Tri godine čekam državljanstvo Srbije

Leptir_NL

Aktivan član
Poruka
1.081
Moradoh se ispisati iz državljanstva Srbije pre 14godina kada sam podnosio zahtev za holandsko.
Znači radi se o ponovnom upisu u knjigu državljana Srbije. Rođen, živeo, služio vojsku, donirao, pradedovi solunski ratnici itd ali onda naletiš na šalterušu u manjoj opštini koja otvoreno, preko familije, mi poruči da treba da joj kupim "veliku čokoladu". Ja joj poručim da čokolade kupujem samo deci i ljubavnicama a ona mi ovo drugo nikad ne može biti. I dodam: Da sam hteo da se " uklapam" u te korupcije itd nikad ne bih napustio Srbiju.
Nije mi se žurilo za pasoš ali bez lične karte nema ni produženja srpske vozačke dozvole, ni zdravstvene knjižice. Iako mi Holandija uplaćuje zdravstveno u iznosu od 1400evra godišnje u Srbiju, već tri godine.
Kad sam posle 2.5godine se žalio ministarstvu, ubrzo, par dana kasnije, dobijem od nje pismo da mi fali pečat apostil, na nekom nevažnom holandskom dokumentu.
Verovatno je moj slučaj držala u fioci sve te godine.
Imam jake veze i familiju u ministastvu, imam napisanu žalbu na ćutanje ali..
Video sam dete od te šalteruše i ne bih voleo da ona ostane bez posla.
I dalje čekam..prođe i od tog pečata još pola godine. Gledam kako udarači loptica, Srbi iz Srpske i ostali koji jedva da su kročili u Srbiju, dobijaju ekspresno državljanstva.
Želim to državljanstvo i da se vratim u Srbiju ali ne kao stranac.
Šta bi vi uradili da ste na mom mestu?

Moradoh se ispisati iz državljanstva Srbije pre 14godina kada sam podnosio zahtev za holandsko.
Znači radi se o ponovnom upisu u knjigu državljana Srbije. Rođen, živeo, služio vojsku, donirao, dedovi sunski ratnici itd ali onda naletiš na šalterušu u manjoj opštini koja otvoreno, preko familije, mi poruči da treba da joj kupim "veliku čokoladu". Ja joj poručim da čokolade kupujem samo deci i ljubavnicama a ona mi ovo drugo nikad ne može biti. I dodam: Da sam hteo da se " uklapam" u te korupcije itd nikad ne bih napustio Srbiju.
Nije mi se žurilo za pasoš ali bez lične karte nema ni produženja srpske vozačke dozvole, ni zdravstvene knjižice. Iako mi Holandija uplaćuje zdravstveno u iznosu od 1400evra godišnje u Srbiju, već tri godine.m. dokumentu
Kad sam posle 2.5godine se žalio ministarstvu, ubrzo, par dana kasnije, dobijem od nje pismo da mi fali pečat apostil, na nekom nevažnom holandskom dokumentu.
Imam veze i familiju u ministastvu, imam napisanu žalbu na ćutanje ali..
I dalje čekam..prođe i od tog pečata još pola godine. Gledam kako udarači loptica, Srbi iz Srpske i ostali koji jedva da su kročili u Srbiju, dobijaju ekspresno državljanstva.
А зашто си се одрекао српског?
Ја имам инострано али се српског нисам одрекао нити би икада!

Holandija zahtevala tako. Da bih kupio nekretninu u Holandiji i za mnogo drugih stvari trebalo mi je holandsko. Ja sam Srbin i volim Srbe i Srbiju ali ponekad te tako život primora.
То тражи свака држава али не проверава? Довољно је било да си упутио писмо амбасади и то приложио. Тако сам ја урадио, на савет конзула. Лепо ми је објаснио. У иностранству се не можете одрећи српског држављанства али можете упутити захтев и то приложити а ми исти не разматрамо.
Тако сам и урадио и имам и даље српско држављанство и сва документа. У Србију увек улазим са српским пасошем!

