Tražim pomoć za svoj novi roman

Jekyll_doesnt_Hyde:
Slazem se da je Balachkova ideja jako lepa i interesantna (nadam se da je niko do sada nije obradjivao) i takvu knjigu bih stvarno i sama zelela da kupim i procitam. Mogla bi i lepa predstava ili film da se napravi od te ideje.
Knjigu koja bi obradjivala tu Vasu ideju sa "susretima" u vozu ne bih nikada pozelela da citam. Zivot je kratak i sa vremenom treba ekonomisati i koristiti ga samo za lepe i korisne stvari. Bez uvrede, ovo je samo misljenje jednog citaoca.

Ne vredjaju me takve stvar , vec mi je drago sto imam otvorenog sagovornika. Posle treceg romana poceo sam da pisem na drugaciji , uvrnuti nacin. Mislim da ce moje knjige ubuduce biti sve samo ne vise ozbiljne. Bice to knjige za one koji uz njih zele da se slatko opuste. Pa i Servantes je pisao o ludostima i glupostima , a sto nebi Ja. Tj. mali ja. :P

Justina:
Pa ideja nije bash originalna, mislim da ovu o piscu koji pishe knjige koje su vec napisane. U drugoj polovini 20.veka Borhes je napisao prichu "Pjer Menar, pisac Don Kihota" i napravio revoluciju (sa velikim R) u knjizevnosti ... Od tad svi pishu knjige o piscima ...
To sam i ja primetio , slazem se , cak je kod nas pala Ninova nagrada na slicnu temu , mada u kontekstu te ideje ima vrlo bitna stvar , da covek ponekad kopirajuci druge , ne primecuje sopstvene kvalitete. Tu lezi poenta ideje , koju ne treba odbaciti. Opet, zelim ti sve najlepshe u realizovanju ideje.

Ideja na kraju nije ni bitna, bitan je nachin. Kazu, a ja verujem, da je u Mesopotamiji, desetak vekova pre nove ere, jedan "savremeni spisac" uzviknuo u ochajanju:

" O, Bogovi, o chemu ja sada da pishem, kada su o svemu vec napisane knjige??? "

Ehh, kakav bi to pisac bio, da je samo imao internet forum 8)

Jekyll_doesnt_Hyde:
Slazem se da je Balachkova ideja jako lepa i interesantna (nadam se da je niko do sada nije obradjivao) i takvu knjigu bih stvarno i sama zelela da kupim i procitam. Mogla bi i lepa predstava ili film da se napravi od te ideje.
Knjigu koja bi obradjivala tu Vasu ideju sa "susretima" u vozu ne bih nikada pozelela da citam. Zivot je kratak i sa vremenom treba ekonomisati i koristiti ga samo za lepe i korisne stvari. Bez uvrede, ovo je samo misljenje jednog citaoca.

Zaboravih da te pitam , koju vrstu literature citas? Volis li domace pisce i kojeg bi pisca izdvojila po svom ukusu? :?:

Slazem se s konstatacijom da su sve teme vec obradjene. Danas je nemoguce iznenaditi temom, zapletom ili likovima, narocito posle pojave horora i SF-a. Zato treba birati teme iz svakodnevnog zivota i igrati se formom. Treba menjati stil i ugao pripovedanja i dovoditi u pitanje sam pojam romana. Bez namere da Vam sugerisem uzore ili modele za kopiranje, sve zainteresovane upucujem na brilijantnog Dzulijana Barnsa i njegove romane: Flaubert's Parrot, Metroland, Before She Met Me, Talking It Over (preveden kao Troje), Love, etc., The Porcupine i The History of the World in 10 1/2 Chapters (jedan od mojih omiljenih romana). Posebno je zanimljivo, a Vama bi moglo da bude korisno, ono sto je Barns uradio stvarajuci Love, etc.- posle 10 godina napisao je nastavak romana Talking It Over, s istom postavkom likova, skoro identicnom formom, ali s potpuno drugacijim pristupom delu, pa i knjizevnosti i zivotu uopste. Da li biste Vi mogli to da uradite na primeru nekog od svojih prethodnih romana?

