Trebaju li Srbiji nuklearke ?

Treba i to jedna sa tri ili cetiri reaktora negde na granici s kosovom i albanijom,i to neku jeftinu da sagradimo,oce zapadnjaci take da naprave,vole i oni kad se omastu s parama,pa onda havarija,i jednim potezom da se resimo siptara s balkana,naravno obavezno moramo imati jednu jacu meteorolosku stanicu koja ce prati vreme,vetrovi i to pa kad dune povoljan vetar,onda bum.

naravno da nam TREBA nuklearka, ali nasi maloumnici teraju svoje pa teraju. dok svet ide napred. Ali nema sta izumrecemo mi ko aboridzini, to je i jedino logicno dok nas majmuni iz RTS-a i EPSA budu zayebavali za struju i propisivali nam koliko smemo da trosimo i koliko ne z:D

Vidi šta je mafije u EVROPI : Crveni tačke su NUKLARKE u EVROPI
Samo u VELIKOJ Britaniji ima 16 nuklearki.

Kao prvo, to poređenje ti uopšte ne stoji – zapadnoevropske zemlje, poput Velike Britanije (sa svojih 60 miliona stanovnika), su mnogo veći potrošači u odnosu na jednu Srbijicu. Jedno su kolonijalne imperije, koje ne mogu da se pohvale bogznakakvim resursima na lokalu, a drugo su države na Balkanu, koje u okviru svojih granica imaju čitav niz alternativnih izvora energije.

Drugo – ja uopšte nemam poverenja u ispravnost nuklearne energije, niti ove naše, "ekspertske" kadrove, koji preko partijskih i rođačkih veza dolaze do svojih radnih mesta. Kako god da okreneš, uopšte nije isplativo rešenje. Jednostavno, rizici su isuviše veliki.

naravno da nam TREBA nuklearka, ali nasi maloumnici teraju svoje pa teraju. dok svet ide napred. Ali nema sta izumrecemo mi ko aboridzini, to je i jedino logicno dok nas majmuni iz RTS-a i EPSA budu zayebavali za struju i propisivali nam koliko smemo da trosimo i koliko ne z:D
Наравно, кад таква памет к'о твоја то закључи.
Ето вам је па је изградите у БГ.

dojcland ih ima barem 20 + ono okolo njih,izlaze na 30-40 nuklearki oko njihove teritorije. Kad ih ozbiljna drzava kao sto je Nemacka ima toliko sto i bila opasnost da Srbija ima jednu?

http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=59478

Nemačka obustavila rad sedam reaktora

Posle havarije u japanskoj nuklearnoj centrali „Fukušima“ u svetu ponovo dižu glas protiv nuklearnih centrala: Švajcarska je stavila „na led“ ranije planove o izgradnji tih objekata, protiv nuklearne energije protestuju građani u Nemačkoj, Austriji, Južnoj Africi. Stručnjaci za nuklearnu energiju upozoravaju da ne treba žuriti, da iz sadašnje havarije u Japanu treba izvući prave zaključke, kako bi se te centrale ubuduće bile obezbeđene i od razornih udara zemljotresa i cumanija. U Nemačkoj su, radi predostrožnosti, privremeno obustavili sedam od 17 reaktora, one koji su stariji od 30 godina. Kontrolu u nuklearnom sektoru je naredio i ruski premijer Vladimir Putin. U svetu su u pogonu 442 nuklearna reaktora u kojima se proizvodi oko 15 odsto ukupne struje u svetu. Najviše ih je u SAD -104, u Francuskoj 59, u Japanu - 55 Rusiji - 31, Južnoj Koreji - 20, Velikoj Britaniji - 19, Kanadi - 18, Nemačkoj i Indiji po 17, Ukrajini 15, Kini 11, Švedskoj 10. U Evropi - ukupno 205.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/241645/Srbija-je-okruzena-nuklearkama
pa sto se bezbednosti tice sve jedno je imali nuklearku ili ne,vec ih je toliko mnogo u okolini i da bilo koja ode u aut nadrljali smo,tako da nam dodje na isto.u sustini cela planeta je jedna tempirana bomba al sta sad?! sami smo krivi za to...
Na udaljenosti od 500 kilometara od granice Srbije nalazi se bar 15 nuklearki. Bugarska je morala da ugasi četiri od šest blokova u Kozloduju, a sada planira gradnju nuklearke kod gradića Belane na Dunavu .

Mađarska ima dva pogona u Paksu, na Dunavu, blizu granice sa Slovačkom, dok Hrvatska i Slovenija imaju zajedničku pograničnu nuklearku u Krškom. Rumunija ima elektranu kod Černeje vode na Dunavu i planira stranim kapitalom, da izgradi još jednu, u centralnom delu zemlje.

Slovačka je zatvorila oba pogona zastarele ruske tehnologije. Turska ima tri pogona, a Hrvatska je ponudila Albaniji zajedničku izgradnju atomske blizu Skadra, što je izazvalo oštru reakciju Crne Gore.

