''Тражимо покрајину,са седиштем у Нишу!''

Enfroz2891.:
:lol:
Pa zupanija-opshtina to ti je isti qurac:lol:I mi imamo opshtine.Uporedi velishinu tih"zupanija"sa teritorijalnom orgnizovansohcu Srbije,otpilikie isti princip.
To ne znach da je Hrvatska decentralizovana jer je sva vlast i sve nadleznosti su i dalje u Zagrebu.
I dalje nisi naveo ni jedan razlog zahto je bolje/korisnije/jevtinije regionalizovati drzavu.
Ja koliko znam, velike su razlike između županija...nije to baš tako prosto. Recimo u varaždinskoj županiji studenti ne plaćaju školarine, ni jedan student, đaci imaju besplatne knjige i prevoz i mnogo takvih olakšica i benificija koje nemaju druge županije. Sad ne znam koliki im je državni aparat.

I Pročitah sve postove na ovom topicu,pa se pitam,zar su ljudi stvarno slepi pored očiju? Ma kakva centralizacija,decentralizacija,regionalizacija...To je potpuno nevažno,to su samo modaliteti funkcionisanja jedne države.Najbitnije od svega je - ODGOVORNA I POŠTENA VLAST. Da su političkom establišmentu nacionalni interesi iznad svega (ali realno), a ne da je svaka partija država u državi,i da su partijski interesi vrh državnog i nacinalnog interesa. 2.) ZAKON - da zakon važi za sve,(a ne samo za obične građane, sitnu boraniju),da se istinski u praksi primeni da su pred zakonom - svi isti. Da svaka baraba, lopurda završi iza brave, i ne interesuje me čiji je stranački pripadnik.A ne,uhvate ga sa koferčetom,100.000 bombonica u njemu par meseci frka,i šta? Čovek i dalje radi u NBS samo drugo radno mesto,ali zato plata ista- 300.000 din. neto. Ej bre, Klintonu (amer.predsenik simbolizuje najmoćnijeg čoveka na planeti),sudiše javno zbog 'ovalnog pušenja', izložiše ga svetskoj blamaži (bez pardona,a ne da zataškaju aferu), jer je pred zakonom građanin Klinton, kao i svako drugi.A kod nas i najmanji državni moodonja je u svakom pogledu 'beli medved',pa još ima i imunitet.
II Som se peca na bućku
- ranije su nas crveni (sps,srs) pecali na nacionalni ponos, uvedoše nam sankcije, ratove i - odraše nas do gole kože; (ko mi je kriv kad se ne setih da berem višnje pa da se obogatim).
- žuti nas pecaše na privatizaciju, biće nam mnogo bolje kad nam stranci pokupuju firme; sve što je vredelo rasprodadoše ali ne za realnu cenu već bagatelno, 500 hiljada ljudi ostade bez posla,ali je bitno da su uzete mnogo masne provizije;
- šareni (dss,narodnjaci iostali) su posebna priča, ništa ti oni neznaju, potpuno neobaveštena fela.

Elem,i u ovakvoj konstelaciji,kada 15 god.gledamo iste njuške koje se samo rotiraju i dele kolač između sebe, mi lomimo koplja o centralizaciji, decentralizaciji, regionalizaciji...kao biće nam bolje.Ma da,obavezno s ovakvim mentalnim sklopom naših vajnih političara (svih postojećih stranaka). Svi oni treba da osnuju jednu stranku i kolektivno da pređu u nju. a ime stranke da bude - G U Z I Č A R I.
p.s. švabu, amera ili bilo kog drugog ne interesuje kako mu je organizovana država, po kom modelu, samo mu je bitno da su mu političari, vlast, omogućili dobar, konforan život; dostojan čoveka. Dočekaćemo i mi to od naših. Samo, bojim se - u drugom životu.

