Treba nam više beba

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

evo_ovako

Početnik
Poruka
10
Prema statistikama, naša nacija polako izumire. Zato treba podržati žene, koje su se u ovako surovim vremenima odvažile da postanu majke. One su temelj i početak svega, noseći stub našeg karaktera, porodice, smisla i kontinuiteta naše državnosti, istakla je prva dama Srbije Dragica Nikolić, predsednica Fondacije "Dragica Nikolić".

dragica_nikolic.jpg

Projekat »Koraci za zdravu budućnost« predstavlja nacionalnu školu za zdravu trudnoću, koja će promovisati zdrave stilove života i trudnicama širom zemlje pružiti neophodne informacije i sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći. Ovaj svojevrsni karavan trajaće od novembra tekuće godine do aprila sledeće godine i za to vreme će organizovati edukativne tribine u 10 gradova Srbije - Petrovcu na Mlavi, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Čačku, Leskovcu i Beogradu.
Govoreći o ciljevima projekta, prva dama Srbije Dragica Nikolić, predsednica UO Fondacije "Dragica Nikolić" istakla je na današnjoj konferenciji za novinare da poboljšanje nataliteta predstavlja glavnu misiju Fondacije i dodala:
- Prema statistikama, naša nacija polako izumire. Zato treba podržati žene, koje su se u ovako surovim vremenima odvažile da postanu majke. One su temelj i početak svega, noseći stub našeg karaktera, porodice, smisla i kontinuiteta naše državnosti. Majke su stvarale i vaspitavale stvaraoce, državnike i mislioce. U njihovoj brizi i skrivenoj tuzi zapisani su usponi i padovi, patnje i pobede istorije jednog naroda. Naoružana svojim majčinstvom, ostvarena i ohrabrena svojom decom, decom moje dece i decom svih srpskih majki, ustala sam u borbu za kraljevstvo majki, istakla je prva dama Srbije.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije prof. dr Berislav Vekić podvukao je da naša zemlja svake godine izgubi jednu varoš od 30.000 stanovnika i ako bi nastavili tim tempom za 50 godina izgubili bi milion i po žitelja.
- Takođe, matematika pokazuje da ako se na tom planu ništa ne promeni, Srbija sa ovom stopom negativnog nataliteta ne bi ni postojala za 250 godina. Prisutni su i drugi poražavajući parametri, koji se odnose na 1.750.000 starijih od 60 godina, dok se sa negativnim priraštajem od četiri promila nalazimo na dnu lestvice, iza Mađarske i Bugarske.
Primera radi, od 165 opština u Srbiji, čak u 158 opština beleži se negativan priraštaj. Osim toga, prosečna starost srpske populacije je 42 godine, rekao je Vekić, naglašavajući da će Vlada Srbije pokušati da napravi povoljan ambijent za rađanje.
Prema rečima prof. dr Mime Fazlagić, ginekologa i direktora projekta »Koraci za zdravu Srbiju« 2006. godine u našoj zemlji je bilo 75.000 porođaja, dok je šest godina kasnije zabeleženo 65.000 porođaja, a svake godine se rodi preko 4.200 prevremeno rođene dece. Pritom, imamo najveći broj pobačaja i veliki broj morbiditeta i mortaliteta kod novorođenčadi, a raste i procenat carskih rezova.
- U svetu je svaka deseta trudnica na nekoj terapiji ili bolovanju, dok je u našoj zemlji obrnut slučaj. Zato je cilj ovog projekta da u gradove u Srbiji odvedemo najbolje stručnjake, koji prate najsavremenije tendencije u medicini i koji će govoriti o trudnoći kao o zdravlju i blagoslovenom stanju, ukazujući na najčešće probleme u trudnoći, ali i prikazujući majčinstvo kao najveću sreću u životu svake žene. Dakle, radićemo na preventivi – rekla je Fazlagić.
Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS naveo je da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje porodi više od 7.000 žena, od kojih preko 2.500 putem carskog reza. Od skoro 400 postelja, koje su rezervisane za odrasle osobe, ne računajući neonatološko odeljenje, 200 postelja je za trudnice. Klinika je referentna u regionu i najveće porodilište na Balkanu, tako da dolaze porodilje i iz okolnih zemalja.
Među organizatorima ovog projekta je i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" čiji je direktor prim. dr sc med Dragan Ilić istakao da su zdravlje majke i deteta, a posebno dece mlađe od pet godina pokazatelji ne samo zdravstvenog sistema, već i situacije u jednoj zemlji.
- U Srbiji je 10,7 smrti na 100.000 živorođene dece, dok je za evropski region taj prosek 12,4, u EU 6,2, a milenijumski cilj je da padne ispod pet. Stopa smrtnosti dece mlađe od pet godina u Srbiji iznosi 7,1 na 100.000, što nam takođe ne ide u prilog, jer je to pokazatelj i zdravstvenog stanja u celini, podvukao je dr Ilić.

