Твртко I Котроманић,Србин,Босанац,Х

Краљ Твртко свагда се изјашњавао као православни Србин, а сад неки после толико векова хоће да му то оспоре:)Краљ Драгутин је у саставу своје државе имао делове Босне Усори и Соли, те Посавину и Семберију.Деспот Стефан је у Сребреници ковао новац и одржао сабор... Мисао о јединству Срба са обе стране Дрине је дубока укорењена у народу, тако да је сваки устанак поред жеље за слободом имао и тежњу ка уједињењу.И данас је занемарљив постотак Срба који БиХ доживљавају као своју државу и који не теже ка уједињењу са Србијом.
 
TBPTKO:
Краљ Твртко свагда се изјашњавао као православни Србин, а сад неки после толико векова хоће да му то оспоре:)Краљ Драгутин је у саставу своје државе имао делове Босне Усори и Соли, те Посавину и Семберију.Деспот Стефан је у Сребреници ковао новац и одржао сабор... Мисао о јединству Срба са обе стране Дрине је дубока укорењена у народу, тако да је сваки устанак поред жеље за слободом имао и тежњу ка уједињењу.И данас је занемарљив постотак Срба који БиХ доживљавају као своју државу и који не теже ка уједињењу са Србијом.
ТАКО ЈЕ БРАТЕ; А И ТАЈ МАЛИ ПОСТОТАК ВИШЕ НИСУ СРБИ ВЕЋ СУ СЕ ПРОДАЛИ

40.gif
 
slayer:
Ову тему сам отворила,не ради дискусије,већ због текста који сам прочитала од vispak-a.
Ја сам потомак дотичног господина. Бар су ми тако рекли. Места у којима сам одрасла су Илијаш,Бреза,Подлугови... То су градови поред Високог. Баки са мајчине стране девојачко презиме је Остојић,увек када се бака наљути,и када је некоме придиковала, говорили су јој негодовајући :'' Котромануша је то!''
Мени није било јасно зашто јој то говоре када бака није Котроманић. (тада сам била мала и нисам имала појма ко је Твртко и Котроманићи) Онда ми је објаснила да су Котроманићи променили презиме у Остојић. И увек ми је говорила да сам принцеза,јер сам његова чукун...унука. Мени тада,па ни сада није било нешто специјално интересантно,поготово што сам националиста па сам мало била љута што ми је предак имао везе са фрањевцима. Тако да се нисам детаљније распитала зашто и како је презиме промењено.Сада је касно...
Него,пошто сам ЈА Српкиња као и сви моји, ипак је он био Србин!!!
А што се Бошњака тиче,мислим да је та нација створена пре кој годину,као и '''муслимани'' (колико знам Тито им је обезбедио да им то буде националност,што није било баш тако давно).

u tadasnjoj bosni su postojale druge vjeroispovijesti nego danas. nije bilo ni hriscanske ni islama. bosna je jedina u evropi imala kao drzavnu religiju bogumilstvo, jer se tadasnji bosanci (porijeklom od ilira) nisu htjeli okrenuti niti bizantiji niti drugim iz jednog prostog razloga - susjedna doseljavajuca plemena su decenijama upadala na teritoriju bosne pljackajuci imovinu bosanskih seljaka. po pisanju francuskog istoricara e'tenteur-a, gotovo 96% bosanske populacije je pripadalo bogumilskom vjerovanju. sve kraljevske porodice su bili bogumili, pa tako i porodica kotromanic.

postoji i podatak, kako su kotromanici promijenili prezime u ostojic. navodno, kada je uslijedilo slaveniziranje jednog dijela bosanskog naroda, kotromanicima (kao i mnogim drugim) nije bilo dozvoljeno zadrzati ime, koje asocira na ilirsko porijeklo.
 
Klasicna balkanska kriza identiteta...OVO JE MOJE!TESLA je svaciji,Andrić je svačiji,Tvrtko je svačiji,...ban Kulin je svačiji,kralj Stjepan Tomašević i kraljica Katarina su svačiji...

