Trcanje

Vec sam ranije pisala o tom problemu. Sve je pocelo kad sam povredila levo koleno na skijanju, bol je bio sa unutrasnje strane i javljao se kad cucnem ili kleknem znaci kad savijam koleno. I dan danas osecam kad sam duze u tim polozajima. Medjutim sa trcanjem me boli sa spoljasnje strane a pre nekog vremena je pocelo i pozadi. Ovo sa spoljasnje sam shvatila da je ITBS i to sam primetila da boli kad trcim duze nego sto bi trebalo...Recimo pocne da boli posle 10 minuta a ja ignorisem bol i trcim 20. Onda ne mogu da hodam niz stepenice nekoliko dana. Tako da kad taj bol osetim odmah prestanem pa makar povecavala vreme za po minut. Medjutim ovo sa zadnje strane je pocelo relativno skoro i pre dve nedelje me bolelo posle 10 minuta trcanja, juce me zabolelo tek posle 45, iako u medjuvrmenu uopste nisam trcala. Pojma nemam sa cime je povezano. Kad sam ranije ignorisala taj bol nisam mogla da hodam ni po ravnom duze vreme, uzbrdo da ne pominjem. Tako da prestajem odmah cim se javi. Podloga na kojoj trcim je relativno ravna (neki betonski teren), ima par ispupcenja ali nista strasno. Vec sam pitala ovde za taj bol ali niko nije znao da mi kaze od cega je.

Nemoj po betonu, nikako... mene su isto bolela kolena, a nikad nisam imala problema sa njima, iskusniji su mi rekli da ne trcim po betonu, i kad sam promenila povrsinu po kojoj trcim, bol je prestao...e sad, da li je bas zbog toga, ili je u pitanju bila neka "faza", to vec ne znam... ali da stvarno ne valja trcati po betonu, ne valja sigurno...
Evo ovde nekih saveta za trcanje:
http://www.trcanje.rs/2009/06/osnove-treninga/

Nemoj po betonu, nikako... mene su isto bolela kolena, a nikad nisam imala problema sa njima, iskusniji su mi rekli da ne trcim po betonu, i kad sam promenila povrsinu po kojoj trcim, bol je prestao...e sad, da li je bas zbog toga, ili je u pitanju bila neka "faza", to vec ne znam... ali da stvarno ne valja trcati po betonu, ne valja sigurno...
Evo ovde nekih saveta za trcanje:
http://www.trcanje.rs/2009/06/osnove-treninga/

Napisala sam vec-nemam ni jedan zemljani teren u blizini, najblizi mi je na pola sata busom.

Kao sto sam vec govorio, podloga ni blizu nije toliko bitna kao patike, tacnije ocuvanost njihovog djona. Morate biti svesni da kada se trci, udar o zemlju u zavisnosti od brzine moze da bude od dve, do cetiri vase telesne tezine (pri sprintu kad je opterecenje najvece). To za zdrave noge zapravo nije nista. Ukoliko postoje vec neki problemi, to je druga prica. Ali stalno govorim da podloga ne moze znacajno da ublazi taj udar. Kad zagazite na zemljani put, da li se nesto ulegne pod vama? Mozda jedan milimetar prasine. Travu samo spljostite kao da je nema. Nova patika, medjutim, koja ima za jedan cm deblji djon od isluzene patike moze vec da pruzi nesto bolju amortizaciju. Ja sam cak primetio da umetanje dva para ulozaka u stare patike moze da pomogne (ako ih lepo skrojite). Imate osecaj skoro kao da trcite na mekom djonu novih patika.

Mozda modifikovanje stila trcanja moze malo da pomogne. Ono sto uvek vazi je da je drzanje pravo, pogled pravo, kukovi poravnati sa torzom, a ne izbaceni unazad. A ono sto mozes da modifikujes je da povecas broj obrtaja, a svesno smanjis duzinu koraka. Dakle probas da trcis manjim koracima sa manje odgurivanja od podloge i manje poskakivanja gore dole. Nadam se da sam bio jasan ovde. Neke stvari se ne mogu bas objasniti, mora se i demonstrirati a i vezbati.

Godinama sam trčao po betonu i nije bilo nikakvih posledica. Sada oved kreće izvoljevanje i da ne kažem šta još...
Ako pravilno trčiš i koristiš adekvatnu obuću, mislim na patike, neće biti problema.
Ogroman broj fudbalera i ostalh sportista koji ne trče na po betonu imaju problema sa kolenima.
Pravilno trčanje i dobre patike( ne mislim na skupe) i nema problema.
A ne neki 20 god ležali i tovili se i potrčali i sada kuku lele..

