo jednom godišnje, čini mi se u oktobru. Sa H1B vizom ste ograničeni na rad za određenog poslodavca, ako vas otpuste, imate 2 nedelje (14 dana!) da nađete novi posao na istom nivou (znači ništa pranje sudova i kelnerisanje) i novog poslodavca koji je spreman da preuzme obaveze prema vašoj H1B vizi kao i originalni poslodavac. Ova viza ne garantuje GC posle isteka, ali se, uz pomoć poslodavca, može kasnije podneti zahtev i lakše dobiti GC

- Slanje preko firme u USA predstavništvo iste firme na određeno vreme. Ovo može za firme koje već određeno vreme imaju predstavništvo u USA, sa određenom visinom prometa i brojem zaposlenih (znači ništa sa šemama otvorim firmu u Srbiji ili u EU i još "poštansko sanduče-firmu"-predstavništvo u USA, pa sam sebe pošaljem u USA ;) ). Kao i za H1B vizu, ne dobija se direktno GC, ali se posle izvesnog vremena i pomoći poslodavca, može konvertovati u GC lakše.

- Postoji još par specijalnih viza za vrhunske sportiste, muzičare, naučnike, umetnike i slično, ali to je više teoretska mogućnost, pošto za ovakvu vizu morate da budete dobri (i poznati) na svetskom nivou

U svakom slučaju, ne postoji legalna mogućnost za odlazak i stalni boravak u USA ni za koga, pa ni za EU/CH građane, penzioneri ili ne, ako nije ispunjen jedan od gorepomenutih uslova. Ne pomaže ni posedovanje nekretnina, ni dalja rodbina (dalja od sopstvene dece, rođenih braće i sestara ili roditelja), ni penzija.

Ovo se, inače, nadugačko raspravlja već preko 15 godina u jednom poznatom nemačkom iseljeničkom forumu, gde stalno dolaze (budući) D/A/CH penzioneri (i ne samo oni), uvereni da mogu tek tako da odu (i ostanu) u USA samo zato što dolaze iz D, CH ili A, a onda su strašno iznenađeni i razočarani kad im se objasni da to ne ide baš tako (bolje rečeno, ne ide tako uopšte).

Ono što mnogi pomenuti D/A/CH penzineri rade je, ako se već nisu odselili za Španiju, je da provedu 2 x 90 dana u USA, uglavnom preko jeseni i zime, a proleće i leto u rodnoj zemlji ili negde drugde (Španija, Grčka, Italija, itd.), pošto na toliko imaju prava po bezviznom režimu (Visa Waiver) sa USA za građane EU i još po neke.

Inače lutrija za Green Card za ovu godinu (DV2016) je upravo u toku, tj. traje do 03.11.2014. Jedini pravi, oficijelni link je direktno od američke vlade:

Electronic Diversity Visa Lottery

...i besplatan je. Kao što rekoh gore, ima na Internetu milion agencija i prevaranata koji će vam ponuditi da je "samo preko njih" moguće učestvovati u lutriji i dobitak je "garantovan" (haha), koji vam popune formular sa gornje adrese za novac, ako ga i popune uopšte :P Popuniti formular je vrlo jednostavno, samo osnovni podaci (ime, prezime, školska sprema, itd plus jedna slika) i to je to, čekaj proleće-leto sledeće godine da vidiš da li si izvučen :D Jedini preduslov je imati školsku spremu najmanje na nivou američke srednje škole, što znači da je nivo srednje škole iz Srbije od 8 plus 4 razreda dovoljan. Ako to nemate, može se umesto škole imati i (dokazano) radno iskustvo od najmanje 2 godine od poslednjih 5 godina na poslu za koji je potrebna bar srednja škola.

Poslednja izmena:
Lepo receno samo sto za E2 vizu ne treba 400-500k vec moze i 100k ali to je samo E2 viza koja traje dokle god je neko u USA i dokle mu radi taj biznis. Ne mora nikakav specijalan biznis to moze da bude i obican kamion.

A ako neko hoce zelenu kartu odmah treba mu najmanje 500k + troskovi vize ~20k to se zove EB5 viza i odmah se dobija zelena karta.

Lepo receno samo sto za E2 vizu ne treba 400-500k vec moze i 100k ali to je samo E2 viza koja traje dokle god je neko u USA i dokle mu radi taj biznis. Ne mora nikakav specijalan biznis to moze da bude i obican kamion.

A ako neko hoce zelenu kartu odmah treba mu najmanje 500k + troskovi vize ~20k to se zove EB5 viza i odmah se dobija zelena karta.

