TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam gore da je direktor te cenjene agencije izvesni Kostas, dakle Grk, eto jos jednog dokaza da su grci najveci cigani na balkanu.

Ljudi, nije mi jasno zasto uopste putujete preko agencija, prvo krajnje je ne pouzdano, kao u ovom vasem slucaju Ana Na More, spremili se i sve organizovali kad ono trt, dobro je da vam to nisu saopstili na grckoj granici, a drugo skupi su do zla boga i krajnje neljubazni i bezobrazni, a jos ih i stiti zakon. Ma ajde. Sve podseca na neukusnu avanturu.

Jevtinije je u sopstvenoj reziji putovati na odmor, manje stresa, jedino viza predstavlja problem, koji nije ne premostiv, a narocito ako u pasosu imate vise viza razlicitih zemalja koje su ispostovane sa ulaz-izlaz.

Nikada ne bi video Santorini da sam se oslonio na nase agencije, koje prosle godine nisu ni imale to ostrvo u ponudi, ali smo se devojka i ja ipak odlucili da idem iskljucivo na Santorini, cekali u redovima za vizu, mrcvarili se dva tri dana oko toga, seli na bus do Atine, pa u Pireju na trajekt do Santorinija, nasli smo smestaj sa bazenom u augustu prosle godine za 14 eura po osobi. Gledam po netu ove godine, beogradske agencije za tu destinaciju traze tri puta vise od naseg proslogodisnjeg troska.

Najbolje da otvorimo agenciju, sa 100% zaradom bio bih prezadoboljan, a gde je 300% ili ovakvi slucajevi- ODBIJENI STE ZA VIZU.

Pratim ovu temu vec dva dana. Meni se desilo isto!!!!!!! 31.08. sam isla na Krf sa 3 drugarice. Medjutim, jedna nije dobila vizu. Polazak je bio zakazan u 17:30 ispred Interkontinentala, a mi smo do 18:30 cekali informacije o vizama. Agencija Kompas Kragujevac. Znaci, 50 ljudi stoji ispred autobusa i ne zna da li putuje ili ne! Posle izvesnog vremena neko donosi spisak sa imenima za vizu, i 3 osobe su odbijene, medju njima i jedna od mojih drugarica (nema nikakvog logicnog objasnjenja zasto su te osobe odbijene, a navodno, ceklali smo tako kao poslednji idioti jer je to krivica ambasade, a ne agencije). Negde oko 19 napokon krecemo, a to troje ljudi vadi stvrai iz busa i ide kuci.
Uglavnom, odmah smo pitale vodica puta sta ce biti sa nama , s obzirom da treba da budemo smestene u trokrevetnom studiju, a putuje nas dve. Odgovor je bio, mi placamo dvokrevetnu sobu, devojka koja nije dobila vizu ne placa nista osim troskova vize i osiguranja. Isto to pitamo i predstavnika Kompasa na Krfu i dobijemo isti odgovor.
Kad smo se vratile sa letovanja, drugarica koja nije dobila vizu kaze da joj nece vratiti novac (uplatila je pola iznosa, jer se tako dogovorila sa agencijom) jer mora da plati put i ako nije otputovala, a nas dve, posto smo se "sirile" u trokrevetnom studio treba da doplatimo za taj treci krevet!!!!
Uglavnom, prepirka sa Kompasom je trajala par dana, i oni su ostali pri svom. Ne znajuci da imamo rok 8 dana, poslala sam mejl YUTI-nom advokatu, koji nam je odgovorio da moramo da ulozimo pismenu zalbu, bla, bla...Medjutim, vec je proslo vise od 8 dana, tako da ne znam sta ce biti od svega toga!!!
Sad se pitam da li postoji i jedna postena agencija u ovoj zemlji. A sad sam tako besna kad pomislim sta sve mi dopustamo sebi! Platimo da bi stajali spakovani pored autobusa dok se neko ne udostoji da nas obavesti da li smo dobili te vize ili ne!!!!
Svaka cast Ana Na More sto si uspela da pronadjes medije i da se boris za svoja prava.Mi smo dozvolile da nas 5 dana setaju sa jednog telefonskog broja do drugog, da nam daju polovicne informacije i jos na kraju da se izvicu na nas jer smo drske i bezobrazne sto nam uopste pada napamet da trazimo novac.

pajamaca:
gde ste bili smešteni?

U Firi, to je kao najveće mesto na ostrvu, bili smo smešteni kod jednog čoveka, izvesni g.Dimitris, koji je u sklopu svojih apartmana ima manji bazen. Kuća se nalazi kod Folkloriko muzeja na glavnom putu za Iju(Ia). Pre nego što smo našli taj smeštaj bili smo par dana u kampu koji smo plaćali 9 eura dnevno, kamp sa vodom non-stop(to se podrazumeva), zajedničkom kuhinjom, wc i tuš kabinama, restoranom(u kom je ručak 5 eura, uvek ima više od 3 vrste jela) i bazenom.

