TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa sta ocekujes za 200 eur?Hilton? Sve to, smestaj, viza, avion..dzaba!Ja sam bila na Krfu, u Dasiji izmedju ostalog, i znam kako izgleda vila Vangelis i spolja i iznutra, asto se Alexakisa tice, pitaj Putnicu 2006! Problem je u tome ljudi,sto u Srbiji retko ko putuje negde, pa ljudi nemaju predstavu o odnosu cene i ponude, te za male novce ocekuju mnogo! Relax je jedna od boljih agencija u Srbiji, i kakve veze ima sto poticu iz Slovenije? Oni posluju ovde, za srpsko trziste i normalno da im ponuda nije ista kao i za Sloveniju, pa kolike su njima plate, a kolike nama?Kad kupis simens masinu pa ti se pokvari , sto ne pljujes po Nemcima koji su proizvodjaci, nego odes kod naseg prodavca pa mu je..sve po spisku?! Oni u Sloveniji imaju mnogo siru delatnost od turizma, ali verujem da ce se i ovde prosiriti, kao sto vec jesu ( za 2 godine imaju vec 3 extra locirane poslovnice ), tako da su pojedini propusti sasvim ok, jer nemoze svako uvek da bude zadovoljan. Ja sam sa njima putovala, i stvarno su korektni, LJUBAZNI, poslovni...zato ih i branim, a pri tom poznajem bas gomilu ljudi koji su isto putovali preko njih, i prezadovoljni su, uostalom i ja sam se za Relax opredelila zbog preporuke.
Za te cartere koji lete uvece,napustanje apartmana i sl, imate jasno pojasnjenjo kod Bezimenog 77. koji je ocito neki moj kolega sa Turizma??

P.S Necu da pljujem po pojedinim agencijama na ovoj temi, ali da znate sta su prevaranti!!
Kad te umesto u jedno mesto , posalju u drugo 100 km dalje, ili kad uopste nemas hranu a uplatio si, ili kad ti pokazu fotku hotela sa 4*, ati zavrsis u bungalovu, ali krs bungalovu, i pri tom uopste se na to ne osvrcu. E to su prevaranti, a ne platis 200 eur sve i Hb, pa nemas ,pobogu, svedski sto ( a masa nezna ni sta je svedski sto ) i odmah te je agencija zaje.. Svedski sto je samo nacin serviranja hrane, kad se uplati HB, moze da bude i serviran i po meniju...ma stvarno su neki komentari suvisni i bez osnova...

Ljudi, stvarno sam kasno video da se o ovome vodi polemika na forumu. Ja sam predstavnik agencije Marmaras. Tvrdim da nikakvih nepravilnosti nije bilo sa nase strane i da smo cak bili i previse korektni. Dao sam izjavu za B92 i RTS gde sam objasnio i dokazao pravu istinu. Mnogo toga je iseceno... Samo da naglasim da su ovo prve stranke i jedine koje su ove godine odbijene sa vize preko Marmaras Travel-a, sto je kod ostalih agencija mnogo veci broj. Vlasnik agencije je Grk (Kostas) i on ima poseban tretman u ambasadi, a nasa sluzbenica Sanja Simic je sigurno najbolja... Dakle, nas cilje je da svaki putnik dobije uslugu koju je uplatio, i daleko od toga da se pomislja na "laku zaradu". Cak smo predlagali da stranke odu individualno posto nisu imali odbijenice (sto je uspeh nase sluzbenice Sanje), gde bi sa dodatkom dokumentacije sigurno prosli...

Dakle, ako neko ima dodatna pitanja, molim da postavite. Zao mi je sto se od pocetka nisam ukljucio u raspravu. Sve bi se brze razjasnilo...

N. Vilotic (za Marmaras Travel)

Ovako... Od samo pocetka su pogresno predstavljene stvari. Mi kao agencija (Marmaras travel) nismo imali nikakav direktan razgovor i dogovor sa pomenutim putnicima. Sve je islo preko nasih subagenata Rally Tours-a gde su i stranke uplatile aranzman. Sve eventualne izjave, predloge... su im oni predlagali i obavestavali ih.

Nakon sto su odbijeni sa grupne vize, mi smo istog trenutka kontaktirali naseg subagenta i obavestili o preblemu. Takodje smo predlozili da, posto je bilo vremena za to, stranke pokusaju na idividualnu vizu, gde bi uz nasu pomoc verovatno dobro prosli.