misoni:
Па ја све време пишем о томе како су наши политичари непоштени,не могу да ураде ништа због тога,и компромитују баш сваку идеју о променама.8-)

Po meni, ima još jedna mnogo gora stvar od njihovog nepoštenja. Nešto što mene lično svih ovih godina neverovatno iritira. A to je njihov odnos prema nama običnim ljudima, građanima ove zemlje, koji se ogleda u njihovim obraćanjima, saopštenjima itd upućenih nama. To su takve nebuloze, gluposti.....kao da smo svi mi, ne ovce, već retard do retarda. Pa kad to vidiš za šta te tretiraju, tek onda o svemu ostalom - šta reći?

misoni:
Član Predsedništva DS i narodni poslanik Boško Ristić izjavio je danas da će se, zajedno sa svojim istomišljenicima, zalagati za to "da južna i jugoistočna Srbija dobiju pokrajinu po uzoru na Vojvodinu" a centar jedne od njih bio bi Niš. "To bi bilo u skladu sa Ustavom propisanim uslovima", napomenuo je on i najavio stalnu inicijativu u Skupštini Srbije za donošenje zakona o autonomnim pokrajinama i regionalnim autonomijama, kojim bi bili definisani uslovi za njihovo formiranje.
Ristić je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" istakao da bi uz taj zakon trebalo doneti i strategiju ravnomernog regionalnog razvoja i decentralizacije sistema državne vlasti kako bi se pre svega poboljšao ekonomski položaj ljudi koji ne žive u Beogradu i Vojvodini. U istočnom i jugoistočnom delu Srbije "ljudi žive s veoma malim prihodima, pa se za isti posao u Svrljigu prima deset puta manje novca nego u Apatinu", rekao je on i dodao da za svoju inicijativu lobira u DS-u i prema ministrima iz te stranke kao i da će zatražiti podršku i od drugih stranaka.
Извор:''Блиц''
Како изгледа,тако и говори...мали феудалац.8-)

jel to oni sho mulja sa automobili iz bulgaria :) kakog polusveta ima u srbiji .. uzhas...

[
QUOTE=misoni]
Живковић бунде,он аутомобиле...ниво!

Žile mulja grožđe.Čovek ima firmu, bavi se proizvodnjom vina. A Bole, taj mulja šta stigne i gde stigne. A koliko ima brate takvih muljađžija u Srbiji? I to mnogo gorih, za koje su ova dvojica sitne ribe - pljuckavice!
Nego, kad bolje razmislim,Žile i nije bio tako loš. Kad je video kako stoje stvari, bar je bio đžek dao je ostavku, raspustio Vladu pa su raspisani izbori. A ne kao ovaj koštunjavi. Pa taj nas je SVE SMULJAO samo da bi ostao na vlasti, bio premijer. Zbog njega se osećam kao da sam u buretu s kominama.

ili u prikolici s necim od krave ... al bez gumenih cizama :D

licno, na prvi pogled deluje mi pozitivno regionalizacija, mada nisam dovoljno upucen da bih komentarisao o tome. ako bi neko od vas bio ljubazan da me uputi detaljnije u stanje stvari...onda bih vec mogao da glasam :D

mada i dalje nikako da pohvatam da li drzava ima plan nacionalnog razvoja i prioriteta (kao npr. natalitet, ocuvanje zivotne sredine)

btwn. da li postoji zakon da firme moraju da ispustne cevi za vodu postave UZvodno od cevi kojima uzimaju vodu za preradu?

pogledamo li malo po novinama ne secam se da je sinalco nesto extra nayebo sto pobili onu ribu

Ова земља нема планове низашта!...ни за заштиту околине,заштиту од пожара,социјалну и здравствену заштиту,ништа!Једино је важно да ре****ирани политичари поклоне,продају за мале паре или дрпе све што стигну!Планова и стратегија за било шта нема,нема ни стручњака који ће да их праве,да не говоримо о парама за њихово спровођење...8-)

Back