Bezimeni77:
Cekaj, 31.08. koje godine?

Mogao si da pretpostavis da je slovna greska i da je u pitanju 31.07.

Kakva prica!!!!

Mislim se da bi bilo veoma dobro da napravimo Udruzenje za zastitu putnika. Ima li neko iskustvo u ovakvom nacinu organizovanja? Da li Udruzenje za zastitu potrosaca mozda moze da nam bude etalon? Ili da budemo u njihovom sklopu? Sta mislite?

Interesuje me sva iskustva - nacin finansiranja, administracija, prava i obaveze...

Ja sam voljna da pokrenem tako nesto ili da postanem deo vec postojece organizacije (ukoliko postoji).

Mm?

Samo izvoli, imas moju podrsku, ali ces vremenom kao i ja shvatiti da je posao turistickih agencija takav da ces ih na kraju zaliti...
Sada ti to izgleda kao da lupam, ali veruj mi da je tako...
Posle svojih prvih putovanja sam bio potpuno nezadovoljan, ali kada sam upoznao drugu stranu medalje kroz novinarski posao, prestao sam da se bunim za sitnice. Kukolja uvek ima u zitu, ovde kod nas mozda i previse, ali se ono iscisti.
Smatram da nas zakon dobro stiti turistu, ma kolio se vi ne slagali sa tim. Oni samo papiroloski pokusavaju da se zastite i zato ako vam nesto smeta, prosto nemojte da potpisujete.
Jos jednom, voleo bih da se tako nesto pojavi poput tvoje ideje, ali to ce vremenom prerasti u udruzenje koje ce kompromisima resavati probleme i biuti sve popustljivije...
Zivi bili pa videli!

Pa, zar nisi shvatio do sada da mene u ovo ne gura entuzijazam (pustilo me davno) ili mladalacka napaljenost (i to me pustilo pre iha-ha)?

I znam o cemu pricas. Tako smo svih ovih gosina nesto kretali da promenimo i nista. E, sada mi malko puk'o film. Normalno je da smo ubijeni u pojam. To nam u genetici.

Ali, bas zato hocu da promenim stvari. I to samo zato sto zelim da mi zivot bude lep. I jos ako mogu to nekako da postignem - super!

Ja se nikada ne bih upustala u bitku sa sistemima za koje znam da se ne mogu izmeniti (EDB, recimo :) ), ali necu vise unapred da odustajem, a da ni ne pokusam.

Kazi mi, da li je tim agencijama nekada bilo zao nas? Ne sumnjam da im je tesko, ali je i svima nama bar 50-85% posto teze. U stvari, lakse... za toliko para.

I ja se mucim i radim i zaradjujem i postujem propise, pa me niko ne proziva da sam mu uzela pare ili bila neljubazna, pretila advokatima, govorila da su potpisali nesto sto nisu...

Te postene agencije ostace takve i kada se nesto poboljsa za putnike.

I jos, ti super uslovi za putnike su toliko super da mi nikako nije jasno zasto ima ovoliko nezadovoljnih ljudi?

Mora da mi nismo u pravu, a agencije jesu... Ja nikada nisam cula da se neki vlasnik agencije pozalio na uslove...

Ko ne voli Crnu Goru, gleda u pasulj i konsultuje vidovnjake hoće li dobiti vizu za brčkanje u Egejskom moru :lol:
I to ne za DŽ već za lepe pare.
Uskoro će to biti i za CG i za Bugarsku, Hrvatsku, Rumuniju - dakle - KAVEZ :evil:

A u kavezu - ZVERI - turističke agencije - čekaju da rastrgnu plen - jadne, napaćene turiste koji su godinu dana skupljali parice, odricali se svega i svačega, planirali, dovijali se - ne bi li priuštili dečici da osete magiju mora.

Ana Na More:
I znam o cemu pricas. Tako smo svih ovih gosina nesto kretali da promenimo i nista.
Kazi mi, da li je tim agencijama nekada bilo zao nas? Ne sumnjam da im je tesko, ali je i svima nama bar 50-85% posto teze. U stvari, lakse... za toliko para.

I jos, ti super uslovi za putnike su toliko super da mi nikako nije jasno zasto ima ovoliko nezadovoljnih ljudi?

Ma za celu sezonu bude 100-200 prijava turistickoj inspekciji.
I znas sta je tu cudno?
Kako je 99,99% ljudi koji letuju preko agencija zadovoljno, a tih 200 ljudi je "prevareno", "unisten im godisnji odmor"... Tvoj slucaj je nesto drugo (Ana na more), ti su u ovoj situaciji u pravu... Pricam, znas o cemu vec...

