Turska

• Začetnik teme Začetnik teme Arijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sexy lady2005:
Divna tema, mozda i meni neko moze da pomogne!
Meni treba samo prevoz do Istanbula, tj. smestaj imam obezbedjen za novu godinu, ali imam problem sa prevozom. Isla bih autobusom, ali ovde sverc ture ne idu oko nove godine. Ne mogu da verujem da postoji samo jedan autobus koji u toku nedelje ide za Istanbul |!!!
Ako neko zna neku agenciju ili bilo kako ...
Hvala unapred :)

Agencije Montenegro sb travel i Galileo iz Podgorice imaju aranzman za Novu za Istanbul pa pitaj njih. Ovi prvi su malo jeftiniji. Inace je autobuska karta iz Podgrice povratna oko 100. eur.

Nasla saaammmmmmmmmm, jupiiiiiiiiiiiiiiii :)
ako nekome zatreba, preko agencije Lui Travel, mozete samo prevoz da uplatite.
A sad mi treba pomoc, tj.treba mi adresa ili sajt hotela Ikbal u Istanbulu, zna li neko?
Pretpostavljam da ne, ali probam :)

sexy lady2005:
Divna tema, mozda i meni neko moze da pomogne!
Meni treba samo prevoz do Istanbula, tj. smestaj imam obezbedjen za novu godinu, ali imam problem sa prevozom. Isla bih autobusom, ali ovde sverc ture ne idu oko nove godine. Ne mogu da verujem da postoji samo jedan autobus koji u toku nedelje ide za Istanbul |!!!
Ako neko zna neku agenciju ili bilo kako ...
Hvala unapred :)
imas puno agencija koje vode turu busom pogledaj pregled agencija

duskas:
Puno je dati 8000 samo za prevoz kad je:
ISTANBUL..............
- PREVOZ
- 3 NOCENJA SA DORUCKOM
- HOTELI SA 3* U SAMOM CENTRU
..............................................135 E

a to sve preko Viva Travel Beograd. http://www.vivatravel.co.yu/istanbulng.htm
to je to!
nocenje sa doruckom kosta 10-12e u istanbulu, preko svih nasih agencija...
a to onda znaci da je prevoz 100e.
veruj mi, sve sam se dobro raspitala ;)

Ako jos nesto bude trebalo, slobodno pitajte.[/font][/QUOTE]

Mene zanima sta je najzanimljivije obici i kojim redosledom? Trazila sam na internetu i zabolela me glava od gomile informacija....pa bi bilo dobro da imam neke informacije od nekoga ko je vec bio tamo i zna :wink: Hvala!!!

Zavisi sta te zanima. Naravno, cak i za one koji ne vole istoriju, ono sto se obavezno posecuje i bez cega ne treba ici iz Istanbula je Sultanahmet. To ti je jedan mali istorijski deo grada, pravo turisticko mestasce, gde se nalaze sva najbitnija istorijska zdanja i odakle je uopste Istanbul potekao (nesto kao a la nas Kalemegdan): palata sultana Topkapi, Aja Sofija, prelepa i moja omiljena Plava Dzamija, Yerebatan, tu je i park gde je nekada bio hipodrom i odakle se odigrala ona cuvena pobuna plavih i zelenih za vreme Justinijana, a na 10 min odatle je i cuveni Grand Bazar (ili Kapali Carsija). Ono sto je super jeste da su sve te gradjevine maltene jedna pored ili preko puta drugih. Takodje, obicno su u blizini i hoteli gde se turisti smestaju (bar nase agencije tu smestaju svoje ljudove, ali jeftinije je kad sam rezervises), tako da je to veliki +, posto ne moras da se kilavis po prevozu. Medjutim, imaj u vidu da su ulaznice za sve gradjevine, osim za Plavu dzamiju, za strance od oko 10 evra, dok je za Turke nesto jeftinije.
Sto se zabave tice, pravac Taksim Square. To ti je kao nas Knez + Skadarlija. Obicno se vikendima odrzavaju svakakve promocije, festivali njihove tradicionalne muzike, a letos sam se bas prijatno iznenadila kada sam naletela na orkestar koji je sa sve nosnjom i instrumentima svirao muziku iz Otomanskog perioda. Svima koji idu u Taksim bih preporucila da obavezno svrate u neki od restorana, u Mado (mlecni slatkisi), kao i u Sarajevski rostilj (da probate plagijat od pljeskavice). Taksim je od Sultanahmeta prilicno udaljen, posto je preko mosta. Busom oko 20-30, a ponekad i vise minuta.
Od nekih turskih posebnosti, savetovala bih da se svrati u najveci trzni centar u Evropi (od Taksima oko 15 min), obavezno da se vozika dolmusom, po mogucnosti ode na neko od ostrva, jede i uziva turska hrana, kao i baklava i burek (taman da vidite kako to nema veze sa nasom baklavom i burekom), da se ide na krstarenje Bosforom (od Taksima oko 20 min, zavisno cime ides).... Sve zavisi koliko ostajes, Istanbul je fantastican.
Sto se prevoza tice, voz je definitivno najjeftiniji, ali posto se ipak putuje oko 25 sati (vec me i turski kondukteri znaju :), gledam neke kombinacije da se u Nisu ukljucim na neki od linija Novi Pazar - Istanbul. Iz NP busevi idu 4 puta nedeljno i polasci su vecinom oko 13h. Jos samo da vidim cene. Ne verujem puno agencijama sto se "jeftinoce" tice.
I tako narode. Sto se mene tice, odoh u Istanbul na mesec dana tamo oko 25.12. :) Sto se pitanja tice, samo napred. :)

