Zavisi sta te zanima. Naravno, cak i za one koji ne vole istoriju, ono sto se obavezno posecuje i bez cega ne treba ici iz Istanbula je Sultanahmet. To ti je jedan mali istorijski deo grada, pravo turisticko mestasce, gde se nalaze sva najbitnija istorijska zdanja i odakle je uopste Istanbul potekao (nesto kao a la nas Kalemegdan): palata sultana Topkapi, Aja Sofija, prelepa i moja omiljena Plava Dzamija, Yerebatan, tu je i park gde je nekada bio hipodrom i odakle se odigrala ona cuvena pobuna plavih i zelenih za vreme Justinijana, a na 10 min odatle je i cuveni Grand Bazar (ili Kapali Carsija). Ono sto je super jeste da su sve te gradjevine maltene jedna pored ili preko puta drugih. Takodje, obicno su u blizini i hoteli gde se turisti smestaju (bar nase agencije tu smestaju svoje ljudove, ali jeftinije je kad sam rezervises), tako da je to veliki +, posto ne moras da se kilavis po prevozu. Medjutim, imaj u vidu da su ulaznice za sve gradjevine, osim za Plavu dzamiju, za strance od oko 10 evra, dok je za Turke nesto jeftinije.
Sto se zabave tice, pravac Taksim Square. To ti je kao nas Knez + Skadarlija. Obicno se vikendima odrzavaju svakakve promocije, festivali njihove tradicionalne muzike, a letos sam se bas prijatno iznenadila kada sam naletela na orkestar koji je sa sve nosnjom i instrumentima svirao muziku iz Otomanskog perioda. Svima koji idu u Taksim bih preporucila da obavezno svrate u neki od restorana, u Mado (mlecni slatkisi), kao i u Sarajevski rostilj (da probate plagijat od pljeskavice). Taksim je od Sultanahmeta prilicno udaljen, posto je preko mosta. Busom oko 20-30, a ponekad i vise minuta.
Od nekih turskih posebnosti, savetovala bih da se svrati u najveci trzni centar u Evropi (od Taksima oko 15 min), obavezno da se vozika dolmusom, po mogucnosti ode na neko od ostrva, jede i uziva turska hrana, kao i baklava i burek (taman da vidite kako to nema veze sa nasom baklavom i burekom), da se ide na krstarenje Bosforom (od Taksima oko 20 min, zavisno cime ides).... Sve zavisi koliko ostajes, Istanbul je fantastican.
Sto se prevoza tice, voz je definitivno najjeftiniji, ali posto se ipak putuje oko 25 sati (vec me i turski kondukteri znaju

, gledam neke kombinacije da se u Nisu ukljucim na neki od linija Novi Pazar - Istanbul. Iz NP busevi idu 4 puta nedeljno i polasci su vecinom oko 13h. Jos samo da vidim cene. Ne verujem puno agencijama sto se "jeftinoce" tice.
I tako narode. Sto se mene tice, odoh u Istanbul na mesec dana tamo oko 25.12.

Sto se pitanja tice, samo napred.