Trojansko more - Panonsko more u doba antičke Troje

Но овим говоримо нешто о пореклу анадолских индоевропљана чије је порекло двојако палеобалканко , егејско , подунавско помешано са директно курган Кавказ-азорово море , руске степе вероватно и иранска висораван.
Гравуре лангобадих Хетита личе на оне асировавилонске.

Нисам мислио на директан континуитет али Лепенски вир се узима за светтилиште читаве Европе јер качи крај последњег леденог доба.
Што се тиче наследника Старчево , Винча па Вардар Егеј....археолошки пробаћу мапу да ставим а не говорим да су те културе се директно слиле једна у другу већ постепеним претапањем.Имају мапе Марије Гимбутас.

Што се тиче Илира археолошки се зна да доносе културу Хумки на Балкан и да изазивају сеобу Дораца.
Оно што је остало неразјашњено одакле долазе? Лужица (Густав Косина) Кавказ , Азорово море

Сад овде тешко не само ја него пола света схвата ратовање Балканаца око Троје лакше је прихватити да су већ били насељени тамо.
Осим Трачана ту си Ахаји ,Данаји ,Аргеји , Миноји а на страни Троје Песаги ,Дардани ,Трачани ,Пеонци ,Фриге ,Мисије,Меонце ,Карце ,Ликијце.

Мисије ,Меонци ,Пеонци, Дардани су са Балкана како објаснити да се боре на страни Троје поротив Грка?

Зато су људи тражили Троју у Босни и у Скадру.

Можемо само преко Дораца објаснити њихове миграције у Малу Азију па пошто су се тамо нашли под заштитом Троје за њу су и ратовали.

О ткз Винчаници нигде у књизи нема нешто посебно о њој акценат је на другим стварима.

Probaću da nadjem knjigu gde sam čitao o istoriskim stranama Homerovog epa. Pominje se uglavnom arheologija, ali mislim da ima nešto i o tim narodima. Misilim da se ne radi o balkanskim narodima kako ti misliš, bar ne za većinu njih. Locirani su u Anatoloji. E sad ako nije slučajnost da neki dele ime sa kasnijim narodima onda je pravac seobe (ukoliko je iste i bilo) moga biti obratan. Ne znam dovoljo o ovome da bih mogao bilo šta da tvrdim.

Što se Doraca tiče njihov pravac seobe je jug. Čak i kasnije Dorsko pleme zauzima samo mali deo južne Male Azije i Rodos. Teško je doslovno uzimati Homerove reči on ponekad ubaci i nešto iz svog vremena i narod koji nije bio tu u vreme trojanskog rata.

Па веза са 6. веком п.н.е и персијким походом на ове крајеве сад не знам да ли су закачили Егеј али вероватно јесу.

Mislim da je taj pohod imao totalno drugi pravac...
1024px-DariusScythes_ru.svg.jpg

------------------------------------

Hetiti i Troja

Poslednja izmena:
Но овим говоримо нешто о пореклу анадолских индоевропљана чије је порекло двојако палеобалканко , егејско , подунавско помешано са директно курган Кавказ-азорово море , руске степе вероватно и иранска висораван.
Гравуре лангобадих Хетита личе на оне асировавилонске.

Nisam uspeo da nadjem onu knjigu ali sam postavio nešto interesantno za Luvijce na temi o Hetitima. Mislim da se upravo oko njih vrti odgovor za Troju i narode s mora.
Što se tiče Trojinih saveznika u Evropi mislio sam da se samo radi o Tračanima, ali su tu izgleda Peonci i Kiklonci. I oni su živeli relativno blizu Troje preko Dardanela. Svi ostali se mogu povezati sa Malom Azijom ako isključimo Pelazge koji su mogli biti i u Evropi i u Aziji u to vreme.