Jasmina Vujadinović

Izvor: http://www.znanje.rs/index.php?sta=otvor&tekst=361

Otkrila je Ameriku.... da treba nam vise beba ali svaki odgovorni roditel pre nego sto rodi djete prvo razmisli cime ce to djete da hrani i obuce... apeluju radjajte a zasto niko ne kaze majci troje djece drzava ce obezbjediti posao, majci cetvoro djece plata ce biti 10% veca... itd.
Muka me uhvati kada vidim socijalne slucajeve sa 5-6 djece i apeluju da im pomognemo jer nemaju za hranu, djeca gladna, bosa a roditeljima je samo do sexa i pravljenja nove djece a ni onim vec rodjenim nemaju sta da daju da jedu....

Треба нам више запослених и добро плаћених мушкараца који би издржавали жену која би рађала троје деце.

zasto samo dobro placenih muskaraca pa i sada su muskarci bolje placeni od zena, da li i ti zagovaras onu teoriju da su zene rodjene samo za kucu, sporet i radjanje....
treba nam vise radnih mjesta uopste, kada imas pare lako je pronaci zenu da ti cuva djecu ili obdaniste ma kada imas pare mozes kako hoces....

Cisto sumnjam da ima veliki procenat zena koje bi svojevoljno bile samo domacice.

zasto samo dobro placenih muskaraca pa i sada su muskarci bolje placeni od zena, da li i ti zagovaras onu teoriju da su zene rodjene samo za kucu, sporet i radjanje....
treba nam vise radnih mjesta uopste, kada imas pare lako je pronaci zenu da ti cuva djecu ili obdaniste ma kada imas pare mozes kako hoces....

Cisto sumnjam da ima veliki procenat zena koje bi svojevoljno bile samo domacice.

Без запосленог и добро плаћеног мушкарца нема ни брака ни рађања. Једноставно - незапослен или бедно плаћен мушкарац неће и не може ни да се ожени.

Са киме да жена онда рађа? Са момцима које мама издржава?

OK i dobroplaćene žene koje neće dobiti otkaz kad zatrudne

Без запосленог и добро плаћеног мушкарца нема ни брака ни рађања. Једноставно - незапослен или бедно плаћен мушкарац неће и не може ни да се ожени.

Са киме да жена онда рађа? Са момцима које мама издржава?

Hajde da se ne lazemo ako jedna djevojka/zena uspe da pored djece, kuce i svega ostalog pronadje i zadrzi posao zasto to nebi mogao muskarac koji mora da gleda samo svoje d.pe, nasi muskarci su generalno previse razmazeni, njima je sve ispod casti i pretsko... pogledaj oko sebe ja znam x samhranih majki (muskarac pobjegao glavom bez obzira kada je satnao za djete) ona sama radi i izdrzava to djete, ali njemu je bilo pretesko da joj pomogne nego mu je lepse kod mamice... ja bi takve zadavila.
I jos na to kaze eto on bi se zenio ali ako bi mu neko drugi izdrzavao porodicu .... takvi i ne treba da se zene, falicni geni treba da se zavrse sa njim

Hajde da se ne lazemo ako jedna djevojka/zena uspe da pored djece, kuce i svega ostalog pronadje i zadrzi posao zasto to nebi mogao muskarac koji mora da gleda samo svoje d.pe, nasi muskarci su generalno previse razmazeni, njima je sve ispod casti i pretsko... pogledaj oko sebe ja znam x samhranih majki (muskarac pobjegao glavom bez obzira kada je satnao za djete) ona sama radi i izdrzava to djete, ali njemu je bilo pretesko da joj pomogne nego mu je lepse kod mamice... ja bi takve zadavila.
I jos na to kaze eto on bi se zenio ali ako bi mu neko drugi izdrzavao porodicu .... takvi i ne treba da se zene, falicni geni treba da se zavrse sa njim

Ја не мислим на такве билмезе него на нормалне мушкарце који би да раде и зараде а не могу јер нема посла.

