Tugovanje za poznatima

Poruka
7.101
Zasto ljudi vise placu i tuguju za nekim ko je poznat nego za nekim ko nije?

Gledam svi nesto kukaju za onog glumca Pola Vokera sto je poginuo, nego recimo za one sto su stradali u Filipinima skoro. Stalno na fejsbuku statusi tog tipa: ''Pocivaj u miru'' , ''Uvek ces biti sa nama u srcu'' i ostala patetika. Mislim tuzno je to sto je covek poginuo i umro, ali kad pogine neki obican nepoznat covek svi su oni hladni, kao pa dobro. Kad pogine hiljade ljudi niko nista opet, ne postavi status ''Pocivajte u miru zrtve tajfuna''.

Cemu to? Zar je neki covek vredniji od drugoga?

Mož' mi verovati da ja nikad nisam čula za ovog glumca, niti sam gledala takve filmove. Ne tugujem ali me strašno nervira što je njegova pogibija u centru pažnje, a nije popularan kao Arnold Švarceneger. :dontunderstand: Evo o bratu Save Miloševića dok su ga sahranili kuća mu je opljačkana, e to jeste najžalije od ove udarne vesti.

Gledam svi nesto kukaju za onog glumca Pola Vokera sto je poginuo, nego recimo za one sto su stradali u Filipinima skoro. Stalno na fejsbuku statusi tog tipa: ''Pocivaj u miru'' , ''Uvek ces biti sa nama u srcu'' i ostala patetika. Mislim tuzno je to sto je covek poginuo i umro, ali kad pogine neki obican nepoznat covek svi su oni hladni, kao pa dobro. Kad pogine hiljade ljudi niko nista opet, ne postavi status ''Pocivajte u miru zrtve tajfuna''.

Pa ako moze da se izmeri, naravno da je neki covek vredniji od drugoga. I tebi bliznji vrede nego neki drugi. Ne mogu da lazem da je mi zao, i da sam tuzan sto je poginuo ovaj glumac, ali ja nemam nista s njim, osim sto sam pogledao par njegovih filmova.

Ne znam zasto je ovo u trendu, da ljudi odaju pocasti poznatima, i ja gledam na fb-u, mnogi pisu RIP ovaj RIP onaj, a prvi put su culi za njega/nju...

pa dobro, poznati imaju ljude koji ih vole, znaju sve o njima, prate njihov rad i mene ne cudi kad nestane neko od poznatih to sto ce njihovi fanovi da kukaju za njima jer ce im fale, a ti tvoji filipinci tesko da ce faliti nekom osim njihovim bliznjim
mada mislim da u slucaju ovog momka vise se oglasavaju reda radi, poznat, mlad pa prilika da samo nesto kazu a da pritom nemaju nikakva osjecanja, mislim covjek jeste poznat al ne i toliko popularan, bar ne kod nas

i mogu da shvatim da neko zali za nekim ko je javna licnost, recimo meni je bilo jako zao kad je stradao Tose Proeski i jos podosta njih....
mislim i inace i kad mi je neko blizak tesko pustim suzu al mi zaista bude zao

Dobro, tu ste u pravu, na neki nacin nam je bliskiji. Vidjali smo ga cesto nego ljude sa Filipina i ostavio je na nas neki utisak da ga volimo. To moze biti glumac, pevac, sportista, vodja drzave, verski vodja itd. Postoje ljudi koji su zasluzni za nesto pa je u redu tugovati za njima zbog toga. Ne vidim za sta je zasluzan ovaj glumac? Nemam nista protiv njega, ali sto je on vredniji i po cemu od hiljada ljudi sa Filipina? Glumio je u filmovima sa automobilima, svi se przili na to i sad placu zbog nekakve iluzije u kojoj nema nikakve koristi.

Mislim, ozbiljniji ljudi kad umre neko znacajan verovatno zale, u granicama normalnog iako ga nisu znali licno, vise zato sto su bili vezani pre svega za njegov rad, a posle, ako je rec o glumcu/glumici/pevaljki/pevacu i lik.Ovo ostalo je samo mladost-ludost histerija, kao i da se bude na koncertu (npr.Dzastina Bibera).

Svakako da ne spadam u one koji padaju u masovnu histeriju zbog prerane smrti neke javne i poznate ličnosti, ali moram priznati da sam na dan objave smrti Džejmsa Gandolfinija bio među onima koji su Tonijevu smrt bar malo doživeli i kao lični gubitak.

