Treba da se vratimo poljoprivredi.

Da li biste postali poljoprivredni radnik?

• Da. Vrlo rado. To je realno gledano jedino resenje za vecinu u Srbiji.

• Da. Ali ne rado. Mada priznajem da je to realno.

• Ne. Pre bi crko.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zemlja je ste privatna svojina ali je i otudjivi deo drzave kada neko resi da ti je osvaja. Kako su Madjari skoro zabranili prodaju zemlje jer je ucestala pojava kupovine ogromnih komada obradive povrsine od Austrijanaca? Drzava ima apsolutno pravo da se stiti na ovaj nacin jer sve vecim posedom dolazi kasnije pitanje vecinskog prava koje je u demokratijama jace od bilo kog drugog - nacionalnog ili istorijskog. U Americi takodje neces moci kupiti zemlju ako si meksikanac a koja je uz Meksicku granicu. Pogodi zasto.

Ako moze da postoji zabrana neplacanja televizije onda zabrana prodaje zemlje izgleda mnogo logicnije. Ako drzava proceni da je u interesu zemlje da nesto zabrani onda je to u redu. Inace, u srednjem veku nije postojala takva zabrana ( bar koliko mi je poznato ), u srednjem veku su postojale invazije, osvajanja tudje zemlje, unistenje gradova ali nisu postojali liberali da to fino obrazloze. Moj stav je stav protiv invazije svake vrste, raseljavanja, preseljavanja i ostalih nemira i smutnji koji razaraju i slabe naciju i drzavu.

:lol: e, stvarno...ako "drzava proceni"...procenila je drzava pre pedesetak godina da ne postoji Bog, i zabranila je crkvu...stvaaarno King...

a u srednjem veku su postojale razne zabrane ne prodavanja strancima ili ljudima druge vere...al' najbolje bi bilo da se vratimo u srednji vek, zar ne?
ihhhh...nema ni liberala, ni levicara...milina...staleski parlament je tu...svi se tripujemo da cemo BAS MI da budemo vlastelini, a ne kmetovi...super, bre...

Sad bi ti bio podrugljiv i malo bi se natezao samnom. Pogledaj ovu zemlju, ne lici li ti ovo na srednji vek po nekim stvarima? Jos gore, imamo nekoliko "gazda" koji ce skoro imati Srbiju kao imanje. U srednjem veku se postajalo vlastelin po zaslugama i nekoliko vlastelina je bilo pod monarhom. Znaci - hijerarhija i kakav - takav red. Sadasnje gazde - skorojevici i ugursuzi nemaju nikakvu zaslugu u sve vecem posedovanju zemlje osim sto to mogu zahvaliti neznanju i anarhiji a sto je jos vaznije - superkorupciji i pljacki. Ovakav " srednji vek " nije nikad postojao i svaka prica i pravdanje je jako neosnovano. ja samo pokusavam da odbranim coveka, njegovo imanje i njegovu drzavu. Znaci, sada imas vlasteline i kmetove i jos gore - levicare i komuniste. od komuniste goreg gazde nema.

Kapitalizam nikako ne ide ruku - pod ruku sa losim nacionalnim stanjem. Narod koji jaca ili koji je jak kapitalom osvaja svet i pozicije u svetu, svoje brani grcevito. U kapitalizmu su poznate osnove odakle se polazi a ako ih nema pronadju se. Uglavnom se svode opet na zemlju jer odatle se pocinjalo uvek. pa se onda cuva hijerarhija, red i zakon i naravno celovitost koja je jako bitna po pitanje zdrave zemlje i naroda. Posle ide nekakva proizvodnja, njen tok, kursevi i berze.

