Tri jednostavne mere koje bi znacajno poboljsale izborni proces u Srbiji

1 glupost
2 jos veca glupost
3 neizvodljivo

Vidis po meni je glupost da neki izlapeli matorac od 95 godina kome se tresu ruke i koji vise ne zna ni da li se pisa sedeci a kaki stojeci, ili bese obrnuto, svojim glasom odlucuje o buducim generacijama. Penzosi od izbora do izbora vec punih 30 godina unistavaju buducnost ove zemlje. Lako ih je izmanipulisati i redovno glasaju za najgore.

Nije uopste glupost i uspesno se sprovodi u mogim zemljama. U Grckoj na primer.

Neizvodljivo? Ne budi smesan.

Autorska tema

1. Oduzimanje prava glasa gradjanima starijim od 65 godina.

2. Obavezan izlazak na izbore za sve gradjane Srbije starosti izmedju 18 i 65 godina.

3. Uvodjenje elektronskog glasanja sa opcijom da svako preko JMBG i broja licne karte moze da proveri kome je otisao njegov glas.
Ja bi uveo da se na izborima moze iskljucivo glasati za Vucica.

Vidis po meni je glupost da neki izlapeli matorac od 95 godina kome se tresu ruke i koji vise ne zna ni da li se pisa sedeci a kaki stojeci, ili bese obrnuto, svojim glasom odlucuje o buducim generacijama. Penzosi od izbora do izbora vec punih 30 godina unistavaju buducnost ove zemlje. Lako ih je izmanipulisati i redovno glasaju za najgore.

Nije uopste glupost i uspesno se sprovodi u mogim zemljama. U Grckoj na primer.

Neizvodljivo? Ne budi smesan.
ovo trece necu komentarisati jer je tehnicka stvar tako da mi nije ni bitna
daj mi izvor informacija za grcku, i sta se desi ako ne izadjes na izbore jel odgovaras krivicno sta?
pa vidis razlika je da li neko ima 65 ili 95 drugo glasa se za nekoga ko ce vladati 4 godine a ne 40 godina tako da ne unistavaju se mladje generacije, a ne mogu da kazem da li je neko izmanipulisan ili ne kad svako ima svoje misljenje uostalom i mnogo ovih izmedju 18 i 65 je isto za njih glasalo, nema to veze sa godinama

Autorska tema

2. Obavezan izlazak na izbore za sve gradjane Srbije starosti izmedju 18 i 65 godina.

3. Uvodjenje elektronskog glasanja sa opcijom da svako preko JMBG i broja licne karte moze da proveri kome je otisao njegov glas.
Ти си дечко неко ко треба да нема право гласа јер ниси у винклу.

ovo trece necu komentarisati jer je tehnicka stvar tako da mi nije ni bitna
daj mi izvor informacija za grcku, i sta se desi ako ne izadjes na izbore jel odgovaras krivicno sta?
pa vidis razlika je da li neko ima 65 ili 95 drugo glasa se za nekoga ko ce vladati 4 godine a ne 40 godina tako da ne unistavaju se mladje generacije, a ne mogu da kazem da li je neko izmanipulisan ili ne kad svako ima svoje misljenje uostalom i mnogo ovih izmedju 18 i 65 je isto za njih glasalo, nema to veze sa godinama

Vrlo je bitna.

Ne krivicno nego prekrsajno. Kazna je bila 500 evra, ako u medjuvremenu nisu nesto promenili.

Vladace u teoriji 4 godine, mada sa ovakvim narodom ne bih iskljucio ni 40, ali i da bude samo 4 godine posledice njihove vlasti ce se osecati 400 godina. I da, itekako ima veze sa godinama.

I da se razumemo, nemam ja nista protiv starih ljudi. Stare ljude treba postovati, uvazavati i moraju da imaju sva prava kako bi sto udobnije proveli starost. Svi cemo ostariti jednog dana. Ali smatram da covek posle 65 ne treba da glasa, vec da odlucivanje o buducnosti prepusti mladjima.

Vrlo je bitna.

Ne krivicno nego prekrsajno. Kazna je bila 500 evra, ako u medjuvremenu nisu nesto promenili.

Vladace u teoriji 4 godine, mada sa ovakvim narodom ne bih iskljucio ni 40, ali i da bude samo 4 godine posledice njihove vlasti ce se osecati 400 godina. I da, itekako ima veze sa godinama.

I da se razumemo, nemam ja nista protiv starih ljudi. Stare ljude treba postovati, uvazavati i moraju da imaju sva prava kako bi sto udobnije proveli starost. Svi cemo ostariti jednog dana. Ali smatram da covek posle 65 ne treba da glasa, vec da odlucivanje o buducnosti prepusti mladjima.
ako ti postavim deset pitanja odgovori mi na 10 a ne na 9, dakle kazi izvor informacija za to da je u grckoj obavezno izlaziti na izbore

Autorska tema

Imao sam sličnu temu pre par godina , no moji predlozi su bili malo drugačiji.
1. Oduzimanje prava glasanja ljudi preko 70 godina (čini mi se da je granica od 65 godina preniska ?)
2. Oduzimanje prva glasanja ljudi koji nisu završili srednju školu , kao kompezacija oduzetog prava država je dužna uplatiti nadoknadu u iznosu od 50 ili 100 evra (tu se dvoumim ) što će istima biti primamljivije nego da glasaju.
3. Uvesti sve one tehničke mere kojima se sprečavaju izborne ucene i prevare; zabrana unošenja telefona na glasačko mesto , proveravanje spiskova pred svake izbore itd.

Poslednja izmena:
Ko o cemu baba oustipcima.
Prva mera vecinski izborni sistem. Pa kad ti nesto obeca to snimis i onda trazis.
Većinski sistem + direktan izbor gradonačelnika / predsednika opština.

Ako i ostane proporcionalni sistem za izbor poslanika, onda da ukupan broj poslanika odgovara izlaznosti. Na izlaznost 50%, da Skupština ima max 125 poslanika, na 60% - 150 poslanika. Time bi i odražavalo legitimitet.

Back