Vi ste, gospodine Jovaniću, sramota, ne samo za srpsku književnost, koju obeščašćujete samim nazivanjem sebe srpskim književnikom, već i za književnost uopšte, jer je sasvim očigledno da ne razumete šta ona predstavlja i koliko vredi. Naravno, u pitanju je književnost kao pojam, čiji Vi ni najmanji deo nemate pravo da budete, jer je prava književnost, kao i istinsko stvaranje u okviru nje i ispoljavanje emocija i mišljenja putem reči, nešto za Vas nedostižno i nepojmljivo. Ja sam prošao kroz to neprijatno iskustvo čitanja jednog od Vaših romana (po formi i književnoj definiciji bi zaista mogli da se svrstaju u ovu vrstu književnog stvaralaštva) i zaista ne vidim realan razlog za to Vaše oduševljenje sopstvenim delima. Ako ste čovek koji je pročitao makar esencijalna dela naše i svetske književnosti, svakako će Vam biti jasno da je potrebno mnogo više od onoga što ste Vi učinili da biste se mogli nazvati književnikom. Vi titulu pisca (koja zaista jeste titula, a ne zanimanje, kako ste naveli u svojoj ličnoj karti foruma) još više sramotite ovom bezveznom temom, kojom književno stvaralaštvo svodite na marketing i prekraćivanje vremena. Ono što je najbitnije je da treba da znate da je to ipak više uvreda za ljude koji umeju da cene vrednosti umetnosti i makar delicem svoga bica je razumeju, nego za samu umetnost, jer joj Vi ipak ni jednim svojim delom ne možete nauditi.

P.S. Roman "Don Kihot" Migela de Servantesa Saavedre je proglašen za delo milenijuma i sama ta činjenica, kao i utisak stečen tokom čitanja istog, ne dozvoljava mi da se usaglasim sa Vašom konstatacijom da je pomenuti pisac pisao "gluposti" i "ludosti".

Najpre o Servantesu i o glupostima i ludostima Don Kihota. Naravno da su to bile gluposti i ludosti junaka dela , i da ste makar malo razmislili pre nego ste odreagovali posumnjao bih da se radi zaista o nekom valjanom kriticaru. Samim tim sto vam je ovo prva poruka na forumu , sa ovako neodgovarajucim pseudonimom , govori mi samo jedno , predpostavljam da ste neko sa kojim sam zbog prostote , vec obrisao patos. Kao drugo , Pregledajuci knjigu "KO je KO"-pisci iz Jugoslavije 1994, koju je priredio Milisav Savic , nisam primetio Vase ime ni medju piscima ni medju kriticarima , ali zato na strani 99 pise " Jovanic Goran Smederevo , romansijer-Spasenje duse 1993." Toliko o vasoj kritici.

Uzasno mi idete na zivce, ali u intervalima, sto je dobro, jer ostajem pri pracenju Vase visprene teme,intrigirate me! Eto, doslo mi to da Vam kazem, iako nisam u knjiGi "Ko je ko", ko je gde, ko je kome gde, ko je kome u i ko kome viri iz! Mislite o tome kada budete razradjivali temu "Kako se izboriti sa sopstvenim mediokritetom"

Pozdrav,
Svetlana

P.S. I jos dobijate besplatnu ideju za roman
P.S.S Da li je gore pomenuta i sama mediokritet ili intrigant, provokator?

Svaka čast na angažovanju i trudu uloženom u rasvetljavanje mog identiteta i zanimanja, ali spomenute, 1994. godine, kada je objavljena ta čuvena knjiga na koju se sa tolikim ponosom pozivate, a koja, opet, ne predstavlja nikakav relevantan dokaz Vaših literarnih sposobnosti (da ne kažem-nesposobnosti), ja sam, gospodine Jovaniću, imao manje od 9 godina, te ne čudi činjenica da se moje ime zaista ne spominje. Da je neko drugi u pitanju, priznajem da bih bio iskreno polaskan, iako pogrešnom, identifikacijom književnog kritičara, ali, uzimajući u obzir da Vi ne poznajete ni osnovna gramatička pravila i u svakom svom izlaganju, pa tako i u svojim delima, nudite čitaocima bogat pregršt najrazličitijih pravopisnih grešaka, a u isto vreme sebe smatrate književnikom, ne čudi me Vaša procena mog zanimanja, jer Vas smatram krajnje nekompetentnim i po tom pitanju.

