Treba mi pomoc

Mrdaywalker

Iskusan
Banovan
Poruka
5.005
Zanima me sta tacno znaci Grilovano, Pohovano, i Filovano u kuvarstvu?

Otprilike pretpostavljam da grilovano ima veze sa rostiljom samo ne znam da li se u takav nacin pripreme koristi ulje ili bez ulja i da li se iskljucivo primenjuje na rostilj ili bez rostilja i da li se ovaj pojam odnosi i na pecenje?

Pohovano ako se ne varam je valjanje u jaja i brasno... a za pojam ''filovano'' stvarno nemam pojam. Hvala svima unapred koji zele da pomognu.

Zanima me sta tacno znaci Grilovano, Pohovano, i Filovano u kuvarstvu?

Otprilike pretpostavljam da grilovano ima veze sa rostiljom samo ne znam da li se u takav nacin pripreme koristi ulje ili bez ulja i da li se iskljucivo primenjuje na rostilj ili bez rostilja i da li se ovaj pojam odnosi i na pecenje?

Pohovano ako se ne varam je valjanje u jaja i brasno... a za pojam ''filovano'' stvarno nemam pojam. Hvala svima unapred koji zele da pomognu.

Idi na Wikipediju i trazi sta te zanima

Pohovano je ono što je kuvano na pari, a filovano, bi trebalo, da znači punjeno, neko pecivo i sl.

Što se tiče jaja i brašna, ta vrsta pripremanja se odomaćila pod tim imenom, ali mislim da to nije pohovano u pravom značenju

Ja nisam strucnjak ali mogu nakratko da ti objasnim.
Grilovano (povrce i meso) je kad je spremljeno i ispeceno na rostilju ( ili grilu) ili u gril tavi.
Pohovano (povrce i meso) je kad je uvaljano u brasno, u jaja i na kraju u prezlu.Moze i samo brasno i jaja.Ovo vazi i za povrce (tikvica, plavi paradajz, koluti crnog luka, pecena paprika pa oljustena, moze i kockice kackavalja, tvrdi sir).Meso se pohuje uglavnom iseceno na snicle i na kraju kad se uvalja u prezlu, moze da se dodaje i susam.
Filovano je kad se od mesa prave povece snicle koje se giluju sa nekim nadevom, urolaju, povezu koncem ili se umotaju u foliju i peku u rerni.Kokoska moze da se odeli od kosti, napuni filom, zasije koncem i pece. Filuje se prase, jagnje.
Ima jos dosta ovih primera ali za pocetak toliko.Niko nije postao dobar kuvar preko noci, uci se lagano i to u svojoj kuhinji pa ako i ne bude uspesno nece niko da zna.:hvala:

Koliko se ja razumem u kulinarstvo, pojmovi pohovanje, grilovanje, filovanje odredjuju preciznije tehnike za pripremu hranje. Prve dve tehnike se odnose na nacin za termicku obradu namirnica . Grilovanje je termicka obrada namernica na rostilju koji moze da bude elektricni, plinski , na cumur , tefflonu , tiganju tucenom i raznim uredjajima na kojima se namirnica direktno izlaze toploti uz dodatak zacina i spremljena po receptu za taj vid obrade. Pohovanje se vrsi u raznim vrstama masti i ulja , pa se po namirnicama , receptima , ili samom pohu u koji se umacu nairnice odredjuje i vrsta ulja i vrsi przenje u dubokom uju ili fritezi ili serpi ili tiganju u plitkom ulju. Pohova ima raznih , pocev od osnovnog da se nairnice umacu u brasno , jaja , prezlu ,kukuruzno brasno , semenje i sl. , pa do pohova od belanaca , smese sa pivom , vinom, sodom, testom , slatkim slanim pohom... Svaka nairnica prevucena pohom od smese ili umakana u jaja, brasno , prezlu i przena je pohovana. Filovanje je tehnika kojom se vise namirnica vezuju u jedno jelo , obicno postoji vec masa osnovne namirnice koja se filuje sastojcima manje mase ali sa dosta njih razlicitih u kombinaciji i na taj nacin se obogacuje ukus jela i daje jedan rafirman namirnici koju zzelimo da spremimo. Fil je isto sto i nadev i nadevaju se testa, mesa , pite , torte , znaci sve sto zelimo da obogatimo i dodamo mu finesu u ukusu raznim sastojcima ... Ako sam propustila sta ili pogresila , molim ispravku...

Ja se slazem sa gospodja Verom masta treba da proradi pa filujes, pohujes, grilujes po sopstevenom izboru kao sto rece gospodja Vera niko nije postao kuvar preko noci ili se rodio sa znanjem.

Najvise sto me je zbunjivalo jeste grilovanje.
Na nekim sajtovima pronalazio sam kontradiktornosti.. otprilike na jednom sajtu grilovanje je opisano na nacin sto se meso ubaci u rernu da se pece, a na drugom sajtu shvatio sam da je grilovanje ustvari rostiljanje. E sad kakve veze imaju rostiljanje i pecenje u rerni... nidje veze sa vezom.

Neke mIkrotalasne rerne takodje imaju grejace za grilovanje kao i neke rerne za klasicno pecenje kod standardnih stednjaka. termin rostiljanje i grilovanje znaci jedno te isto ,domaci i strani izraz, ali je samo u tome sto namirnicu na rostilju polazes na vrele sipke ili plocu a u rerni grejaci koji se zovu gril aparaturom isijavaju veliku toplotu i zrace je na namirnicu pa se opet dobija efekat rostilja ali slicnije pecenju na raznju ili zaru. Klasican rostilj ili zar , nadimi namirnice i dimom u zavisnosti od kog drveta je cumur ili koje drvo se upotrebljva za pecenje na raznju i zaru te namirnica i dobija prepoznatljiv smek na dim, u rerni to nije slucaj , miris i ukus je drugaciji.

Poslednja izmena:

Back