Ja znam dve agencije u kojima su vlasnici do guse u dugovima pod kamatom da bi ispostovali sve sto su sami odredili, i na kraju ce ostati bez svoje imovine, buducnosti... Slazem se, to je rizik koji su poneli u taj posao...

Nego, nije to tema, hocu da kazem da imas ljudi koji su jednostavno baksuzi sami po sebi, i kojima nista ne odgovara. Meni su se obracali mnogi sa smesnim pricama koje ne piju vodu. Tipa, nije bilo dovoljno hrane za svedskim stolom i sl. Ljudi kao neki, mnogo ocekuju za malo para. Znam, takva je situacija kod nas, ali oni sami sebi tim besom upropaste odmor. Tako sam se i ja ponasao. Cak sam i ove godine kada sam usao u smesta koji sam dobio na kompenzaciju poludeo. Bio mi je na prvi pogled mali apartman, ucinilo mi se prljavim kupatilo... Ali posle 2 sata odlaska na plazu sve mi je bilo lepo.
Hocu da kazem, da treba da uzivamo u zivotu i da ne zakeramo za svaku glupost i sitnicu. Sta je tu je i prihvatis to. Zivot je toliko kratak da je glupo trositi ga na osvrte.

Ipak, jos uvek se pridruzujem tvojoj ideju o zastiti potrosackih prava, i prikljucujem ti se kao kolega u tome, ali kolega koji dosta razumno pristupa tome... ;-)

hasek:
A u kavezu - ZVERI - turističke agencije - čekaju da rastrgnu plen - jadne, napaćene turiste koji su godinu dana skupljali parice, odricali se svega i svačega, planirali, dovijali se - ne bi li priuštili dečici da osete magiju mora.

Da li jedes hleb? E sad, mozes da ga umesis i ispeces sam i da on bude lepsi ili ruzniji, zavisi od tvoje spretnosti... A mozes da ga kupis u prodavnici onako lepog, primamljivog, krckavog... Mozda nalestis i na bajat, ali ko ti je kriv sto ga nisi pipnuo ili pitao prodavacicu od kada je...

Ko razume, shvatice...

I ja o tome pricam- da nam zivot bude lep. Uvek. Meni bas lepo. Uzivam u svemu sto radim i ne osvrcem se za proslim. Proslo je.
Trenutno bas uzivam u ovome sto radim. A to jos uvek nije proslo.

Nisam zahtevna, ali me nervira nepravda i to me dopinguje da delujem.
A tih "baksuza" ima svuda. Tako ljudi zive. Nezadovoljni su, sta ce. Ne gledaju svetlu stranu. Ja, recimo, ne samo da je gledam, vec je i pravim :)

Nije bas tako, Marge :)
Mi idemo u mesto koje nije bas toliko daleko i putujemo dva dana (sa nocenjem) u jednom pravcu. Tako da se necemo umoriti, idemo opusteno.

Dosta nasih prijatelja je isto tako putovalo ove godine, jedan cak ima 80 godina!!
U Bugarskoj su sredili stvari, zbog ulaska u EU (skoro sam bila), a u Turskoj su putevi fenomenalni.
Smestaj smo proveravali, tako da nas ni to ne brine.
Pricacu kakvi su utisci.

za anu: iako je tema agencija marmaras, pomenula je kolima do turske, pa da dodam:
moj drugar kolima išo početkom avgusta do bodruma. noćio negde usput posle trajekta, došo u bodrum uparkiro se u gradu... ušao u 4-5 gradskih hotela (2-3*), u svima je bilo mesta i izabrao jedan... on i žena 30E noćenje sa doručkom... svaki dan je trošio pare na te paraglajedere, te ronjenje i ostala zezanja... hranio se naravno gde je hteo... kad je podvuko crtu, 7 noćenja u bodrumu i dva u putu - 800E. ko može da vozi toliko, mislim da je više nego ok. pozdrav

Ana Na More:
Ili si mozda i pitao, pa ti prodavacica rekla da je svez i divan, ali nije mogla da zna da je znojavom pekaru upala obrva u brasno, koja ti se posle zakacila medj' zube :shock:

Ne moze bas sve da se predvidi, Bezimeni77 ;-)

Ha, ha, ha, ha... To je vec maler... Pa koliko puta ti se to desilo da si nasa dlaku.? Ja nisam ni jednom. Ali jeste par puta bio bajat...
Mada je ovaj tvoj opis otprilike ono sto se tebi desilo. To nije ni tvoja ni agencijina krivica sto si odbijena, najverovatnije je dlaku ispustio neko iz ambasade. Ali ukoliko nadjes dlaku, moras dobiti drugi hleb ili da ti se vrati novac ako nemas poverenja da ces u toj prodavnici naci ispravan hleb...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back