voyager:
Svaka čast na angažovanju i trudu uloženom u rasvetljavanje mog identiteta i zanimanja, ali spomenute, 1994. godine, kada je objavljena ta čuvena knjiga na koju se sa tolikim ponosom pozivate, a koja, opet, ne predstavlja nikakav relevantan dokaz Vaših literarnih sposobnosti (da ne kažem-nesposobnosti), ja sam, gospodine Jovaniću, imao manje od 9 godina, te ne čudi činjenica da se moje ime zaista ne spominje. Da je neko drugi u pitanju, priznajem da bih bio iskreno polaskan, iako pogrešnom, identifikacijom književnog kritičara, ali, uzimajući u obzir da Vi ne poznajete ni osnovna gramatička pravila i u svakom svom izlaganju, pa tako i u svojim delima, nudite čitaocima bogat pregršt najrazličitijih pravopisnih grešaka, a u isto vreme sebe smatrate književnikom, ne čudi me Vaša procena mog zanimanja, jer Vas smatram krajnje nekompetentnim i po tom pitanju.

Pre nekih cetri do pet godina , po pojavljivanju novog albuma Zdravka Colica , pojavilo se nekoliko negativnih kritika , u kojima je prednjacio jedan poznavalac njegove muzike , otprilike tvojih godina. Nije bilo bitno to sto je Zdravko propevao pre njegovog rodjenja , niti sto je iza sebe imao na stotine hitova , njegov album je bio "potpuni promasaj". Naravno. Ispostavilo se kasnije , da je sve do jedne pesme narod prihvatio sa odusevljenjem.
Ovo pisem jer je ovo zapravo sukob generacija. Posto si godiste takvo da mi mozes biti sin , reci cu ti i ovo , sa krajnjom uzdrzanoscu. Tvoja generacija ovo cita i tumaci :"Sta ovaj matori opet k..." Oni sto su desetak godina stariji , mudro cute jer nisu ni tamo ni ovamo. Moja generacija bi na ovo rekla:"Ako je odgovorio tom balavcu." Oni sto su stariji od mene desetak i vise godina , sad komentarisu:" Sta se ovaj zamara sa forumom i slinavim balavcima." Ja se nazalost zamaram , jer sam na forumu stekao nekoliko dobrih prijatelja. Sto se tice moje nepismenosti , mislim da sam vec jednom odgovorio. Ne zamaram se s tim. Zasto? Talenat ne cuci u cistom filtriranom pisanju. Za to postoje lektori i korektori , koji primaju platu. Moj prvi lektor i korektor Svetlana Bozickovic , koja sada zivi u Americi , rekla mi je jednom prilikom. "Medju nama korektorima ispredaju se price o "nepismenosti Crnjanskog. Medjutim one ne mogu umanjiti velicinu njegovog dela. Vase je da pisete , nase da ispravljamo. I to je tako svugde u Svetu."
Za kraj , ja na ovakve opaske ne zelim da dalje odgovaram , pogotovo ne dami koja misli da nama van Beograda viri nesto iz d... Mislim da sam sa ovim odgovorom zavrsio sa forumom. Kolege i prijatelje koje sam do sada upoznao , obavestavam da mi i dalje mogu pisati na licnu postu. Cisto za njih informacija , da sam pred potpisom ugovora o stampanju poslednje knjige za trziste Amerike. Ostale , koji posle ovakvih komentara jos zele da se upoznaju sa mojim radom , pozivam na pomenutu promociu u Beogradu.Cao!

e pa sad ga stvarno pretera!
sukob generacija my ass! pa kako se generacijom Servantesa nije sukobio, majke ti?
ili Dostojevskim, Heseom....?

sto se tice pismenosti, potpuno je neverovatno da jedan pisac smatra da to nije bitno! ali posto ti ocigledno nista ne razumes i svaku kritiku shvatas kao osvetu nekog "sa kim si obrisao pod" (sta si ti, bokser?), ne vredi se sa tobom raspravljati.

ne znam samo kako te ovde pustaju da se tako bezobrazno reklamiras. ti verovatno smatras da Krstarici cinis cast svojim pojavljivanjem?