Istina, za E2 vizu nije propisana visina uloga, ali neki pokazatelji (i pre svega iskustva) govore da se ipak radi o većim sumama, jer proći sa ulaganjem sa malim sumama se pokazalo kao teško, tj. konzuli su često vraćali biznis plan na "doradu", ili su prosto odbijali E2 vizu jer im se ulaganje činilo premalim u odnosu na ciljeve u biznis planu. Ili im se biznis učini "premali" i/ili nesiguran. Ovo zna i da se menja, zavisno od stanja svetske i US privrede, tako da je teško odrediti "tačnu" minimalnu sumu. Takođe, USCIS i US konzuli žele da vide plan za zapošljavanje američkih građana u biznis planu u budućnosti, iako to nije "zvanična" predispozicija za dobijanje vize. Ovo se i kontroliše, odnosno šanse za prelazak na GC sa E2 vize su umnogome zavisni od ostvarivanja biznis plana i zapošljavanja radnika. Nema automatizma, tako da svaki slučaj / pokušaj da se dobije GC kad se ima E2 je različit, i ne mora uopšte da bude uspešan, tj. ne uspevaju svi imaoci E2 vize da dobju GC, nego dobiju jednostavno produženje za još jedan "ciklus" (od 2 do 5 godina po ciklusu).

EB5 viza propisuje 1,000,000$ kao minimum (ili minimum 0.5 miliona $ za ulaganja u "posebne oblasti", kao što i ti kažeš). Ali, ovde je zakonska predispozicija da se mora zaposliti barem 10 američkih građana, odnosno da barem 10 građana "ostane zaposleno" zahvaljujući investiciji. Pod "građani" se misli na američke građane u smislu onih koji imaju američko državljanstvo, ne i permanent resident (koji imaju GC, ali ne i državljanstvo).

E sad, ni sa EB5 vizom se Green Card ne dobija odmah, nego se prvo dobije privremena viza na 2 godine za podnosioca i porodicu. Nakon isteka 2 godine se proverava da li je celokupni iznos od min. 0.5 M$ odnosno 1M $ investiran, i da li je zaista stvoreno minimum 10 radnih mesta za američke građane (podnosilac mora sam da dokaže da je to zaista tako). Tek ako je ovo ispunjeno se dobija i GC, koja je neograničena (zapravo, ograničena je na 10 godina kao vozačka dozvola, ali je samo karta kao dokument ograničena, ne i pravo stalnog boravka).

Inače, i kontigent EB5 viza je ograničen (na 4-5000, čini mi se), mada sve od uvođenja do ove godine (2014) nije nikada bio u potpunosti iskorišćen. Ako se ovakav trend od 2014 nastavi, biće izvlačenja i za EB5, ili, još gore, čekanja od x godina, kad se pojavi zadrška (kao za GC po osnovi srodstva koji "kasne" po više godina). Sa druge strane, ove godine je USCIS jednostavno prestao da izdaje EB5 vize kad je kontigent bio popunjen, i onda mora da se čeka sledeći turnus, videćemo kako će biti u budućnosti.

Poslednja izmena:
Sad si ga objasnio svaka cast :-)
Ja bih samo dodao da za Eb5 vizu postoje i investicioni regionalni centri gde moze da se "investira" na tipa 5 godina i onda ti vrate novac a ne moras da zaposljavas 10 radnika jer to oni urade za tebe. Problem je samo sto je taj novac na riziku i nema garancije da ce ti se vratiti. Moze 500k da se investira ali i viza kosta dosta valjda oko 20k.

Takodje u nasoj ambasadi do sada jos niko nikada nije dobio EB5 vizu :)

Poslednja izmena:
Istina, za E2 vizu nije propisana visina uloga, ali neki pokazatelji (i pre svega iskustva) govore da se ipak radi o većim sumama, jer proći sa ulaganjem sa malim sumama se pokazalo kao teško, tj. konzuli su često vraćali biznis plan na "doradu", ili su prosto odbijali E2 vizu jer im se ulaganje činilo premalim u odnosu na ciljeve u biznis planu. Ili im se biznis učini "premali" i/ili nesiguran. Ovo zna i da se menja, zavisno od stanja svetske i US privrede, tako da je teško odrediti "tačnu" minimalnu sumu. Takođe, USCIS i US konzuli žele da vide plan za zapošljavanje američkih građana u biznis planu u budućnosti, iako to nije "zvanična" predispozicija za dobijanje vize. Ovo se i kontroliše, odnosno šanse za prelazak na GC sa E2 vize su umnogome zavisni od ostvarivanja biznis plana i zapošljavanja radnika. Nema automatizma, tako da svaki slučaj / pokušaj da se dobije GC kad se ima E2 je različit, i ne mora uopšte da bude uspešan, tj. ne uspevaju svi imaoci E2 vize da dobju GC, nego dobiju jednostavno produženje za još jedan "ciklus" (od 2 do 5 godina po ciklusu).

EB5 viza propisuje 1,000,000$ kao minimum (ili minimum 0.5 miliona $ za ulaganja u "posebne oblasti", kao što i ti kažeš). Ali, ovde je zakonska predispozicija da se mora zaposliti barem 10 američkih građana, odnosno da barem 10 građana "ostane zaposleno" zahvaljujući investiciji. Pod "građani" se misli na američke građane u smislu onih koji imaju američko državljanstvo, ne i permanent resident (koji imaju GC, ali ne i državljanstvo).

