trnova_ruza
Zainteresovan član
- Poruka
- 125
U najblizem okruzenju imam psihijatrijskog bolesnika. Pre nekih sest meseci bio je hospitalizovan, po prvi put u zivotu. Boravio je u bolnici nesto vise od mesec dana, sto je bio zacudjujuce brz oporavak, obzirom na stanje u kom je primljen na lecenje. Pokazivao je znake patoloske ljubomore, od one najbanalnije, prema svom bracnom partneru (sa sve sumanutim idejama o tome da je zrtva partnerove preljube), pa do toga da je bio smrtno ljubomoran na sve ljude koji su u bilo cemu bili uspesniji od njega. Uz to je vrlo kompleksna licnost, nesalomiv karakter i visok koeficijent inteligencije. Osoba sa vrlo traumaticnom detinjstvom (majka koja je patila od depresije izvrsila samoubistvo, otac doveo macehu-u pravom smislu te reci, koja mu do danasnjih dana, a narocito posle smrti njegovog oca, zagorcava zivot). Otac je troje odrasle dece, koja su svako po sebi vrlo kvalitetne licnosti (okolina kaze, za primer u svakom pogledu) i suprug zene koja je majka, supruga i domacica u pravom smislu tih reci.
Nakon izlaska iz bolnice imao je manjih uspona i padova (doktor je rekao da se radi, u sustini, o duboko depresivnoj licnosti), svi mi oko njega se svojski trudimo da se krize prebrode na najbezbolniji moguci nacin. Redovno je odlazio na kontrole. U pocetku je uvek neko iz porodice odlazio sa njim, a onda je pokazao vrlo odlucan stav da na kontole odlazi sam. To traje poslednja dva meseca. Uzima terapiju redovno (uglavnom su to antidepresivi, ali postoji vrlo opravdana potreba da mu se s vremena na vreme da 'haloperidol' u obliku kapi). Sto se 'haloperidola' tice zvanicno mu je ukinut pre dva-tri meseca, a njegov stav po pitanju uzimanja tog leka je da mu je nepotreban, da on nije slucaj za tu vrstu terapije.
Poslednjih nekoliko dana pokazuje znake krize ozbiljnije od svih do sada (mislim na period od izlaska iz bolnice), do toga da preti zlocinom ukoliko neko ponovo pokusa da ga 'strpa u ludnicu'.
MOLIM ZA SAVET, POMOC! Kako reagovati sada kada je njemu proces odlaska u bolnicu sada vrlo jasan i poznat?!
Nakon izlaska iz bolnice imao je manjih uspona i padova (doktor je rekao da se radi, u sustini, o duboko depresivnoj licnosti), svi mi oko njega se svojski trudimo da se krize prebrode na najbezbolniji moguci nacin. Redovno je odlazio na kontrole. U pocetku je uvek neko iz porodice odlazio sa njim, a onda je pokazao vrlo odlucan stav da na kontole odlazi sam. To traje poslednja dva meseca. Uzima terapiju redovno (uglavnom su to antidepresivi, ali postoji vrlo opravdana potreba da mu se s vremena na vreme da 'haloperidol' u obliku kapi). Sto se 'haloperidola' tice zvanicno mu je ukinut pre dva-tri meseca, a njegov stav po pitanju uzimanja tog leka je da mu je nepotreban, da on nije slucaj za tu vrstu terapije.
Poslednjih nekoliko dana pokazuje znake krize ozbiljnije od svih do sada (mislim na period od izlaska iz bolnice), do toga da preti zlocinom ukoliko neko ponovo pokusa da ga 'strpa u ludnicu'.
MOLIM ZA SAVET, POMOC! Kako reagovati sada kada je njemu proces odlaska u bolnicu sada vrlo jasan i poznat?!