Jasno je da Homer ne prikazuje rat jednog grada protiv cele Grčke već da se radi o širem savezu.
Mapa gradova koje je uništio Ahil tokom rata :

Troy-Kingdom-3-e1506799262930.jpg

Што се мене тиче тако једноставног решења нема јер готово сви који су се бавили палео Баканом и конфедерацојом народа са мора закључак је исти.
Ја ти могу поставити овде радове ако те занимају али дефинитивно сви се слажу да су савезноци Троје Балканци.
Тибор Живковић почиње свој рад Словени под византиском влашћу о Мезима да је непотрбно причати колики су Мези народ кад се простиру од Балкана до Мале Азије.
Ако ћемо о народу Шардана то су Сардани касније прозвани Дарданима.
Ти Шардани или Сардани су населили Сардинију стигли су и до Кавказа и Мале Азије па су са Иранцима , Алродицима којима су и они припадали створили паштунску грану Сарбана.Њих помиње Рамзес као Шардане Дануне са Дунава. Помало ми је нереалан сценарио да се поражени од Грка наељавају на Балкан као суседи Грка.
Но то је питање за етнологе иантропологе па историчаре и археологе.
Мени Херодотово објашњење да су Хелени билимали народ док нису погрчили Пеласге и постали велики народ од којих су свашта научили можда чак убицирали мит који нема везе са њима међу њих.
Нису сви људи који су тражили Троју на Балкану ни глупи ни необразовани међутим источна компонета која је завладала Хеладом вишене разуме Хомера ,његов језик аостатке тих народа у новија времена види у Азији па према томе прави се нова верзија мита.
Иста ствар је са митологијом која је плагијат како грчка тако римска али сличност са ведским је очигледан.
Не оспоравам уопште достигнућа антике баш тај судар је изродио те хибридне културе које су обогаћене.
Сав курган је тако објашњен стварањем хибридних култура само у случају Хеладе је било више народа са јаком традицијом , писмом и вероватно усменим предањем па је стварање античке грчке културе био милениумски процес.

Оно што их је издвојило као и Рим је присуство свесних и искусних политичких елита које су успешно владале овим просторима и повезали их међусобно интересима и трговином не мачем.
Добро случај Рима је мало другачији.

Што се мене тиче тако једноставног решења нема јер готово сви који су се бавили палео Баканом и конфедерацојом народа са мора закључак је исти.
Ја ти могу поставити овде радове ако те занимају али дефинитивно сви се слажу да су савезноци Троје Балканци.
Тибор Живковић почиње свој рад Словени под византиском влашћу о Мезима да је непотрбно причати колики су Мези народ кад се простиру од Балкана до Мале Азије.
Ако ћемо о народу Шардана то су Сардани касније прозвани Дарданима.
Ти Шардани или Сардани су населили Сардинију стигли су и до Кавказа и Мале Азије па су са Иранцима , Алродицима којима су и они припадали створили паштунску грану Сарбана.Њих помиње Рамзес као Шардане Дануне са Дунава. Помало ми је нереалан сценарио да се поражени од Грка наељавају на Балкан као суседи Грка.
Но то је питање за етнологе иантропологе па историчаре и археологе.
Мени Херодотово објашњење да су Хелени билимали народ док нису погрчили Пеласге и постали велики народ од којих су свашта научили можда чак убицирали мит који нема везе са њима међу њих.
Нису сви људи који су тражили Троју на Балкану ни глупи ни необразовани међутим источна компонета која је завладала Хеладом вишене разуме Хомера ,његов језик аостатке тих народа у новија времена види у Азији па према томе прави се нова верзија мита.
Иста ствар је са митологијом која је плагијат како грчка тако римска али сличност са ведским је очигледан.
Не оспоравам уопште достигнућа антике баш тај судар је изродио те хибридне културе које су обогаћене.
Сав курган је тако објашњен стварањем хибридних култура само у случају Хеладе је било више народа са јаком традицијом , писмом и вероватно усменим предањем па је стварање античке грчке културе био милениумски процес.

Оно што их је издвојило као и Рим је присуство свесних и искусних политичких елита које су успешно владале овим просторима и повезали их међусобно интересима и трговином не мачем.
Добро случај Рима је мало другачији.

