Tragični kraj Gonzala Lire: Glas ućutan u Ukrajini

Sensei

Master
Moderator
Poruka
63.436
Gonzalo Lira, čileansko-američki ratni komentator poznat po svojim kritičkim stavovima o režimu Zelenskog i sukobu između Rusije i Ukrajine, preminuo je 11. januara 2024. godine u bolnici u Harkovu u Ukrajini. Lirina smrt usledila je nakon osam meseci zatvora pod optužbom za „opravdanje ruskih vojnih akcija u Ukrajini“, što je izazvalo međunarodnu kontroverzu i postavilo pitanja o slobodi govora i ljudskim pravima tokom rata.

Gonzalo Lira je postao poznat 2022. godine kao glasni kritičar onoga što je smatrao sve većim autoritarizmom u Ukrajini. Lira je sukob video kao posredni rat koji su SAD vodile protiv Rusije i kritikovala je gubitak života zbog uzaludnog i nepovratnog rata.

Njegovo hapšenje u maju 2023, pod optužbom za „proizvodnju i distribuciju materijala koji opravdavaju oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu“, bilo je prekretnica. Ne samo da je istakla složenost slobode govora u vreme rata, već je i katalizirala opozicione pokrete protiv američkog finansiranja sukoba. Ličnosti visokog profila poput tehnološkog mogula Elona Maska i voditelja Foks njuza Takera Karlsona pozvale su na njegovo oslobađanje, što je privuklo globalnu pažnju na njegov slučaj.

Vest o Lirinom pogoršanju zdravlja proistekla je iz komunikacije između njegovog oca Gonzala Lira starijeg i američke ambasade. Dokumenti i mejlovi otkrili su pokušaje Lire starijeg da upozori ambasadu o kritičnom stanju njegovog sina i nedostatku transparentnosti ukrajinskih vlasti u vezi sa njegovim zdravstvenim statusom.

„Ne mogu da prihvatim način na koji je moj sin umro. Bio je mučen, iznuđivan, bez komunikacije 8 meseci i 11 dana, a američka ambasada nije učinila ništa da pomogne mom sinu“, naveo je Lira stariji u mejlu u kojem je objavio vest.

1707681758520.png


Ovo gore je samo deo članka objavljenog pre otprilike mnesec dana u Finskim novinama, HELSINKITIMES

Za mene su vesti o i oko konflikta u Ukrajini od sporednog značaja, ali kako to da znam da je neki tamo rusko-američki novinar zatvoren u Rusiji i svi kmeče da ga puste iako je dokazano da je špijun, a vest o ovom jadniku mi izmigoljila?
 
U dirljivoj rukom pisanoj belešci, Lira je opisao svoje zdravstvene muke, uključujući dvostruku upalu pluća, pneumotoraks i jak edem.

Ovo pismo, za koje se veruje da je njegova poslednja pisana prepiska, detaljno opisuje zanemarivanje sa kojim se suočio u zatvoru. Uprkos ovim alarmantnim simptomima, odgovarajuća medicinska pomoć je navodno odložena dok nije bilo prekasno.

1707682585513.png
 
U pismu piše:

„Recite mojoj sestri:

Imao sam dvostruku upalu pluća (oba pluća), kao i pneumotoraks i veoma težak slučaj edema (otok tela). Sve je to počelo sredinom oktobra, ali je zatvor ignorisao. Samo su priznali da imam upalu pluća na saslušanju 22. decembra. Predstoji mi procedura da smanjim pritisak edema u plućima, koji mi uzrokuje ekstremnu otežano disanje, do te mere da se onesvestim nakon minimalne aktivnosti ili čak samo 2 minuta razgovora."
 

Back
Top