Gospodine Jovaniću, prosto je neverovatno kako svakim svojim odgovorom potvrđujete svaku reč kritike koju Vam upućujem. Na Vašu žalost, u pitanju nije nikakav sukob generacija, kako ste napomenuli, niti Vaš očinski pristup u poslednjoj poruci može izbrisati onaj nadobudan i primitivan stav iz poruke pre nje, ali meni je jasno zbog čega Vi ne razumete o čemu ja govorim i zašto moje kritike uspevate da doživite samo kao napad mladje generacije koja, samom činjenicom što je mladja, gubi svaku mogućnost da na bilo koji način prodre u bogat filozofski i literarni sloj Vaših dela. Tu, naravno, ponovo grešite, jer, kao prvo, ja sam se ovde oglasio braneći lične, a ne stavove svoje generacije, a, kao drugo, smatram da sam upoznat sa nemalim delom zbirke najvrednijih književnih kreacija i da umem da procenim, vrlo jednostavnim upoređivanjem, vredi li nešto ili ne. Samim tim što težim ka negovanju pravih vrednosti, kako u umetnosti, tako i u drugim poljima ljudske delatnosti, smatram Vaše postupke (na primer, ovu temu, koja prevazilazi meni poznate granice ljudske gluposti) direktnom uvredom za svakog čoveka koji zna šta je prava književnost, umetnost i šta je, zapravo, potrebno biti i učiniti, pa zaslužiti titulu književnika. Vi toliko naivno i lakomisleno shvatate i prihvatate sve to, da uopšte ne čudi Vaša nespretnost prilikom izražavanja, niti nemogućnost da makar prikrijete svoj doživljaj književnosti kao marketinga i pisanja kao razonode. Braneći se od mojih i tuđih kritika, nigde niste spomenuli u čemu se, zapravo, sastoji književna vrednost Vaših dela (pod uslovom da je ima), već se uvek naivno skrivate iza, za Vas povoljnih, kritika nekih drugih ljudi u koje gledate kao u bogove zbog dr i mr obeležja koja nose uz svoja imena. Ipak, ono što se probija u celoj ovoj priči kao najgori njen deo je, u stvari, činjenica da najmanji deo krivice pripada Vama i da ste i Vi sami žrtva takvog društvenog poretka koji, zarad niskih i prostih materijalnih zadovoljenja, baca u blato sve ono što čoveka čini uzvišenim bićem, sve lepote koje on može da stvori. To je prokletstvo koje oduvek prati umetnost i čiji ste Vi mali, ali ne nevažan deo.

PLAUDITE, ACTA EST FABULA !

Bilo mi je zadovoljstvo da iz prikrajka pratim ovu raspravu. I moram da kazem da sam na ovoj stranici nashao neiscrpni izvor inspiracije. Jedan tip post - post modernistichkog stvaraoca, jedan primer savremene degradacije knjizevnosti, novelistike posebno. Slom i poslednjih ostataka verovanja u vishu vrednost umetnosti. Ima svega i svacega, od uticaja marketinga, globalizacije, post imperijalizma, savremene amero-literature, uticaja filma ... Milion nivoa u ovom specifichnom sluchaju. Izvestan kulturoloshki fenomen ! Ako iko bude napisao pripovetku, roman sa slichnom tematikom, zamolio bih ga da mi poshalje na moju privatnu adresu, bicu vishe nego zahvalan.

Dakle, u zemlji Srbiji se pise 100 romana u toku godine. Pochinjem da verujem da je manja chast biti knj. kriticar, recimo clan zirija Ninove nagrade, nego shto je muka i tezak zadatak. Igrom sluchaja ne mogu prochitati romane dotichnog gospodina, ali me njegova lichnost, kao tip, fascinira. O knjizevnoj vrednosti romana, drugi put, uz izvinjenje, naravno.

