TRENUTNO NAJJACA VOJNA SILA?

Zemlje BRIK-a , ok. Ja se licno vise pouzdam u Indiju kao Ruskog vojnog saveznika nego u Kinu(trenutno).
Ako mislite da ce male zemlje NATO-a u nekom hipotetickom sukobu Nato vs Rusija smeti da krenu na Rusiju a kamoli na Rusiju Indiju i Kinu (i jos nekoliko zemalja) mnogo se varate.
Kao prvo sam NATO je veoma nestabilan i cesto nema koncezusa. Amerika kao najsigurnijeg saveznika u NATOu ima Veliku Britaniju. Ostali mozda nebi nasli interes da ginu za dzabe .. to je moja pretposavka

Koja sila ce razvijati proekat aviona pete generacije sa drugom zemljom ako nisu u nekom saveznistvu ili dogovuru,koj ce samo da koriste ta dva vazduhoplovstva?

koliko znam ako na MMRCA konkursu indija izabere americki avion ona dobija punu licencu, uljucujuci i AESA radar. nevazno dali ce to biti f16 ili f18!!

malo jednostrano posmatras situaciju.

kina ima vecu dobit od zapada nego od rusije... sa zapada njima dolazi novac, zapad ulaze u kinu... rusija je dobra dok prozvodi napredno oruzje... za 10-20 god... videcemo ko vodu pije a ko nosi.

da ali i Mig35 je bolji od oba zajedno.
Su30MKI VS F16
Pogledaj sta je bilo na aeromitingu u Indiji i zbog cega se nece uzeti americki avioni F16/18,jedini zapadni avioni mozda je u igri Rafael i tajfun ali ce se od tajfuna odustati zbog cene,velike sanse imaju Avion Su35Bm i Mig35 sa oba su odusevljeni Idijski piloti i Vlast mislim i sam predsenik.

Kristiane slazem se sa tobom u potpunosti ipak vise poveranja pruza Indija.

Kina vecu korist od zapada,aj ce se lazemo jos malo. Vise od pola milijardi kineza koristi gas 60 posto se kupuje od Rusije.
Kina sve kopira rusko oruzije,a rusi se ne bune razmisli sto?,a za kopiranje AK47 koji je star vise od 60 godina napravili toliku buku...
Kineski avion 5 generacije se pravi na platformi kog aviona?
Naravno Mig1.44 (MFI).
Mig1.44 je zapadni avion.

reci mi... sta od elektronike imas a da na njemu ne pise made in PRC, a sta to dolazi is ostatka sveta. nije kinu briga za rusiju, ona nafru kupuje iz irana i sudana i nigerije... resurse istrazuju u africi.

i da kina ima vecu korist od zapada... jer unistava industrije zapada i time sebi donosi profit... radna snaga im je jeftina. a koliko znam rusa je svake godine po njihovim istrazivanjima 300-500 hiljada manje.

sto se tice indije... dal1 ti stvarno mislis da je indiji vazno dali je bolji f16/18 ili mig35... njih zanima pun prenos tehnologije. a rusku vec imaju kroz su30mki... ako vec umes da mislis glavom samo ce ti se javiti!!!

Rusa vise nema svake godine sve manje i manje kao sto je do pre 2 godine bio slucaj , to je stvar proslosti. U Rusiju svake godine dodje nekoliko miliona ljudi iz centralne i jugoistocne azije da radi jer rusi pruzaju vise radnih mesta od onih koje mogu da popune. Zemlja je u procesu privrednog rasto neprekidno jos od 2000 godine ako izuzmemo proslogodisnju krizu. Nesmem ni da pominjem izjave kao sto je '' Kinu bas briga za Rusiju oni kupuju naftu od itd'' .. to nije tema. Samo bilo bi lepe da ne pricas napamet o stvarima o kojima nisi dobro informisan . Kada bi svi na ofom forumu radili takve stvari , zamisli na sta bi licio forum ?
pozdrav

to Kristijane,samo moram da te ispravim jednu stvar posle 13 godina odnosno od 96 pa do 09 je bio pad priordnog prirastaja,a u 09 je bio u porastu, dolazili su ljudi iz inostrastva ali nije to onovni razlog povecanja broja rusa.
Ako neko nezna sta je prirodni prirasta to je odnos rodjenih u odnosu na umrle.

Ceo racunar sem tastature i Misa je MADE IN RUSSIA.
Frizider je MADE IN RUSIJA.
Toplomer je MADE IN SSSR.
Pistolj je MADE IN RUSSIA
i neznam sta jos....