e ljudi, ja planiram da uplatim aramzman za instanbul preko zpu- u.
da li neko zna kakva je njihova usluga, da li je putovao neko preko njih?
cena je 6000+5O EVRICA, 3 nocenja, plus viza, naravno..
ako neko ima predlog za neku drugu agenciju, thanks a lot.

I ja idem za NG za Istanbul, a i proslu sam tamo docekala

Evo jos nekih pitanja :rolleyes:

1. Da li rade prodavnice oko Nove Godine i pogotovo zato sto je sad od 30.12 do 03.01. verski praznik, Kurban Bajrami, kod njih?
2. Kako se dolazi do tog najveceg trznog centra, kojim prevozom, u kom delu grada je? Moj hotel je blizu Univerziteta.
3. Koliko su karte gradskog prevoza i da li moze da se kupi neka karta koja vazi za vise voznji, vise dana?
4. Da li si kojim slucajem bila do Ikee u Istanbulu?
5. Da li je na ulicama zivo 31.12. ili je bolje biti u nekom restoranu ili klubu?
Ako se setim jos nekog pitanja, ja cu istapkati nakanadno... :mrgreen:

Hvala!!!

kupis na nekim specijalnim trafikama neku magnetnu povlasticu s kojom imas valjda deset voznji a cena je 10 lira,a inace je karta valjda 1,20..a inace kad jednom udjes u bilo koji prevoz (taj magnet vazi na brodu,u busu,tramvaju i metrou,samo sto valjda u brdo ti skida vise)ti jednom pritisnes to na neki aparat koji ti skine s magneta vrednost jedne karte,u narednih sat vremena kolko god da promenis prevoza nece ti se vise skidati nista cak iako ti pritisnes magnet na aparat,znaci jedna karta vazi za sat vremena...
zaboravila sam kako tj kojim busem se dolazi do tog najveceg trznjaka al nije komplikovano i vredi,trznjak je do jaja,extra velik,brdo svakakvih prodavnica,i ceo jedan sprat za has,znaci brdo restorancica tipa mekdonalds,a jedan sprat s kaficima,a ostatak je za soping...
inace univerzitet je lep,tu su i ti bazari u blizini....
trznjak je u novom evropskom delu (znaci od univerziteta treba preci most) al ne znam tacno gde je...
ne znam kako je to zimi ali leti je nezaobilazan kafe Pjer Loti na vrhu jednog brda do kog se dolazi zicarom i spogledom je na grad,a inace u nekom je specificnom i starinskom fazonu,mnogo dobro!!!!!
a za sam docek-mozda je organizovano neko krstarenje na nekom od brodica po bosforu?
lepo se provedi!!!znam da je do jaja leti al garant je i zimi super filing!!!