Napisah, APLAUZ ! A opet, nadam se da nije kraj.

I sada se prisecam izjave jednog od nashih poznatijih kriticara, cije ime bih da izostavim, a koji je na izvesnom predavanju o stanju savremene srp. knjizevnosti, sa sebi svojstvenom ironijom izgovorio sledece :

Molim vas, ako pozelite da napisete roman, razmislite jos jednom, pa zatim jos jednom, pa jos jednom. Postedite nas !

Ova izjava mi jedno vreme nije bila jasna, ali sada mi se cini da razumem o cemu se radi. Gospodo, nije u pitanju samo dobra volja!

Dakle ovako , obracam se Voyageru, koji je usao u forum 5 jula zbog mene, zatim Ambroziji , koja je usla u forum 7 jula , takodje zbog mene i Anakin odnosno Danici koja je takodje umetnica na zalost.
Zapravo , obracam se jednoj te istoj osobi Danici ili Anakin koja je u formi foruma kao polip zakacena na ovu temu ravno devetnaest puta , i jos nekoliko u vidu licnih poruka. Citiracu samo neke od njenih izjava:
20. aprila:"Nadobudni skriboman";
25 aprila:"Reklamiras se";
4.maja:" Grafoman";
6. maja:" Provociram;arogantni stav; nedostatak zelje da prokrstarim po ostalim forumima; arogancija; bahati upad sa zahtevom da mi se da ideja";
17. jun: "Jel ti zajebavas ovde ljude ili sta?";
18. jun: "zahtevas ; vredjas; reklamiras se a sve bez pokrica";
A u okviru licne poste;" Egocentrizam , bahatost , diletantski prizvuk" i "Meni je sad definitivno jasno da uopste nisi imao nameru da se upoznas sa mnom , nego si hteo da ti NE DOLAZIM NA TEMU i da te ne ZEZAM."

Zapravo , skinuo sam te iz licne poste , zato sto to ne zasluzujes. Ja bez obzira na to cenim tvoj umetnicki rad , tj. zalaganje da to neko primeti , jer znam da je umetnicima tesko. I zao mi je sto ides u Ameriku , jer nije izlaz bezati , vec boriti se. Drago mi je sto jos neko kao ti voli knjizevnost , slikarstvo i muziku. Zaista sam mislio da mogu da iz tebe izvucem pozitivan duh , ali rekao sam ti , da nemam vremena za iznurivanje. Prijateljstvo je kad prijatelju pruzas zadovoljstvo i pijetet , a ne kad mu neprestano popujes. Pametovanje se bogami dobro naplacuje. To rade savetnici , advokati , psiholozi i konsalting menadzeri. Ali oni nisu nasi prijatelji , vec vrece bez dna i pokretni novcanici. Kad ti neko kaze da ne zeli vise prijateljsko dopisivanje , to ne znaci da trebas da ga obaspes podmuklim udarcima i licemernim stavovima , vec da treba da se menjas , kako bi nekog novog , potencijalnog prijatelja zadrzala.
Sto se mene tice , ja sam rekao da vise necu na ovaj nacin da komuniciram , i to najvise zbog tebe. 8) :wink: :!: :!:

editovanje licnih poruka je najgore krsenje forumskih pravila. imas srece sto ja ne zelim da padnem tako nisko pa tvoje privatne poruke necu editovati. bez obzira na forumska pravila, postoji valjda i neka kultura ponasanja i licno vaspitanje.

sto se tice mojih stavova, ja stojim iza njih. reci clanu foruma koji je ovde godinu dana duze od tebe da je polip je blago receno glupo. da ne ulazim dalje u to.

a u vezi iznosenja mog privatnog zivota ovde...to govori o tebi mnogo vise nego sto mislis. stavise, potvrdjuje sve negativne stavove koje su ovde ljudi izneli.

