"AHDNAMA SULTANA MEHMEDA FATIHA
UVOD
U skladu sa ustanovama islamskog ratnog prava i propisa šerijata, od davnina je postojao obicaj da muslimanski zapovjednik ili sam vladar, kad jedno mjesto bez jaceg otpora i velikih žrtava zauzme, gradanima kršcanske i jevrejske zajednice, a narocito posadama tvrdava i braniocima koji se predaju na vjeru, izda pismenu povelju zvanu emannama, muaheda ili ahdnama.
Sa rafova GH biblioteke
U skladu sa ustanovama islamskog ratnog prava i propisa šerijata, od davnina je postojao obicaj da muslimanski zapovjednik ili sam vladar, kad jedno mjesto bez jaceg otpora i velikih žrtava zauzme, gradanima kršcanske i jevrejske zajednice, a narocito posadama tvrdava i braniocima koji se predaju na vjeru, izda pismenu povelju zvanu emannama, muaheda ili ahdnama. Tako je drugi halifa Omer ibn el-Hattab, r.a., prilikom zauzimanja Jerusalima 15/637. godine, predstavnicima kršcanske vjere izdao emannamu u kojoj im je garantovao sigurnost života, imetka, crkve i slobode vjeroispovjesti, pod uslovom da daju džizju i ne skrivaju neprijatelja (Haza ma a‘ta ‘Abdullah ‘Umer, emiru-l-mu’minine ehle Ilja mine-l-emani, a‘tahum emanen li enfusihim ve emvalihim ve li kena’isihim ve sulbanihim ve sekimiha ve beri’iha ve sa’iri milletiha... (Vidi: Mahmud Šerif, el-Vesa’iku ed-duvelijjetu... II, Kairo, 2003).
Prilikom zauzimanja Carigrada (01. 06. 1453), sultan Mehmed II Fatih izdao je slicnu povelju (ahdnamu) carigradskom patrijarhu i stanovnicima kvarta Galate u Carigradu. Njome je sultan patrijarhu garantovao ”da ga niko nece uznemiravati ni remetiti, da je nepovrediv, neoporeziv, nepotresiv od svih protivnika i da je sa svim sebi potcinjenim svecenicima za sva vremena slobodan od poreza i danka.” (Vidi: J. Hammer, Historija turskog/ osmanskog/ carstva, I, Zagreb, 1979., str. 171).
Kada je, deset godina kasnije (1463), ovaj isti sultan Mehmed II osvojio Bosnu i pogubio posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševica, predstavnik bosanskih franjevaca fra Andeo Zvizdovic (umro 07. 05. 1498) izašao je 28. maja 1463. godine pred sultana Mehmeda II Fatiha na Milodraževo polje kod Fojnice, priznao ga za novog gospodara Bosne i zamolio da njegovim redovnicima da vjersku i imovinsku slobodu djelovanja. Iako su pripadnici ovog reda od samog svog osnutka (1209) djelovali kao ”pucki propovjednici, papinski poslanici, misionari na Bliskom istoku i Africi, propovjednici križarskih ratova..., a u Bosni kao propovjednici i inkvizitori protiv bogumila” (Vidi: Opca enciklopedija JLZ, Svez. III, Zagreb, 1977., str. 57-58), sultan Mehmed Fatih im je, da bi sprijecio njihovo iseljavanje iz Bosne i podstakao na povratak one koji su se vec bili iselili, izdao ahdnamu (povelju). Ahdnama je, s povijesnopravnog gledišta, imala veliki znacaj, jer je bosanskim franjevcima od samog pocetka turske vladavine u Bosni osiguravala, ne samo osnovna ljudska prava: slobodu licnosti, vjere, imovine, kretanja i udruživanja, vec i slobodu vizitacije franjevackih ustanova od strane njihovih starješina iz vana.
O AHDNAMI
Tekst ahdname u prevodu Hazima Šabanovica glasi: ”On (tj. Bog) je jedini pomocnik. (Tugra) Mehmed, sin Murad-hanov, vazda pobjedonosan! Zapovijed casnog, uzvišenog sultanskog nišana (znak) i svijetle carske tugre, osvajaca svijeta je slijedece:
Ja, sultan Mehmed-han, stavljam do znanja cijelom svijetu (svom puku i odlicnicima) da se prema posjednicima ovog carskog fermana bosanskim redovnicima pojavila moja velika milost, pa zapovijedam slijedece:
Neka niko spomenutim (kaluderima) i njihovim crkvama ne pravi smetlje i neka ih niko ne uznemiruje. Neka oni bezbrižno stanuju u mome carstvu. A oni koji su izbjegli (pobjegli i otišli) neka su slobodni i sigurni. Neka dodu i neka bez straha stanuju u zemljama moga carstva. Neka se nastane u svojim manastirima i neka niko, ni moje visoko velicanstvo, ni iko od mojih vezira, ni od mojih sluga, ni od mojih podanika, niti iko od stanovnika moga carstva, - ne vrijeda i ne uznemiruje spomenute. Neka im ne upada i neka ih ne ugrožava i ne vrijeda ni njih, ni njihove duše (živote), ni njihov imetak, niti njihove crkve. Isto tako neka im je dopušteno da dovedu covjeka sa strane (iz tudine) u zemlje moga carstva. Zbog toga spomenutim veledušno podarujem carsku zapovijed i zaklinjem se slijedecim teškim zakletvama: Tako mi Stvoritelja zemlje i neba, koji hrani sva stvorenja, i tako mi sedam mushafa, i tako mi našeg velikog vjerovjesnika (Muhameda), i tako mi sablje koju pašem, - niko se nece protiviti onome što je napisano sve dokle god mi oni budu služili, dok se budu pokoravali i dok budu odani mojoj zapovijedi.
