I Pročitah sve postove na ovom topicu,pa se pitam,zar su ljudi stvarno slepi pored očiju? Ma kakva centralizacija,decentralizacija,regionalizacija...To je potpuno nevažno,to su samo modaliteti funkcionisanja jedne države.Najbitnije od svega je - ODGOVORNA I POŠTENA VLAST. Da su političkom establišmentu nacionalni interesi iznad svega (ali realno), a ne da je svaka partija država u državi,i da su partijski interesi vrh državnog i nacinalnog interesa. 2.) ZAKON - da zakon važi za sve,(a ne samo za obične građane, sitnu boraniju),da se istinski u praksi primeni da su pred zakonom - svi isti. Da svaka baraba, lopurda završi iza brave, i ne interesuje me čiji je stranački pripadnik.A ne,uhvate ga sa koferčetom,100.000 bombonica u njemu par meseci frka,i šta? Čovek i dalje radi u NBS samo drugo radno mesto,ali zato plata ista- 300.000 din. neto. Ej bre, Klintonu (amer.predsenik simbolizuje najmoćnijeg čoveka na planeti),sudiše javno zbog 'ovalnog pušenja', izložiše ga svetskoj blamaži (bez pardona,a ne da zataškaju aferu), jer je pred zakonom građanin Klinton, kao i svako drugi.A kod nas i najmanji državni moodonja je u svakom pogledu 'beli medved',pa još ima i imunitet.
II Som se peca na bućku
- ranije su nas crveni (sps,srs) pecali na nacionalni ponos, uvedoše nam sankcije, ratove i - odraše nas do gole kože; (ko mi je kriv kad se ne setih da berem višnje pa da se obogatim).
- žuti nas pecaše na privatizaciju, biće nam mnogo bolje kad nam stranci pokupuju firme; sve što je vredelo rasprodadoše ali ne za realnu cenu već bagatelno, 500 hiljada ljudi ostade bez posla,ali je bitno da su uzete mnogo masne provizije;
- šareni (dss,narodnjaci iostali) su posebna priča, ništa ti oni neznaju, potpuno neobaveštena fela.
Elem,i u ovakvoj konstelaciji,kada 15 god.gledamo iste njuške koje se samo rotiraju i dele kolač između sebe, mi lomimo koplja o centralizaciji, decentralizaciji, regionalizaciji...kao biće nam bolje.Ma da,obavezno s ovakvim mentalnim sklopom naših vajnih političara (svih postojećih stranaka). Svi oni treba da osnuju jednu stranku i kolektivno da pređu u nju. a ime stranke da bude - G U Z I Č A R I.
p.s. švabu, amera ili bilo kog drugog ne interesuje kako mu je organizovana država, po kom modelu, samo mu je bitno da su mu političari, vlast, omogućili dobar, konforan život; dostojan čoveka. Dočekaćemo i mi to od naših. Samo, bojim se - u drugom životu.