a sad malo o bezanju u Ameriku...
vidis, ja sam dobila punu stipendiju za postdiplomu i posao profesora na fakultetu. samo je neko poput tebe u stanju to da proglasi za neuspehom. ali posto sam ja sasvim dovoljno sigurna u svoje sposobnosti i postignuti uspeh, nemam potrebu da pricam o tome u detalje.
sto se tice nase intimne prepiske koju si ti zapoceo (a cilj si sam napisao, i dalje stojim iza toga) vec sam ti rekla...ja na taj nacin ne umem da razgovaram niti da se druzim. ti meni nabrojis svoje svekolike uspehe pa ja tebi svoje....? smesno....
ja sam sa tobom pokusala da razgovaram o pisanju i ti nisi odreagovao.
a sto se tice pisanja, moja prica se upravo filmuje...za to nisi pokazao, kao pisac, ni trunku interesovanja. zapravo, ja ne znam ni sta tebe zapravo interesuje jer mi nisi postavio ni jedno suvislo pitanje. da razgovaram o marketingu i biznisu ne umem jer nisam iz te struke. vec sam ti rekla da mislim da smo dva potpuno razlicita sveta. mene biznis i price da si zakasnio na svoju promociju jer si ugovarao poslove sa naftom zaista ne interesuje.
i naravno, sve to to ne daje za pravo da radis ovo sto si upravo uradio.
budi covek za pocetak....mozda jednom postanes i pisac.

Pravila si krsila dosad ti. Morao sam da te isteram iz te rupe , odakle si slala otrovne strele prema meni. Uostalom u vezi tvog dela , detalje si rekla devojci koja te je o tome pitala odmah po iznetoj informaciji. Ni jednom do sada nisam izneo licnu uvredu na tvoj rad , ne zbog toga sto se ne razumem , vec zato sto tvoje delo nije doslo u moje ruke. Kako je moguce da jedna buduca profesorka zna sve o delu ili delima bilo koga pisca , kad ih nije ni procitala. Te pausalne ocene , jednostavno ne idu sa onim sto si sada iznela. Moze biti da si "stara na forumu", ali to ne opravdava rusenje necije reputacije iz besa , hira ili neuspelog druzenja. Ono sto sam shvatio je da si stalnim upadicama htela da se nametnes kao ekspert za potonje druzenje , ali ti je promaklo da ponekad za druzenje nije adekvatno da nogom nameces stav , pogotovo ne kod ljudi koji imaju izgradjene stavove. Meni je iz pocetka bilo drago da za prepisku imam obrazovanog i emancipovanog sagovornika , ali posto mi je za skoro svaki kontakt trebao sirom otvoren kisobran , usled nepotrebne paljbe i pluvacine , naravno da sam morao da povucem potez pokusaja sprijateljavanja , koji na zalost nije uspeo. Sada se izvinjavam zbog malopredjasnjeg iznesenog cinjenicnog stanja , jer naravno znam da ti je zbog toga tesko , bar kao meni kada si se koristila podmuklostima da me diskreditujes. Ja bar umem da kazem izvini , i znam da cenim tudje delo , jer svako delo , ma kakvog kvaliteta je proizvod necijeg rada a ponekad i ponizavanja. Zbogom Danice .
P.S. Ovo bi izvinjenje trebalo da znaci da se zakopaju ratne sekire.

prvo da razjasnimo o kakvom neuspelom druzenju pricas...
koliko mi se cini, ja sam ti jasno stavila do znanja da smo nas dvoje dva sveta...samim tim, ne zudim da se druzim sa tobom. nadam se da smo to razjasnili...

dalje...sam se diskreditujes od kad si postavio temu na forum....prvo i osnovno - nepoznavanjem pravopisa...drugo, ali ne manje bitno - nedostatkom ideje....
ovo te diskredituje kao pisca automatski, ja ti tu niti pomazem niti odmazem...a nisam jedina koja ti je ovo rekla.
ako ti sam, kao pisac, smatras da pravopis nije bitan i da ideja moze da bude tudja i pokupljena sa foruma, ja gubim svaku zelju da procitam tvoju knjigu. ako ti je sama sustina (ideja) i nacin izrazavanja (jezik), sto je kljucno u knjizevnosti (ne mogu da verujem da ovo pisem) manje bitni od tiraza i promocija, ja definitivno o tebi kao knjizevniku (umetniku...kako hoces) ne mogu imati dobro misljenje.

a na pitanje Zasto ti pises nisam dobila odgovor...

