Koja je najbolja turisticka agencija?
Moze li koja je NAJGORA agencija? PAZLJIVO PROCITAJTE!!!

U petak 19.09.2008.god smo se nas 58 putnika vratili, u stvari jedva vratili iz Grcke, iz Kalithee.
Oglas za ovo putovanje sam pronasao u novinama 24 sata. Pisalo je da aranzman kosta 95e po osobi. Agencija "Euro putovanja", adresa Milentija Popovica 32a, trzni centar u bloku 22, lokal 6/1. Okrenem agenciju i oni kazu - Da, to je cena smestaja ali plus 6000 din za putne troskove, vizu i osiguranje. Ok. Odem ja na razne forume da vidim kakva je to agencija "Euro-putovanja", ipak je to 330 evra za nas dvoje i zeljno ocekivani godisnji odmor. Iskreno, nisam nasao nista konkretno. Na samom putovanju sam saznao da su neki putnici ovaj aranzman sveukupno placali po 100e i to ne mali broj njih?

Dan pre polaska, odem u agenciju i saznam da su nam vize odobrene. Zvao sam ih naravno pre toga ali nisu imali informaciju. Ok. Odemo iza Sava centra na parking gde je dosao autobus koji je i na oko bio daleko ispod neke turisticke klase. Citiram sa njihovog prospekta: "Autobusi su moderni, turisticki sa klimom, Tv-video, WC, tipa Neoplan, Setra, Man, Mercedes sa 50 ili 75 sedista". Autobusi su po nasoj proceni bili starosti oko 25 godina ili vise, sa klimom i TV-om, naravno bez icega drugog sto je obecano. Nigde nije bilo obelezja agencije "Euro-putovanja" nego "KiM travel". Posedali smo, a posto su prodali vise mesta nego sto autobus moze da primi, angazovan je i kombi. Umesto direktno na autoput, isli smo prvo do Panceva gde smo se izgubili i na kraju ipak nekako pronasli hotel "Tamis" gde je na putovanje cekalo vise od 20 ljudi. Posle Panceva, isli smo i u Kovin po jos nekoliko putnika pa tek onda preko Smedereva izasli na auto-put. Sam put ovim krsobusom ne bih komentarisao, jedino sto mogu da kazem da su vozaci bili krajnje korektni i da su maksimalno profesionalno odradili voznju. Secam se da je jedan vozac bio iz Niske banje. Sve pohvale njima. Secam se da su nam u toku voznje pustili da gledamo film "Titanik"! Dobro je da nam nisu pustali i "Ajkula 1,2,3". Ma nema veze, mi smo se i salili na taj racun. Dobri su momci. Po ugovoru, agencija je trebala po ulasku u autobus da nam da (oni to nazivaju) čekove na po 25e po osobi koje mogu da se iskljucivo iskoriste pri sledecem putovanju sa istom agencijom u roku od 1 godine, jer ce se u stvari za tu sumu umanjiti cena naseg eventualnog sledeceg aranzmana preko njih. Posle 17 sati provedenih u autobusu, stigli smo u Kalitheu. Putnici su izlazili na razlicitim lokacijama, zavisno od toga gde se njihov apartman nalazi.
Mi smo odseli u Oskar 1 studiju. U dvoristu smo cekali oko sat i po jer vlasnik agencije "Euro-putovanja" nije ljudima ni uplatio novac. Kada je vlasnik agencije nakon niz poziva i intervencija ipak uplatio ljudima njihov novac, usli smo u sobe. Sve je bilo stvarno cisto. Druge grupe iz naseg autobusa su bez problema usle u apartmane ali su im kao garanciju dok im pare ne legnu na racun, na recepciji uzeli pasose. Inace, po prospektu agencije, studio Oskar je udaljen 300m od plaze. E pa tu udaljenost pomnozite najmanje sa 2. Sto se tice vlasnika Oskara 1, tj. coveka koji je boravio na recepciji - zamolili smo ga da nam pasosi budu kod njih na recepciji kao i kljucevi dok smo na plazi. Odbili su to i kazu da oni ne cuvaju kljuceve. Covek koji non-stop urla na goste iz cista mira. Njegova zena kaze da je on vojno lice i da je general?! Kada smo se jedno popodne vracali sa plaze, iz "generalove" sobe-recepcije se sirio miris marihuane. O njemu vise ni reci osim da nam je dosta pokvario odmor svojim besovima, vikanjem na svoju zenu i goste. Ajde da sve preskocimo i da predjemo na poslednji dan.
Ustali smo, sredili, spakovali kofere i izasli sa stvarima u dvoriste kao i svi ostali. Taman smo seli kada eto nama naseg Marka, naseg turistickog vodica. Zaista predobar momak, koji nam je NE svojom krivicom doneo losu vest. Prethodno vece, 3 autobusa sa oko 150 turista, radnika Petrohemije iz Panceva koji su uplatili aranzmane, trebala je da dodje u Kalitheu, a mi bi se sa jednim od tih autobusa vratili kuci. Medjutim, vlasnik agencije "Euro-putovanja" nije ni auto-prevozniku isplatio vec tri ture. Putnici su usli u autobuse a dogovor je bio da im Sasa, vlasnik agencije novac donese pre polaska. Vozaci su ga cekali i cekali a onda su zamolili putnike da napuste autobuse. Marko nam je preneo tu vest da autobusi nisu ni krenuli sinoc iz Beograda, sto znaci da ako i krene tog trenutka iz Beograda, necemo stici da na vreme predjemo Grcku granicu a grupne vize nam isticu u ponoc. Otprilike u isto vreme saznajemo da nasi saputnici iz drugih apartmana ne mogu da uzmu svoje pasose i stvari jer vlasnik agencije "Euro-putovanja", izvesni Sasa, nije nasao za shodno da ni tim ljudima uplati njihov novac.

