Turisticki odlazak u Ameriku i Kanadu

neznostopalo

Zainteresovan član
Poruka
134
Pozdrav dobri ljudi. Isao bih sledece godine u maju ili junu kod brata u Chicago a to bi mi bio prvi put da putujem za Ameriku i uopste putovanje avionom. Oko procedure za dobijanje turisticke vize pretpostavljam da nije komplikovano, tamo bih ostao 2-3 nedelje. Takodje bih voleo da iz Chicaga avionom odem do Toronta, Canada kod prijatelja na 2-3 dana pa bih se vratio u Chicago. Ono sto mene interesuje jeste da li treba da idem i u americku i u kanadasku ambasadu kod nas u Beogradu i Becu, ili je moguce dobiti kanadsku turisticku vizu u Americi tj. Chicagu? Da li postoji mogucnost da sa americkom vizom odem do Kanade? Kakva su vasa iskustva?

Zahvaljujem na odgovorima.

Ne bih da te razocaram, ali citaj malo po temama ovde....
Tesko da ce ti dati vizu za USA, ako nemas dobar i debeo razlog da se vratis (pretpostavljam) u Srbiju.
Ameri su jako skepticni, imas brata, mozda ti zelis tamo da ostanes? To ne mislim ja, ali ce misliti Ameri.
Jos iz USA da trazis vizu za Kanadu? Tesko, ne ide to tako jednostavno kao sto ti mislis, kao sto bismo mi svi zeleli da putujemo i da nas niko ne ogranicava gde cemo putovati po ovoj kugli zemaljskoj, ali stvari ne stoje bas tako.... I kanadjane jednako tako moras da ubedis da ti ne zelis ostati tamo (odnosno ovde), da ces se vratiti za USA....
Toliko je ljudi otislo na Zapad na jedan nacin, a ostalo na sasvim drugi nacin, i oni to svi znaju i pokusavaju tome stati na kraj....
Ako imas dobar posao, nekretnine u Srbiji (to su dobri razlozi za vracanje) onda ces vizu mozda i dobiti....

Srecno!

Pozdrav dobri ljudi. Isao bih sledece godine u maju ili junu kod brata u Chicago a to bi mi bio prvi put da putujem za Ameriku i uopste putovanje avionom. Oko procedure za dobijanje turisticke vize pretpostavljam da nije komplikovano, tamo bih ostao 2-3 nedelje. Takodje bih voleo da iz Chicaga avionom odem do Toronta, Canada kod prijatelja na 2-3 dana pa bih se vratio u Chicago. Ono sto mene interesuje jeste da li treba da idem i u americku i u kanadasku ambasadu kod nas u Beogradu i Becu, ili je moguce dobiti kanadsku turisticku vizu u Americi tj. Chicagu? Da li postoji mogucnost da sa americkom vizom odem do Kanade? Kakva su vasa iskustva?

To sto imas brata u Chicagu ce ti samo otezati dobijanje b1/b2 turisticke vize a ja opet ne bih lagao u aplikaciji za ambasadu.
Ako imas stalan posao vec duze vreme u nekoj normalnoj firmi, doneses na uvid potvrdu da si stalno zaposlen i da imas odobren odmor na 2-3 nedelje,
doneses kopiju radne knjizice, stare pasose (da se vidi da si turista a ne prvo pa US), doneses da imas jos neku vezu sa Srbijom tipa nekretnine ili tako nesto onda ce ti dati.

Moje misljenje je da su ljudi koji su ti dali savet u gornjim postovima potpuno u pravu. Jako gresis sto mislis da je dobijanje americke vize formalnost. Da sam na tvom mestu, raspitivao bih se kako najlakse dobiti posetilacku vizu za ameriku a Kanadu bih za pocetak zaboravio.

Naravno, jasno mi je da im trebaju cvrsti dokazi da cu se vratiti nazad u Srbiju. Trenutno studiram u Beogradu i radim u jednom salonu u slobodno vreme. Nista jos nije sigurno da li cu ici, ali sto da ne, ako se ispune svi uslovi otisao bih na 2-3 nedelje a i kada vec budem u USA voleo bih da "skoknem" i do Kanade.

Naravno, jasno mi je da im trebaju cvrsti dokazi da cu se vratiti nazad u Srbiju. Trenutno studiram u Beogradu i radim u jednom salonu u slobodno vreme. Nista jos nije sigurno da li cu ici, ali sto da ne, ako se ispune svi uslovi otisao bih na 2-3 nedelje a i kada vec budem u USA voleo bih da "skoknem" i do Kanade.

Ako studiras budi spreman na pitanja kad si dao zadnji ispit? sto nisi dao ispit 2 meseca? kad si ovo kad si ono....jel imas cvrste dokaze zaposlenja u tom salonu? daj izvode iz banke da se poklapaju sa potvrdom koju ti je firma izdala da si stalno zaposlen i da imas tolika i tolika primanja.
kopija radne knjizice? itd.