А ако жена треба да буде супермен па да истовремено зарађује, рађа, чува децу, кува, набавља - то би одбило сваку и од помисли на брак. Ко је луд да буде роб.

Ја не мислим на такве билмезе него на нормалне мушкарце који би да раде и зараде а не могу јер нема посла.

А ако жена треба да буде супермен па да истовремено зарађује, рађа, чува децу, кува, набавља - то би одбило сваку и од помисли на брак. Ко је луд да буде роб.

Nazalost ovu vast smo birali pa tako nam je kako nam je, kod nas je kriticno vec 20 godina, za posao je tesko i za muskarce i za zene. U normalnoj drzavi pitanje broja djece je stvar izbora ( da li zelis da rodis ili ne ) a kod nas je pitanje da li mozes da ih izdrzavas ili ne ( ja bi licno tako rado imala jos jedno ili dvoje ali sam svjesna da im nebi bila u stanju priustiti sve sto je neophodno)

Nazalost ovu vast smo birali pa tako nam je kako nam je, kod nas je kriticno vec 20 godina, za posao je tesko i za muskarce i za zene. U normalnoj drzavi pitanje broja djece je stvar izbora ( da li zelis da rodis ili ne ) a kod nas je pitanje da li mozes da ih izdrzavas ili ne ( ja bi licno tako rado imala jos jedno ili dvoje ali sam svjesna da im nebi bila u stanju priustiti sve sto je neophodno)

Ја сам родила двоје у ситуацији кад је само муж радио и то у заједници са мојим родитељима. Знам људе који на мом месту не би имали ни једно.

Ја сам родила двоје у ситуацији кад је само муж радио и то у заједници са мојим родитељима. Знам људе који на мом месту не би имали ни једно.

jeste rodila si dvoje i kao svako pametan stala na tom broju, za jedno ili dvoje djece uvjek se moze pronaci sredstava.. i ja imam dvoje ali prosto bi zelela jednu djevojcicu ili dve :) ali ko zna... mozda za koju godinu...

Nismo je svi bas birali,ali sve nas jasu!Samo blesav i naivan moze misliti da ce se izborima ista promeniti na bolje,naprotiv.Svaki naredni uci na greskama predhodnika i sve su perfidniji i sposobniji da za vreme svog mandata obezbede i svoje cukununucice!Tako sad imamo prvu damu,koja je do juce bila anonimus,a sada je ej prva dama koja bi malo da bude Jovanka Broz!Narod kad dobro ogladni tek tad ce shvatiti da je neophodna promena sistema,a njega samo narod moze promeniti.Vlast nije blesava da sece granu na kojoj sedi.Tek kad dodirnemo dno,tek tad necemo razmisljati kolika je zrtva neophodna za tako nesto!
Ja se ne mirim sa recenicom-tako smo birali,sta ces!Ako hocemo nesmenjljivog,vratimo onda kralja!

jeste rodila si dvoje i kao svako pametan stala na tom broju, za jedno ili dvoje djece uvjek se moze pronaci sredstava.. i ja imam dvoje ali prosto bi zelela jednu djevojcicu ili dve :) ali ko zna... mozda za koju godinu...

За више од двоје треба више свега - простора, пара, живаца. Мени је већ било преко главе, и овако једва покривамо трошкове.

Заправо, градови никад нису ни били жижа наталитета већ сеоске средине.

Nismo je svi bas birali,ali sve nas jasu!Samo blesav i naivan moze misliti da ce se izborima ista promeniti na bolje,naprotiv.Svaki naredni uci na greskama predhodnika i sve su perfidniji i sposobniji da za vreme svog mandata obezbede i svoje cukununucice!Tako sad imamo prvu damu,koja je do juce bila anonimus,a sada je ej prva dama koja bi malo da bude Jovanka Broz!Narod kad dobro ogladni tek tad ce shvatiti da je neophodna promena sistema,a njega samo narod moze promeniti.Vlast nije blesava da sece granu na kojoj sedi.Tek kad dodirnemo dno,tek tad necemo razmisljati kolika je zrtva neophodna za tako nesto!
Ja se ne mirim sa recenicom-tako smo birali,sta ces!Ako hocemo nesmenjljivog,vratimo onda kralja!

tu recenicu jos nekako i mogu da podnesem, jer je obicno izgovaraju oni kojima ili nije lose, ili ne znaju za bolje; ali kad cujem: - "cuti, samo da ne bude gore!" - dodje mi, ne znam... da se samoujedem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back