Znaci - agenciji je sve placeno a on pare nije prosledio. Cak je jednoj putnici koja je agenciji PLATILA smestaj sa doruckom i vecerom dosao vlasnik restorana na vrata sa racunom od 220e zahtevajuci da ona tu hranu, kao i boravak plati. Ona mu je pokazala priznanice i vaucer agencije da je za tu ishranu vec platila 240e - sto je vise nego sto je potrosila i naravno platila je i za smestaj. Nije bilo sanse da se argumentima sporazumeju nego ga je njen sin udaljio od svoje majke. Nije bilo fizickog kontakta ali verbalnih sukoba da. Uzeli su stvari i momentalno napustili hotel iz straha da ne bi prosli kao drugi putnici agencije "Euro-putovanja". A sta se desava u hotelu, hmm, sad mu zaboravih ime...ali ajd sad, nije to od nekog znacaja. Vlasnik ne da ljudima njihove pasose i licne stvari jer racuni za sobe nisu izmireni! Svi zovu Sasu. Sasa je vlasnik agencije. On kaze da nema pare i da mi sada svi odemo nekako do Soluna pa odande da sednemo na voz za Beograd, naravno i te karte bi smo mi kupili sami. Niko nije na to pristao. Uostalom, imamo grupnu vizu i ne mozemo i ne zelimo da ostavimo same nase saputnike kojima grk, vlasnik tih apartmana ne da njihove pasose i licne stvari a imamo i kombi koji naravno dane moze da ide po pruzi?! A moramo svi zajedno da predjemo granicu. Autobus agencija ne moze i nece da nam posalje. Znaci mogu samo da konstatujem da je agencija "Euro-putovanja" ostavila svoje putnike na cedilu u drugoj zemlji. Nas par putnika se brzo organizovalo i pronasli smo nacin da se vratimo u Beograd, Pancevo i Kovin.

Pronasli smo agenciju koja bi nas za 1000e vratila kucama. To bi znacilo da tu sumu podelimo na 58 putnika i to bi bilo najvise po 20e po osobi. Sto je sasvim prihvatljivo u odnosu na rizik ostajanja u Grckoj posle isteka viza. Opet se cujemo sa vlasnikom agencije - Sasom i on se bez grize savesti slaze da mi - putnici iznajmimo autobus ne ponudivsi, naravno, da nam to nadomesti kada se vratimo. Dva minuta kasnije nam jevlja da autobus iz Leskovca krece po nas. I to je u redu. Ali ni to nije delo agencije, nego su grupne vize izvadjene preko "KiM travel"-a i oni, da ne bi imali nekih problema, iako im nista nije placeno - ipak salju autobus. To se sad desava oko 11h po grckom vremenu a 10h po nasem. Ali sta je sa pasosima i stvarima nasih ljudi? Tu je Sasa ipak ostao sebi dosledan i vlasniku apartmana novac nije uplatio. Da bi dobili pasose, neki ljudi su OTKUPLJIVALI SOPSTVENE STVARI i torbe od vlasnika apartmana. Jedan bracni par je morao da plati 300e da bi uzeli SVOJE stvari

, bilo je jos nekoliko slucajeva ali ne bih nista napamet da pricam jer nisan siguran vise koliko je jos ljudi otkupilo SVOJE stvari. Dolazila je i policija i turisticka policija, zvali su konzulat ali se nista nije konkretno uradilo. Stigao je i autobus iz Leskovca na kome je bio natpis "Dzora" ili tako nesto. Nije bio u nimalo boljem stanju od onog prethodnog. Na kraju je sam konzul nazvao policiju i onda je policija krenula da trazi vlasnika tih apartmana koji se sa porodicom i pasosima nasih turista u medjuvremenu negde sakrio, sklonio, kako god. Nisu ga pronasli i onda su nase ljude koji su ovde ostecena strana odveli u policiju da potpisu da su pasose IZGUBILI. Znaci ne da im je neko ukrao ili protiv-pravno zadrzao. Svi se oni tamo poznaju, malo je mesto. Verovatno stite jedni druge. Nasi turisti su dobili neke papire - potvrde da su navodno "izgubili" pasose i sa tim smo se nekako provukli i dovukli u Srbiju. Sve dok nismo usli u Srbiju, svi smo bili u strahu da nas ne vrate i ko zna kakve bi posledice imali. Sve to zahvaljujuci jednom Sasi, neodgovornom i bahatom vlasniku agencije "Euro-putovanja" koji novac koji smo mu dali nije nasao za shodno da uplati gde treba i ispostuje ni jednu ugovornu stranu. Molim nadlezne u agenciji "Euro-putovanja" da nam i ne daje obecani cek jer SIGURNO sledece godine necemo putovati sa njima.
P.S. -Velike pohvale nasem vodicu Marku koji je dobar covek i nasao se izmedju dve vatre NE svojom krivicom. Momak je davao sve od sebe da nas zastiti sto je moguce vise od svega. Svaka mu cast i kao vodicu i kao coveku. Na kraju samo mogu reci i to da je njegova torba ostala u Kalithei a da je vecinu nasih izvukao. HVALA TI MARKO!