Tradicionalisti i Modernisti u srpskoj istoriji

Ja sam i uclanjen i u nemackom istoriskom forumu i tamo ima dosta manje teoreticara zavera.

Dobro mozda pre ih banuju.
Па, наравно да их пре банују, кад се код њих теорије завере тичу далеко озбиљнијих и нимало безазлених питања, попут кривице за избијање ратова и холокауста.

M0lim?

Daj link.

Neznanje, najčešće, odnosno prepisivačka škola. Ništa se ne dodaje, već se samo vrte isti autori u krug.

No, nije tako uvek. Evo uzmi Dragutina Pavličevića, koji je obradio velikosrpsku nacionalističku ideju od 1783. godine do danas. On počinje od Obradović; pominje i Tekeliju, itd...

https://www.scribd.com/document/263...STOLJEĆA-VELIKOSRPSKIH-TEŽNJI-PREMA-HRVATSKOJ

Pavličevićeva podela velikosrbizma:

1) Priprema od 1783. do 1844.
2) Planiranje od 1844. do 1875.
3) Ekspanzija od 1875. do 1918.
4) Unutrašnja agresija od 1918. do 1939.
5) Pružanja prvih otpora i porazi velikosrpstva od 1939. do 1945.
6) Kompromisi prikriveni pod plaštom Bratstva i jedinstva od 1945. do 1980.
7) Previranja od 1980. do 1989.
8) Konačni obračun posle 1989.

Autor je predvideo kao epilog svih dešavanja sužavanje granica srpske nacionalne države na one iz vremena ustanka 1804. godine, kao i da će sami Srbi biti ključni tj. pobuniti se protiv svojih velikosrpskih velmoža u vrhu. Sudeći po onoj karti iz udžbenika za IV razred, možda i nije bio isuviše daleko od istine.

О таквима се не може говорити у пристојном друштву, јер то никако не иде без псовки.

To ja zovem denuncijantskom ili optuživačkom istoriografijom. Ona nije pozitivna istoriografija koja nastoji da istraži neki društveni fenomen, nego gleda da vodi retroaktivnu istragu protiv nekoga ili nečega sebi unapred zacrtanog.
Nesumnjivo kako Latinka Perović tako i Prpa i Stojanović spadaju u tu kategoriju.
To je dirigovana istoriografija sa ciljem promene svesti kod čitalaštva.

To ja zovem denuncijantskom ili optuživačkom istoriografijom. Ona nije pozitivna istoriografija koja nastoji da istraži neki društveni fenomen, nego gleda da vodi retroaktivnu istragu protiv nekoga ili nečega sebi unapred zacrtanog.
Nesumnjivo kako Latinka Perović tako i Prpa i Stojanović spadaju u tu kategoriju.
To je dirigovana istoriografija sa ciljem promene svesti kod čitalaštva.
Историографија у служби и сенци политике и идеологије.

Ja sam i uclanjen i u nemackom istoriskom forumu i tamo ima dosta manje teoreticara zavera.

Dobro mozda pre ih banuju.

Ne možeš banovati tek tako nekog; ipak se radi da ovde imamo jedan pravi deficit zdravog razuma, tako da smo zbog toga tu gde smo.

To je i jasno, zato što svako osveženje inteligencije emigrira. U poslednjih 7 godina emigriralo je 300.000 mladih. Nemam precizne podatke iz Zavoda za statistiku, ali to se sve više kreće ka milionu, kada se pridodaju i oni od ranije. Zato u Srbiji ima danas, možda manje nego ikada, ljudi koji misle svojom glavom.

Ne možeš banovati tek tako nekog; ipak se radi da ovde imamo jedan pravi deficit zdravog razuma, tako da smo zbog toga tu gde smo.

To je i jasno, zato što svako osveženje inteligencije emigrira. U poslednjih 7 godina emigriralo je 300.000 mladih. Nemam precizne podatke iz Zavoda za statistiku, ali to se sve više kreće ka milionu, kada se pridodaju i oni od ranije. Zato u Srbiji ima danas, možda manje nego ikada, ljudi koji misle svojom glavom.

Da li su u taj račun uračunate izbeglice koje su sa svojih matičnih područja samo tranzitirale kroz Srbiju i nastavile na Zapad ili su u pitanju samo državljani Republike Srbije? Pitam pošto znam dosta ljudi iz moje generacije, Hrvata, koji su imali otvoren prolaz na različitim fakultetima u Hrvatskoj da bi popunili mesta koja su napustili profesori srpske nacionalnosti kao i konkurentna studentska populacija dolje navedene nacionalnosti

Back