Vrhunski ja tebe jako postujem, previse si mi pomogao (a verujem da ces mi i dalje davati dosta saveta) :) ALI ja ne kazem da ti nisi u pravu, i da ne treba ljude upozoriti na sve moguce opcije i ishode u ambasadi, ALI evo moj slucaj - Decko je student, na zavrsnoj godini master studija, sa 5 ispita do kraja, sa potvrdom da je na masteru polozio samo 1 ispit ( a studitra van svakog kontinuiteta), sve sto su ga pitali u ambasadi je sta studira (cak je on i rekao da planira do NG da zavrsi fax - sto bi moglo biti jako velika greska ako gledamo da nam daju turisticku vizu na 10 godina), koliko ima ispita do kraja, i sta mu rade roditelji (nikakva potvrda ni od cega od roditelja nije poneta), sve o papira sto je nosio je index, potvrdu da je student i spisak polozenih ispita. A ja kao zaposlena sam nosila samo potvrdu na memorandumu firme sa prosecnom platom + resenje o slobodnim danima, nista iz banke (sem da imamo na racunu oko 3-4000$).

Kljucna stavr po meni je da kazes da ces biti 2-3 nedelje i da za toliko imas $$$ na racunu (100$ dan). Naravno veza sa Srbijom. A sve nadalje je samo volja konzulata.

Vrhunski ja tebe jako postujem, previse si mi pomogao (a verujem da ces mi i dalje davati dosta saveta) :) ALI ja ne kazem da ti nisi u pravu, i da ne treba ljude upozoriti na sve moguce opcije i ishode u ambasadi, ALI evo moj slucaj - Decko je student, na zavrsnoj godini master studija, sa 5 ispita do kraja, sa potvrdom da je na masteru polozio samo 1 ispit ( a studitra van svakog kontinuiteta), sve sto su ga pitali u ambasadi je sta studira (cak je on i rekao da planira do NG da zavrsi fax - sto bi moglo biti jako velika greska ako gledamo da nam daju turisticku vizu na 10 godina), koliko ima ispita do kraja, i sta mu rade roditelji (nikakva potvrda ni od cega od roditelja nije poneta), sve o papira sto je nosio je index, potvrdu da je student i spisak polozenih ispita. A ja kao zaposlena sam nosila samo potvrdu na memorandumu firme sa prosecnom platom + resenje o slobodnim danima, nista iz banke (sem da imamo na racunu oko 3-4000$).

Kljucna stavr po meni je da kazes da ces biti 2-3 nedelje i da za toliko imas $$$ na racunu (100$ dan). Naravno veza sa Srbijom. A sve nadalje je samo volja konzulata.

Pa ja se slazem da zavisi od slucaja do slucaja jer sad ce on da prikaze da studira i da radi siguran sam da ce konzul da se uhvati za cinjenicu pa jel studiras ili radis. Ja sam vise puta u ambasadi pristustvovao kada je konzul pitao i insistirao na ispitima i konkretno pitao za pojedine ispite dok sam cekao za DV vizu proveo sam u cekaonici jedno 5 sati :) tu sam cuo mnogo razlicitih slucajeva i vrlo cesto znaju da insistiraju na skoli ako nemas nikakve druge bas cvrste veze sa Srbijom :) Mislim da konzuli bas drze zakona do poslednjeg slova sve sto treba da se uradi jeste da se prikaze bas cvrsta veza sa Srbijom i da se ne pokazuju nikakve veze (rodbinske, prijateljske) veze sa US i dobice vizu. E sad mogu da budu razlicita isustva naravno.

Gresis. Kljucna stvar je ova koja i zvanicno pise:

"Član 214(b) Zakona o imigraciji i naturalizaciji (INA) SAD predviđa da konzularni službenik mora svakog podnosioca zahteva za vizu da smatra potencijalnim useljenikom, nepodobnim za dobijanje neuseljeničke vize, ukoliko podnosilac zahteva ne uveri konzularnog službenika da ima nameru da se vrati u mesto svog stalnog boravka, u zemlji u kojoj živi, nakon privremene posete SAD. Konzul uzima u obzir brojne faktore u donošenjeu odluke za izdavanje vize, uključujući trenutnu lokalnu društvenu i ekonomsku klimu, kao i novije imigracione trendove. Dakle, da bi se pokazala podobnost za vizu nije dovoljno samo dati na uvid određeni set dokumenata."

Znaci nije bitno da li ces da imas 100 dolara dnevno u USA nego je bitno da ces da se VRATISH. A par hiljada dolara na racunu nije nikakva garancija, zar ne?

