- Poruka
- 394.001
U staroj Grčkoj Sokrat je uživao poštovanje zbog svoje mudrosti.
Jednog dana mu je prišao čovek i uzbuđeno rekao:
— Želiš li da ti ispričam što sam upravo čuo o tvom prijatelju?
Sokrat je mirno podignuo ruku i odgovorio:
— Pričekaj. Pre nego što nešto kažeš, želim da tvoje reči propustimo kroz mali test koji ja nazivam tri sita.
— Tri sita? — začudio se čovek.
— Upravo tako — reče Sokrat. — Prvi je istina. Jesi li potpuno siguran da je ono što želiš reći istina?
— Pa… ne. Samo sam to negde čuo.
— Razumem. Dakle, ne znaš je li to istina. Pređimo na drugo sito: dobrota. Je li ono što želiš reći nešto dobro o mom prijatelju?
— Ne, naprotiv.
— Dakle — odgovorio je Sokrat — želiš mi reći nešto loše o njemu, a nisi siguran da je to istina. Ostaje poslednje sito: korist.
Reci, hoće li mi ono što želiš ispričati biti od ikakve koristi?
— Iskreno… i ne baš.
— U tom slučaju — zaključio je Sokrat — ako ono što donosiš nije ni istinito, ni dobro, ni korisno, zašto bi uopšte o tome govorio?
Jednog dana mu je prišao čovek i uzbuđeno rekao:
— Želiš li da ti ispričam što sam upravo čuo o tvom prijatelju?
Sokrat je mirno podignuo ruku i odgovorio:
— Pričekaj. Pre nego što nešto kažeš, želim da tvoje reči propustimo kroz mali test koji ja nazivam tri sita.
— Tri sita? — začudio se čovek.
— Upravo tako — reče Sokrat. — Prvi je istina. Jesi li potpuno siguran da je ono što želiš reći istina?
— Pa… ne. Samo sam to negde čuo.
— Razumem. Dakle, ne znaš je li to istina. Pređimo na drugo sito: dobrota. Je li ono što želiš reći nešto dobro o mom prijatelju?
— Ne, naprotiv.
— Dakle — odgovorio je Sokrat — želiš mi reći nešto loše o njemu, a nisi siguran da je to istina. Ostaje poslednje sito: korist.
Reci, hoće li mi ono što želiš ispričati biti od ikakve koristi?
— Iskreno… i ne baš.
— U tom slučaju — zaključio je Sokrat — ako ono što donosiš nije ni istinito, ni dobro, ni korisno, zašto bi uopšte o tome govorio?