Ja bih zamolila Cicos - Macos da mi samo kaze kako se dolazi do TC Cevahir, kojim prevozom, jer sam na karti nasla Mecidiyekoy i bas je daleko!!
I naravno, Ikea : ), ako je neko bio tamo, kako se dolazi i da li je veliki prodajni centar (nisam nikada bila ni u jednoj Ikei)!!
Ja sam napravila neki plan sta bi trebalo videti u Istanbulu, u kojim delovima, pa neko ima neki komentar ili dopunu ili detalj, slobodno nek javi:

- Sultanahmet skver
* Topkapi palata
* Aja sofija
* Plava dzamija
* Cisterna

- Bajazit skver
* Univerzitet
* Bajazit dzamija
* Kapali carsija
* Sulejmani dzamija

- Eminonu
* Egipatski bazar
* Nova - Yeni dzamija
* Dzamija Rustem Pase

Beyoglu-Galata
* Galata most
* Galata kula
* Istiklala ulica
* Taksim skver
* Dolmabahce palata

Azijska strana
* Bejlerbeji palata

1. Da.

2. Proveri da li ima busa od Beyazita do Mecidiyekoy. Ako nema, idi mini busom ili busom do Topkapi (glavna stanica mini buseva), pa odatle basom ili mini do Mecidiyekoy. Odatle ti treba 2 min do Cevahir, tj. t.c.
3. Sve su ili 1,25 ili 1,3 YTL. Ako hoces nesto slicno GSP, uzmi akbil. Kosta od 5 evra, pa posle mozes sama da doplacujes. Npr, za 5 evra imas 9 karata.
4. Ne.
5. Uzivo je uvek u Taksimu, ali nije sigurno da li ce biti koncerata kao nasih na Trgu. Za provereno, idi u neki restoran ili klub (npr. docek u nekom restoranu kod Bosfora je od 50 evra).

P.S. Sorry sto odgovaram kasnije malko.

Super ti je plan,izplanirala si sve sto sam i ja obisla,meni su najbolje bile te palate Bejlerbeji i Dolmabahce,zatim Sulejmanija,Nova dzamija,Plava dazamija i Aja Sofija,bazar zacina kod Galata mosta,Topkapi...E vec napisah da je gotivan kafe Pjer Loti,takodje tvrdjava Rumeli Hisari s obliznjim kaficima (samo super je leti s basticama),super je i ostrvce u centru mora,s nekom kulom i restorancicem,gotivno za vecericu,kao i u Galata tornju,cini mi se da i tamo ima restorancic s super pogledom!!!

[poštovanje
zainteresovalo me je vaše znanje o istambulu, a ja sa porodicom baš bih voleo letos da ge obidjem, ali sa svojim autom, pa kad k tome dodam još da smo iz slovenije put je dug...
no molim sve vas da mi savetujete oko puta, problema ili dobrih strana, smeštaja u gradu , šta običi, gde jesti, ...u glavnom sve mi pomaže..
još ako neko zna neku www stranu nekog hotela, ili možda neke od cena...

pozdrav od novog člana foruma iz slo

Wow, nisam znala da ima toliko interesenata za Istanbul. :)
Sto se tice putovanja autom, nazalost ne mogu puno o tome da kazem, posto sam do sada isla vozom, avionom i sad se spremam da okusim i bus. Ono sto znam, iz nekih razgovora sa Turcima koji su isli autom do Srbije, jeste da treba jako paziti kada se ide preko Bugarske, u smislu da te policija zaustavi i naplati veliku kaznu ni zbog cega. Turski putevi su, bar koliko sam videla, jako dobri. U svakom slucaju, kad prodjes Bugarsku, kao da si u raj usao.
Sto se obilazaka tice, pa mislim da je u prethodnim postovima sve receno. Klasika.
Sto se smestaja tice, vec ranije sam preporucila hotel Grand Dilara. 20 evra jednokrevetna sa doruckom, fin hotel, obicno dolaze ovi iz drugih muslimanskih zemalja:
http://www.stayxs.com/new/booking/hotel_detail.asp?wsid=9&hhm_id=5133
Nemojte da se preplasite naslovne slike; ne izgleda tako. :)
Sto se tice toga gde jesti, kod Sultanahmeta ima dobrih restorana. Generalno, u Istanbulu se pazi na hranu.

Back