Turci

I japanski i korejanski su isolovani jezici, to znaci da nema njima toliko srodnog jezika ko sto su indoevropski ili azijoafrikanski jezici.

Kod Mongola je uvek problem sto turski nacionisti hocu da naprave od Dzinghis Khan Turcina i od Japance i Korejance Turake.

A šta su Tadzici, Ujguri, Uzbeci, Kirgizi?
Dal su turski ili turkofoni narodi?

Tadzici su iranski narod i govore svojim dijalektom persijskog jezika. Ostali pricaju turskim jezicima, s tim sto se ne moze reci da su svi turskog porekla. Uzbeci i Kirgizi, iako su susedi i zive zajedno u nekim gradovima, su dosta razliciti. Kirgizi su kosooki i imaju cistije tursko poreklo. Uzbeci su mesavina raznih plemena i delom su blizi iranskim narodima, nego svojim turkofonim susedima. Oni su se rano da kazem skucili, dok su Kazaci i Kirgizi bili nomadi do skore proslosti. Zato je ukorenjenost i upraznjavanje vere kod njih dosta jace, nego kod ova dva naroda.

Tadzici su iranski narod i govore svojim dijalektom persijskog jezika. Ostali pricaju turskim jezicima, s tim sto se ne moze reci da su svi turskog porekla. Uzbeci i Kirgizi, iako su susedi i zive zajedno u nekim gradovima, su dosta razliciti. Kirgizi su kosooki i imaju cistije tursko poreklo. Uzbeci su mesavina raznih plemena i delom su blizi iranskim narodima, nego svojim turkofonim susedima. Oni su se rano da kazem skucili, dok su Kazaci i Kirgizi bili nomadi do skore proslosti. Zato je ukorenjenost i upraznjavanje vere kod njih dosta jace, nego kod ova dva naroda.

Zar nisu Uzbeci Turci pod Öz beg-om ?

Zar nisu Uzbeci Turci pod Öz beg-om ?

Sigurno je da se radi o skupu turskih plemena, ali oni su dosli na zemlju, gde je vec postojalo gradova i civilizacije. Zato i kazem da su mesavina svega i svacega. Spomenuh vec, da su oni i Kirgizi bez problema znali koga da mlate i ubijaju, za vreme nereda prosle godine, na jugu Kirgistana. Ne bi to tako islo, da nema nikakve fizicke razlike.

To i citamo svuda ali ja licno mislim sve to sta si nabrajo je obrnuto , oni su od ovde uzeli sve dok ovaj region u to vreme bio poznat kao najcivilizovani , drugacije ispada da ljudi koji su ziveli ovde nisu jeli nista i bili goli sve dok su dosli divljaci sa Azije :mrgreen:

Evo ovako.. Turci Seldzuci u ono vrijeme kada su nastajali nisu bili nesto posebno bogat civilizovani narod... medjutim jacanjem njihovog Seldzuka dolazi i do sirenja njihovog carstva.. to je doba njihove najvece renesanse. Sigurno je da su nesto ''usisali'' i od drugih naroda sa kojima su podijelili tu svoju vlast., ali... ko sto je neko rek'o i naveo primjer Kafe, ona je u Evropu dosla trgovackim putevima preko Turske, znaci renesansa koju su turski seldzuci dozivili bila je ogromna za njih i citavu njihovu historiju. Nesumnjivo je da su oni prodorom na Balkan donijeli mnogo sta sto nisu imali balkanci do tada.
Ako cemo i o balkanskoj civilizaciji, ja bi reko da je Balkan i tada bio rupa.. za Dardance se zna da su bili ratnicko pleme i da su zivili vrlo bijedno, spavali su cesto u rupama, kuce su pokrivali djubretom, za Slovene isto se ne moze reci da su bili neka napredna civilizacija u to doba.

Ovo je Ahdnama Sultan Memeda II. El-Fatiha iz 1463 godine...

Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato
svima, uopće od prostog puka kao
i odjeljenjima ova moja vlastodržaća
povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem
veliku pažnju, te zapovjedam: spomenutim
i njihovim bogomoljama ne smije
biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u
svojim bogomoljama, te kako od uzvišene
moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih
podčinjenih (robova), niti od mojih podanika
- raje niti od svega stanovništva cjelokupne
moje države spomenutim nitko se ne
smije miješati u njihove stvari niti ih napadati,
ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov
imetak (imovinu) ni njihove bogomolje.
Također iz tuđine osobito u moju državu
dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim
izdajem moju uzvišenu zapovijed u
kojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te
se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i
gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa,
sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom)
i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom
koju pašem da ovim što je napisano nikoje
lice ne smije se suprostaviti dok god ovi
(Franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu
pokorni.

Pisano 28. maja 1463.
Na granici Milodraža
Fatih Sultan Mehmed

167346_185087491520206_161596410535981_622444_6082303_n.jpg

Prvi pisani dokument o ljudskim pravima, (326 godina prije francuske buržoaske revolucije,
1789. godine i 485 godina prije
međunarodne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine.
).

Svetionik civilizacije ako se uporedi sa Evropom iz tog vremena dje je bila svakodnevnica spaljivanje na lomacama, kuge, bolesti... haos i hijerarhija.

Poslednja izmena:
Nesumnjivo je da su oni prodorom na Balkan donijeli mnogo sta sto nisu imali balkanci do tada.
Ako cemo i o balkanskoj civilizaciji, ja bi reko da je Balkan i tada bio rupa.. za Dardance se zna da su bili ratnicko pleme i da su zivili vrlo bijedno, spavali su cesto u rupama, kuce su pokrivali djubretom, za Slovene isto se ne moze reci da su bili neka napredna civilizacija u to doba.
pa da zato je turska i koristila srpsku tesku oklopnu konjicu i bombase, tada vrlo skupe i napredne znaimacije, jer nisu imali svoje,ovo je samo jedan veliki znak naprednosti osmanske drzave pri dolasku na Balkan.

dok god ovi
(Franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu
pokorni.
mislim da je ovo kljucno i ovo sa ljudskim pravima nemam ama bas nikakve veze

Svetionik civilizacije ako se uporedi sa Evropom iz tog vremena dje je bila svakodnevnica spaljivanje na lomacama, kuge, bolesti... haos i hijerarhija.
ma to sve to negativno vezano za Osmanlije, ukljucujuci i nabijanje na kolac, ma sve to izmislio onaj zlocinac Ivo Andric uhhh da je samo ziv pa da posaljemo u Hag, nego znao kad da umre, to on namerno umro na vreme... mamicu mu

Nema ništa zajednicko s'turcima , Turska zastava u kombinaciji "polumesec i zvezda" koja se pojavljuje na turske nacionalne norme

The Encyclopædia Britannica:
a dictionary of arts, sciences, literature & general information, Volumes 7-8, Edition 13

There is nothing distinctively Turkish in the combination of crescent and star which appears on the Turkish national standard; the latter is shown by coins and inscriptions to have been an ancient Illyrian symbol, and is of course common in knightly and decorative orders.

426226_371520346194792_151427651537397_1631506_1088932217_n.jpg

Novac od vreme antike (znaci pre dolazka osmanlije) :

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...27930_151427651537397_1631511_191502642_n.jpg

Nema ništa zajednicko s'turcima , Turska zastava u kombinaciji "polumesec i zvezda" koja se pojavljuje na turske nacionalne norme
The Encyclopædia Britannica:
a dictionary of arts, sciences, literature & general information, Volumes 7-8, Edition 13
426226_371520346194792_151427651537397_1631506_1088932217_n.jpg

Novac od vreme antike (znaci pre dolazka osmanlije) :
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...27930_151427651537397_1631511_191502642_n.jpg

Ili ovo:

Vizantion 667 p.n.e do 330 n.e
Vizantion 667 p.n.e do 330 n.e.png

Византион је посвећен грчкој богињи Артемиди 667. пре н.е., чији симбол, полумесец, је коришћен као симбол града током 1000 година од 667. пре н.е. до 330. н.е.

Vizantion 330-1453

Vizantion 330-1453.png

Када је Византион постао хришћански град 330. године, Артемидином амблему је додата звезда која је требало да указује на Девицу Марију.

