Trazenje loseg u ljudima

Da bi covek bilo sta spoznao, on to mora imati u sebi.
Da bi znao sta je lose, moras prvo znati sta je dobro. Jer lose je samo negacija i nedostajanje dobrog.
Ako znas sta je dobro, onda to imas u sebi. Onda si dobar.
Dobar covek nece traziti lose.

Uplasen hoce.

Primetio sam da postoje ljudi koji obicno traze najgore u ljudima koje video kao potencijalne prijatelje, partnere tj. u ljudima sa kojima zele neki dublji odnos.
Primera radi, neka osoba trazi da li imate neke poroke, analizira vase stavove, nacin ponasanja, razmisljanja, jednostavno trazi nesto lose, sto joj se ne svidja i kada to nadje, precrta vas sa liste.

Moje pitanje je, cemu trazenje mana i prvenstveno fokusu na mane drugih? Da li je to neki odbrambeni mehanizam, ili ti ljudi jednostavno imaju neke "kriterijume" sa kime zele da se druze i uspostavljaju neke znacajne odnose, ili misle da su oni najbolji, najsavrseniji, pa druge mere prema sebi, ili je nesto drugo u pitanju?

Trazite li vi neke mane i drugima i zasto, i kako prihvatate to kada neko ima neke osobine, ili se ponasa na nacin koji se vama iz nekog razloga ne dopada, kosi sa vasim nacinom zivota, moralnim ubedjenjem ili sta vec?
Kako reagujete ako je tu osobu vidite samo kao poznanika, drugara, potencijalnog prijatelja ili partnera?

Obicno je u pitanju oprez. Ne zelis da zaposlis neku poremecenu osobu koja ce ti sravniti posao sa zemljom, koji si ti mukotrpno gradio. A ne zelis da ispitujes srecu sa bivsim lopovom. Čast svakome, ali na veresiju daje samo budala.

Primetio sam da postoje ljudi koji obicno traze najgore u ljudima koje video kao potencijalne prijatelje, partnere tj. u ljudima sa kojima zele neki dublji odnos.
Primera radi, neka osoba trazi da li imate neke poroke, analizira vase stavove, nacin ponasanja, razmisljanja, jednostavno trazi nesto lose, sto joj se ne svidja i kada to nadje, precrta vas sa liste.

Moje pitanje je, cemu trazenje mana i prvenstveno fokusu na mane drugih? Da li je to neki odbrambeni mehanizam, ili ti ljudi jednostavno imaju neke "kriterijume" sa kime zele da se druze i uspostavljaju neke znacajne odnose, ili misle da su oni najbolji, najsavrseniji, pa druge mere prema sebi, ili je nesto drugo u pitanju?

Trazite li vi neke mane i drugima i zasto, i kako prihvatate to kada neko ima neke osobine, ili se ponasa na nacin koji se vama iz nekog razloga ne dopada, kosi sa vasim nacinom zivota, moralnim ubedjenjem ili sta vec?
Kako reagujete ako je tu osobu vidite samo kao poznanika, drugara, potencijalnog prijatelja ili partnera?

To je normalno ponasanje.
Ako ta osoba treba da ima uticaj na nas zivot... zelimo da vidimo i njenu losiju stranu, da ne bi bili iznevereni :aha:

Mislim da zdrava osoba ima kriterijume, koje je izgradila iskustvom.
I stvari preko kojih ni u kom slucaju ne bi presla.... do onih koje nisu tako dobre, ali bi mogla da tolerise ^^

Kada su prijatelji u pitanju... dosta sam tolerantna.. druzim se sa mnogim, i pokusavam da shvatim njihov zivot.
Tako je za sada... ne znam kako ce biti u buducnosti ^^

Kada je partner u pitanju, dosta sam stroga....
Trazim odredjene kvalitete, preko kojih ne mogu da predjem, vec u stratu.... pre nego i izadjemo na tu prvu kafu :lol:

nebitno je da li zeli da mi pomogne ili ne, znaci nebitno je da li su dobre ili nose namere -- to sto neko ima dobre namere ne znaci da utice dobro na mene
uostalom, nije problem toliko kritikovanje samo po sebi. kad sam raspolozan, nemam nista protiv. stavise, onda mi cak prija, jer je sa viskom energije sve pozitivno
ono sto iritira je kad skrenes coveku paznju na to i on se UVREDI i onda pocne jos vise da smara. to je problem.

sta me boli kur ac sto si se uvredio, tvoj problem majmune. doso si u moju kucu, nisi obratio paznju na stanje u koje se nalazim, popeo si mi se na ku rac, sa dobrom ili losom namerom nebitno, znaci NAPRAVIO SI LOS KORAK
i umesto da prihvatis to ko muskarac, znaci da ZACEPIS GUBICU I NESTANES, ti mi tu sad kmecis kako su to osnovna pravila kulture i statijaznam

Hah, pa ti si onda neke trolove puštao u kuću... ;]

Svi mi nosimo maske, i pokazujemo lepu stranu lica..Vremenom maska se polako kruni i otkriva.ono sto smo zeleli da sakrijemo.
Odnosi medju prijateljima i partnerima, dobijaju drugaciju boju, vidimo,i vide nas u drugom svetlu..ako mogu,i mozemo da to lice prihvatimo ,
dobro...ali maske se jos krune, do raspadanja..koju sliku sad ima,i imamo,??Mozemo li ..mogu li oni da prihvate ili ne..tu je cela mudrost.

Često je stvar u tome da su takve osobe lošije od vas i da ovakvim načinom ponašanja ustvari kriju sebe i pokušavaju sebe da uzdignu, vas da ponize. To im srećom uvijek ne uspijeva. Moj savjet- mišljenje bi bio obratiti pažnju na takve u samom startu i otkloniti ih iz svoje okoline, ako ste u mogućnosti. Teško je s ljudima...

tripuju da su psih.retko kad trazim mane kod drugih,oni koji mi idu na stopalo.

Pa osobu nisi prihvatio kada si prihvatio njene vrline, već mane. A da bi znao da li možeš da prihvatiš te mane (koje su za tebe mane), prvo moraš da ih upoznaš.
Mnogi se zajebu pa ne obrate pažnju na neke mane koje se posle ispostave kao ključne.
Naravno, onaj ko traži prijatelja bez mane, nikada neće imati prijatelja.

Back