Naravno da treba da se vratimo poljoprivredi, to je jedini način da se zemlja izvuče iz ovog sra*a. Ono što je započeto pre nekoliko decenija sada isplivava na površinu, i uopšte gledano -ako se po jutru dan poznaje-bolje da ne ustajemo. Ovo što se trenutno dešava u poljoprivredi je kriminal bez presedana i pitam se dokle će to trajati, odnosno dokle će seljak to moći da podnese. Ucenjivačka politika, i krađa, ponavljam krađa a ne otkup je ono što se dešava u svakoj kampanji skidanja useva; bilo pšenice, suncokreta, kukuruza repe... Ovde vlada mišljenje da to nije cool, da treba da se stidimo poljoprivrede, vošarstva, stočarstva- kakav apsurd. PA da nije bilo te poljoprivrede u vreme sankcija pukli bi ko tikva. Seljak ne traži da se obogati, samo ono što je svoje. PA DA LI JE TO MNOGO??? Onaj političar ili grupa političara(daj bože) koji shvati da POLJOPRIVREDA nije minus/sramota/bruka već naša velika i JEDINA šansa da uhvatimo poslednji voz imaće velikih problema da to objasni narodu i da preokrene mišljenje ali ako uspe eto nas u bolem standardu brže nego što to većina misli. Ako ne znaju šta treba da rade neka gledaju susede, koji mnogo više ulažu. Imajući u vidu subvencije u Hrvatskoj, Mađarskoj, i td naš seljak nema šta da traži u proizvodnji pomenutih kultura. A te subvencije je omogućila država. Pa neka onda dođe neko iz vlade i kaže da treba da je otvoreno tržište, slobodna konkurencija, balans potražnje i potrošnje ...i da se seljak sam snalazi!!! Pa on nema šta da traži u takvim uslovima.

Nexus 6:
mislim da je ovo vrhunac konzervativizma koji sam video na ovom forumu...
za dva minuta si izbrisao ceo Novi vek, i svetost privatne svojine...za koju se, inace, zalazes...
a da vratimo Dusanov zakonik?
znam da je BL za...
Ја знам да си ти против свега што је КОНЗЕРВАТИВИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ. Али овдје нема никаквога угрожавања ПРИВАТНЕ СВОЈИНЕ СРБИМА, чак шта више ЗАГАРАНТОВАНА ЈЕ.

Бл:
Ја знам да си ти против свега што је КОНЗЕРВАТИВИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ. Али овдје нема никаквога угрожавања ПРИВАТНЕ СВОЈИНЕ СРБИМА, чак шта више ЗАГАРАНТОВАНА ЈЕ.

ugrozavanje privatne svojine je kada zabranis nekome da raspolaze SVOJINOM kako on misli da treba...ako on hoce da proda Albancu, to je njegovo pravo...nije rec da li je to pametno ili ne...

Ma nemate vi bre pojma. Bukvalno hocete da nas vratite u srednji vek. Idemo svi na selo pa da prozvodimo dovoljno za sebe i nesto malo da izvezemo. Nista nam vise ne treba. I struju ce da izbacimo iz upotrebe. Ustvari pogresno sam krenuo. Aj ovako. Da Srbi nikada nisu izasli iz poljoprirede i otisli u gradove bili bi ista ona turska raja. Nama bi upravljali neki pametniji narodi. Posto bi svi bili u selu ne bi ni napredoali, pa bi kombajn bio 8 cudo sveta, a umesto traktora isli bi bikovi. Kukuruz nikada niko ne bi ideo jer je isti donet iz Amerike. Ne bi znali sta su hibridi i kako se dobijaju. Djubrenje, melioracija, ma kakvi. Pa ako bi da smo pratili taj trend bili u takvom polozaju zasto mislite da bi nas vracanje na to spasilo.
Meni su i cale i keva kao klinci ziveli u selu. I bas za vreme komunizma su najbolje ziveli. Cene su im bile ocuvane i moglo se ziveti od poljoprivrede na 1 Ha i to lepo. Nova vremena i liberalizacija trzista su unistili te nase poljoprivrednike. U Vojvodini mali natalitet cini svoje. Ka*ajte se ljudi; razmnozavajte se bre :) . Nego jesu komunisti unistili selo, ali na drugi nacin. Nacionalizovali su sve velike posede i razdelili ih raji. I kao sto kazem nekada je to radilo, ali ne vise. Sada poljoprivrednici ne mogu da prate trziste sa cenama zato sto su mali. Sto se mene tice ja bih unistio selo i na mesto svakog sela napravio preduzece (sto ce se vremenom neminovno i desiti). E tada ce na velikim prostranstvima da rade kvalifikovani radnici mehanizacijom (sigurno mnogi i iz tog sela), sa kojim ce raditi i visokobrazovani kadar koji ce reci na kakvom zemljistu sta treba da se gaji i kako sta treba da se djubri, a ne da neki selja baci onako djubrivo kako on to misli otprilike i da ne sadi na nekom zemljistu ono sto ne treba.
E tad ce dragi moji Srbija moci da zivi od poljoprivrede i tada cemo mi moci da imamo onaj radikalski hleb od 3 din. (sa inflacijom danas bi to bilo 4 din.).
Dakle ideja da svi odu na selo ne valja osim ako planirate da kupite 100-200 ha pa onda krenete ozbiljno u biznis. E onda ce i drzava da vas podrzi i to sa razlogom.

