Tragično iskustvo rumunske poljoprivrede u EU

Alberty

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.456
Tragično iskustvo rumunske poljoprivrede u EU - pouke za Srbiju

Ratko Karolić
četvrtak, 19. jul 2012 10:05

Srpska vlada i domaći stručnjaci bi trebalo što pre da preispitaju odluke bivše vlade u vezi domaće poljoprivrede i da uspostave novu strategiju za njen razvoj
foto: Rumunija ima 9,7 mil ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, a samo 1/3 je potpuno obrađena (http://www.prosvirom.com/news/opp_details.php?id_news=47)

U periodu pre II svetskog rata, Rumunija je bila drugi po veličini proizvođač hrane u Evropi.(1) Danas Rumunija uvozi oko 70 procenata hrane za svoje potrebe.(2)

Od ukupno 14,7 miliona hektara poljoprivrednog zemljista u Rumuniji, samo oko 10 miliona hektara je obradivo zemljište. Procena izvršena tokom 2008. godine utvrdila je da 6,8 miliona hektara plodnog zemljista nije obrađeno.(3)

Učešće poljoprivrede u rumunskom bruto domaćem proizvodu (BDP) je opalo sa 12,6% u 2004. godini na samo 6% tokom 2007. U odnosu na ukupnu veličinu zemljišta, prinosi žitarica u Rumuniji su znatno opali pa je zemlja u 2006. godini, na primer, proizvela svega 5,3 miliona tona pšenice i 8,6 miliona tona kukuruza.

Podaci ukazuju da je doskoro oko tri miliona Rumuna, ili skoro 30% radno sposobnog stanovništva, bilo zaposleno u poljoprivredi.

Među glavnim problemima rumunske poljoprivrede zvanično se pominju nedostatak fondova, fragmentacija poseda i erozija zemljišta, zastarela poljoprivredna tehnologija i neregulisan pravni status zemljišta.

Uvid na terenu donosi nešto precizniju sliku stanja:

- Oko dva miliona rumunskih seljaka ima posede od prosečno 2,7 hektara zemljišta;(2)

- U pojedinim regionima Rumunije skoro 35% zemljišta je po veoma niskim cenama prodato strancima - koji tu zemlju ne obrađuju;(4)

agri-rum-prot-s.jpg

Demonstracije rumunskih seljaka u Bukureštu protiv vladine poljoprivredne politike (2010.)

Otkriće britanske štampe

Nedavno objavljen članak u britanskom Guardian-u dodatno razotkriva neke od ključnih razloga izuzetno teškog stanja u rumunskoj poljoprivredi:(5)

- Od ukupno 6 milijardi evra poljoprivrednih subvencija koje dolaze u Rumuniju, skoro 51% sume dobija samo 0,9% farmi, dok ukupno 70% rumunskih farmi - ne dobija nikakve poljoprivredne subvencije!!!

- Hrana uvezena po bescarinskom režimu iz nekih EU zemalja - koje svojim farmerima daju višestruko veće poljoprivredne subvencije od onih koje dobijaju rumunski farmeri – je znatno jeftinija od one proizvedene u zemlji, što dovodi do propadanja rumunskih seljaka; treba reći da je ovde u pitanju klasičan damping, odnosno prodaja strane hrane na domaćem tržištu po cenama koje su niže od stvarnih troškova proizvodnje (zbog visokih subvencija).

- Tržište semena za poljoprivrednu proizvodnju u Rumuniji su, uglavnom, monopolizovale velike međunarodne kompanije (Monsanto, DuPont, Pioneer) koje stalno podižu njegovu cenu; seljaci ne mogu da koriste useve od ovog semena kao seme za sledeću setvu već svake godine moraju ponovo da ga kupuju od istih kompanija; iz ovakvog opisa u članku izgleda da se radi o genetski modifikovanom semenu (GM semenu) čijim korišćenjem su rumunski seljaci dovedeni u potpunu zavisnost od stranih kompanija.