Evo ovako.. Turci Seldzuci u ono vrijeme kada su nastajali nisu bili nesto posebno bogat civilizovani narod... medjutim jacanjem njihovog Seldzuka dolazi i do sirenja njihovog carstva.. to je doba njihove najvece renesanse. Sigurno je da su nesto ''usisali'' i od drugih naroda sa kojima su podijelili tu svoju vlast., ali... ko sto je neko rek'o i naveo primjer Kafe, ona je u Evropu dosla trgovackim putevima preko Turske, znaci renesansa koju su turski seldzuci dozivili bila je ogromna za njih i citavu njihovu historiju. Nesumnjivo je da su oni prodorom na Balkan donijeli mnogo sta sto nisu imali balkanci do tada.
Evo ovako.....Turci Seldzuci kao i Turci Osmanlije nisu uopste bili razvijeni narodi i sve sto imaju preuzeli su od starijih naroda Bliskog istoka kada su dosli medju njih,sto je prirodno.Bliski istok je tada bio centar civilizacije i evropljani pa i balkanci su dosta zaostajali za njima.
To da su doneli kafu,baklave,ratluk,i mnoge druge stvari ne znaci da su to njihovi izumi,jer vecina naroda od kojih su sve to pokupili i dalje postoji.
Kada se Turci konsoliduju u maloj Aziji Dardanci odavno ne postoje promasio si vreme,a Sloveni su prevazisli te kucice od blata odavno dolazeci u kontakt sa razvijenom grckom i romanskom kulturom,i stvaraju svoju, i tada zive po sklavinijama,zupanijama i knezevinama sto znaci da su vec postigli izvestan stepen organizacije i razvoja.

Ne znam da li si primetio ali superiornost civilizacije Bliskog istoka u odnosu na Evropu pocinje da se topi i nestaje upravo tokom turske vekovne vladavine tim prostorom,tako da s emoze reci da su Turci unazadili to podrucje a ne unapredili.
Prvi pisani dokument o ljudskim pravima, (326 godina prije francuske buržoaske revolucije,
).
Znaci nabijanja na kolac su bila u skladu sa zakonom,viidi se da su ljudska prava bila dosta razvijena u Osmanskoj Turskoj,pa su probali da ih nametnu i "nerazvijenim" balkancima.ali ovi nikako da shvate da Turci to rade zbog zakona a ne zbog njih samih.

Valjda si hteo da kazes anarhija,a ne hijerarhija,gde ces vece hijerarhije od Osmanske islamske.

Ovo je Ahdnama Sultan Memeda II. El-Fatiha iz 1463 godine...

167346_185087491520206_161596410535981_622444_6082303_n.jpg

).

кад цитираш Имамовићеве хвалоспеве, онда наведи и његово име.
иначе, Фојничка ахднама је обични фалсификат.

”Original je, kako će se to iz objašnjenja koje dolazi iza teksta vidjeti, nestao nešto prije 1654. godine, jer je u međuvremenu od 1654. do 1669. nastao onaj primjerak ahdname za koji se drži da je original i koji se kao takav čuva u muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici uokviren pod staklom. Taj primjerak, međutim, nije ništa više nego dosta neuspjela imitacija originala.” (Hazim Šabanović, Turski dokumenti u Bosni iz druge polovine XV stoljeća, str. 200)

I vizantiska muzika je orientalna.

Ili ti ovo zvuci zapadnoevropsko.

Vizantijska muzika i kultura ne bi trebali biti orijent, jer se razlikuje i od zapadne ali i od istočne (persijske, arapske)

Glup vic...Turska je medju najrazvijenijim drzavama Evrope...
Velikim delom Turska ne pripada Evropi, ako ćemo je zbog onog malog dela zapadno od Istanbula nazivati evropskom onda možemo i Srbiju zbog Vojvodine nazivati srednjoevropskom a ne balkanskom zemljom.

P.S Turci su poreklom iz centralne Azije, ali današnji Turci su uglavnom potomci poturčenih anadolskih naroda.

Back