Ni ja ne mislim da postoji jednostavno rešenje ono o čemu sam pisao je začetak jednog, možda komplikovanijeg rešenja. I ja sam rekao tj. naknadno sam video da su neki Balkanci saveznici Troje a ne samo Tračani kao što sam ranije mislio.
Pogledajte prilog 533081
Ti koji traže Troju na Balkanu su zavedeni greškama i pogrešnim rezonovanjem. Vidiš ovde na mapi Likiju, Kariju, Paflagoniju, Frigiju i Miziju koje Homer pominje. E sad veza npr Miza/Meza na Balkanu i u Maloj Aziji je diskutabilna, ali svakako moguća. Ukoliko je isti narod u pitanju Homer ih pominje pa onda tek u Rimsko vreme imamo njihov pomen na Balkanu i oblast tog imena u Maloj Aziji. Za Dardance imaš grad istog imena pored Troje u ostalom i prolaz Dardaneli se zato tako zove. Postoji mogućnost da je pravac seobe bio iz Balkana ka Maloj Aziji i da se tako ime širilo ali veliki vakum u izvorima od nekoliko vekova je dovoljan da izazove sumnju. Ipak npr kod Dardanaca u moreuzu je potvrđena arheološka veza sa Podunavljem ali ne sa Dardancima u centralnom Balkanu već negde prema Moldaviji.
Treba videti šta je istorijsko i potvrđeno kod Homera za kraj bronzanog doba a šta je iz njegovog vremena - 8 vek pne. Zato sam tražio onu knjigu. Ukoliko je seoba recimo i bila u pravcu Balkan - Mala Azija šta nam govori da su ti narodi zasigurno tu došli pre Trojanskog rata i učestvovali kao saveznici Troje a ne mnogo posle pa ih Homer pominje kao narode i oblasti njegovog vremena u sklopu priče o Troji.

Zato mislim da je ključ u luvijskim tekstovima. Oni su sigurno iz tog perioda na kraju bronzanog doba i mogu da pruže daleko korisnije informacije od Homera i od bilo kog teoretisanja o seobama.

Što se tiče Šardana i Denjena mislim da si pomešao stvari. Radi se o dva različita naroda i nisu vezani za Podunavlje.

Poslednja izmena:
ПРОКЛЕТИЈЕ (планине у Црној Гори, Србији и Албанији) су се раније звале ТРОЈАНСКЕ ПЛАНИНЕ
http://www.carsa.rs/prokletije-troj...3hfxJJ3fpeU2Y_ZSGUSXG2O_dl5vlhPRTFmHqFybwADUU

bice da ovo malo rusi teoriju o troji podno lipovacke sume :mrgreen:

Ma tačno se zna gde je Troja. U oblasti Troada na severozapadu Male Azije. To su znali i stari Grci i Rimljani.

Sve ostale konstrukcije su obične fantazije.

Ilija Ogorelica, koji se pominje u uvodnom članku - koji je linkovan, kao prvi koji je izašao sa tvrdnjom da je Ilijada na ovim prostorima, jeste veoma aktivan na dokazivanju ovg, za njega, izuzetnog realnog - istinitog istorijskog trenutka.
Znajući ga lično, slušao sam njegovu priču da se na istraživanja obreo tek pošto je u svojim snovima dobio podsticaj a onda je počeo otkrivati dokaze po okolnim mestima.
Evo jednog linka s jednog njegovog iznošenja nekih njegovih viđenja o grčkom epu...
https://naslovi.net/2018-12-09/prav...alemegdanu-i-faraoni-sa-dunava-video/22649084
Iz Ilijinih priča stekao sam utisak da je Ilija sadašnji (Ogorelica) inkarnacija Ilije iz vremena Ilijade i da je iz tih razloga podstaknut preko snova da istražuje ostatke iz tog vremena na prostoru Beograda...
Lično, moja interesovanja nisu u ovom pravcu, ali možda nekog bude zanimalo iz ličnih razloga.

Znam da nije mit, taj postupak bio je poznat svim starim narodima a koliko je bio efikasan to je pitanje jer je neko pametan smislio da to moze bolje da se radi drvenom posudom sfernog oblika.
to su dva razlicita postupka i u praksi se i danas upotrebljavaju i jedan i drugi.
s tim da je ispitak tj tanjir sluzio kao prvi deo tj exeprimentalni deo tog procesa kojim bi se utvrdivalo da li ima smisla ozbiljnije ostajati na tom delu reke,
ako je u ispitku ostajala neka kolicina zlata onda bi se tek islo dalje u proces ispiranja sa koritima na cijem dnu je bila vuna i u kojoj se zadrzavalo zlato u ljuspicama i grumencicima.

Back