Srpski seljaci i lažna tržišna utakmica

Ovo iskustvo rumunskih seljaka može da posluži kao pouka za srpsku poljoprivredu. Potpisivanjem SSP - Sporazuma o saradnji i partnerstvu sa EU, koji je potpisala bivša vlada Srbije, biće dozvoljena prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima od 2014. godine. Carine na uvoz strane, visoko-subvencionisane hrane u Srbiji već sada su znatno redukovane, što teško pogađa domaće poljoprivrednike.

Srpski seljaci, jednostavno, nisu pripremljeni za ovu lažnu tržišnu utakmicu:

- domaće poljoprivredne subvencije su višestruko niže od subvencija farmerima u većim evropskim zemljama koje izvoze hranu – što dovodi do nefer utakmice na štetu srpskih seljaka;

- domaće poljoprivredne subvencije u Srbiji ne prima skoro 90% poljoprivrednih gazdinstava: od 770.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji samo 60-80.000 gazdinstava prima subvencije.(6)

Zablude o poljoprivredi

Trebalo bi konačno ukloniti u srpskoj javnosti postojeće zablude o poljoprivredi, koje svesno ili iz neznanja šire neki domaći stručnjaci i agro-novinari - odnosno reći ono što je danas dobro poznato svetskim stručnjacima:

- mali posedi su jednako ili čak bolje produktivni od velikih poseda; u nekim zemljama sa razvijenom poljoprivredom prosečna površina poljoprivrednih gazdinstava je mala pa tako Italija, naprimer, ima oko 69% gazdinstava koja su manja od 5 hektara;(7)

- niske cene hrane iz razvijenih zemalja nisu rezultat većeg znanja i veštine njihovih farmera već dolaze od znatno viših poljoprivrednih subvencija njihovim farmerima - čime se veštački snižavaju cene poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu (posledice damping cena);

- insistiranje na što većim prinosima i intenzivnom korišćenju veštačkih đubriva i agrohemikalija dovodi do degradacije i erozije poljoprivrednog zemljišta; u svetu je degradacijom zemljišta obuhvaćeno oko 40% poljoprivrednog zemljišta, a na 25% površina je taj proces posebno izražen; degradacija zemljišta je najviše izražena u industrijski razvijenim zemljama pa zato EU zahteva da njeni farmeri ostave 7% poljoprivrednog zemljišta neobrađeno, da bi se zemljište oporavilo; zbog toga je EU zemljama potrebno dodatnih 7 miliona hektara u susedstvu, samo da održe postojeću proizvodnju;(7)

- Evropska zajednica uvozi više hrane nego što izvozi: ona izvozi hranu za čiju proizvodnju koristi oko 14 miliona hektara a uvozi hranu za čiju proizvodnju se koristi 49 miliona hektara – što znači da EU za svoje potrebe koristi 35 miliona hektara van granica EU;(7)

- uspostavljanjem niskih cena hrane na širem tržištu Evropska unija profitira dvostruko: po izuzetno niskim cenama uvozi znatno više hrane nego što izvozi; damping cenama hrane na tržištima siromašnih zemalja ona dovodi do propadanja njihovih malih farmera koji onda prodaju svoje zemljište strancima po izuzetno niskim cenama;

- poljoprivredno zemljište je praktično neobnovljiv prirodni resurs (jer se izuzetno sporo obnavlja) pa je zato neophodno uspostavljanje dugoročne strategije njegovog očuvanja; svetsko stanovništvo se ubrzano uvećava što zahteva sve veće količine hrane i stavlja poljoprivredu u red najznacajnih strateških sektora; klimatske promene, stalni porast cena energenata i komponenata za proizvodnju kao i degradacija poljoprivrednog zemljišta ozbiljno ugrožavaju svetsku proizvodnju hrane što zahteva uključivanje mnogo većeg broja i profila stručnjaka za uspostavljanje strategije održive poljoprivrede – na globalnom i na lokalnom nivou; neophodno je znatno veće ulaganje u poljoprivredu da bi se ona pripremila za sve teže uslove koji je čekaju u skoroj budućnosti.

