**Freya**
Elita
- Poruka
- 16.883
Ја сам сигурна да јесте пресудан. Ако је основа климава, нема добре надоградње.
Сети се небројаних примера пристојних, образованих родитеља и деце наркомана или проблематичних и промашених у сваком смислу касније у животу.
Тврдим да је грешка у првим годинама где се пропусти васпитавање, све се сведе на задовољавање потреба детета, подлегање дечијој манипулацији и склоности да померају границе, јер деца то раде инстинктивно. Укратко та размаженост се касније не поправља.
Ne znam, moj osecaj kaze da psiha nije bas egzaktna. Moje je uverenje da je covek tkan kao dzemperic, od vise razlicite vunice. Tu su genetika, okruzenje, bliskost sa roditeljima ali i kultura koja je oko njega. Istorijski momenat, puno toga.
Ali vera u bolje sutra se vezba.
Verovatno je meni najbliza ideja ona da roditelji koji su posveceni detetu do sedme godine su roditelji koji su posveceni detetu uopste i posveceni uvek. E, to mi vec "pije vodu" sto se tice spokojnog razvoja.
Ima onaj lep film, Love actually, obicno ga pustaju o praznicima.
Zena je preminula od kancera i film pocinje sahranom te mlade i lepe zene. Njen sin ostaje sa ocuhom, Liam Nisonom u filmu. Na samrti zena mu je pozelela Klaudiju Sifer. Klinac iza zatvorenih vrata, ocuh se kida. Kad ono klinac pati zbog curice a onda ocuh daje sve od sebe da mali uspe da curicom. Toliko se trudi da sam celi svoje rane. Na kraju filma, stvarno se pojavljuje lepa Klaudija.
E, to je bajka ali u svakoj bajci pola istine. Ako je covek dobar - dobar je a zatvoreno srce nikuda ne vodi. Otvoreno, mozda nigde nece stici ali ide negde, veruje, mastari...