Posto su stranke, verovatno od samog pocetka mislili negativno, nisu prihvatili nas predlog.

Takodje smo predlagali subagentu da nadje zamenu (posto je bio spic sezone i veliko interesovanje).

E sad, sto se tice finansiskih detalja, stvar je sledeca:

Mi kao agencija, zakupili smo apartmane u Grckoj za celu sezonu i prodajemo ih. Vlasnike kuca ne interesuje da li cemo mi dovesti i jednog putnika dole...

Po Uslovima putovanja koje svaki putnik procita i potpise kao znak saglasnosti stoji da agencija ne odgovara za sve probleme vezane za vizu...itd (Ne mozemo mi znati da li neko ima bilo koji problem od ranije zbog koga ig ambasada moze odbiti).

Po istim Uslovima putovanja stoji da u takvim slucajevima agencija zadrzava 85% ukupnog aranzmana, a putniku vraca 15%.

Aranzman je cinio cenu smestaja (DIN i devizni deo), prevoz, vizu, osiguranje.

Novac za vizu u slucaju odbijanja ne vraca Ambasada!!!

Ove stranke su bile uplatile samo dinarski deo (+viza i osiguranje), a precutale su cunjenicu da DEVIZNI deo, koji cini veci deo, nisu uplatile sto u ovoj situaciji nije ni bio predmet vracanja.

Dakle, mi kao agencija smo maksimalno korektno postupili time sto smo vratili deo uplacenog dinarskog dela, sto kada se preracuna, od ukupne cene aranzmana, iznosi oko 15%.

Znaci, mi smo zadrzali samo 15% (od zakonskih 85% koje smo trebali), kada se gleda strogo pravno!

Zakljucak je da putnici prilikom uplate aranzmana moraju biti svesni sta potpisuju i koje su posledice svega. Srecom, ovakvi slucajevi su mali pa samim tim i problemi mali.

Kakve smo mi srece, pa da JEDINI putnici koji su odbijeni ove godine iz nase agencije naprave ovoliku nepotrebnu buki, a pojedine agencije su imale 5-6 ljudi odbijeni hpo svakom polasku...

Red bi bio da se pomenuti putnici JAVNO izvine za optuzbe koje su (verovatno iz ne znanja) uputili na racun Marmaras Travela, agencije koja je na nasim prostorima vec vise od 10 god. i jedna od lidera na trzistu Halkidikija u Grckoj.

N. Vilotic - Marmaras Travel

Samo jedna dopuna :

Desava se da putnici uplate aranzman, dobiju vizu, odu u Grcku sa nasim prevozom i izgube se u "nepoznatom pravcu", zatim budu upisni na crnu listu, i kasnije ne dobijaju vizu... A agencija u tom slucaju ima velikih problema.

Takodje, svaki apartman u spicu sezone nas kosta 400-500 e, iako je prazan ili pun. Kad agencije nebi bile zasticene opstim uslovima putovanja, u ovakvim slucajevima bi pretrpele velike materijalne gubitke.

Ja kao putnik i individua razumem sve vas (i pomenute putnike), ali kao radnik u turizmu moram da predocim na komplikacije i probleme koje cine poslovanje turistickih agencija...

Nadam se da sam malo pojasnio nedoumice, pa sam i dalje otvoren za eventualna dodatna potpitanja.

Putnike takodje stite Opsti uslovi putovanja. U njima stoje prava i obaveze i putnika i agencije. Sve je to po standardima Yute a i Ministarstvo turizma je takodje saglasno sa njima, tj. prilikom dobijanja licence, kao i kontole organa, Opsti uslovi putovanja su obavezni.

Takodje, garanti polog, koji svski organizator putovanja daje (garancija banke...) su zastita za putnike. U slucaju neispunjenja obaveza iz ugovora o putovanju, steta se naplacuje iz ovih izvora...

Problem vize je specifican problem i za putnike i za agencije...

Pozdrav.