Srpske maline poznate kao najbolje na svetu ali svake godine otkup se obavi tek posle demonstracija malinara

Srpska vlada i domaći stručnjaci bi trebalo što pre da preispitaju odluke bivše vlade u vezi domaće poljoprivrede i da uspostave novu strategiju za njen razvoj. U protivnom, teške posledice dosadašnje poljoprivredne politike dovešće do katastrofalnih posledice po domaću proizvodnju hrane. Zaista je čudno da sve veći broj ljudi u Srbiji uviđa danas koje su ekonomske posledice otcepljenja Kosova a da nije svesno da uskoro može da izgubi još značajniji domaći resurs – srpske oranice.

Reference:

1. – http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Rumania

2. – Dragocena rumunska iskustva

http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=849

3. – http://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Rumania

4. – Stari rumunsko selo

http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=847

5. – Romania must not sell out traditional farmers to the biotech giants –

www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/10/romania-smallholder-farmers

6. – Bez zurbe u integracije –

http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=856

7. – Ratko Karolic: Politika hrane ili zamracenje nad srpskim oranicama

www.standard.rs/ratko-karolic-politika-hrane-ili-zamracenje-nad-srpskim-oranicama.html

• Podržavam
Reactions: 27E
Nipošto Srbija ne sme da dozvoli da stranci kupuju poljoprivredno zemljište.

Poljoprivreda je ključ za rešavanje dva glavna pitanja, nezaposlenosti i nataliteta.

Ko to da spreci? sve juznije i istocnije od Jagodine je gotovo pusto a sela u Vojvodini se prodaju bud zasto,pasulj uvozimo iz hrvatske a uskoro cemo i brasno. To je propala stvar.Nametnuli su da seljak bude obucen kao kosmonaut da bi proizvodio sir i jaja a svinje su nam pod rizikom kuge ..samo da bi uvoznici trljali ruke a seljak digao ruke od prizvodnje.

Tragično iskustvo rumunske poljoprivrede u EU
Ljudi mani te se gluposti.
Kakva poljuprivreda kakvi bakraci.

Trebate da znate da razvijene evropske i svetske drzave manje od 5% BDP-a zasnivaju na poljoprivredi. A mnoge manje i od 2%.
Nema bogate i razvijene drzave kojoj poljuprivreda zauzima 20-30% BDP-a. Zemlje gde je poljoprivreda tako znacajana su nerazvijene, uglavnom se radi o veoma nerazivijenim i siromasnim drzavama.
Poljoprivreda zauzima toliko bdp-a zato sto nemaju industriju i treci sektor. Tamo gde je jaka industrija ona je preuzela bdp medjutim danas sve je veci znacaj treceg sektora.
Jedna tojota ili samsung mogu da otkupe celu godisnju poljoprivrednu proizvodnju Srbije, i jos da im ostane novaca na pretek.
Prema tome okrenimo se industriji, trecem sektoru. IT je sansa.

Da se razumemo treba razvijati i ulagati u poljoprivredu, treba je podici na svetski nivo. Ali poljuprivreda nam ne sme biti primarna u drzavi. Treba ojacati industriju.

u Francuskoj, Austriji, Holandiji i Italiji 2 % je ucesce poljoprivrede u bdp-u
Spaniji 3%
Tanzaniji 27%
Togo 43%
Sudan i Gana 27%
Nepal 38%
Obala Slonovace 24%

Nipošto Srbija ne sme da dozvoli da stranci kupuju poljoprivredno zemljište.

Poljoprivreda je ključ za rešavanje dva glavna pitanja, nezaposlenosti i nataliteta.
Kljuc da postanemo drzava razvijena poput sudana.
Kljuc za nezaposlenost, veci standard je industrija. Odnostno njeno ozivljavanje.
Sto se tice nataliteta, on nije u vezi sa bogatstvom i standardom. Siromasnije drzave imaju veci natalitet od bogatih. Bogate porodice imaju u proseku manje dece od siromasnih.