Pre zatvaranja ove teme , podseticu saradnike da u sredu mogu doci na promociju moje nove knjige "Kad otpisani uzvracaju". Promocija ce biti u Udruzenju knjizevnika Srbije , tacno u dvanest sati , u Beogradu. Udruzenje se nalazi u Francuskoj sedam . Ulica polazi od konja i spusta se na dole (za one koji nisu iz Beograda). Ko zeli da dodje i pri tome dobije jednu ud mojih knjiga , trebalo bi da se do srede javi ili na ovu temu ili kratko putem licne poste. Posle promocije ce najzad izaci moj sajt , sto znaci da necu na dalje drzati ovu temu.Cao svima. Neka mi neko ne zameri. :?: :!: :idea: :idea:

Gorane, trebao bi da znaš da se veličina književnosti meri veličinom onih koji je stvaraju, da se velike ideje rađaju u dubinama piščeve duše i da mu za to ne trebaju ideje spolja, nego ispunjenje iznutra i istrajnost i održivost namere. Dalje, trebao bi da znaš da sukob generacija ne postoji kad su u pitanju velika dela, poput Markesa, Dostojevskog, Tolstoja, Hese-a ili Servantesa. Takođe, kućno vaspitanje je elementarno i za vaspitavanje sopstvenih književnih dela, jer kakvi smo mi...pisci, kao ljudi, takva će nam i dela biti, ili nekulturna, isprazna i plitka ili mudra, razumna i duboka.
To što se većini ljudi sa foruma ne dopada ova tvoja tema i što smo pomalo iritirani tvojim sarkazmom i samoljubljem, ne znači da smo protiv tvog dela, nego protiv tvog ponašanja, koje je zaista krajnje površno. Neverovatno je da pisac koji traži ideje od drugih pisaca tvrdi kako je on uspešan i kako je kritika na njegovoj strani. Što se tiče UKS-a mislim da se i ono degradiralo zajedno sa vremenom u kom živimo. Danas većina pisaca za koje skoro niko nikad nije ni čuo, umišlja da je neko samo na osnovu plaćene kritike i veza.

A što se tiče tvoje uspešnosti, čestitam ti na tome, ali i dalje nisam motivisana da kupim bilo koje tvoje delo, imajući u vidu ratoboran stav njegovog autora prema onima koji mu upućuju opravdane kritike.

Ali naravno teže je savladiva lekcija spuštanja sopstvenog ega, zar ne? 8)

Slucajno sam ovde, a i slucajno sam spisateljica (sa vec objavljenim kojekakvim knjizicama) i zaista sam zapanjena, kao i vecina ljudi koji su procitali tvoj "poziv za pomoc". Najcrnje je sto takvi kao ti najcesce odu u kriticare i onda iz te branse sole pamet drugima kako treba pisati, a ono sto sami napisu, to je bogu plakati. Da preduhitrim ironicne opaske, moje pisanije je prilicno dobro cenjeno od strane kriticara, te sa njima nemam problema (dobitnik sam,cak, i raznih nagrada i za roman i za price). No, da se vratim na temu: da si po vokaciji stvarno pisac, imao bi tema i ideja na pretek, jer bukvalno sve moze biti tema za pricu ili roman.
Sto rece neko na ovom mestu, bolje se batali pisanja, nisi ti iz te price.

Pozdrav svima!Pratim vašu maratonsku raspravu od samog početka i više jednostavno nisam mogao da izdržim a da se ne uključim sa par jednostavnih pitanja.
Gospodine Jovanić,ko je vaš misteriozni izdavač,da li tako nešto zaista postoji?I da li je moguće da tema o otpisanima još ima svoju publiku,kojoj je to poulaciji čitala 8) ca namenjeno? I za kraj,ako nisam previše znatiželjan,želeo bih da znam naslove vaša tri prethodna ostvarenja? Imam neverovatnu želju da pronađem iste i da ih pročitam,ko zna možda se prijatno iznenadim i otkrijem kako vaša cinična prepotentnost ima pokriće.Nazdravlje.
PS.Puno pozdrava za Tihog i Prleta! 8)

Back