- Poruka
- 30.478
Престаните са троловањем и вратите се на тему.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sad pogledah; ti imaš baš slalu tačku na Popa Dukljanina.![]()
Autor je dao ime djelu. Djelo se zove Knjizica o Gotima, ili kako ga latini zovu Kraljevstvo Slavena. To je ime djela.
I ima jos jedno ime, kako je stampano kod Orbinija, Istorija Kraljeva Dalmacije.
A Pop Dukljanin je ustaska izmisljotina. Da se ne moze citirati. Ne postoji naslov.
Pogledajte prilog 873671
Pogledajte prilog 873675
Onda je i Mavro Orbini ustaša, jer ga upravo tako i sam zove.![]()
Nije Lljetopis Popa Dukljanina!!! Citiraj onako kako se zove djelo!
Autor je dao ime djelu. Djelo se zove Knjizica o Gotima, ili kako ga latini zovu Kraljevstvo Slavena. To je ime djela.
I ima jos jedno ime, kako je stampano kod Orbinija, Istorija Kraljeva Dalmacije.
A Pop Dukljanin je ustaska izmisljotina. Da se ne moze citirati. Ne postoji naslov.
Pogledajte prilog 873671
Pogledajte prilog 873675
Pogledajte prilog 873671
Pogrešno je interpretirati da je to nekakav službeni naziv
To se ne zove Ljetopis Popa Dukljanina.
Nedavno je Aleksandar Andrić u dopunama svojoj istoriji Srba objavio dve karte koje predstavljaju njegove pokušaje nešto preciznijeg hipotetisanja o granicama u ranom srednjem veku.
Srbija oko 820. godine:
![]()
Srb između 924. i 927. godine:
![]()
Нисам историчар, али приметио сам да је некако константа да када се жели говорити о најранијој историји Срба увек се наводе локалитети изван Рашке, у овом случају Босна, па ме занима који су докази да су тамо Срби.
Доња мапа је заснована на Константиновом рукопису и ту би простор који настањују Хрвати могао бити до испрекидане црвене линије, за простор сјеверно ни у Порфирогенитовом рукопису ни у неком другом немамо основ по којем би могли сврстати у хрватски.Nedavno je Aleksandar Andrić u dopunama svojoj istoriji Srba objavio dve karte koje predstavljaju njegove pokušaje nešto preciznijeg hipotetisanja o granicama u ranom srednjem veku.
Guduščani su bili samo na dijelu do gdje piše Ljudevit.Доња мапа је заснована на Константиновом рукопису и ту би простор који настањују Хрвати могао бити до испрекидане црвене линије, за простор сјеверно ни у Порфирогенитовом рукопису ни у неком другом немамо основ по којем би могли сврстати у хрватски.
Горња мапа и реконструкција пребивалишта народа би била подоста усклађена са Ајнхардовом хроником са разликом да би умјесто Хрвати, што је Александар именовао зарад "политичке коректности" требало стајати Гудушчани.
Pogledajte prilog 881236
A ovo je stavio "Srb" u Srbiji? Sto mu je zalicilo ime?
A i gde Hrvati zavladali Zagorjem u 10. veku, meni je to totalni SF![]()
Гудушчани код Задра, а Тимочани код Љубљане ?Guduščani su bili samo na dijelu do gdje piše Ljudevit.
Знамо да око Рашке на територији Србије се Срби не спомињу, него Браничевци, Тимочани и Морављани.
BraničevciЗнамо да око Рашке на територији Србије се Срби не спомињу, него Браничевци, Тимочани и Морављани
Нисам историчар, али приметио сам да је некако константа да када се жели говорити о најранијој историји Срба увек се наводе локалитети изван Рашке, у овом случају Босна, па ме занима који су докази да су тамо Срби.
Не сада аргументовати да је тако у периоду када Порфирогенет пише ДАИ јер он Босну записује одвојено као да Срби над њоме само владају.
Знамо да око Рашке на територији Србије се Срби не спомињу, него Браничевци, Тимочани и Морављани.
Српско име ће се на њих проширити тек каснијим ширењем српске државе.
Колико је археолошких налаза за Србе на територију саме Рашке, ако изузмемо град Рас и Петрову цркву, који су оно брдо до брда?
Делује ми невероватно да се наводе само многобројни археолошки локалитети у БиХ и Хрватској.
Зашто је то тако,дали нема ништа откривено или се није довољно истраживало, што ми је тешко да поверујем када се имају у виду прилично опширна археолошка истраживања раних култура и римског периода?Jedan od razloga za tako nešto je dosta bolja istraženost Bosne i posebno Hrvatske. Ima mnogo više arheoloških lokaliteta (iz ovog perioda), puno više rezultata, itd. Primetio sam da u stranoj nauci kada ispituju arheologiju ranog srednjeg veka uvek uzmu Hrvatsku, a potom samo kratko prekopiraju rezultate za Srbiju.
Данас је пракса да се ти стари називи које су записивали странци на свој начин ставе у народни контекст којем припадају.Braničevci
Etimologija naziva plemena je iz starosrpske reči „braniti“, „braniči“, „branič“, „branik“. Njihova oblast je bila na braniku to jest na granici (tadašnjoj severoistočnoj granici) Srbije.
E sad ti meni odgovori zašto se Borna, koji se smatra osnivačem ,,Primorske Hrvatske", u hrvatskoj historiografiji naziva knezom Gačana, iako je u izvorima navedeno da je on knez Guduščana (dux Guduscanorum)? Neću navoditi onaj nastavak za Timočane (et Timocianorum). Da li je to zbog toga što naziv Guduščani nikako ne može da se poveže sa Dalmacijom?
Kučevo, naselje i sedište istoimene opštine u Braničevskom okrugu, u Srbiji.
Prvo poznato ime naselja, (tada rimskog utvrđenja u kome se skladištilo zlato, srebro i gvožđe dobijeno u obližnjem rudniku), je Guduskum (lat. Guduscum) i vezuje se za 128. godinu nove ere, za vreme vladavine imperatora Hadrijana, koji je i posetio ovaj rudnik 173. godine nove ere. U podgrađu ove rimske utvrde, vekovima kasnije nići će naselje pod imenom Kučevo.
Зашто је то тако,дали нема ништа откривено или се није довољно истраживало, што ми је тешко да поверујем када се имају у виду прилично опширна археолошка истраживања раних култура и римског периода?
Ti neki apstraktni navodi o posrbljavanju istoka i juga Srbije su besmisleni. Bugari imaju oštru podelu na zapadne i istočne govore poznatu kao Jatova granica. Za standardni bugarski je uzet jezik iz okoline Velikog Trnova. Drugo nisu mogli Srbi da vrše posrbljavanje Bugara jer su pravi Bugari koliko nam je poznato turkijski narod.Данас је пракса да се ти стари називи које су записивали странци на свој начин ставе у народни контекст којем припадају.
Ни ми не зовемо себе Србаљи како је код Срба записивано у време средњег века него редовно то замењујемо данашњом речју Срби.
Племе код Франака записано као Гудусцанорум код Хрвата је записао као територију и Константин Порфирогенет као Гутзеcка , то је данас око реке Гацке у Лици. Увек треба узети са опрезом записе словенских назива код странаца средњег века, поготово што сy cве латинизовали.