Srpske maline poznate kao najbolje na svetu ali svake godine otkup se obavi tek posle demonstracija malinara

Srpska vlada i domaći stručnjaci bi trebalo što pre da preispitaju odluke bivše vlade u vezi domaće poljoprivrede i da uspostave novu strategiju za njen razvoj. U protivnom, teške posledice dosadašnje poljoprivredne politike dovešće do katastrofalnih posledice po domaću proizvodnju hrane. Zaista je čudno da sve veći broj ljudi u Srbiji uviđa danas koje su ekonomske posledice otcepljenja Kosova a da nije svesno da uskoro može da izgubi još značajniji domaći resurs – srpske oranice.

Ovih malinara mi je pun ku*ac.
OK, aj poljoprivrednici dobijaju subvencije (nase novce, one iste koje smo mi platili kao razne poreze, daje se njima) al ok. I posle blokiraju puteve kao nesto nezadovoljni.
Vidi i ja bih da imam privatan biznih i hocu da sam odredjujem cenu svojih proizvoda i usluga (umesto trzisno) i pri tom da ukoliko drzava nece da otkupi proizvode iz moje npr prodavnice po cenama koje sam odredim, onda blokiram put. Moze tako?
Jer ja hocu da drzava to otkupi bas od mene po ceni koja meni odgovara.

Ovih malinara mi je pun ku*ac.
OK, aj poljoprivrednici dobijaju subvencije (nase novce, one iste koje smo mi platili kao razne poreze, daje se njima) al ok. I posle blokiraju puteve kao nesto nezadovoljni.
Vidi i ja bih da imam privatan biznih i hocu da sam odredjujem cenu svojih proizvoda i usluga (umesto trzisno) i pri tom da ukoliko drzava nece da otkupi proizvode iz moje npr prodavnice po cenama koje sam odredim, onda blokiram put. Moze tako?
Jer ja hocu da drzava to otkupi bas od mene po ceni koja meni odgovara.

Tu si potpuno u pravu, često poredim proteste malinara sa nekim eventualnim protestima pužara ili golubara.
Ako se malina ne isplati, ne treba je proizvoditi ili treba obezbediti uslove za njeno čuvanje i preradu.
Kod nas u Banatu svaki seljak ima Kotarku koja košta isto kao mini hladnjača za individualne proizvođače maline.

Trebate da znate da razvijene evropske i svetske drzave manje od 5% BDP-a zasnivaju na poljoprivredi. A mnoge manje i od 2%.
Nema bogate i razvijene drzave kojoj poljuprivreda zauzima 20-30% BDP-a. Zemlje gde je poljoprivreda tako znacajana su nerazvijene, uglavnom se radi o veoma nerazivijenim i siromasnim drzavama.
Poljoprivreda zauzima toliko bdp-a zato sto nemaju industriju i treci sektor. Tamo gde je jaka industrija ona je preuzela bdp medjutim danas sve je veci znacaj treceg sektora.
Jedna tojota ili samsung mogu da otkupe celu godisnju poljoprivrednu proizvodnju Srbije, i jos da im ostane novaca na pretek.

Da se razumemo treba razvijati i ulagati u poljoprivredu, treba je podici na svetski nivo. Ali poljuprivreda nam ne sme biti primarna u drzavi. Treba ojacati industriju.

Spaniji 3%
Tanzaniji 27%
Togo 43%
Sudan i Gana 27%
Nepal 38%
Obala Slonovace 24%

Smatra se strategijom da drzava mora da ima oko 3%poljoprivrede zastupljenom u BDP-u.

Cudi me da Spania ima samo 3% jer Spanija snabdeva EU ( barem ovaj stariji deo)i vocem i povrcem, uvek sam mislila da je abrem 10%

Ne znam sta bi Srbija mogla da ponudi ovom zasicnom i jako razmazenom trzistu. Mozda psenicu ili kukuruz, ako joj nesto preostane.
Ostalo, nista.