Ja sam taj zahtev za ispis podneo u Srbiji, u opštini. Priložio sam, rukom pisan poveliki papir da želim da mi ne dozvole ispis i naveo im tačke u zakonu po kojima mogu da me odbiju.
I odbijenica mi je bila dovoljna za Holanđane. Ništa nije vredelo.
Šta je bilo, bilo je.
Da vidim da li neko ima predlog za dalje.

Holandija zahtevala tako. Da bih kupio nekretninu u Holandiji i za mnogo drugih stvari trebalo mi je holandsko. Ja sam Srbin i volim Srbe i Srbiju ali ponekad te tako život primora.

ja sam PATRIOTA ali ako nuzda zakon menja neka si se odrekao drzavljanstva. Ti znas sta ti je u srcu.

Za mene si budala ako zelis da se vratis u Srbiju kao srbin ! mogu na pp da Ti elaboriram zasto tako mislim.

Veca ces prava imati (ali i zavist komsiluka) ako si ovde gospodin covek nas ali na papiru srtanac.
Samo odes do konzulata da vidis na koji se nacin nasi bore za svog sunarodnika a kako holandjani.

Sta god uradio tvoj zivot i tvoje odluke 🍺

Nisam i ne moram. Po holandskom zakonu, zato što sam se prijavio u Srbiji, zemlji rođenja, neću izgubiti holandsko državljanstvo ako opet primim srpsko.
Kad bih uzeo bilo koje drugo državljanstvo, osim srpskog, izgubio bih holandsko.
Какве везе има холандски закон са условима Србије?
Да би примио српско, мораш се одрећи холандског, сем у случају да се признаје двојно.

Колико је мени познато, по српском закону држављанство Србије се не може добити као друго држављанство, дакле да би неко добио држављанство Србије мора се одрећи оног које има. Двојно (тројно и сл.) држављантсво се може имати на начин да српски држављанин добије неко друго (или треће) од земаља које то не условљавају исписом из српског.

ja sam PATRIOTA ali ako nuzda zakon menja neka si se odrekao drzavljanstva. Ti znas sta ti je u srcu.

Za mene si budala ako zelis da se vratis u Srbiju kao srbin ! mogu na pp da Ti elaboriram zasto tako mislim.

Veca ces prava imati (ali i zavist komsiluka) ako si ovde gospodin covek nas ali na papiru srtanac.
Samo odes do konzulata da vidis na koji se nacin nasi bore za svog sunarodnika a kako holandjani.

Sta god uradio tvoj zivot i tvoje odluke 🍺
Sve znam.
Holandskog se ne bih odrekao nikada. Imao sam par situacija u Srbiji kada sam mnogo bolje prošao nego da imam samo srpsko državljanstvo.
I kao stranac moram i poštujem sve zakone Srbije ali...
Kao strancu, koga holandija štiti, bar ne može svaka šuša u uniformi da mi nanese neku nepravdu ili mimo zakona da postupi prema meni.
Hvala na dobrom odgovoru 🤗🍻

Niko vas, braćo, ne smatra nižerazrednim u Srbiji.
Nego..procedura za vas traje 8-12 meseci i bez podmićivanja.
Moje 3 godine su ipak malo predugo
Али ти си се одрекао српског. Многе земље посебно разматрају повратнике. Оно, то третирају као нож у леђа.
Срби из БиХ или Хрватске нису се одрекли, него траже држављанство Србије.
Рекох ти за себе, никада се не би одрекао српског а имам страно. Да сам морао да бирам, одустао би од страног.