serb_pagan:
pazi ovako,ja sam rodjen,odrastao i ceo svoj zivot zivim u gradu...nit je moj cale kopao,nit je moja keva cuvala ovce...da me ne shvatite pogrestno,ne mislim da je to nesto lose,ja bih mozda i vodio recimo neku farmu ili plastenik sa cvecem,ali ne bih mogao sebe da nadjem u kopanju i oranju,verovatno i ne bih bio bas najbolji u tome...mene su vaspitali da ucim skolu,stvarno ne znam sta bih radio na selu...
inace o poljoprivredi mislim sve najbolje,ali takodje mislim da je jedino resenje koje bi moglo spasiti srpsku poljoprivredu ukrupnjavanje poseda,bolja mehanizacija,navodnjavanje i ucesce strucnjaka u poljoprivrednoj proizvodnji..napustanje sela je neminovnost, i na kraju ce postojati samo veliki ranceri sa dobrim masinama koji ce obradjivati velike povrsine zemljista...mislim da je to najbolje resenje. a ne ovako,jedan seljak ima 2 krave,10 ovaca,5 hektara,deca se sa sela razbezala,ako momak i ostane na selu ne moze da se ozeni jerbo devojaka nema,sve zbrisale...ne postoji nacin da se oni vrate tamo nazalost..

Tako je. Prosto, u svijetu poljoprivreda nije na cijeni. Oni koji rade konkretne stvari - kopaju, oru, kolju, muzu zarade daleko manje od onih koji naprave ambalazu za mlijeko, otvore ogromnu pekaru (ne milsim na one sa rol virslama oko skola) i snabdjeva siru okolinu hlebom, smokijem, kiflama, kolacima na kilo... Tako je kako je.

Vise zaradjuje inteligencija. Da li tako treba po Bogu i pravdi da bude, necu ulaziti u to.

I slazem se da je neophodno oduzeti zemlju onima koji je drze da bi pricali kako imaju xy ari zemlje. Treba otkupiti od ljudi njive, spajati ih, sto rece, i ne rade tu neke silne hiljade ljudi, dakle mehanizacija.

Jer, mozemo se mi busati u grudi nasom poljoprivredom, ali cinjenica je da se izvozom samo jednog jedinog automobila zaradi koliko od oko 100 tona psenice.
Nisam neki strucnjak, pa vam necu detaljno pricati sta bih ja ono radila da mene neko, slucajno nesto pita u vezi te poljoprivrede.

A sa Serb-paganom se jako slazem.

evo sada cu da vam objasnim kako ja igram jednu kompjutersku igru, zove se Tropico...igra nije preterano ozbiljna, ali u sustini, verno prikazuje vladanje drzavom...
kao novo"izabrani" predsednik jedne banana republike, najunosnije je sve baciti na poljoprivredu, i ja to uvek i uradim...to se radi dok se zemlja dovoljno ne razvije da pocne industrija...ja, cak, dugo zadrzim poljoprivredu kao primarnu delatnost, i za to dobijam prituzbe kapitalista i intelektualaca, a podrsku komunista i seljaka/radnika... tako da su mi veoma cudni izbori vajnih anti-komunista ovde...
ali nebitno...bitno je da je takvo stanje prevazidjeno...Srbija nije tek izasla iz prvobitne zajednice i nije totalno unistena...inace igru zapocinjes sa 5 farmi, predsednickom palatom i eventualno sa diplomatskim predstavnistvom, ako uzmes atribut "Diplomat"...
sad ne znam zasto sam ovo ispricao, ali ne moze da skodi...