Poslednja izmena:
Rusa vise nema svake godine sve manje i manje kao sto je do pre 2 godine bio slucaj , to je stvar proslosti. U Rusiju svake godine dodje nekoliko miliona ljudi iz centralne i jugoistocne azije da radi jer rusi pruzaju vise radnih mesta od onih koje mogu da popune. Zemlja je u procesu privrednog rasto neprekidno jos od 2000 godine ako izuzmemo proslogodisnju krizu. Nesmem ni da pominjem izjave kao sto je '' Kinu bas briga za Rusiju oni kupuju naftu od itd'' .. to nije tema. Samo bilo bi lepe da ne pricas napamet o stvarima o kojima nisi dobro informisan . Kada bi svi na ofom forumu radili takve stvari , zamisli na sta bi licio forum ?
pozdrav

pricamo o najvecoj vojnoj sili... ta sila dolazi iz ekonomske moci, privrede, broja stanovnika, industrijskog potencijala etc...
ako kina uvidi da od rusije vise nam koristi... ne vidim zasto nebi prisla nekom novom saveznistvu. vec su jednom ratovali u zadnjih 50 god.
u ostalom da pricam napamat... studirao bih glumu i pozoriste ns FDU!!

Alo brate uspori.
Ruske stvari uzimam zato sto su kvalitetne,npr:racunar mi se nije ni jednom pokvario vec godinu dana,a toliko ga imam, a onaj kineski sto sam kupio ovde se kvario svaki drugi treci mesec.
Cale svoj CZ cisti na mesec dva,a GSh-18 na 3 meseca,a pucam tri put vise od caleta.
Sad cekam da izadje LADA C pa da je kupim za oko 5000 USD ako dodje do poskupljenja cena ce biti do 10 000 USD,ali opet je jeftino,a kvalitetno,a bogami lepo izgleda.

Molim te objasni mi kako da uzmem zapadno ***** kad mi je sporet iz Eu platio sam ga preko 30 hiljada,a vec cetvrti put mu menjamo grejac.
Cale je uzeo Lap top iz SAD doneo mu kolega koj je bio na njihovoj vojnoj akademiji i muku muci sa njim posle pola godine mora da ga nosi na popravku,a dao je za njega 900-1000USD pa sam razmisli zasto mi je vecina stvari MADE IN Russia.
Izvini te na OFF.

SFRJ je bila u top ten vojnih vele sila mislim da je bila 4 u svetu posle WWII,pa kasnije da je pala na 8 iz razloga obnove nemacke, francuske i jos nekih zemalja,a imala je 20 miliona stanovnika tako da broj stanovnika nije neki vazan faktor sto kaze Medvedev, Severna Koreja ima vise milionsku vojsku,ali lose oruzije tako da im to mnogo ne pomaze,a mi ce mo imate mililon elitnih vojnika koj su u stanju da dobiju i mnogo brojnijeg protivinka a imace svaki vojnik i podrsku najsavremenijih oruzija.

Poslednja izmena:
ja imam desktop komp kuci vec jedno 4 god... nikad se nije kvario a kombinacije je intel, gigabyte i chieftec.
cekas da izadje koncept koji se zove lada c za koji nije ni sigorno dali ce uci u proizvodju a ti vec znas i koliko ce kostati...?! ovo je fantasticno... neki tvoj izvor u kremlju?

hoces da kazes da kombinacija sig-226 i walter p88 losija u poredenju sa gsh18 ( a konstruktori istog pre toga nisu napravili ni jedan pistolj?!)... da ne vredjas gomilu korisnika koji imaju drugacije misljenje?!!
imas u metrou sporete iz poljske... nemacka su tehnologija kostaju oko 15000 din... probaj sa tim!
za lap top racunare koje kupis legalno imas garanciju u trajanju od 1-5 god u zavisnosti od proizvidjaca, poznata je kao collect and return i ne neplacuje se u trajanju garantnog roka... druga stvar je sto ne neko zeznuo kao magrca pa ti uvalio djubre...

i ako nije tajna molime oznaku tog sporeta i lap top racunara iz rusije.

SFRJ je bila sila na papiru... i nista vise... a posle WW2 sila je bila samo po brosjnosti uniformisanih vojnika... od kojih je vecina imam 15-17 god... i kako je pokazao proboj sremskog fronta nisu imali nikakvo iskustvo u vodjenju ozbiljnijih operacija... a to na sta je pala kasnije pokazale su 90-te... ta vojska se raspala kao kula od karata... da ne govorim o legendarnim scenama kada su celi mehanizovani bataljoni tada "elitnih" proleterskih brigada bili parkirani uz autoput Bratstvo i Jedinstvo jer je ljutstvo dezertiralo!!!!

sorry za off... ali ovaj sto vise ulazi u raspravi sve vise ima zelju da ga neko ismeva!!!

