Степинчево дело и лик су до данас контраверзни и неразјашњени. Може свако да тврди шта жели, али потребни су докази.
Степинац није кључна личност и не знам зашто се увек бавимо споредним стварима. Има свештеника који су непосредно учествовали у организовању и извршењу злочина. Оно о чему треба да се говори је улога Римокатоличке цркве, тј. Ватикана и њена политика унијаћења и покатоличавања, уопште - њена улога у рату.
Не треба нас да занима само шта пишу хрватски новинари, али би итекако требало да нас занима да ли ће ова наша држава - Србија коначно покренути истраживање о страдањима српског народа у НДХ? Да ли је тај злочин био геноцид, као што многи тврде, и да ли ће се наћи неко ко ће на државном нивоу покренути то питање? Ако је био геноцид, због чега држава Србија не тражи признање геноцида?
Јермени се скоро читав век боре да се призна геноцид над њиховим народом (тај термин који они користе за убиство преко милион Јермена од стране Турака и масовну депортацију становништва). Али, они се боре, а ми? Они су подигли меморијални комплекс и музеј, подигли су споменик са вечном ватром и сваке године се обележава Дан геноцида бројним манифестацијама. Пре пар година, за 90. годишњицу, у Јеревану су стотине хиљада људи обишле меморијал и око вечне ватре поставили зид направљен од цвећа.
А МИ? Шта смо ми урадили и шта радимо? Уместо да одајемо почаст сваке године том нашем мученичком народу који је страдао, ми се бавимо Степинцем. Кад ћемо ми да се скупимо да обележимо наш Дан страдања? И где бисмо се поклонили, запалили свеће и однели цвеће, кад никоме није пало напамет да подигне меморијални комплекс за све жртве Јасеноваца и осталих логора, за све жртве усташког злочина. Хоће ли овде неко покренути питање геноцида над Србима или српског холокауста?! Хоће ли у нашем главном граду једном бити запаљен вечни пламен за све невине душе које су страдале?
"И Срби бришу Јасеновац":
http://www.jadovno.com/jasenovac/articles/i-srbi-brisu-jasenovac-1-kradu-nam-i-secanja.html
"Србија ћути о логорима смрти":
http://www.novinar.de/2008/10/11/srbija-cuti-o-logorima-smrti.html
Смемо ли да заборавимо ову децу и све жртве?