Recite sebi "sada i nikad vise".Pa ljudi, bar u Evropi Vam ne trebaju da Vas "vode" negde.Obzirom da zivim dugo godina na ostrvu Skiatos i pratim i kontaktiram nase ljude koji dolaze,i znate koji je zakljucak?Da su svi ama bas svi prezadovolni kada preko nekog poznanika a tih uvek ima kontaktira direktno Grka ili nekog od nasih ljudi koji zive u tim mestima a ima nas i dobijete poziv da letujete kod njega.Dobijate automatski individualnu vizu na broj dana koliko zelite.To Vam ne mogu reci za vanevropske destinacije a ovde u Evropi je poziv ili gar. pismo ZAKON.Puno srece i pazite...

Gospodine Vilotc,12 godina zivim u Grckoj i placam porez ovoj drzavi i opasno dobro znam sta znaci kada neko ima poseban tretman u grckoj birokratiji,zahvaljujuci kom se i bavim poslom koji volim sto u Srbiji verovatno ne bih mogao jer jednostavno nemam poseban tretman.Ali nemojte nam reci ako je vlasnik Grk da nije mogao da to "izbombarduje" u ambasadi osim ako nije "hteo" sto u prevodu znaci da nesto nije u redu sa putnicima oko papira u sta sam 95% siguran,jer Grci se okrecu masovno istocnoevropskim turistima,vidimo to u zadnje dve sezone na ostrvu Skiatos,jer moramo priznati ima nas i sa ove strane zakona i sa one ali nas ima sa istim imenima i preziomenima sto je nekim mojim ljudima jednom prilikom zasmetalo.Sve u svemu,treba to da resite kao gospoda jer ti ljudi ce Vam se vratiti i dovesti i druge jer za mene se to zove dobar marketing.

Prvo da odgovorim Putnici!

Tacno je da agencija Marmaras nije clan YUTE (Jugoslovensko udruzenje turistickih agencija). kako Jugoslavija odavno ne postoji, samim tim ni ovo uduzenje nije validno :) . SALA NA STRANU.

Judi umaju pogresno misljenje o tome sta je u stvari Yuta... Mi nismo clanovi iz prostog razloga sto od toga nemamo neke koristi. Cak ove godine smo razmisljali da se uclanimo, tj. dolazili su predstavnici Yuta da nas animiraju za uclanjenje, ali na kraju nismo prihvatili...Mozda nekad kasnije kad promene ime :) . Drugo, mi smo Srpsko - Grcka agencija, vlasnik je Grk, pa nebi bili prirodan clan udruzenja.

Kao sto ni agencije nemaju neku veliku korist od yute (nase misljenje koje precutno dele i mnogi clanovi YUTA, verujte mi na rec) (osim npr. redovni izvestaji putem e-maila o promenama u zakonu... sastanci, saradnja, arbitraza... placanje ne male clanarine, placanje za uclanjenje...saveti..., neki vid reklame, "ime")...a sa druge strane ni putici nemaju neku korist...

OPSTE USLOVE PUTOVANJA je neko smislio a svi uglavnom PREPISUJU.

ZA SVE SPOROVE I NEISPUNJENJE PROGRAMA PUTOVANJA, NADLEZAN JE SUD, AKO SE STRANKE NE DOGOVORE, A NOVAC OD GARANTNOG POLOGA SE KORISTI ZA ISPLATU STETE PUTNICIMA.

MINISTARSTVO TRGOVINE I TURIZMA JE LEPO REGULISALO OVE PROBLEME (I RAZLOGE GUBITKA I DOBIJANJA LICENCE "A")

ZAKLJUCAK: PUTNICI MOGU BITI SPOKOJNI JER JE ZAKONOM SVE REGULISANO, KAO I DA MOGU UZIVATI U USLUGAMA AGENCIJE MARMARAS!

pozdrav

Za gospodina SKiatos!

Hvala na ucescu u diskusiji i savetima.

Prvo, Skiatos je zanimljiva destinacija za nasu agenciju, pa mozemo saradjivati...

Drugo, ipak mislim da je mnogo sigurnije za putnike da putuju preko agencija, ali se slazem da i individualna putovanja (po preporuci) mogu biti jako dobra. Zasto je sigurnije sa agencijama (obezbedjen siguran smestaj, nize cene jer agencije zakupljuju za nekoliko meseci -april-oktobar, jeftin prevoz, grupne vize - ne ceka se u redovima za ambasade...), vodici, predstavnik na stacionaru...), placanje u ratama, kredit za putovanja...). Na nas standard u Srbiji, za putnike je daleko bolja opcija putovanje preko agencija.