Napisano 28. maja u stanu Milodraž”
Napomena: U Šabanovicevu prijevodu zakletva:”i tako mi 124000 poslanika” je izostavljena.
Iako su o ovoj ahdnami kod nas mnogi pisali (C. Truhelka, G. Elezovic, S. Kemura, Kneževic, K. Gujic, J. Matasovic, H. Šabanovic i drugi), nama se cini da je po pitanju njene originalnosti najbliže istini mišljenje rahmetli Hazima Šabanovica koji kaže: ”Original je, kako ce se to iz objašnjenja koje dolazi iza teksta vidjeti, nestao nešto prije 1654. godine, jer je u meduvremenu od 1654. do 1669. nastao onaj primjerak ahdname za koji se drži da je original i koji se kao takav cuva u muzeju Franjevackog samostana u Fojnici uokviren pod staklom. Taj primjerak, medutim, nije ništa više nego dosta neuspjela imitacija originala.” (Vidi: Hazim Šabanovic, Turski dokumenti u Bosni iz druge polovine XV stoljeca, str. 200).
Što se, pak, sadržaja ahdname tice, on je, po svoj prilici, autentican. Tome ide u prilog cinjenica da je Fatihov sin, sultan Bajezid II (vl. 1481-1512), beratom iz 1483. godine upucenim sandžak-bezima i kadijama bosanskog, hercegovackog i zvornickog sandžaka, a potom i fermanom od 17. augusta 1498. godine upucenim kadijama Novog Brda i Srebrenice, prakticno obnovio ahdnamu svoga oca Mehmeda II Fatiha i potvrdio njenu autenticnost. Original berata iz 1483. godine nije sacuvan, ali postoji ovjeren prepis koji se cuva u Franjevackom samostanu u Fojnici, gok je original fermana iz 1498. godine sacuvan i nalazi se u arhivu Franjevackog samostana u Fojnici.
Isto tako treba napomenuti da je i Fatihov praunuk, sultan Ahmed I (vl. 1603-1617), fermanom iz 1607. godine obnovio ahdnamu svoga pradjeda, za vrijeme uprave provincijala fra Jakova Slapnice. Originalni ferman pronašao je u Sarajevu 1937. godine sarajevski trgovac starinama Uzeiraga Hadžihasanovic i poklonio ga tadašnjem nadbiskupu Ivanu Šaricu, koji ga je u augustu iste godine dao objaviti u Hrvatskom dnevniku u Zagrebu. Postoje i 4 ovjerena prepisa ovog fermana, od kojih se po dva cuvaju u Makarskoj i Zaostrogu.
PREPISI AHDNAME
Šabanovic navodi i deset poznatih prepisa ahdname, od kojih se pet cuva u arhivu Franjevackog samostana u Fojnici, dva u Franjevackm samostanu u Kraljevoj Sutjesci, jedan u Franjevackom sjemeništu u Visokom, jedan u arhivu Srpske akademije nauka u Beogradu i jedna u Kadicevoj hronici u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Prepis ahdname koji se cuva u Fojnici pod br. 1253 ima tri ovjere: es-Sejjida Abdulmedžida, kadije u Bosna Brodu (Travniku), Muhameda, kadije u Bosna Brodu (Travniku) i vojnog kadije Muhameda ibn Balije. Prepis pod br. 2956 iz Fojnice ovjerio je Muhamed ibn Ali, kadija u Dimitrovici, a prepis pod br. 1255 Muhamed Emin, kadija u Sarajevu. Jedan prepis ahdname koji se cuva u Kraljevoj Sutjesci ovjerio je Fazli ibn Ahmed, vršilac dužnosti kadije u Banjoj Luci, a drugi Davud, vršilac dužnosti kadije u Sarajevu. Prepis ahdname koji se nalazi u Beogradu ovjerio je Omer ibn Emrullah, kadija u Tuzli. Ostali prepisi nisu ovjereni.
To što je ahdnama cesto osporavana navodima da o njoj u zapadnim izvještajima i kronikama nema pomena može se objasniti nastojanjem da se od javnosti zataje povlastice koje su njom stecene, tim prije što su te izvještaje pisali ljudi kojima iz vjersko-politickih razloga nikako nije išlo u prilog da isticu naklonost i toleranciju sultana Mehmeda II Fatiha, koji je bio pregazio tolike kršcanske zemlje i postao strah i trepet citave srednje Evrope. Sve kad bi fojnicka ahdnama i bila historijska patvorina, a što se nikako ne može dokazati, gore spomenutim Bajezidovim beratom iz 1483. i fermanom iz 1498. kao i Ahmedovim fermanom iz 1607. godine, ona je sa najvišeg mjesta ozakonjena, te je kao takva predstavljala veliki list slobode za franjevce i katolike u Bosni. Prema tome, sultanu Mehmedu II Fatihu i njegovoj ahdnami treba zahvaliti što se u tim krajevima sve do danas održao znatan broj Bosanaca katolicke vjeroispovjesti. Za žaljenje je to što u zadnje vrijeme obilježavanje ovog datuma nosi uglavnom bošnjacko-tursko-muslimanski predznak i što u njemu, ni duhom ni tijelom, ne ucestvuju i bosanski franjevci. U neku ruku za to odgovornost snose i sami organizatori i sudionici, koji skup na milodraškom polju sve više pretvaraju u teferic nabijen mitološkim imaginacijama o osmanskom periodu. Naravno, u takvoj atmosferi se ni od bosanskih franjevaca ne može ocekivati da osjecaju žal za vremenom u kome su bili sluge okupatora niti da slušaju price o ahdnami, kao univerzalnom uzoru ljudskih prava."
http://www.ghbibl.com.ba/index.php?...atid=18:iz-rukopisnog-blaga&Itemid=99&lang=ba