Godinama sam trčao po betonu i nije bilo nikakvih posledica. Sada oved kreće izvoljevanje i da ne kažem šta još...
Ako pravilno trčiš i koristiš adekvatnu obuću, mislim na patike, neće biti problema.
Ogroman broj fudbalera i ostalh sportista koji ne trče na po betonu imaju problema sa kolenima.
Pravilno trčanje i dobre patike( ne mislim na skupe) i nema problema.

Slazem se, ali malo si grub u ovom poslednjem delu. Ova devojka sto se zali konretno vuce jednu staru povredu. Mada mislim da kod nje nije samo povreda problem. Verovatno joj nedostaje snage u nogama, zato joj kukovi 'tonu' dok trci pa se opterecenje prenosi na zglob kolena. Prvo treba malo da modifikuje stil trcanja, ali sa vezbanjem ne bi trebalo da prestaje. To joj zapravo treba. Doduse, trebalo bi i neki doktor da da miljenje.

Nemaju svi koji trce desetine kilograma viska i nisu svi koji trce lenjivci koji se nikad u zivotu nisu bavili fizickim aktivnostima:roll: Cak i da je tako umesto te debilne recenice mogao si da napises i neku motivacionu jer i onaj ko ima 50 kg viska i resio je da se promeni, treba ga pohvaliti i podsticati jer je pozitivno sto zeli nesto dobro da uradi za svoje zdravlje.

Mozda modifikovanje stila trcanja moze malo da pomogne. Ono sto uvek vazi je da je drzanje pravo, pogled pravo, kukovi poravnati sa torzom, a ne izbaceni unazad. A ono sto mozes da modifikujes je da povecas broj obrtaja, a svesno smanjis duzinu koraka. Dakle probas da trcis manjim koracima sa manje odgurivanja od podloge i manje poskakivanja gore dole. Nadam se da sam bio jasan ovde. Neke stvari se ne mogu bas objasniti, mora se i demonstrirati a i vezbati.

Pokusacu i ovo, hvala:ok:

Pozdrav svima,
odavno pratim ovu temu i imam samo pohvale za nju i sve vas aktivne.
Ali imam i jedno pitanje. Juce sam prolazio kroz Backi Petrovac i video bilbord o najavi maratona, ako sam dobro uocio 27.septembar. Da li neko zna nesto vise o tome?
Zainteresovan sam da idem na polu-maraton...

Ja trcim. Da budem iskren, vise volim hladnocu - nekako mi jaca karakter - jaca volju :mrgreen:
Trcanje mi traje 30 minuta (nekad i 20, nekad 40) ali sa obzirom da sam trcao 60, 90 minuta - ovo mi je sala.
I milina mi je trcati, dok vecina recimo kuka kako je "hladno" i izgube formu i kondiciju i pocnu da treniraju tamo aprila-maja, dotle je vec kasno da nadoknade izgubljeno.
Drugim recima, dozvoljavaju vremenu da diktira njihove rezultate - umesto da rezultat zavisi od njih.

od kako je zahladilo pa mi je teze da idem na bazen pocela sam da trcim,trcim po obicnim stazama za pesake i u jednom delu grada gde je malo slabiji saobracaj mada tesko da u gradu uopste i mogu da izbegnem zagusljiva mesta osim da odem bas na stazu za trcanje koja se sada renovira tako da ni to ne mogu.Trcim pola sata,sporijim tempom,a pred kraj malo ubrzam,mada opet ne umorim se kao kod plivanja i nije to to jer se u plivanju bas pronalazim ali posto sam pocetnik u trcanju valjda cu uci u stos.

htela sam vas jos nesto pitati,juce sam trcala i danas kada sam ustala imam blagu upalu misicu na ledjima-kod lopatica,noge me ne bole,nista,a ledja da,jel to normalno ili ne trcim kako valja?

htela sam vas jos nesto pitati,juce sam trcala i danas kada sam ustala imam blagu upalu misicu na ledjima-kod lopatica,noge me ne bole,nista,a ledja da,jel to normalno ili ne trcim kako valja?

Sve je to normalno.trcanjem se aktiviraju drugi misici u odnosu na plivanje.Samo nastavi i bice sve ok.

Ja sam poceo opet da treniram unutra,tj na traci.Nije da je volim ali mi hladnoca nikako ne prija dok trcim :sad2:

Pretrcala sam 9km za manje od sat vremena (vrlo malo manje:lol:), ali na traci........koliko vidim mogu da pocnem da spremam polumaraton.

Malo mi je to cudno, sto se tice trake, jer sam u prirodi prosecno trcala 7km na sat. :confused:

Mozda zbog toga sto je traka bolja podloga od zemlje?:think:

Back