Pa nije ali ko to ima sto se i ne bi vratio ;) Salim se, obojica ste u pravu, al ja da sam samo to slusala nikad en bi otisla u USA turisticki.
Moje misljenje je da se treba dobro pripremiti i ici samo i iskljucivo na sigurno, ako nemas garancije bilo koje vrste ne znam zasto i ici u ambasadu.
Jer upravo nas taj procenat odbijenosti odbija od olaksica za vizu....

Znaci ako radis - potvrda
Ako studiras - potvrda
Ako imas nekretnine - potvrda
.
.
.
.
Nikako ako nesto nije bas to to, ili ako si zaposlen manje od godinu dana ili ako si student sa 5 ispita u 5 godina..... A ako si normalan onda valjda i kapiras to :D

Gresis. Kljucna stvar je ova koja i zvanicno pise:

"Član 214(b) Zakona o imigraciji i naturalizaciji (INA) SAD predviđa da konzularni službenik mora svakog podnosioca zahteva za vizu da smatra potencijalnim useljenikom, nepodobnim za dobijanje neuseljeničke vize, ukoliko podnosilac zahteva ne uveri konzularnog službenika da ima nameru da se vrati u mesto svog stalnog boravka, u zemlji u kojoj živi, nakon privremene posete SAD. Konzul uzima u obzir brojne faktore u donošenjeu odluke za izdavanje vize, uključujući trenutnu lokalnu društvenu i ekonomsku klimu, kao i novije imigracione trendove. Dakle, da bi se pokazala podobnost za vizu nije dovoljno samo dati na uvid određeni set dokumenata."

Znaci nije bitno da li ces da imas 100 dolara dnevno u USA nego je bitno da ces da se VRATISH. A par hiljada dolara na racunu nije nikakva garancija, zar ne?

Bravo Mika!
Ovo je konkretan odgovor iz koga se može izvući zaključak: KRIV SI DOK NE DOKAŽEŠ SUPROTNO!

U prilog tome, opisaću iskustvo naše jedne rođake. Prvi put kada je aplicirala za USA vizu bila je 4. godina studija i naravno navela kao razlog traženja vize, usavršavanja jezika. Tamo je ostala 6 meseci i khm, khm:roll:radila. Po povratku u Srbiju, a posle jedno 5-6 meseci je ponovo aplicirala za vizu (u međuvremenu njen prepisali nekretninu na nju) i bila je glat odbijena!
Ljudi su ukapirali da je to prepisivanje nekretnine fiktivno, da ona nije dala ni jedan ispit u međuvremenu, da je idalje apsolvent, da se odande vratila sa većom sumom para na računu pre nego što je otišla i lepo povezali stvari. Odbili su je bez pardona i ikakvog objašnjena.

Desilo se i mojoj mladoj direktorki dok sam zivela u Srbiji. Udata, radi u istoj firmi 8 godina na mestu direktora, znaci visoka primanja, muz takodje, imaju zajednicki stan i zaista su hteli ici u USA turisticki kod kumova (znaci ne mogu preko njih nikako ostati) i - odbiju ih. Eto, izgledali su im kao klasicni imigranti, a to nisu bili ni u pokusaju.

Desilo se i mojoj mladoj direktorki dok sam zivela u Srbiji. Udata, radi u istoj firmi 8 godina na mestu direktora, znaci visoka primanja, muz takodje, imaju zajednicki stan i zaista su hteli ici u USA turisticki kod kumova (znaci ne mogu preko njih nikako ostati) i - odbiju ih. Eto, izgledali su im kao klasicni imigranti, a to nisu bili ni u pokusaju.

verovatno su naveli da imaju kumove u USA :))))

vrhunski... treba mi savet, ako mozes da mi pomognes. Imam tetku i tecu u americi, imaju drzavljanstvo, tamo su 15 godina. Ja bi hteo da odem tamo kod njih, na par meseci. Jel to moguce, i kako mogu da dobijem vizu? Ja se stvarno ne razumem, tako da mi je svaki savet dobro dosao.

Hvala :)

Niko ti ne odgovara, verovatno jer je vec hiljadu puta receno, moras malo i sam da citas.... Ali ukratko, na takav nacin mozes otici jedino ako u USA imas mamu, ili tatu, brata ili sestru, samo prvi srodnici. Tetka, slozices se, to nije.

Ma da, ti bi prvo di Chikaga, a onda do Canade, da odsmekas situaciju i Pripremis teren za ostajanje, :cool:Ako vec zelis da dodjes u USA i radis,nadji sponzore koji ce da ti pripreme vizu i spremi lovu, za to burazer iz Chikaga moze da ti pomogne.Ima neki bugarin u Washington DC koji sredjuje ljudima vize,a imas toga i u Chokagu, raspitaj se kod brata.Znamo svi da je Srbija nacisto pukla i da ne moze da se zivi, samo napred, Srecno.:ok:

vrhunski... treba mi savet, ako mozes da mi pomognes. Imam tetku i tecu u americi, imaju drzavljanstvo, tamo su 15 godina. Ja bi hteo da odem tamo kod njih, na par meseci. Jel to moguce, i kako mogu da dobijem vizu? Ja se stvarno ne razumem, tako da mi je svaki savet dobro dosao.

