Hrastovnik
Poznat
- Poruka
- 9.374

Skitski tumulus u Sibiru

Tumulus u Bosni

Tumulus u Hrvatskoj
Koliko su kod nas istrazeni tumulusi (tulumi ii gromile) i do kakvih nalaza se doslo?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
....
![]()
Tumulus u Hrvatskoj
Koliko su kod nas istrazeni tumulusi (tulumi ii gromile) i do kakvih nalaza se doslo?
Ovaj lokalitet Prahulje u blizini Nina nije možda najbolji primjer tumula.
Pogledaj na netu nešto o kulturnoj grupi Martijanec-Kaptol.
Navečer ću probati ja nešto dodati.
Istaživao ih je Đorđe Janković, na osnovu njih doneo zaključke da su Sloveni doseljeni na Balkan mnogo pre 6. veka i zbog toga dobio otkaz na fakultetu.Koliko su kod nas istrazeni tumulusi (tulumi ii gromile) i do kakvih nalaza se doslo?
Istaživao ih je Đorđe Janković, na osnovu njih doneo zaključke da su Sloveni doseljeni na Balkan mnogo pre 6. veka i zbog toga dobio otkaz na fakultetu.
Istaživao ih je Đorđe Janković, na osnovu njih doneo zaključke da su Sloveni doseljeni na Balkan mnogo pre 6. veka i zbog toga dobio otkaz na fakultetu.
Da, Djordje Jankovic je tumule opisao kao srbske. I dobio otkaz!
jeste,sa sve slikom svetog save i milosevica na njima...u ono vreme
Sloveni nisu bili nomadi...oni su tip naroda koji se fixira za jedno podrucje
tumule su ocigledno gradili ljudi koji su se selili....koliko sam ja upucen to su huni i uopste ta madjarsko-tatarska nomadska plemena
@Hrastovnik
ok,stoji to da su nesto nasli...ali na osnovu cega...od svih silnih naroda koji su prokstarili to podrucje...on bas zna i garantuje da se te gromile Srpske???
Opet ovaj sa svojim slikovnicama i pričom o solarnim simbolima
Da on možda nije Dušan Petričić i on živi u Kanadi.
@Hrastovnik
ok,stoji to da su nesto nasli...ali na osnovu cega...od svih silnih naroda koji su prokstarili to podrucje...on bas zna i garantuje da se te gromile Srpske???
Jankovic proglasava grublje fragmente keramike slovenskom iako to nije tacno zbog toga sto se identicni primjerci mogu pronaci po raznim ranovizantijskim nalazistima (tipski, ranovizantijska produkcija, a ne slovenska) sirom Balkana. Primjer je Caricin grad, koji posjeduje sasvim identicnu keramiku ali takve informacije neces dobiti od postavljaca teme...
Na sve ovo mu je ukazano u Novgorodu.
Bolje je procitati Irmu Cremosnik: "Istrazivanja u Musicima i Zabljaku i prvi nalaz najstarijih slovenskih naselja kod nas" (Glasnik Zemaljskog muzeja, XXV, 1970), opisuje se u detalje slovenska keramika na Balkanu (5-6. v.), nacin gradnje zemunica, identicne pojave na sjeveru (pa i u susjednim balkanskim zemljama), itd. Zanimljiv i poucan rad.
Boldovano ; da, Sarmati su blli poznati po tulumimaPripadnici svih religija i vjera oduvijek su grobove svojih pokojnika obiljezavali svojim religijskim simbolima. To nije slikovnica nego arheologija i istorija.
![]()
Iz jednog od sarmatskih tuluma: solarni simboli C![]()
Pa čak i da su ga osnovali Jezuiti kakve to veze ima sa sedamdesetim godinama prošlog veka?Zemaljski Muzej u Sarajevu osnovali su jezuiti i sve sto objave to je propaganda puna lazi.
Hrvatska je puna tumula. Uzeo sam ovu sliku kao simboliku zasto se tumuli ne ispituju, jer onaj objekat lici na bogomolju, sto znaci: ne diraj!
Boldovano ; da, Sarmati su blli poznati po tulumima
Podvučeno ; ako su pripadnici sarmatskog plemena ostavljali u grobove religijske simbole kakav je to religijski simbol ćup ili alka ?, samo pitam.
Pa čak i da su ga osnovali Jezuiti kakve to veze ima sa sedamdesetim godinama prošlog veka?
Bolje bi bilo da umesto širenja paranoje daš neke dokaze da se radi o srBskim tulumusima.
Ovo je ranoromanička crkva Sv. Nikole, i sazidana je na tom lokalitetu iz sasvim drugih razloga, a nikako da se spriječi pristup tumulu.
Iskreno, ponadao sam se jednoj kvalitetnoj temi, ali izgleda da ovo ide u istom smjeru kao i ostatak ovog foruma... nažalost.
Solarni simboli C ??!!!....cccccc.
Ona aplika pod brojem dvajesttri ti liči na smajlija, pa ste vjerovatno i to donjeli sa sobom iz pustih stepa i provukli za buduća pokoljenja kroz bespuća internetske zbiljnosti.....
Bože, budaleee....
Sarmatski tulumi: http://en.wikipedia.org/wiki/Kurgan
Cupovi su sluzili za ostavljanje hrane. Bio takav obicaj, takvo vjerovanje. I danas Srbi na grobovima ostavljaju hranu i pice. Alka je ukras, kao i danas sto se nose ukrasi sa vjerskim simbolima. Sve ti vidis, samo pokusavas da glumis mangupa.
Evo ti jedan dokaz: dvoglavi orao sa ocilom (C) je pod brojem 20.
Evo ti drugi dokaz: ognjila i krst sa cetiri C
Kurgan (Russian: курган) is a Turkic loanword in Russian for "tumulus",
.....
A to sto kazes da sam "budaleee", zamisli, molim te, kako bih vas rasturao da sam kojim slucajem pametan?
Jos da nam papa dozvoli da se izvrse arheoloska ispitivanja svih srbskih tumula po Hrvatskoj...
http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/1008/