Neko je pomenuo maline. Maline su luksuz, ja sam se cudila tom popustanju malinarima i nekakvim cenama koje oni zahtevaju od drzave Srbije.

Od kad se proculo da se od malina postaje milioner, zasadjeno je toliko malina da bi malinama mogao da se opskrbi ceo svet, a ne
samo Evropa.

Svet se menja.

Gase se fabrike televizora po EU, Veš mašine se prave na brodovima.

Tehnologija je postala dostupna , a radna snaga mnogostruko jeftinija u Aziji.

Automobilska industrija Evrope je ugrožena azijskim cenama.

Industrija nije samo gvozdje,pleh i vesh masine. Mi nemamo predstavu sta Nemacka ( ali i Francuska, pa i UK) izvozi.

Mi se krecemo u vremenu manchersterskog kapitalizma kada su postojali nekakvi radnici koji rade od jutra do sutra, a kapitalisti
ih iskorascavaju. Svet se promenio.

Industrija nije samo gvozdje,pleh i vesh masine. Mi nemamo predstavu sta Nemacka ( ali i Francuska, pa i UK) izvozi.

Mi se krecemo u vremenu manchersterskog kapitalizma kada su postojali nekakvi radnici koji rade od jutra do sutra, a kapitalisti
ih iskorascavaju. Svet se promenio.

Ogromne mase nezaposlenih evropljana uskoro će da počnu da viču tražeći hleba.

Ovo što se u Rumuniji dešava je dokaz da EU ne zna kako će da finansira ni ove poljoprivrednike koje sad dotira a kamo li da dozvoli novima da se zakače na tu sisu.

Jeftinije im je da otkupe zemljište i ne obrađuju ga.

Znaju svi oni dobro da uskoro dolazi vreme realnih cena poljoprivrednih proizvoda, naročito onih koji nisu otrov.

Kineski radnici rade u uslovima gorim nego Mačesterski.

Ogromne mase nezaposlenih evropljana uskoro će da počnu da viču tražeći hleba.

Ovo što se u Rumuniji dešava je dokaz da EU ne zna kako će da finansira ni ove poljoprivrednike koje sad dotira a kamo li da dozvoli novima da se zakače na tu sisu.

Jeftinije im je da otkupe zemljište i ne obrađuju ga.

Znaju svi oni dobro da uskoro dolazi vreme realnih cena poljoprivrednih proizvoda, naročito onih koji nisu otrov.

Kineski radnici rade u uslovima gorim nego Mačesterski.

Ljudi u Evropi su pravili revolucije ne bi li sebi nekako svakodnevnicu ucinili snosljivijom, Ocekujem to isto i od kineskih radnika.
Ako im se ovo robovlasnistvo od njhove KP svidja, sta im ja tu mogu?

Nego ko su ti koju masovno kupuju zemlju?

Zemlju, ali uglavnom u Africi kupuju Kinezi jer im je jasno da sa hranom nece ovako u beskonacno.

Nego ko kupuje u Rumuniji?

Ljudi u Evropi su pravili revolucije ne bi li sebi nekako svakodnevnicu ucinili snosljivijom, Ocekujem to isto i od kineskih radnika.
Ako im se ovo robovlasnistvo od njhove KP svidja, sta im ja tu mogu?

Nego ko su ti koju masovno kupuju zemlju?

Zemlju, ali uglavnom u Africi kupuju Kinezi jer im je jasno da sa hranom nece ovako u beskonacno.

Nego ko kupuje u Rumuniji?

Prema mojim informacijama Banat su kupili uglavnom Englezi.

Moguće je da su te informacije pogrešne, ali ne vidim razloga da me ljudi lažu

Da , i celu Istocnu Srbiju su kupili Svedjani. Pricao mi neki dalji rodjak, Sto bi me lagao.