Hvala :)

Oni bi trebalo da ti posalju pismo da te pozivaju u goste i da dokazu da cete izdrzavati to vreme koliko budes bio tamo.Da pripremis Dokaze da se vracas u Srbiju i da Sigurno izlazis iz USA na vreme.Zovi ambasadu ili pogledaj na sajtu sta ti je sve neophodno za dobijanje vize.

Pozdrav svima. Mozda je ova tema vec diskutovana ali ja cu ipak pitati...
Zelim da odem u Kanadu da trazim azil. Vec sam se raspitao o nekim stvarima kod advokata samo me zanima dal neko zna treba li mi turisticka viza da bih mogao da napustim Srbiju ( da odem na nas Aerodrom i ukrcam se na avion za Kanadu ). Znam da mi ne treba turisticka viza kada stignem na Kanadski Aerodrom zato sto cu traziti azil ali zanima me dal ce mi traziti ovi nasi u BG-u na Aerodromu turisticku viza kako bih mogao da se ukrcam na avion ( ipak smo mi deo "Evropske porodice" sada, moramo da pokazemo svetu kako smo mi strogi prema nasem narodu ).

BTW imam 24 godina i putovao sam po Evropi mnogo puta, znam da tamo nije potrebna turisticka viza ali nikad nisam putovao za Kanadu. Na odmorima u Evropi uvek ostajao samo po 2-3 nedelje, nikad nisam pokusao da se uvucem negde ilegalno. Neznam dal to ovi nasi uzimaju u obzir? Hvala unapred na bilo kojoj informaciji po ovom pitanju.

Pozdrav svima. Mozda je ova tema vec diskutovana ali ja cu ipak pitati...
Zelim da odem u Kanadu da trazim azil. Vec sam se raspitao o nekim stvarima kod advokata samo me zanima dal neko zna treba li mi turisticka viza da bih mogao da napustim Srbiju ( da odem na nas Aerodrom i ukrcam se na avion za Kanadu ). Znam da mi ne treba turisticka viza kada stignem na Kanadski Aerodrom zato sto cu traziti azil ali zanima me dal ce mi traziti ovi nasi u BG-u na Aerodromu turisticku viza kako bih mogao da se ukrcam na avion ( ipak smo mi deo "Evropske porodice" sada, moramo da pokazemo svetu kako smo mi strogi prema nasem narodu ).

BTW imam 24 godina i putovao sam po Evropi mnogo puta, znam da tamo nije potrebna turisticka viza ali nikad nisam putovao za Kanadu. Na odmorima u Evropi uvek ostajao samo po 2-3 nedelje, nikad nisam pokusao da se uvucem negde ilegalno. Neznam dal to ovi nasi uzimaju u obzir? Hvala unapred na bilo kojoj informaciji po ovom pitanju.

Trazice. Meni su uvek proveravali u pasosu da li imam Americku vizu pre nego sto prodjem i ovde i u Nemackoj.

Uplatio sam preko agencije turisticki aranzman za suprugu i mene putovanje za Kanadu. Dobio sam itinerer putovanja i rezervaciju avionske karte od agencije kao neka garancija. Da li je to dovoljno za dobijanja turisticke vize uz sva nasa ostala dokumenta. Moram da napomenem da supruga radi i da je prijavljena vise od 10 godina a ja radim kao vozac u spediciji ali nisam prijavljen. Imamo jedno dete koje ne bi vodili (nadam se da je to velika garancija da ce da se vratimo), a i supruga mi je u drugom stanju treci mesec. Imamo solidno para na deviznom racunu. Sta mislite da li ce predstavljati problem moj radni odnos (nisam prijavljen)? Za sad toliko. Nadam se da ce te mi pomoci sa vasim iskustvima bice mi potrebni. Unapred zahvalan.

Zanima me posto nemam radni staz (radim ali nisam prijavljen) da li mogu u Kanadskoj ambasadi da provere da li sam prijavljen ili ne? Da li se isplati da upisem u radnu knjizicu neki radni staz na kvarno? Da li je neko to uradio do sad? Ili da probam kako jeste? I jos nesto me zanima, posto planiram da idem sa suprugom da li predajem online dokumenta posebno za mene posebno za suprugu ili sve zajedno. Nadam se da ce biti vise zainteresovanih ovog puta da mi pomognete. Mnogo se zahvaljujem na pomoci Jannči. Hvala vam svima.

Back