treba mi odgovor nekog elektricara

DacaMARTA

Ističe se
Poruka
2.192
Dakle, tata je sa svojim prijateljem napravio cerupaljku za pilice od stare ves masine..
Sve je ok..
Ostalo je jos da se ta struja spoji.
U pitanju je motor od ves masine, za koji tata kaze da ume da spoji kad su u pitanju 5 zica, ali ne i kad su u pitanju 6 zica, kakav on slucaj ima.
Ima li ovde neko ko se razume u to?
Da da neki savet, skicu, semu...

PS Ne znam da li je tema na dobrom mestu, ja bolje nisam nasla, a moze slobodno da se premesti..
Pozdrav

konektor%20motora.jpg

Prvo da se zahvalim.
Upravo sam konstatovala sa tatom da se boje na njegovom motoru ne slazu sa vasim bojama.
Umesto vase
crvene je crna
plave je bela
crne je plava
sive je zuta
bele je braon
zute je crvena
Da li ima veze sto su boje razlicite?
Ako nesto znaci to je motor od Niske ves masine, Gorenje Djakovica.

Prvo da se zahvalim.
Upravo sam konstatovala sa tatom da se boje na njegovom motoru ne slazu sa vasim bojama.
Umesto vase
crvene je crna
plave je bela
crne je plava
sive je zuta
bele je braon
zute je crvena
Da li ima veze sto su boje razlicite?
Ako nesto znaci to je motor od Niske ves masine, Gorenje Djakovica.

Треба проверити отпоре по наведеним намотајима.
Отпор центрифуге би требао да буде мањи од отпора обичног окретања па се на тај начин може закључити да ли су боје примарне или позиција конектора. Дата шема је општа за моторе који су се уграђивали у нишке веш машине. Горење мотори су рађени са 5 контакта па ми је мало нејасно то што је веш машина Горење Ђаковица а кажете да је у питању нишка машина. Колико ја знам, Горење је имало у Ђаковици погон за израду електромотора али је значајнија ознака саме веш машине из које је извађен мотор како би могли да пронађемо одговарајућу шему.
Ако сте у могућности да поставите слику конектора, било би још боље.
У сваком случају, најмеродавнија је провера отпора намотаја. Само тако ће моћи да се тачно види да ли су меродавни конектори и ознаке или боја жица.

Треба проверити отпоре по наведеним намотајима.
Отпор центрифуге би требао да буде мањи од отпора обичног окретања па се на тај начин може закључити да ли су боје примарне или позиција конектора. Дата шема је општа за моторе који су се уграђивали у нишке веш машине. Горење мотори су рађени са 5 контакта па ми је мало нејасно то што је веш машина Горење Ђаковица а кажете да је у питању нишка машина. Колико ја знам, Горење је имало у Ђаковици погон за израду електромотора али је значајнија ознака саме веш машине из које је извађен мотор како би могли да пронађемо одговарајућу шему.
Ако сте у могућности да поставите слику конектора, било би још боље.
У сваком случају, најмеродавнија је провера отпора намотаја. Само тако ће моћи да се тачно види да ли су меродавни конектори и ознаке или боја жица.

VM1456, to je oznaka ves masine.
Ako imate semu, postavite je!
Znacila bi nam puno!
Hvala!

VM1456, to je oznaka ves masine.
Ako imate semu, postavite je!
Znacila bi nam puno!
Hvala!
Покушајте овде да нађете шему ЛИНК. Колико сам видео, ознака је WM 1450 у основи а ово са 6 на крају је вероватно варијанта те машине.
Имате ли електричара у близини бар да измери отпоре па да се види како даље?

cicak sta treba?

Imam par pitanja vezano za grejanje na struju.

Ovako:

Ako uključim grejanje na struju na 6 kilovata, da li ono može da troši više od 6 kilovata na sat vremena?
Da li ono troši 6 kilovata svih 24 sata?
Da li i visina temperature određuje potrošnju?