Postoje zemljisne knjige, katastar, pa se sve tro lepo unese, a to nije nikakva tajna,svakome je dostupno,

Pokušavam da razgovaram ozbiljno.

Nadam se da ne očekuješ od mene da ti zaista vadim izvode iz katastra.

Ja sam samo jedan forumski sagovornik, a ti izvoli potrudi se i saznaj merodavnije podatke. Nije ovo sud već pričamo ko ljudi.

Pokušavam da razgovaram ozbiljno.

Nadam se da ne očekuješ od mene da ti zaista vadim izvode iz katastra.

Ja sam samo jedan forumski sagovornik, a ti izvoli potrudi se i saznaj merodavnije podatke. Nije ovo sud već pričamo ko ljudi.

Vidi, niko ziv iz Engleske, Spanije ili Danske ne bi kupovao zemlju po Srbiji. Sta ce mu? A ako bi to bilo tacno, neki bi vec medij to na velika zvona i objavio.

Spaniji 3%
Tanzaniji 27%
Togo 43%
Sudan i Gana 27%
Nepal 38%
Obala Slonovace 24%
Tacno industrijska proizvodnja,visoka tehnologija to je buducnost....

Vidi, niko ziv iz Engleske, Spanije ili Danske ne bi kupovao zemlju po Srbiji. Sta ce mu? A ako bi to bilo tacno, neki bi vec medij to na velika zvona i objavio.

Izvini, razumeo sam da me pitaš ko je kupio zemljište u Rumuniji.

U Srbiji , za sad, zemlju kupuju hrvatska preduzeća i koliko čujem u okolini Srpske Crnje neki Englezi a U Perlezu, Gospođincima i Čurugu Mađari.

http://www.agropress.org.rs/tekstovi/13675.html

Spaniji 3%
Tanzaniji 27%
Togo 43%
Sudan i Gana 27%
Nepal 38%
Obala Slonovace 24%
:rotf:

Ajde bre uozbilji se, nemoj da si toliko površan. Prvo, trebalo bi da znaš šta je uopšte BDP, ništa više do obična statistika koja nema veze sa realnim životom. Zašto nema veze, zato što je veliki udeo usluga, trgovine i saobraćaja u statistici zvanoj BDP, koji nisu motori razvoja privrede. Mnoge zapadne zemlje imaju rast BDP-a a pad zaposlenosti, to je paradoks. Interesantno da malo ko sebi postavi jedno tako jednostavno i logično pitanje: kako to da uzmimo za primer našu Srbiju, (a može se uzeti kao primer bilo koja zemlja zapadne Evrope) u poslednjoj deceniji beleži visok (ili impresivan – kako vole da kažu samozvani ekonomski stručnjaci) rast BDP, a u isto vreme broj zaposlenih se stalno smanjuje (2001. ih je bilo u Srbiji – prema podacima Republičkog zavoda za statistiku – više od 2,1 milion, a 2012. manje od 1,5 miliona) Rrast BDP-a ali i veliki broj drugih nominalnih ekonomskih pokazatelja – stopa inflacije, stopa liberalizacije privrede, učešće privatnog sektora u BDP, stepen ekonomskih sloboda itd. – tako omiljenih našim ekonomistima neoliberalima, sve manje ima suštinske veze sa ekonomskom stvarnošću i kvalitetom života građana. Zbog toga BDP ne može da bude najpouzdaniji indikator stanja i napretka nacionalne privrede, te blagostanja njenih stanovnika, ali može dobro da posluži za manipulacije i zbunjivanje građana.

Što se tiče poljoprivrede, poljoprivreda na svetdkom nivou zapošljava veći broj ljudi nego bilo koja druga privreda. Poljoprivreda je pokretač industrije, prehambrene, mašinske, hemijske, itd. Razmisli šta se sve pravi od poljoprivrednih proizvoda, šta sve poljoprivreda obuhvata, šta sve vuče prehabrena industrija koj grane industrije, itd..

Back