Sto se tice URGENCIJE U AMBASADI posto je vlasnik Marmarasa GRK, zelim da naglasim sledece:

- Cinjenica, da je broj osoba odbijenih sa grupne vize u sezoni 2006. samo 2 (i to ova dva koji su otvorili ovu diskusiju) u agenciji MARMARAS govori o maksimalno korektnim odnosima na relaciji Ambasada-agencija.
Npr. Tog dana, kada su nama odbijena 2 putnika, je jednoj od velikih srpskih agencija (ne pominjem ime) odbijeno 14.

-Da li je moglo da se urgira za ovih dvoje? Odgovor je NE. Iz vise razloga, ali smo ponudili da se pokusa sa individualnom vizom uz dodatna dokumenta, pa bi mogli dati dodatne garancije...

-Diskreciono pravo Ambasade je da ne kaze razlog zbog koga su putnici odbijeni, ali postoji mnogo eventualnih razloga (odbijenice u prethodnim pasosima, crna lista sengena, deportovanje...) kao i pravo sluzbenika da odbije nekoga iz njemu poznatih razloga...

Konkretno, u razgovoru sa nasom sluzbenicom Sanjom, o eventualnom razlogu odbijanja, saznao sam da je gospodin bio nezaposlen a broj godina je, cini mi se, preko 30, a garancija mu je takodje osoba koja nema stabilan posao... Ponavljam, ovo su samo nagadjanja razloga... Mi smo podneli pravilno svu dokumentaciju...

Nadam se da su stvari nesto jasnije.

Pozdrav Nenad

Vrlo profesionalno i korektno objasnjeno.Putovao sam u Pariz 90-te,ja sam dobio vizu,komsija nije a imali smo isti poziv.Sluzbeniku ambasade mozda se nije svideo covek i kraj price.A za anti-reklamu ne brinite,jer za "dobrim konjima se dize prasina" a ne za ........Zivim o ovde porodicno dugo godina i imamo svoj porodicni poslic ali smo prosle godine krenuli sa apartmanima jer smo "primorani" od strane nasih ljudi koji su poceli da naglo dolaze.Ne znam da li pravila na Forumu dozvoljavaju ostavjanje adrese,rasdi eventualne saradnje?

Jadna agencija Marmaris, pa njih u sezoni svaki apartman kosta 400-500 evra ?!
Koliko ja znam apartmani se ne uzimaju tako nego na celu sezonu po istoj ceni pa agencije same formiraju cene u odnosu na potraznju u razlicitim periodima. A i nije istina da svaki apartman toliko kosta pa cak i u sezoni. To ce vam reci svako ko je u svom arazmanu nekad isao u Grcku i promuvao se po ponudjenim apartmanima.

Agenicja Marmaras Turs uredno je registrovana pod brojem 17076558 , ima licencu A kategorije, a sa pomenutim brojem mozete proveriti i validnost agencije kod NBS, kao i doci do svih ostalih podataka o osnivackom ulogu, vlasniku, zaposlenima, direktoru.....Licno proverih, cisto da ne citam vise o tom slucaju, koji nije ni prvi ni jedini, ali je eto isplivao na povrsinu.
A ostali.... izvolite proverite sami.
Clanstvo u Yuti je bitno jedino kod organizacije skolskih eksukrzija, i koliko se secam, zato je i osnovana.

Marge Simpson:
Jadna agencija Marmaris, pa njih u sezoni svaki apartman kosta 400-500 evra ?!
Koliko ja znam apartmani se ne uzimaju tako nego na celu sezonu po istoj ceni pa agencije same formiraju cene u odnosu na potraznju u razlicitim periodima. A i nije istina da svaki apartman toliko kosta pa cak i u sezoni. To ce vam reci svako ko je u svom arazmanu nekad isao u Grcku i promuvao se po ponudjenim apartmanima.

Pogresno protumaceno.
Agencije zakupljuju apartman za celu sezonu po odredjenoj ceni, recimo 500 Eura za opet recimo 3 meseca, sto je oko 6 Eura dnevno za agenciju. Stvar je ponude i potraznje koliko ce ta cena biti za putnika-krajnjeg korisnika po danu. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back