Заборављате да забраном ништа не можете да постигнете суштински. Србин ће једноставно изнајмити њиву на 100 година и решен проблем! Јбг, Сналажљиви смо, али на своју штету.
Решење је само у држави. Ако држава заштити сељаке (пољопривредне поризвођаче), ако им да повластице, пореске олакшице, итд. решиће проблем.
Исто важи и за радничку класу. Држава штити оне који имају капитал, уместо раднике. Човек отвори трафику/бутик/продавницу и радници му раде за 5 000 дин. Држава треба да пропише најнижу цену рада, па ако не можеш да измириш све обавезе према држави и запосленима - не можеш ни да радиш.

Problem je u tome sto i dalje vlada uverenje da je poljoprivreda vezana za zaostalost i siromastvo, za konjica i plug. Varate se. Ona je retko gde udarna pesnica ekonomije i priuzvodnje jedne zemlje jer, 20 vek pa i 19 su uradili mnogo toga oko industrije. Medjutim, te su zemlje sada tehnoloski super razvijene velesile koje opet kad se okrenemo imaju super razvijenu poljoprivredu. Srbija trenutno nema velike sanse za razvoj nekavih fabrika a imamo nasledje takvog " razvoja " sa kojim ne znamo sta da radimo i za koje nikog nije briga. U takvim firmama imamo seljake koji camote a koje cekaju hektari i hektari. Gradovi su natrpani i ne lice ni na sta. Onda je logicno da jedna zemlja se okrene opciji koja je tradicionalna ali na savremen nacin. Okrenuti ledja vremenima znojavih i umornih seljaka. Moderna poljoprivreda je nesto sasvim drugo.

Не знам да ли знате виц, али одлично илуструје економску политику СФРЈ. Ако сте се икада питали откуд Смедереву железара, а у кругу од 200 км нигде рудника:

Пловио Тито Дунавом...Угледа Смедерево и рече:
- Как' лијеп град и околица уопће, мајку му империјалистићку. Кај успјева овдје?
- Грожђе, друже Тито.
- Гвожђе? Па закај не подигнете жељезару?

Заборавих да додам:
Последица градње железаре вам је, наравно и затрована околина која је, погађате, чисто аграрна. Еј, затрујеш Поморавље, толико плодно земљиште, што рече један сељак "бомбоне да засадиш, никле би!".

Adalv:
Не знам да ли знате виц, али одлично илуструје економску политику СФРЈ. Ако сте се икада питали откуд Смедереву железара, а у кругу од 200 км нигде рудника:

Пловио Тито Дунавом...Угледа Смедерево и рече:
- Как' лијеп град и околица уопће, мајку му империјалистићку. Кај успјева овдје?
- Грожђе, друже Тито.
- Гвожђе? Па закај не подигнете жељезару?
Чуо сам за ти и чух то да није био виц

King 7:
Problem je u tome sto i dalje vlada uverenje da je poljoprivreda vezana za zaostalost i siromastvo, za konjica i plug. Varate se. Ona je retko gde udarna pesnica ekonomije i priuzvodnje jedne zemlje jer, 20 vek pa i 19 su uradili mnogo toga oko industrije. Medjutim, te su zemlje sada tehnoloski super razvijene velesile koje opet kad se okrenemo imaju super razvijenu poljoprivredu. Srbija trenutno nema velike sanse za razvoj nekavih fabrika a imamo nasledje takvog " razvoja " sa kojim ne znamo sta da radimo i za koje nikog nije briga. U takvim firmama imamo seljake koji camote a koje cekaju hektari i hektari. Gradovi su natrpani i ne lice ni na sta. Onda je logicno da jedna zemlja se okrene opciji koja je tradicionalna ali na savremen nacin. Okrenuti ledja vremenima znojavih i umornih seljaka. Moderna poljoprivreda je nesto sasvim drugo.

Šta više reći -kad je sve rečeno?

Back