Nekoliko ljudi sam pitao i svi su rekli da ce izaci i da ce kostati od 5-10 hiljada $,a ako bude za izvoz 10 u rusiji je oko 7hiljada to su mom bratu pre koj mesec rekli ljudi u samoj fabrici.

gsh18 ovaj pistolj moze da probije bilo koj pancir a bogami je mali i lak za stek,ovo je inace najbolji iz koga sam pucao,a bogami sam pucao iz dosta kako nasih tako i Nato i Ruske proizvodnje.

Indesit sporet K3E51(W)/EU-sporet
Ровербоок je proizvodjac mrzime da trazim sad papire da vidim koj je tacno
sto se tice Lap topa to je Ansus e sad neznam koj je model kod celeta je i sve papire imamo to je taj model ali nije problem to sto ima garanciju sve to lepo nego sto posle pola godine mora na popravku.
I da zavrsimo sa OFF.
Kako god da ga okrens NUKLAERNI arsenal Rusije i Amerike je toliki da mogu da uniste 13 puta covencastvo na zemlji.

Mislim da bi moderator trebalo da zakljuca ovu temu.

u tim ruskim racunarima su komponenete koje stizu iz kine... samo se pakuje u kuciste u rusiji...

sto se tice kola koja si pomenuo rekao si sledece... ja sam cuo, od nekoga ko je cuo a taj neko je cuo od nekoga da ce kostati toliko i tad ce poceti da se prozivode... ismpresivno!!!
moras mi reci koji to pistolje prozvodi nato... neces verovati koliko me to zanima?
P.S. posto si neki recimo strucnjak za streljacko oruzje... ajde da ti ja kao laik koji je ima priliku da koristi desetak komada istog (od m 57 do m80 zolja) ... ne probija pistolj ili puska pancir vec zrno koje izlece iz caure kroz cev oruzja usled udara udarne ugle u kapislu koja pali barutno punjenje.
elem... municija o kojoj pricas nije u slobodnoj prodaji vec je namanjena za sluzbe bezdednosti... tako da je recimo sig-228 u .357 sig mnogo efikasniji od 9mm para ispaljen iz tog ruskog.

ne vidim gde vodi nasa rasprava kad u svakom postu napises neku nebulozu!!!!

Sto se tice kola nije neko od nekog cuo moj brat prvo nije neko to je lik koj ce ti drzati predavanje o vojsci kao uctilj i nastavnik i prfeseor zajedno,mislim voli da se svadja i sve sto kaze i cuje lako proveri, preko caleta je upozna velike ljude u rusiji i za to mu svaka cast.
u samoj fabrici su mu rekli,a oni valjda znaju dali ce da iazdje i koliko ce da kosta.

nemoj mesati balistiku u ovo to sto procitas negde ne znaci nista,ako vec oces da znas na crnom trzistu postoji legurni metak istog kalibra koj je po probojnosti tu negde sa mecima koji se koristi u sluzbe bezdednosti.
Bogami GSh-18 ima veci trzaj sa tim mecima pa i ne cudi sto su toliko probojniji od bilo kog drug metka ipak koristega elitne jedinice.

Nato pistolji su oni pistolji koj koriste Nato clanice,ali ipak Rus je Rus nekako je sigurniji i pouzdaniji.

Poslednja izmena:
ti si nepismen druze... ali jako... bas jako.
druga stvar... ne moze neko biti u isto vreme ucitelj, profesor i nastavnik... to su nespojive funkcije jer se razumem u obrzaovanje.

za ovo o balistici reci mi molim te sta sam pogresio... jer boze moj nisti ti jedini koji ima pristup vatrenom oruzju.
i na kraju imas municiju na zapadu koja se presvlaci teflonom da bi imala vecu probojnost i sa njom je eksperimentisano u americi jos sezdesetih god. proslog veka. imas i standardnu ap municiju sa celicnim insertom koji ima zadatak da bude penetrator.
hoces da kazes da je TT bolji od originala (colt m.11a1) ili makarov (whalter PP-a)...
reci mi koji je to nato pistolj los... hp.35, sig226-229, h&k usp, colt .11, beretta 92... ?

Back