Ako ja držim uključeno grejanje na 6 kilovata i temperaturu na 50 stepeni koliko on treba da potroši za jedan dan?

ne moze da trosi vise od 6, tj ne vuce vise u sekundi, trebalo bi da se gasi kada dostigne temperaturu, tj ne trosi 6*24, realno bi bilo da pola vremena radi, sada to zavisi i od spoljne temp i od izolacije i hiljadu djavola. moje ovih dana se slabo gasi, ali npr od 24h radi 17-18. znaci 17*6, bi bila dnevna potrosnja ili u mom slucaju 17*9.2.
a visi temp odredjuje potrosnju samo tako sto ako zadas vecu temp vise radi grejanje, znaci ne odredjuje u tenutku nego u periodu
ala sa zakomplikovala.....

ne moze da trosi vise od 6, tj ne vuce vise u sekundi, trebalo bi da se gasi kada dostigne temperaturu, tj ne trosi 6*24, realno bi bilo da pola vremena radi, sada to zavisi i od spoljne temp i od izolacije i hiljadu djavola. moje ovih dana se slabo gasi, ali npr od 24h radi 17-18. znaci 17*6, bi bila dnevna potrosnja ili u mom slucaju 17*9.2.
a visi temp odredjuje potrosnju samo tako sto ako zadas vecu temp vise radi grejanje, znaci ne odredjuje u tenutku nego u periodu
ala sa zakomplikovala.....
hvala ti mici.

Nama izgleda sat nije dobar.
Juce u 23h smo ukljucili grejanje i to 6 kilovata, temperatura vode 50 stepeni, i sem frizidera, bojlera i tv nista drugo se nije palilo, jer danas ceo dan nismo bili kuci, cak ni sporet.
Veceras u 23h, muz ode ocita brojilo, ono pokazuje 191 kilovat vise tarife i 127 kilovata nize, da je potroseno. Ukupno 318... Da padnes u nesvest, toliko leti potrosimo za ceo mesec!

Stvarno mi nije jasno nista. A pogotovo ovih 127 u jeftinoj, tj.nocnoj tarifi! To je prosto nemoguce!

nemam pojma.
Ali nesto definitivno nije u redu.
Mm je sad gledao u 11h, oko 120 kilovata potroseno. A trebalo bi 50-60.
Zvali smo nekog lika za grejanje, nesto nam je objasnio preko telefona da je moguce, ali kako ne znam.

Nema veze, iskljucili smo.
Uf, sto sam besna kao ris. Ebem ti i kucu i grejanje i struju!

ima tih nekih pecki koje zavisi kako im spojis grejace razlicito trose, treba neko da pogleda tu pecku, cicak kako se sada grejes?
Imamo neku klimu, za velike prostorije, moze da greje do nekog velikog minusa -20 cini mi se, i lepo ona zagreje, a trosi manje od 2 kilovata. Ali kako najavljuju ove hladnoce bojim se da ni ona nece moci da postigne. Ma uzas.
Ona nagura do 19 stepeni, toliko u kuci bude, kad je bas hladno. Na nju smo grejali decembar i januar, i uvek u kuci bude preko 20 stepeni, ali nije ni bilo nesto hladno napolju.
Kako cemo sad nemam pojma.

Ja sad idem kod mojih, ko njih je kao u furuni a sami su. A i kod muzevih cemo ovih par dana.

Ma uzas zivi, smrzavamo se ko cigani. A sami smo krivi. Da imamo pec na cvrsta goriva, sad ne bi razmisljali.
Inace mrzim hladnocu i jedva cekam da prodje ova sugava zima! Ako mi se dete rodi ranije ima da ga seljakam ko malo cigance. :)
nije smesno al smejem se od muke.

Imam ja uljani radijator, i kvarcnu i mogu ja zagrejati spavacu i kupatilo, klima zagreje dnevnu i kuhinju, ali nama je kuca ogromna, sve prostorije su velike, plus nemamo plocu iznad dnevnog vec galeriju. Ma uzas.

Покушајте овде да нађете шему ЛИНК. Колико сам видео, ознака је WM 1450 у основи а ово са 6 на крају је вероватно варијанта те машине.
Имате ли електричара у близини бар да измери отпоре па да се види како даље?

Hvala za link, tati je to dosta pomoglo. Sa prijateljem je to pregledao i kazu da mogu da se snadju..
Obojica su elektricari, po malo, hehez:lol:
Ako bude jos nekih problema, javnucu!
Hvala na pomoci

Back