Tri jednostavne mere koje bi znacajno poboljsale izborni proces u Srbiji

Допустити да се гласа унапред, писмом, ко жели.

Обавезно гласање подржавам већ дуго.

Само гласање на лицу места спровести апаратима, да имају екране на додир. Убациш прво личну на место, стиснеш "почни", лепо обележиш и стиснеш "потврди". Ако је више избора, више пута поновиш. Коначни резултати у 20:30.

Ако се добро сећам, тако у Јапану раде.

Једино је потребно физично обезбеђење, да неко не зеза око машина. Видео надзор се подразумева. Дупло гласање је немогуће јер сервер изда дозволу само једном, нема одузимања, додавања, било чега. Онај видео надзор на машини, да слика бирача и тиме спречи коришћење мобилних и слично. Ако неко покуша да мува, ако је гласао, да се његов глас обрише, прогласи неважећим.

Нека буду и два члана бирачког одбора, из различитих странака, жребом извући од свих листа које учествују на изборима, чисто због правне процедуре.

A sta je tebi ozbiljan izvor informacija? Hoces da dovucem ministra za lokalnu samoupravu grcke za usi da tebi sendvicari pokvarenoj objasni licno kako je glasanje obavezno?
Гласање је у Грчкој обавезно... али се казне не наплаћују... Колико знам, обавезно се гласа још у Француској, Белгији, Финској, Украјини...

pa sta se onda desi ako ne glasas?
Казна обавезно, пре брисањем из бирачког списка него новчана казна.
Али и да процедура поновне пријаве (активирања) за гласање буде једноставна и бесплатна, нпр. у општини. Ако се неко реактивира па не искористи бирачко право, онда новчана казна, барем 10 000.

Тако бисмо имали "нето" излазност. Сада ми имамо све који станују у Србији и све оне који су по разним иностранствима али се нису одјавили.
Тешко да је овде излазност стално око 50%, пре бих рекао да је преко 70 али се садашњим начином рада не види.

Заборавио сам да поменем - при електронском гласању да постоји избор "нико од понуђених". Треба дозволити и неважећи глас.

Казна обавезно, пре брисањем из бирачког списка него новчана казна.
Али и да процедура поновне пријаве (активирања) за гласање буде једноставна и бесплатна, нпр. у општини. Ако се неко реактивира па не искористи бирачко право, онда новчана казна, барем 10 000.

Тако бисмо имали "нето" излазност. Сада ми имамо све који станују у Србији и све оне који су по разним иностранствима али се нису одјавили.
Тешко да је овде излазност стално око 50%, пре бих рекао да је преко 70 али се садашњим начином рада не види.

Заборавио сам да поменем - при електронском гласању да постоји избор "нико од понуђених". Треба дозволити и неважећи глас.
brisanje iz birackog spiska uf kako bi me bolelo uvo za to, ja mislio kazna 1000e ili mesec dana zatvor
meni nema smisla terati narod da glasa a najbolje od svega je sto mogu da te nateraju da glasas i ti uzmes i precrtas sve i sta su onda uradili?

brisanje iz birackog spiska uf kako bi me bolelo uvo za to, ja mislio kazna 1000e ili mesec dana zatvor
meni nema smisla terati narod da glasa a najbolje od svega je sto mogu da te nateraju da glasas i ti uzmes i precrtas sve i sta su onda uradili?
Имамо одавно примедбе да гласају и живи и неживи... што можда није тачно. Али не чујемо ништа о томе да ли су позвани да гласају неки који су отишли "привремено" за Немачку пре 20 или 50 година и који се живи неће вратити, ако уопште буду.
Такви се неће појавити овде само ради гласања и то би дало "нето списак", колико нас заиста живи овде.

Важно је да знамо колико нас је и где смо, због разних разлога.

Имамо одавно примедбе да гласају и живи и неживи... што можда није тачно. Али не чујемо ништа о томе да ли су позвани да гласају неки који су отишли "привремено" за Немачку пре 20 или 50 година и који се живи неће вратити, ако уопште буду.
Такви се неће појавити овде само ради гласања и то би дало "нето списак", колико нас заиста живи овде.

Важно је да знамо колико нас је и где смо, због разних разлога.
vazno je slazem se, ali mi je suludo da teras nekoga da glasa

Autorska tema

1. Oduzimanje prava glasa gradjanima starijim od 65 godina.

2. Obavezan izlazak na izbore za sve gradjane Srbije starosti izmedju 18 i 65 godina.

3. Uvodjenje elektronskog glasanja sa opcijom da svako preko JMBG i broja licne karte moze da proveri kome je otisao njegov glas.
Tacke 1 i 2 bi zamenio i glasanje uslovio da si platio porez bar 10g drzavi ili da si odsluzio vojsku.

Malo je idiotski oduzeti glas univerzitetskom profesoru koji se tek penzionisao i dati isti nekom moronu od 18g koji ni srednju skolu nije zavrsio.

Svima sa kriminalnim prekrsajima oduzeti trajno pravo glasa, a uvesti uslove kao navedeni primeri (ili slicno) gde je pojedinac zasluzio pravo glasa.

vazno je slazem se, ali mi je suludo da teras nekoga da glasa
Не мора да гласа "за". Нека постоји могућност "нико од понуђених", пошто је то једина могућност прављења "белог листића" без папира и хемијске.

Back