Rola Tonija Soprana je nešto najbolje što je televizija ikada izbacila, a složenost tog lika i Gandolfinijeva posvećenost ulozi doprineli su da mnogi od nas u njemu prepoznaju i deo sebe, naročito onu mračniju stranu. :evil:

Baš sam bio pratio neki e-sport meč kada je chat zapljusnula vest o Vokerovoj nesrećnoj i neugodnoj te ironičnoj smrti. Fast and Furious je serijal koji potencira brz život i lude brzine. To je jedan od razloga zašto Vokerova smrt golica. Druga stvar je to što su ti koji toliko učestalo, memetično ponavljaju tu poruku i prenose vest uglavnom mladi ljudi kojima je mrežna komunikacija daleko prirodniji vid brze masovne komunikacije, kojima su Dizel i Voker totemi ranog detinjstva. Nešto kao mece dobrići nekim drugim generacijama, ili ne znam autoboti. Neko toplo sećanje. Sa Vokerom umire i nešto u njima.
Treća stvar je pčelinje saće interneta gde se misao prenosi zastrašujuće brzo i uznemiravajuće lako čovek može sebe uhvatiti kako u istoj čak i učestvuje iako možda za to povoda nema.
Četvrta stvar - marketing. Kada se Hit Ledžer upokojio to je značilo prilično dobar biznis za Tamnog Viteza. Isto je i sada. F&F7 je u postprodukciji. Filmska industrija je krvoločna i bešćutna.

Pa ima jako dobrih i poznatih glumaca, a recimo da rikne De Niro ili tako neko poznat, sigurno ima ljudi koji bi rekli "ne mogu da verujem (nikad vise De Nira necu videti u nekom novom filmu, a odlican je bio, voleo sam da ga gledam)". Taj osecaj zalosti neki mogu da razumem, a u neku ruku, stalno vidjas tu osobu na TV, nekako uspostavis neku vezu, neki odnos sa njom, divis joj se, zasmejava te.

20 ljudi umrlo u saobracajkama nocas u tvom gradu, nekog si mozda sreo na ulici, sa nekim pricao, ali opet nemas tu "konekciju" sa tim ljudima, mada nesto ne verujem u konekciju sa likovima sa TV ekrana.
1000 ljudi u Siriji, opet oni te ne zasmejavaju, ne znas im lica, tako da nije tragedija ako su samo broj za tebe.

Svakako da ne spadam u one koji padaju u masovnu histeriju zbog prerane smrti neke javne i poznate ličnosti, ali moram priznati da sam na dan objave smrti Džejmsa Gandolfinija bio među onima koji su Tonijevu smrt bar malo doživeli i kao lični gubitak.

Rola Tonija Soprana je nešto najbolje što je televizija ikada izbacila, a složenost tog lika i Gandolfinijeva posvećenost ulozi doprineli su da mnogi od nas u njemu prepoznaju i deo sebe, naročito onu mračniju stranu. :evil:

bas bi da vidim tvoju mracnu stranu, mislim volila bih svaciju al trenutno tvoju recimo :ceka:

Pa ima jako dobrih i poznatih glumaca, a recimo da rikne De Niro ili tako neko poznat, sigurno ima ljudi koji bi rekli "ne mogu da verujem (nikad vise De Nira necu videti u nekom novom filmu, a odlican je bio, voleo sam da ga gledam)". Taj osecaj zalosti neki mogu da razumem, a u neku ruku, stalno vidjas tu osobu na TV, nekako uspostavis neku vezu, neki odnos sa njom, divis joj se, zasmejava te.

20 ljudi umrlo u saobracajkama nocas u tvom gradu, nekog si mozda sreo na ulici, sa nekim pricao, ali opet nemas tu "konekciju" sa tim ljudima, mada nesto ne verujem u konekciju sa likovima sa TV ekrana.
1000 ljudi u Siriji, opet oni te ne zasmejavaju, ne znas im lica, tako da nije tragedija ako su samo broj za tebe.

Normalno je da se ljudi povezuju i emotivno vezuju za poznate licnosti koje vole jer ih stalno gledaju...
imaju uvid u njihovu licnost...
I onda je gubitak kad neko takav umre...

UMRO JE TOSE PROESKI! Hhahahahaa

Verovatno se radi o preteranom poistovecivanju sa poznatom osobom.
Kada ta poznata osoba umre,gubitak se oseca kao nesto licno.
Posledica povezivanja s pogresnim izvorom.

da tako je
a sto pogresnim :huh:

ako na primer volim muziku nekog muzicara i on umre za mene kao umetnika to je gubitak
sto bi to bilo pogresno

ne mislim na patolosko vezivanje za osobu nego za njegovu umetnost
koja me ne primer inspirise

Back