Али ти си се одрекао српског. Многе земље посебно разматрају повратнике. Оно, то третирају као нож у леђа.
Срби из БиХ или Хрватске нису се одрекли, него траже држављанство Србије.
Рекох ти за себе, никада се не би одрекао српског а имам страно. Да сам морао да бирам, одустао би од страног.
Eto, razapni me sad..I ja sam plakao kad nisu prihvatili moje propratno pismo ali tada mi je holandsko bilo zaista potrebno za više stvari.
Sad kad ne ne zavisim materijalno ni od jedne države, svejedno mi ali svi moji preci i svi su mi iz Srbije. Mislim da ga zaslužujem

Очигледно је да то не иде баш тако. Твој пример то потврђује.
Ne razumem. Proučio sam dobro zakone i Srbije i Holandije.
Da vidimo da li ima neki pravnik ovde ili neko u sličnoj situaciji..Možda se javi

Eto, razapni me sad..I ja sam plakao kad nisu prihvatili moje propratno pismo ali tada mi je holandsko bilo zaista potrebno za više stvari.
Sad kad ne ne zavisim materijalno ni od jedne države, svejedno mi ali svi moji preci i svi su mi iz Srbije. Mislim da ga zaslužujem
Нико те не разапиње него дискутујемо.
Мени је баш чудно, имам доста пријатеља широм света и нико се није одрекао српског држављанства а имају и друга.
Ево, један друг чак четири, српско, хрватско, словачко и немачко.

Колико је мени познато, по српском закону држављанство Србије се не може добити као друго држављанство, дакле да би неко добио држављанство Србије мора се одрећи оног које има. Двојно (тројно и сл.) држављантсво се може имати на начин да српски држављанин добије неко друго (или треће) од земаља које то не условљавају исписом из српског.
Nije tačno. Srbija dozvoljava dvojno državljanstvo sa Holandijom.
I kad se podnosi zahtev za srpsko, odmah ti kažu uslove i da li moraš da se ispišeš iz nekog drugog državljanstva. Inače ne bi mogao ni podneti zahtev.
Ljudi, pišemo i vrtimo se u krug..
Nije problem moje holandsko državljanstvo, ni zakoni Srbije..problem je šalteruša..
Ajd da idemo dalje
Hvala svima
🍻

А зашто си се одрекао српског?
Ја имам инострано али се српског нисам одрекао нити би икада!
nemacko kao i holandsko je zahtevalo da se morate odreci .
To je i slucaj sa mojim bratanicama i bratancem u Germaniji
sada ce valjda dopustiti dvojno...mozda
Kanada dozvoljava dvojno drzavljanstvo i normalno je da se nisam odrekao Srpskoga.
ali , ima se mnohih koji i ne samo da se odricu drzavljanstva vec i imaju i pravo da ne stave u pasos , mesto rodjenja , drzavu , i mnogi su uzeli anglo ..imena.
kazu da bi se lakse i doslo do posla a za prelazak , da se ne vidi Srbija-drzava.

Znači radi se o ponovnom upisu u knjigu državljana Srbije. Rođen, živeo, služio vojsku, donirao, pradedovi solunski ratnici itd ali onda naletiš na šalterušu u manjoj opštini koja otvoreno, preko familije, mi poruči da treba da joj kupim "veliku čokoladu". Ja joj poručim da čokolade kupujem samo deci i ljubavnicama a ona mi ovo drugo nikad ne može biti. I dodam: Da sam hteo da se " uklapam" u te korupcije itd nikad ne bih napustio Srbiju.
Nije mi se žurilo za pasoš ali bez lične karte nema ni produženja srpske vozačke dozvole, ni zdravstvene knjižice. Iako mi Holandija uplaćuje zdravstveno u iznosu od 1400evra godišnje u Srbiju, već tri godine.
Imam jake veze i familiju u ministastvu, imam napisanu žalbu na ćutanje ali..
Ostao bih tamo gde sam drzavljanin i gde placam porez....ako sam se odrekao srpskog drzavljanstva verovatno sam imao razloga. Kada bi svim strancima davali drzavljanstvo gde bi nas to odvelo....

Nije tačno. Srbija dozvoljava dvojno državljanstvo sa Holandijom.
Разликуј појам двојног држављанства и давања другог држављанства. Српски држављаним може добити нечије друго држављанство па тако бити двојни држављанин, може добити и треће и четврто... али (ако нешто није мијењано посљедњих година) страни држављанин не може добити српско држављанство као друго, дакле мора се одрећи онога које има да би добио српско.

Back