E sad, ni sa EB5 vizom se Green Card ne dobija odmah, nego se prvo dobije privremena viza na 2 godine za podnosioca i porodicu. Nakon isteka 2 godine se proverava da li je celokupni iznos od min. 0.5 M$ odnosno 1M $ investiran, i da li je zaista stvoreno minimum 10 radnih mesta za američke građane (podnosilac mora sam da dokaže da je to zaista tako). Tek ako je ovo ispunjeno se dobija i GC, koja je neograničena (zapravo, ograničena je na 10 godina kao vozačka dozvola, ali je samo karta kao dokument ograničena, ne i pravo stalnog boravka).

Inače, i kontigent EB5 viza je ograničen (na 4-5000, čini mi se), mada sve od uvođenja do ove godine (2014) nije nikada bio u potpunosti iskorišćen. Ako se ovakav trend od 2014 nastavi, biće izvlačenja i za EB5, ili, još gore, čekanja od x godina, kad se pojavi zadrška (kao za GC po osnovi srodstva koji "kasne" po više godina). Sa druge strane, ove godine je USCIS jednostavno prestao da izdaje EB5 vize kad je kontigent bio popunjen, i onda mora da se čeka sledeći turnus, videćemo kako će biti u budućnosti.

Znaci Grinka je Boravisna Viza, a jos mozes i sa njom i da radis, :lol:Majstore, Grinka je Identifikacioni Dokument sa mogucnoscu Boravka i Rada u USA.

Znaci Grinka je Boravisna Viza, a jos mozes i sa njom i da radis, :lol:Majstore, Grinka je Identifikacioni Dokument sa mogucnoscu Boravka i Rada u USA.

Ako hoćemo da teramo mak na konac, "Green Card" sam po sebi ne postoji, u pitanju je eufemizam koji označava određenu vrstu immigration form-a, tačnije Form I-551, prethodno poznat i kao Alien Registration Receipt Card. Čak i za sam "Green Card" bi tačniji naziv trebao da bude "šarena karta" :D E sad, kategoriji imigranata koji imaju status Lawful Permanent Resident (immigrant) (LPR), se izdaje već pomenuti form I-551. Form I-551 nije, striktno gledano, jednak "Green Card"-u, zato što LPR status može biti potvrđen i sa privremenim I-551 pečatom u pasošu (bilo koje zemlje), ili sa štampanom I-551 beleškom na vizi u pasošu. Mada LPR status ostaje validan i kad nema nijednog od ovih dokumenata, obrnuto naravno nije slučaj.

U vrlo striktnom kontekstu je tačno da I-551 nije "viza" per se, zato što U.S. legal language tretira vize posebno zato što su privremene, za razliku od I-551 odnosno LPR statusa, koji može biti neograničen, ali i ne mora, može biti i oduzet. Sličnost LPR sa vizama je u tome što postoje slična ograničenja (ukidanje vize ili LPR za neka krivična dela, za boravak duže od 6 meseci vas USA, itd).

Naravno, ako smo već toliko striktni ;), Green Card nije ni "Identifikacioni Dokument sa mogucnoscu Boravka i Rada u USA" kako ti kažeš, jer, striktno gledano, LPR status je zapravo ono što omogućava boravak i rad u USA, a ne GC sam po sebi.Inače, kad bi baš GC "omogućavala boravak i rad" a ne LPR status, onda bi, teoretski, LPR status mogao biti i ukinut iz nekog razloga, a ti bi mogao onda da izvučeš svoju GC i kažeš " aaa, ne, ne, evo je moja GC, ona meni omogućava boravak i rad, kakav crni LPR trtemrte" ;) Ili, još gore, to bi značilo da bi oni mogli da te izbace i sa posla i iz USA ako bi slučajno izgubio GC (fizički dokument)... :p

LPR status je derivativ neograničene dozvole boravka, što je ono što ljudi zovu "boravišna viza". Recimo, Nemačka ima potpuno isti tip statusa za imigranta (zapravo, nekoliko njih), a jedan od njih se zove Aufenthaltsgenehmigung, prevedeno "dozvola boravka", koja omogućava i pravo na rad. među srpskom emigracijom u Nemačkoj, a i Srbiji, ovo je kolokvijalno nazvano "boravišna viza", iako to ona, striktno gledano, nije.

Ali, ovde nema potrebe da se bude toliko striktan, ovo je ipak forum gde se GC, boravišna/radna viza, DV, itd. koriste kolokvijalno kao sinonimi. Ako je potrebno finije razlikovanje između LPR statusa i drugih boravišno-radnih viza , onda se to uglavnom i naglasi navođenjem tipa vize (recimo H1B, E2, EB5 i tome slično) da ne bi bilo zabune.

Poslednja izmena:

Back