Tako se Srbija nalazi u pravoj šumi nuklearnih elektrana, iako nema nameru da u skorije vreme gradi sopstvenu. Kod nas je na snazi Moratorijum na izgradnju nuklearki i učešće u nuklearnim projektima do 2015. Takav moratorijum je uveden u mnogim zemljama nakon nuklearne nesreće u Černobilju 1986.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/241645/Srbija-je-okruzena-nuklearkama

Kao prvo, to poređenje ti uopšte ne stoji – zapadnoevropske zemlje, poput Velike Britanije (sa svojih 60 miliona stanovnika), su mnogo veći potrošači u odnosu na jednu Srbijicu. Jedno su kolonijalne imperije, koje ne mogu da se pohvale bogznakakvim resursima na lokalu, a drugo su države na Balkanu, koje u okviru svojih granica imaju čitav niz alternativnih izvora energije.

Drugo – ja uopšte nemam poverenja u ispravnost nuklearne energije, niti ove naše, "ekspertske" kadrove, koji preko partijskih i rođačkih veza dolaze do svojih radnih mesta. Kako god da okreneš, uopšte nije isplativo rešenje. Jednostavno, rizici su isuviše veliki.

Tako izgledaju komentari kad čovek piše, piše, a mozak isključen...pod jedan, tvoj komentar pod jedan je neubulozan, jer mi sa čak sa jedva milion i po domaćinstava i 7 i po miliona stanovnika nemamo dovoljno struje.
Pod dva, tvoj komentar pod dva, te NUKLEARKE ne bi opsluživali naše kasirke, konobarice, no oni koji su to već radili po već izgradjenim po svetu. Mislim stvarno.

Tako izgledaju komentari kad čovek piše, piše, a mozak isključen...pod jedan, tvoj komentar pod jedan je neubulozan, jer mi sa čak sa jedva milion i po domaćinstava i 7 i po miliona stanovnika nemamo dovoljno struje.
Pod dva, tvoj komentar pod dva, te NUKLEARKE ne bi opsluživali naše kasirke, konobarice, no oni koji su to već radili po već izgradjenim po svetu. Mislim stvarno.

Ti verovatno nisu ovde.

Наравно, кад таква памет к'о твоја то закључи.
Ето вам је па је изградите у БГ.

aha, da li znas da u suednim zemljama imas gomilu nuklearka? z:D z:D. ako se bilo sta desi, game over za sve nas.

iskreno znajuci nasu drzavu, ne bih se zacudio da dodje neka sa muzickom skolom kao ona malumnica sirota, pa da bude glavni inzinjer nuklearni ili tako nesto. To je negativna strana izgradnje nuklearke

E, vidis, ja se bavim takvim poslom da provereno mogu da kazem da se zemlji poput Srbije ne isplati da gradi bilo kakve nuklearke.
A pokretati tu ideju u vreme ovog s.ranja u Japanu je besmisleno.

aha, da li znas da u suednim zemljama imas gomilu nuklearka? z:D z:D. ako se bilo sta desi, game over za sve nas.

iskreno znajuci nasu drzavu, ne bih se zacudio da dodje neka sa muzickom skolom kao ona malumnica sirota, pa da bude glavni inzinjer nuklearni ili tako nesto. To je negativna strana izgradnje nuklearke
Не лупетај макар шта!
Права штета од Чернобиља је само у Украјини и то око 50 Км около, а не бог зна где далеко.
Слично ће бити и у Јапану.
Те ствари о штети у иностранству и на домаћој територији може изједначити само неко ко везе нема са реалношћу.
Онако, тек да знаш, зрачење опада са квадратом растојања, даклеМ 5 пута већа удаљеност, 25 пута мања штета.

koliko trebas da budes jebeno retardiran da ako dodje do jakog zemljotresa sve elektrane ce i ovako otici u **** i svi cemo pomreti od radijacije iako nemamo nuklearku na nasoj teritoriji?Bugarska ima nuklearku koja je na 200km od granice sa Srbijom,kad bi pukla stradali bi kao Ukrajina. Zar je moguce da su ljudi toliki imbecili da ne vide da je svejedno. Imamo toliko fizicara nuklearne fizike koji nemaju posla,imali bi kadar,a u Srbiji ne postoji firma koja je specijalizovana za gradnju nuklearki,ne znamo,na umemo. To bi gradio stranac kao sto smo i nesposobni da gradimo most u Beogradu pa nam grade stranci. Sta ovde nije jasno? Sta imas da ukrades iz elektrane kad je sve radioaktivno? ko moze da krade materijal?

Nemoj da brineš, naći će već naš "pošteni" radnik nešto što mu treba.

Naša maštovitost i talenat za pravljenje budževina su beskonačni, recimo, istrošena uranijumska šipka da posluži kao stupac za ogradu.

Back