Vladimir Zlatic
Domaćin
- Poruka
- 3.937
Zapravo neznam. Prvi put sam cuo za weng chun na temi sa drugog foruma koji sam dao u prethodnom postu. Znam da ima razlicitih varijanti pisanja ving tsun, wing chun itd. i da se obično radi o suprostavljenim strujama sto je po mojem misljenju sramota za vjestinu. A majstor Popovic je napisao da je weng chun razicit pa sam mislio da vi ipak vise znate. Ne treniram wing chun, bio sam samo na par treninga (nemogu nastaviti radi brojnih obaveza), ali imam prijatelje koji treniraju i ponekad mi pokazu neki "trik". Mislim da se radi o odlicnoj vjestini koja je i vise nego dobra za samoobranu i borbe, ali je sramota da ima toliko ostro suprostavljenih struja. I u Hrvatskoj, a vidim da i kod vas, a i dalje, po Europi i svijetu.
Zar nije bolje da klubovi i organizacije medjusobno suradjuju nego da jedan kritizira drugog? Ovaj ne valja, ovaj nije naucio, ovaj nije borac, ovaj samo uzima novce itd. A ako to nije moguce, onda nek se lijepo dogovore, nadju i stvari rijese u ringu - ipak je wing chun prije svega borilacka vjestina a ne filozofija o kojoj se samo moze raspravljati.
Slazem se sa svim sto si rekao .Na zalost ima svakavih ljudi , i tu se nista ne moze uraditi , uvek ce biti onih koji ce misliti da su bolji , veci , pametniji , jaci , od ostalih , da samo oni znaju "pravu", "tajnu" i "originalnu" vestinu . Sa druge strane , to samo govori o njima , ne o vestini , niti o vecini dobrih i vrednih i predanih ljudi koji se istom bave .I mislim da je dobro da ovakve stvari postoje , i da svako kaze sta ima , jer onda ljudi koji prate forum , a ima ih dosta, mogu da donesu zakljucak kakav je ko zaista . Mi u savezu smo otvoreni za saradnju , sto se iz naseg rada moze videti, clanovi smo vise medjunarodnih organizacija koje okupljaju razlicite borilacke vestine, a u Srbiji aktivno radimo u sklopu ICU organizacije , ciji je cilj priblizavanje , upoznavanje , i popularizacija razlicitih borilackih stilova , i sledeceg meseca se ocekuje veliki , medjunarodni ICU seminar u Beogradu.
Sto se Weng Chun-a tice , o kome Popovic prica , radi se o vestini koja je mesavina Wing Chuna i Hung Gar kung fu-a , uspena mogu da kazem, mada ova dva stila imaju isto poreklo pa nije bilo tesko napraviti mix .Vestina se zaista razlikuje dosta od Yip Manovog Wing Chuna koji je ovde poznat , ima vise formi , koje su potpuno drugacije od onih koje mi ovde znamo , mada koristi ista oruzija i lutku . Potpuno je drugacije kretanje tela i rad nogu , drugaciji chi sao itd...