Ma sve su to Bosanci a bosanski Srbi su mješavina Srba,Bosanaca koji su primili pravoslavnu vjeru i Vlaha.Pogledaj fizionomiju,antropologiju,jezik bosanskih Srba i videćeš da nemaju ništa sa Srbijancima,ni sa Vojvodjanima,osim malo sa ovim zapadnim Srbjancima(do Užica)koji su došli dole iz Hercegovine i Crne Gore,i nekih 10-15% Bosanaca u Vojvodini i to je sve.Mnogo su sličniji bosanskim Muslimanima i Hrvatima.

A Tvrtko je stvarno bio veliki Srbin,pa je ratovao protiv Srbije i osvajao delove zapadne Raške..Tvrtko je bio BOSANAC srcem i dušom,ni Srbin,ni Hrvat,ni Bošnjak,..vec Bosanac,štitio je i Bosansku Crkvu i katolike a i ono malo pravoslavaca što je bilo u BiH dok nisu došli ovi stočari iz Hercegovine.Što pre shvatite biće nam svima bolje.
 
TBPTKO:
Ко је спомињао Тита?Привиђа ти се или се сећаш дединих прича као је иу Брозово доба све билоО.К.
A SAD NAM JE KAO BOLJE?
Pod titom smo imali SVE,ishli smo de otjemo,svuda u svetu smo bili priznati,kad bi videli nas pasosh odma bi nas pustili !
SHTA SADA IMAMO?
KAD NAS VIDE GLEDAJU NAS KO DA SMO GO*NA,POJMA NIKO NEMA NI KO SMO NI SHTA SMO?
Pa mi posle retzite da nam je pod titom bilo gore...
 
Босанска црква је формирана на подручју првобитне Босне од припадника српског народа.Пошто су Срби исповедали источну –православну веру, тако су и припадници ове цркве били православни..У прилог овој тврдњи су и материјални докази тога доба( заклетве, писма, опоруке, тестаменти, повеље натписи, одломци из црквених књига, молитвословља, Јеванђеља), поштовање икона, крста, светаца, празника- све ово припада православнима, а јеретици патарени све ово одбацују. Назив босанска се први пут помиње 1323. године и треба га схватити као географску одредницу, јер постоје српска, бугарска, грчка православна црква.
Твртко да је био католик био би крунисан од папе , а не од православном митрополита у Милешеви по православном обреду.Осим тога број католика у Босни у његово доба је био незнатан.Угарски краљ Бела Четври у својој повељи од 20.07.1244.г. пише да је «у Босни мало поштовалавца праве Вјере»тј.римокатолика.Клаић сведочи да је за време Твртка и Стјепана Дабише католика потпуно нестало, да је било нешто фрањеваца, чији је рад био ограничен на градска и индустријска места док са ширим слојевима народа нису имали додира.
Твртко није ратовао против Рашке, већ против Николе Алтомановића као савезник кнеза Лазара коме је послао помоћ на Косову.Срби су притекли у помоћ Србима као толико пута кроз историју.Босанац је локална одредница, као Београђанин или Мачванин.Три народа у Босни су живела сваки на свој начин, без некога посебног додира и заједничког живота.Тек је Б.Калај лансирао ову тврдњу да би спречио борбу Срба за ослобођењем и уједињењем.Касније су ову тврдњу прихватили сви они који се стиде својих корена.Такав је и овај чаршијанац добојски који нема појма да је садашње становништво и Босне и Србије досељено из Херцеговине, тако да имамо људе са истим презименима и крсним славама на два краја Српства.Породица Вука Караџића се нпр. доселила из Дробњака и они су одржавали родбинске везе.Неки и сада знају од куда су дошли..
Ако је некоме било боље под Титовом диктатуром О.К. свако има право на своју лудост.Заборавља се да су људи ишли у затвор ишли за једну реч, да је незапосленост решена извозом радне снаге на Запад, да је земља била страшно задужена и да је то био један од разлога распада, да су Срби били прогоњени на свим пољима....Такође знамо да је Тито балансирао између блокова, ушао тајно у НАТО, што данас не би имало прођу И да је одмах после његове смрти дошло до несташица...
 
Tito je bio los covek ali dobar politicar i to mu se mora priznati! Umeo je da prica sa svetom i umeo je da sprovede u delo ono sto je hteo. Najveca njegova mana je bila sto je bio KOMUNISTA.

Svi sadasnji politicari su losi djaci Titove politicke skole, bivse komunjare, predsednici studentskih organizacija itd... Sada su svi postali veliki radikali, velike demokrate i ko ce ga znati sta jos. Mozda smisle jos neko ime....svi su sada reformisti, ali nista im nije smetalo dok copavi bravar nije odapeo... Kad je majstor riknuo poceli su da se otimaju o lesinu..Jugoslaviju...rascupali su je kako su znali i od iste napravili nakaradne banana, pardon, sljiva drzave! Pronasli su nove jezike, nove narode, nove obicaje.....podelili su JEDAN NAROD da bi lakse zgrnuli KESHINU. Jednom recju svi su oni intelektualni patuljci i moralne amorfne dolelezece mase.... a mi smo ih pustili da urade sve sto su uradili i sto je najtuznije....primili smo se na njihove lazi! Svi politicari iz bivsih Jugoslovenskih republika mogu VELIKOM KUMU da stanu tek do pojasa i da odrade ono sto treba da se odradi. Suvise su oni male ribice za njega.... Ta Titova komunisticka organizacija bi mogla i da se nazove MAFIJA......ali da je MAFIJA znala sta radi....znala je.... Da ih je podrzavao svet...JESTE !!! Umeli su da talasaju, a to je danas u politici najbitnije......

Meni iskreno nije jasno kako masinbravar govorio tecno tri jezika dok je "maternji" nabadao. Takodje mislim da on nije tek tako slucajno dosao na mesto na kome je bio, ali da je bio vrhunski politicar JESTE, da je bio SVINjA od coveka, JESTE. Da je neistomisljenike tamanio kao bube...JESTE, ali da se zivelo bolje nego danas, ZIVELO SE!

Da li je ovo topik o Titu? NIJE! Izvinjavam se na uzurpaciji!
 
Pobunjenik:
Ако је истина то што су ти рекли, онда твојим венема тече и Света Крв. Наиме, Котроманићи, као и још неке српске средњевековне породице, воде порекло од Меровинга. Грб Котроманића је био љиљан, и преузет је директно од династије Меровинга. Прича о томе како је љиљан симбол потурица из Босне и Херцеговине - једноставно није тачна.

a ti merovinzi su neki sveci, sta li...?

je.ba.la vas sveta krv koja je sveta zbog toga sto je neki najjaci siledzija u pasaluku rekao da je sveta pa volovi poslusali...

slayer - ovo nije na tvoj racun, kontam da ti je krv skroz normalna... (ako ne - uradi krvnu sliku, ali molim te ne slusaj budale)
 
Bosna je sve vreme, od postanka do pada, ostala država pokrajinskog obeležja. Širila se postepeno ali stalno na račun srpskog poseda na istoku i na jugu i na račun hrvatskog na zapadu. U naponu svoje snage, povoljnim sticajem prilika, ona je u jedan mah bila stavljena pred izvanredno značajnu istorijsku misiju.

Unuk kralja Dragutina, po očevoj majci, ban Tvrtko A KAO ŠTO SAM REKAO - SESTRIĆ CARA DUŠANA, krunisao se 1377. godine za kralja Bosne i Srbije polažući pravo na srpski presto, posle izumiranja dinastije Nemanjića, kao najbliži muški potomak. Malo potom on je, iza smrti mađarskog kralja Lajoša Velikog, prihvatio hrvatsku opoziciju i pomagao njene težnje protiv novih vlastodržaca u Budimu. Radeći s Hrvatima on je uspeo da proširi svoju oblast i u Hrvatskoj i u Dalmaciji i da se ponosno 1390. godine proglasi za kralja „Srba, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja”. Tvrtko je tako prvi kralj Srba i Hrvata, gospodar jedne zajednice u kojoj bi Bosna, kao središnja oblast, obuhvatila s jedne strane Srbe, a s druge Hrvate i postala nosilac jedne nove istorijske koncepcije. Ali se ta tvorevina nije mogla održati. Završila je ni dve godine posle Tvrtkove smrti, pod pritiskom Mađara.
 

Back
Top